MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
16
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

Δεσποινίς Μαργαρίτα, του Ρομπέρτο Ατάιντε στο Θέατρο Αλκμήνη

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Ο Γιώργος Παπαπαύλου στην πρώτη του σκηνοθεσία αναμετριέται με το εμβληματικό έργο του Ρομπέρτο Ατάιντε «Δεσποινίς Μαργαρίτα» σε μια τολμηρή και σύγχρονη σκηνική εκδοχή.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
author-image Monopoli Team

Ο Γιώργος Παπαπαύλου στην πρώτη του σκηνοθεσία αναμετριέται με το εμβληματικό έργο του Ρομπέρτο Ατάιντε «Δεσποινίς Μαργαρίτα» σε μια τολμηρή και σύγχρονη σκηνική εκδοχή, που ανεβαίνει στο θέατρο Αλκμήνη από τις 20 Απριλίου 2026.

Στη σκηνική αυτή εκδοχή ο μονόλογος διασπάται και ανασυντίθεται μέσα από επτά ερμηνευτές/τριες οι οποίοι/ες συνυπάρχουν επί σκηνής, συγκροτώντας ένα συλλογικό σώμα που ενσαρκώνει τόσο τη δασκάλα -άλλοτε ως αυθεντία, άλλοτε ως θύμα, άλλοτε ως φορέα βίας και άλλοτε ως αγωνιώδη ύπαρξη που παλεύει να επιβάλει νόημα στον κόσμο-όσο και τους μαθητές της, αποκαλύπτοντας τη λεπτή γραμμή που χωρίζει αυτόν που διδάσκει από εκείνον που διαμορφώνεται.

Η πολυφωνία αυτή αναδεικνύει τη βαθύτερη δομή του έργου: την εξουσία ως κάτι που δεν ανήκει σε ένα πρόσωπο, αλλά διαχέεται, αναπαράγεται και εγκαθίσταται. Είναι ένα φαινόμενο. Μια πολλαπλότητα. Το έργο του Ατάιντε, γραμμένο σε μια περίοδο έντονων πολιτικών αναταραχών, παραμένει ανατριχιαστικά επίκαιρο. Η σχολική αίθουσα μετατρέπεται σε μικρογραφία κοινωνίας, όπου η γνώση, η ηθική, η πειθαρχία και η βία συνυφαίνονται σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι εξουσίας.

Υπόθεση

Η Δεσποινίς Μαργαρίτα, δασκάλα δημοτικού, βρίσκεται μέσα στην τάξη της παραδίδοντας ένα μάθημα που εξελίσσεται σε εκτενή μονόλογο. Κατά τη διάρκειά του, αναφέρεται στη σημασία της γνώσης, στη λειτουργία της κοινωνίας, στους κανόνες συμπεριφοράς και στη θέση του ατόμου μέσα σε ένα οργανωμένο σύστημα. Σταδιακά, ο λόγος της αποκαλύπτει μια βαθιά ανάγκη για έλεγχο. Παρότι πολλές από τις θέσεις που διατυπώνει αναγνωρίζονται ως ορθές ή κοινώς αποδεκτές, ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται από την ίδια χαρακτηρίζεται από αυστηρότητα, αυταρχικότητα, επιβολή και μηδενική δυνατότητα διαλόγου. Η γνώση παρουσιάζεται ως απόλυτη αλήθεια και η αμφισβήτηση ως απειλή. Μέσα από παραδείγματα, αφηγήσεις και επιβολή κανόνων, η Μαργαρίτα οικοδομεί έναν κόσμο όπου η απόλυτη εξουσία νομιμοποιείται ως αναγκαία συνθήκη για την «τάξη». Καθώς το μάθημα κορυφώνεται, η μορφή της γίνεται όλο και πιο αντιφατική: αυστηρή και εύθραυστη, αυταρχική και απελπισμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠαραλλαγές Πάπιας, του David Mamet στο Θέατρο Μεταξουργείο12.09.2018

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Ρομπέρτο Ατάιντε
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαπαύλου

Σκηνικά: ο θίασος
Κοστούμια: Γιώργος Παπαπαύλου
Μουσική: Γιώργος Παπαπαύλου
Φωτισμοί: Κατερίνα Σαλταούρα

Παίζουν: Φρύνη Αγραφιώτη Σπανούδη, Αγγερού Κουλουλία, Νίκη Κουτελιέρη, Δήμητρα Λυγήρου, Λουκία Μεϊδάνη, Θάνος Ρούμπος, Βασίλης Τσιάκας

Διάρκεια: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές Εισιτηρίων: 15€ Γενική είσοδος, 12€ Φoιτητικό, Ανέργων, ΑμεΑ, άνω των 65 ετών, 8€ Ατέλεια (στο ταμείο του θεάτρου)
Πληροφορίες: Προπώληση εισιτηρίων στο ticketservices.gr
Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη στις 21:15
Link Εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/theatro-alkmini-despoinis-margarita/?lang=el
Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-12, Αθήνα, Τηλ.: 2103428650
Φωτογραφίες: Δημήτρης Τσακαλάς
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
The Delivery Edition: Η ομάδα Ντουθ διασκευάζει το «Με δύναμη από την Κηφισιά» στο Θέατρο 104
ΘΕΑΤΡΟ
VaginaHood: Επιστρέφει στο Shamone Club με το Vol. 2 και μοναδικές γυναικείες ιστορίες
ΘΕΑΤΡΟ
Οι σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
ΘΕΑΤΡΟ
Τα ψυχοσωματικά μου μέσα, από την ομάδα θεάτρου nunc για 2η χρονιά στη Σκηνή Μπέκετ
ΘΕΑΤΡΟ
Το θέατρο ή τη ζωή σου: Ο Σταμάτης Φασουλής στον πιο προσωπικό του μονόλογο στο Θέατρο Τέχνης
ΘΕΑΤΡΟ
Τα Χριστούγεννα του Σκρουτζ, από την Παιδική Σκηνή Γιούλης Ηλιοπούλου στο Θέατρο Πειραιώς 131
ΘΕΑΤΡΟ
Εθνικό: Έρχεται η «Φόνισσα» του Γιώργου Κουμεντάκη με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Έμπορος της Βενετίας: Ο Γιάννης Μπέζος αναμετράται με τον Σαίξπηρ στο Θέατρο Αλκυονίς
ΘΕΑΤΡΟ
Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Η βραβευμένη μαύρη κωμωδία του Κώστα Καραφύλλη στο Θέατρο 104
ΘΕΑΤΡΟ
Η «Φάρσα» της Έρσης Σωτηροπούλου γίνεται για πρώτη φορά θεατρική παράσταση
ΘΕΑΤΡΟ
Βασίλης Μπισμπίκης – Λένα Κιτσοπούλου ξανά μαζί: Ο «Σωσμένος» επιστρέφει για 2η σεζόν στο Cartel
ΘΕΑΤΡΟ
Μάκβεθ: Ο σκοτεινός κόσμος του Βέρντι στο Μέγαρο σε απευθείας μετάδοση από τη  ΜΕΤ Opera