MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Eurovision 2023: Όλα έτοιμα για τον μεγάλο τελικό

Έχουμε νέα φαβορί για τη δεκάδα του 67ου διαγωνισμού της Eurovision, καθώς χθες ολοκληρώθηκε ο Β’ ημιτελικός και βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για το βράδυ του Σαββάτου, που θα μάθουμε τον μεγάλο νικητή της φετινής διοργάνωσης.

Η εμφάνιση της Αυστρίας στον Β΄ Ημιτελικό. Photo by Sarah Louise Bennett/EBU
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Με κάποιες μικρές ανατροπές και την Ελλάδα εκτός τελικού ολοκληρώθηκε και ο Β’ ημιτελικός της Eurovision αυτήν την Πέμπτη (11/5) και συμπληρώθηκε το παζλ των 26 χωρών που θα εμφανιστούν στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου, διεκδικώντας το πολυπόθητο τρόπαιο του διαγωνισμού, στο Liverpool Arena.

Οι ανατροπές της βραδιάς

Όπως έγινε και την Τρίτη, έτσι και χθες, από τις 16 χώρες που εμφανίστηκαν στον Β’ ημιτελικό, το πολυπόθητο εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό της Eurovision πήραν 10 χώρες, με την Ελλάδα και τη Γεωργία να αποτελούν τελικά τις 2 εκπλήξεις της βραδιάς, καθώς δεν κατάφεραν να προκριθούν στον τελικό της Eurovision.

Γεωργία

Ο αποκλεισμός της Γεωργίας από τον μεγάλο τελικό ήταν ίσως η πιο δύσκολη στιγμή του Β’ ημιτελικού για αρκετούς eurofans, οι οποίοι είχαν αγαπήσει την μαγευτική φωνή και την αέρινη σκηνική παρουσία της Iru. Δεν ήταν όμως αρκετή η αγάπη τους για να την κρατήσει στον διαγωνισμό και να δώσει στη Γεωργία το εισιτήριο για τον φετινό τελικό.

Ελλάδα

Μπορεί τα στοιχήματα να έδιναν την Ελλάδα από την αρχή εκτός τελικού εξαιτίας των τεχνικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε στις πρόβες, με πολλούς –κυρίως Έλληνες δυστυχώς- να σχολιάζουν πολύ αρνητικά την ελληνική συμμετοχή, όμως η αισιόδοξη και γεμάτη ενέργεια απόδοση του Βίκτωρα Βερνίκου στον Β’ Ημιτελικό ήταν εξαιρετικά καλή και ο αποκλεισμός της Ελλάδας κάπως άδικος για τα συνολικά δεδομένα, σηματοδοτώντας τον τρίτο αποκλεισμό της χώρας από τον Τελικό της Eurovision.

Ηνωμένο Βασίλειο

Στον Β’ ημιτελικό πήραμε μία γεύση από την αυτόματα προκρινόμενη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία ήταν κάπως… πικρή. Παρόλο που το «I Wrote A Song» της Mae Muller ήταν για καιρό ένα από τα viral κομμάτια του διαγωνισμού, η live εκτέλεσή του ήταν αρκετά απογοητευτική και όπως ήταν αναμενόμενο η συμμετοχή έχει ήδη πέσει στα στοιχήματα. Ελπίζουμε στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου η εμφάνιση να βελτιωθεί και να ακούσουμε τη γνωστή και αγαπημένη version του τραγουδιού!

Τα μεγάλα φαβορί του τελικού

Η Loreen με το “Tattoo” είναι το μεγαλύτερο φαβορί για τη νίκη της φετινής Eurovision. Photo Credits: Corinne Cumming/EBU

Ο φετινός Διαγωνισμός Τραγουδιού μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως έχει υπερβολικά πολλά φαβορί, από τα οποία το καθένα έχει τους φανατικούς θαυμαστές του. Παρόλα αυτά, μία είναι η χώρα που έχει το προβάδισμα για τη νίκη, και με μεγάλη διαφορά μάλιστα, και αυτή είναι η Σουηδία με τη Lorren.

