MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Eurovision 2023: Τα highlights του Α’ Ημιτελικού

Χθες ολοκληρώθηκε ο Α’ Ημιτελικός του 67ου διαγωνισμού της Eurovision που διεξάγεται στο Λίβερπουλ της Αγγλίας, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις και με τα μεγάλα φαβορί να λαμβάνουν εύκολα το πολυπόθητο εισιτήριο του Μεγάλου Τελικού.

Loreen-Tattoo, Eurovision 2023. Photo Credits: Corinne Cumming/EBU
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Για ακόμα μία χρονιά, η εβδομάδα του μεγαλύτερου Διαγωνισμού της Μουσικής στην Ευρώπη ξεκίνησε και ο Μάιος απέκτησε επιτέλους άρωμα Eurovision. Τα φαβορί είναι και φέτος πολλά, και τα περισσότερα ήταν “μαζεμένα” στον Α’ Ημιτελικό, με το κοινό -το οποίο φέτος είχε την τύχη των διαγωνιζόμενων αποκλειστικά στα χέρια του- να μην ξέρει ποια χώρα να πρωτο-ψηφίσει.

Η αγαπημένη βδομάδα των eurofans ξεκίνησε δυναμικά στο Liverpool Arena με οικοδέσποινες τις Julia Sanina, Hannah Waddingham και Alesha Dixon και με τον Α’ Ημιτελικό του 67ου διαγωνισμού της Eurovision να κυλάει και να ολοκληρώνεται χωρίς ιδιαίτερες ανατροπές.

Η Lorren της Σουηδίας απέδειξε τον λόγο που τα στοιχήματα την έχουν εδώ και μήνες καρφιτσωμένη στην κορυφή, ενώ ο Käärijä της Φινλανδίας κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του και ίσως να απειλήσει την “κυριαρχία” της Σουηδίας στον πίνακα των στοιχημάτων.

Πέρα από το διαγωνιστικό μέρος όμως, στον Α’ Ημιτελικό είδαμε και την εξαιρετική εμφάνιση της Ρίτα Όρα, η οποία τραγούδησε τις αγαπημένες επιτυχίες της, αλλά και τη συγκινητική σύμπραξη της Rebecca Ferguson, της Alyosha, πρώην Ουκρανής νικήτριας του Διαγωνισμού, και των Duran Duran, οι οποίοι αφηγήθηκαν μία από τις πιο σκληρές πλευρές του πολέμου, το να εγκαταλείπει κανείς την πατρίδα του και να αφήνει πίσω αγαπημένους του ανθρώπους.

Οι ανατροπές της βραδιάς

Από τον Α’ Ημιτελικό το πολυπόθητο εισιτήριο για τον Μεγάλο Τελικό της Eurovision πήραν 10 χώρες, με την Κροατία και την Πορτογαλία να αποτελούν τις 2 μεγάλες εκπλήξεις, καθώς παρά τις χαμηλές τους θέσεις στα προγνωστικά κατάφεραν να προκριθούν στον Τελικό της Eurovision.

Ολλανδία

«Συγγνώμη που είμαι απλά άνθρωπος» τραγούδησαν για την Ολλανδία στη σκηνή του Α’ Ημιτελικού οι Ντιόν Κούπερ και Μία Νικολάι, όμως το κοινό τους Διαγωνισμού δεν τους συγχώρεσε και τους στέρησε το πολυπόθητο εισιτήριο για τον τελικό. Η Μία και ο Ντιόν μάλιστα έγραψαν το «Burning Daylight» με τον Ντάνκαν Λόρενς, νικητή του 2019, ο οποίος ευθύνεται και για την ένωση των δύο τραγουδιστών και τη δημιουργία του ντουέτου που από ότι φάνηκε δεν κατάφερε να κερδίσει την αγάπη του κοινού.

Κροατία

Μία από τις χώρες που δεν περιμέναμε να περάσει στον Μεγάλο Τελικό ήταν η Κροατία, η πρόκριση της οποίας εξέπληξε τους περισσότερους τηλεθεατές. Η ξεχωριστή σκηνική παρουσία και ο ύμνος στο διαφορετικό όμως κέρδισε τελικά το κοινό και βοήθησε τους Let 3 και το «Mama ŠČ» να πάρουν μία θέση για τον Διαγωνισμό του Σαββάτου.

Πορτογαλία

Με τίτλο «Ai coração» και στα φωνητικά την Mimicat, η Πορτογαλία κατάφερε να προκριθεί στον Τελικό της Eurovision παρότι δεν υπήρχε στα φαβορί του συγκεκριμένου Ημιτελικού, αλλά από ότι φαίνεται ο ύμνος αυτός στις ερωτευμένες καρδιές κατάφερε να συγκινήσει το κοινό του Διαγωνισμού Τραγουδιού και το κόκκινο χρώμα στα ρούχα της πορτογαλικής αποστολής μάλλον να τους μαγνητίσει για να την ψηφίσουν!