Όσο και αν κάποιοι περιμένουν μία μεγάλη ανατροπή το βράδυ του Σαββάτου, μάλλον το αποτέλεσμα είναι ήδη προδιαγεγραμμένο, όμως υπάρχουν κάποιες χώρες που θα μπορούσαν να απειλήσουν την πρωτιά της Σουηδίας, και αυτές είναι η Φινλανδία, που μας ενθουσίασε στον πρώτο ημιτελικό, δύο από τις Big Five –Γαλλία και η Ισπανία-, αλλά και η περσινή νικήτρια, η Ουκρανία.

Πέρα από αυτές τις χώρες που στοχεύουν στις ψηλότερες θέσεις της κατάταξης και τις υπόλοιπες τρεις Big Five (Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία), στη σκηνή του Τελικού της Eurovision θα ξανά απολαύσουμε τη Νορβηγία, την Αυστρία, το Ισραήλ, την Αρμενία, τη Σερβία, τη Μολδαβία, την Ελβετία, την Τσεχία, την Κροατία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Εσθονία, την Πολωνία, την Αυστραλία, την Αλβανία, το Βέλγιο, τη Λιθουανία και τη Σλοβενία.

Τώρα που ολοκληρώθηκε και ο Β’ ημιτελικός, ας δούμε τις εμφανίσεις 6 ακόμα φαβορί που παρουσιάστηκαν επίσημα για πρώτη φορά χθες το βράδυ και φαίνεται πως έχουν κερδίσει και αυτά μία σίγουρη θέση στην πρώτη 15αδα του τελικού.

Αρμενία

Με τη Brunette και το «Future Lover» κατάφερε η Αρμενία να αποσπάσει ένα από τα 10 εισιτήρια για τον μεγάλο τελικό του Σαββάτου. Η συγκεκριμένη εμφάνιση ήταν μέσα στις αρκετά αγαπημένες του κοινού και φυσικά αποτελεί ένα ακόμα φαβορί για το top 10. Τόσο η αρμονική εναλλαγή από την μπαλάντα στο ραπ όσο και η σκηνική παρουσία της Brunette ήταν εντυπωσιακά και βέβαια δεν έλειπε και από αυτή την pop συμμετοχή το δυναμικό και απροσδόκητο dance break που ενθουσίασε, όπως φάνηκε, το μεγαλύτερο μέρος του κοινού.

Κύπρος

Η φετινή συμμετοχή της Κύπρου έχει εδώ και μήνες κερδίσει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών και φυσικά δε θα μπορούσε να μην περάσει στον τελικό του Σαββάτου και να… ραγίσει τις καρδιές των Κύπριων. Χθες το βράδυ λοιπόν, ο Andrew Lambrou έβαλε πραγματική αλλά και μεταφορική φωτιά στη σκηνή, παίρνοντας μία πολυπόθητη θέση για τον τελικό του Σαββάτου και επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά που τον ήθελαν να περνάει, με την εύνοια μάλιστα του κοινού.

Πολωνία

Το αρκετά πιασάρικο τραγούδι της Πολωνίας πέρασε στον μεγάλο τελικό, αφού μάς υπενθύμισε πως όλα είναι τελικά καλύτερα όταν τα κάνουμε μόνοι μας και πως δεν χρειαζόμαστε κανέναν στο πλάι μας για να περνάμε καλά. Βέβαια, η σκηνική του παρουσία ήταν κάπως «φτωχική» για τις απαιτήσεις των eurofans και το δικό της dance break όχι εξίσου εντυπωσιακό με τα υπόλοιπα που έχουμε δει, αλλά και πάλι, αυτά δεν ήταν αρκετά ώστε να στερήσουν στην Blanka το εισιτήριο του τελικού.

Αυστρία

Το αυστριακό δίδυμο Teya και Salena ήταν από την αρχή ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί του συγκεκριμένου ημιτελικού και χθες το βράδυ απέδειξαν στο ευρύτερο κοινό τον λόγο. Με το τραγούδι «Who the Hell Is Edgar?», έναν περίεργο ύμνο στον Έντγκαρ Άλαν Πόε, ξεσήκωσαν το κοινό με τα χορευτικά αλλά και τα φωνητικά τους τεχνάσματα και έλαβαν δικαιωματικά μία θέση για τον πολύ αναμενόμενο τελικό του Σαββάτου.

Ουκρανία

Mπορεί η Ουκρανία να μην διαγωνιζόταν χθες, όμως μας έδωσε μία ιδέα για την εμφάνισή της στον μεγάλο τελικό, και πολύ μας άρεσε! Το δυναμικό, χορευτικό αλλά και ιδιαίτερο μελωδικά «Heart of Steel» των Tvorchi κέρδισε από την πρώτη στιγμή το θερμό χειροκρότημα του κοινού και δε θα κάνει σε κανέναν εντύπωση αν η Ουκρανία τερματίσει και φέτος στο top3 το Σάββατο!

Γαλλία

Μία ακόμα συμμετοχή των Big Five που στοχεύει στην πρώτη πεντάδα και έχει όλα τα στοιχήματα με το μέρος της είναι η Γαλλία, το τραγούδι της οποίας παρουσιάστηκε στον προηγούμενο Ημιτελικό και ήδη σκαρφάλωσε στην 4η θέση των προβλέψεων και δεν φαίνεται να «φεύγει» από εκεί. Πράγματι, το «Évidemment» της La Zarra είναι από αυτά τα «κολλητικά» τραγούδια που πιάνεις τον εαυτό σου να σιγοτραγουδά ακόμα και αν δεν δηλώνεις θαυμαστής τους, συνεπώς η επιτυχία της Γαλλίας φέτος είναι σίγουρη!

Όλα λοιπόν φαίνονται να είναι έτοιμα για τον μεγάλο τελικό της Eurovision που θα μεταδοθεί το Σάββατο 13 Μαΐου στις 22:00 από την ΕΡΤ1. Το μόνο που μένει είναι να δούμε αν θα καταφέρει τελικά το φετινό μεγάλο φαβορί, η Loreen, να γίνει η πρώτη γυναίκα διαγωνιζόμενη που θα καταφέρει να κερδίσει τον διαγωνισμό για δεύτερη φορά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑEurovision 2023: Τα highlights του Α’ Ημιτελικού12.09.2018

Η σειρά πάντως που θα εμφανιστούν οι χώρες είναι η παρακάτω, με τα μεγαλύτερα φαβορί να είναι «μαζεμένα» στο πρώτο μισό του τελικού.

  1. Αυστρία: Teya & Salena – Who The Hell Is Edgar?
  2. Πορτογαλία: Mimicat – Ai Coração
  3. Ελβετία: Remo Forrer – Watergun
  4. Πολωνία: Blanka – Solo
  5. Σερβία: Luke Black – Samo Mi Se Spava
  6. Γαλλία: La Zarra – Évidemment
  7. Κύπρος: Andrew Lambrou – Break A Broken Heart
  8. Ισπανία: Blanca Paloma – Eaea
  9. Σουηδία: Loreen – Tattoo
  10. Αλβανία: Albina & Familja Kelmendi – Duje
  11. Ιταλία: Marco Mengoni – Due Vite
  12. Εσθονία: Alika – Bridges
  13. Φινλανδία: Käärijä – Cha Cha Cha
  14. Τσεχία: Vesna – My Sister’s Crown
  15. Αυστραλία: Voyager – Promise
  16. Βέλγιο: Gustaph – Because Of You
  17. Αρμενία: Brunette – Future Lover
  18. Μολδαβία: Pasha Parfeni – Soarele şi Luna
  19. Ουκρανία: TVORCHI – Heart of Steel
  20. Νορβηγία: Alessandra – Queen of Kings
  21. Γερμανία: Lord of the Lost – Blood & Glitter
  22. Λιθουανία: Monika Linkytė – Stay
  23. Ισραήλ: Noa Kirel – Unicorn
  24. Σλοβενία: Joker Out – Carpe Diem
  25. Κροατία: Let 3 – Mama ŠČ!
  26. Ηνωμένο Βασίλειο: Mae Muller – I Wrote A Song

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b