Τα πρώτα φαβορί του Τελικού

Πέρα από αυτές τις δύο όχι και τόσο αναμενόμενες προκρίσεις και τον έναν αποκλεισμό που εξέπληξε το κοινό, οι υπόλοιπες χώρες που κέρδισαν μία θέση στον Τελικό ήταν σίγουρες. Συγκεκριμένα, στη σκηνή του Τελικού της Eurovision θα ξανά απολαύσουμε τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, το Ισραήλ, τη Σερβία, τη Μολδαβία, την Ελβετία, την Τσεχία, την Κροατία και την Πορτογαλία.

Ας δούμε όμως πιο διεξοδικά τις εμφανίσεις των 6 φαβορί του Α’ Ημιτελικού που φαίνεται πως έχουν κερδίσει μία σίγουρη θέση στην πρώτη 15αδα του Τελικού.

Σουηδία

Δεν είναι καθόλου κρυφό το γεγονός ότι φέτος η Loreen και το δυναμικό και εξαιρετικά μελωδικό «Tattoo» της είναι το μεγαλύτερο φαβορί για τη νίκη της Eurovision. Η νικήτρια του 2012 απέδειξε την αξία της για ακόμα μία φορά στον χθεσινό Ημιτελικό, επιβεβαιώνοντας όλα τα στοιχήματα που τη θέλουν να επιστρέφει στη Σουηδία για μία 7η φορά το τρόπαιο του Διαγωνισμού. Συνεπώς, στη συγκεκριμένη συμμετοχή το στοίχημα δεν ήταν να περάσει απλά στον Μεγάλο Τελικό, αλλά και να τον κερδίσει. Μένει να δούμε αν αυτό θα συμβεί, το Σάββατο.

Φινλανδία

Ο Käärijä με το “Cha Cha Cha” του ήταν από την αρχή ένα από τα μεγάλα φαβορί και φυσικά η εμφάνισή του στον Α’ Ημιτελικό δεν απογοήτευσε τους fan, οι οποίοι μάλλον έχουν ταυτιστεί με τους στίχους του τραγουδιού που περιγράφουν τον εθισμό στις… piña colada και το cha cha cha… Πήρε λοιπόν το εισιτήριό του και στοχεύει πλέον για τη δεύτερη θέση στον Τελικό, αν όχι για την πρωτιά!

Νορβηγία

Παρότι άργησε να ανακοινωθεί η Νορβηγία στις χώρες που περνάνε στον Τελικό και το άγχος τόσο της Alessandra όσο και των eurofans είχε αρχίσει να κορυφώνεται, το «Queen of Kings» δε θα μπορούσε να λείπει από τις συμμετοχές του Σαββάτου, μιας και η Νορβηγία έχει γίνει μία από τις πιο viral και αγαπημένες δυναμικές συμμετοχές της φετινής Eurovision.

Ισραήλ

Αν πέρσι είχαμε ενθουσιαστεί με το dance brake της Chanel στο SloMo της Ισπανίας, η εκπρόσωπος του Ισραήλ, Noa Kirel, μας έδειξε τι σημαίνει ένα πραγματικά εντυπωσιακό χορευτικό και πήρε φυσικά μία πολυπόθητη θέση για τον Τελικό του Σαββάτου, τραγουδώντας το «Unicorn» και θυμίζοντάς μας πως η επιμονή και η πίστη στις δυνάμεις μας είναι πάντα το μυστικό.

Τσεχία

Οι Vesna της Τσεχίας κατάφεραν να τραντάξουν τη σκηνή της Eurovision, να περάσουν το όμορφο μήνυμά τους και φυσικά να πάρουν το πολυπόθητο εισιτήριο του τελικού. Το «My Sister’s Crown» μιλά για τη γυναικεία ενδυνάμωση και την ενδοοικογενειακή βία και οι Vesna υπενθυμίζουν σε όλους πως οι γυναίκες μπορεί να φορούν ροζ, όπως και αυτές, αλλά δεν είναι κούκλες κανενός!

Ελβετία

Η ελβετική συμμετοχή για την 67ο Διαγωνισμό Eurovision μάς παρουσίασε τον Remo Forrer και το «Watergun», το οποίο παρότι γράφτηκε το 2021, μιλά για την σκληρή αλήθεια του πολέμου και είναι απόλυτα επίκαιρο. Πιο συγκεκριμένα, ο Remo έλαβε το εισιτήριο για τον Μεγάλο Τελικό, αναπολώντας τα παιδικά του χρόνια, όπου παρέα με τους φίλους του έπαιζε πολύ συχνά «πόλεμο» και διασκέδαζε, χωρίς να καταλαβαίνει τότε πόσο καθόλου διασκεδαστική δεν είναι αυτή η συνθήκη.

Η ελληνική αποστολή με το “What They Say” του Victor Vernicos αλλά και η Κύπρος με τον Andrew Lambrou και το “Break a Broken Heart” θα διαγωνιστούν στον Β’ Ημιτελικό της Πέμπτης, που θα μεταδοθεί στις 22:00 από την ΕΡΤ1.

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b