MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
23
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
  • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
    ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
    ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΚΘΕΣΗΣ
    ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΚΘΕΣΗ X
    Foodprint: Φθινόπωρο στο ΕΜΣΤ με έκθεση φωτογραφίας - αφιέρωμα στη μεσογειακή διατροφή
    Από 14/09/2023 έως 29/10/2023
    Free from what: Η Μαρία Παπανικολάου παρουσιάζει στο Μέγαρο την πρώτη της ατομική έκθεση στην Ελλάδα
    Από 21/06/2023 έως 29/10/2023
    Grand Tour: 17 έργα φιλελλήνων από την Κυβερνητική Συλλογή Τέχνης του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
    Από 05/07/2023 έως 01/06/2025
    Homeland Landscapes: Έκθεση της Αιμιλίας Τσεκούρα στο Fougaro Blue2
    Από 23/04/2023 έως 30/09/2023
    Modern Love: Έναρξη για τον νέο εκθεσιακό κύκλο του ΕΜΣΤ με μια μεγάλη ομαδική έκθεση
    Από 15/12/2022 έως 05/11/2023
    Modern Love: Παρατείνεται η έκθεση στο ΕΜΣΤ
    Από 15/12/2022 έως 05/11/2023
    Owls and Chairs: Ο Robert Wilson στην Αθήνα με μια νέα ατομική έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades
    Από 12/10/2023 έως 05/12/2023
    Return to Sender: Η αφρικανική καλλιτεχνική κολεκτίβα NEST έρχεται στο ΚΠΙΣΝ με μια μεγάλη εικαστική εγκατάσταση
    Από 26/04/2023 έως 30/09/2023
    The artist on the composer: Μια εμβυθιστική εγκατάσταση της Ιωάννας Πανταζοπούλου στη Λυρική Σκηνή
    Από 22/09/2023 έως 24/09/2023
    «Αστυγραφίες»: Η Εθνική Πινακοθήκη αποτυπώνει το βίωμα της πόλης
    Από 21/06/2023 έως 03/03/2024
    «Επί τύμβω» από τον Aλέκο Κυραρίνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου
    Από 27/05/2023 έως 30/09/2023
    «Η υλικότητα της γραφής»: Αναφορά στη Νίκη Καναγκίνη από τη Roma Gallery
    Από 12/09/2023 έως 07/10/2023
    «Σύγχρονες θηλυκότητες» στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
    Από 06/07/2023 έως 08/10/2023
    Αρχαία Ολυμπία - Κοινός Τόπος: Έκθεση μεικτής πραγματικότητας στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας
    Από 10/11/2021 έως 10/11/2023
    Γιάννης Γαΐτης. Η ουσία του απρόσωπου: Έκθεση αφιερωμένη στον μεγάλο ζωγράφο στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
    Από 08/02/2023 έως 31/10/2023
    Γιώργος Χατζημιχάλης, βίος ζωγραφικός: Μεγάλη αναδρομική στο Μουσείο Μπενάκη
    Από 21/09/2023 έως 14/01/2024
    Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950: Το αποτύπωμα μιας ταραγμένης δεκαετίας μέσα από μια ψηφιακή έκθεση
    Από 15/11/2021 έως 31/12/2026
    Εμμένεια: Ομαδική έκθεση στην Chili Art Gallery
    Από 14/09/2023 έως 23/09/2023
    Ιάννης Ξενάκης: Η μεγαλύτερη εκθεσιακή παρουσίαση του σπουδαίου δημιουργού έρχεται με διπλό αφιέρωμα στο ΕΜΣΤ
    Από 29/06/2023 έως 07/01/2024
    Καλοκαίρι 2023: Ομαδική εικαστική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών 
    Από 06/07/2023 έως 30/09/2023
    Κωνσταντίνος Βολανάκης - Νόστος της θάλασσας: Για πρώτη φορά στην Κρήτη και τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
    Από 21/07/2023 έως 31/12/2023
    Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: 15 κυκλαδικές αρχαιότητες από τη Συλλογή Στερν παρουσιάζονται για πρώτη φορά παγκοσμίως
    Από 03/11/2022 έως 31/10/2023
    Μυστήριο 3 Ελευσίνα Mon Amour: Η κεντρική έκθεση σύγχρονης τέχνης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
    Από 07/07/2023 έως 30/09/2023
    Ουρανός χωρίς σύνορα - δημιουργικότητα χωρίς όρια: Το Ελευθέριος Βενιζέλος φιλοξενεί την 100ή του έκθεση, "Un-Limited Sky"
    Από 02/05/2023 έως 31/12/2023
    Παραδοσιακή λευκαδίτικη βελονιά και σύγχρονη εικαστική δημιουργία: Έκθεση στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»
    Από 14/07/2023 έως 08/10/2023
    Στη σκιά: Η γυναικεία συμβολή στην ελληνική τέχνη του 20ού αιώνα σε μια νέα έκθεση στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
    Από 26/09/2023 έως 26/11/2023
    Στον δρόμο για τον Κολωνό: Η εγκατάσταση της Λουκίας Αλαβάνου από την Μπιενάλε της Βενετίας στη Στέγη
    Από 11/10/2023 έως 30/11/2023
    Το ΕΜΣΤ τιμά την εκατονταετηρίδα Ιάννη Ξενάκη
    Από 29/06/2023 έως 07/01/2024
    Το Φαινόμενο της Πεταλούδας: 41 καλλιτέχνες στο ιστορικό εργοστάσιο της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη
    Από 21/09/2023 έως 22/10/2023
    Ωδείο Αθηνών: Ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος και το Bauhaus
    Από 21/03/2022 έως 20/03/2024
    ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΚΑΛΕΡΙ
    Διάφορα

    Εκεί έχουμε βρεθεί: Η πρώτη μουσειακή έκθεση της Κατερίνας Χρηστίδη στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

    Ένα παιχνίδι ισορροπίας ανάμεσα στο συνειδητό και το υποσυνείδητο, στο πραγματικό και το φανταστικό παρουσιάζεται μέσα από την ατομική έκθεση της εικαστικού Κατερίνας Χρηστίδη, «Εκεί έχουμε βρεθεί», στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων.

    Monopoli Team

    Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει την πρώτη μουσειακή έκθεση της Κατερίνας Χρηστίδη στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, από τις 27 Απριλίου έως τις 18 Ιουνίου 2023. Η έκθεση, με τίτλο «Εκεί έχουμε βρεθεί», διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και περιλαμβάνει μια επιλογή ζωγραφικών έργων από το 2005 έως σήμερα.

    *Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023, 18:00-21:00.

    «Εκεί έχουμε βρεθεί»: Λίγα λόγια για την έκθεση

    Η έκθεση της Κατερίνας Χρηστίδη στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων περιλαμβάνει μεγάλα σχέδια με κάρβουνο σε καμβά, σχέδια με τις καθημερινές εμπειρίες της καλλιτέχνιδας, σχέδια προετοιμασίας, «τηλεφωνικά σχέδια», κάποια λάδια σε καμβά και μια σύνθεση με τρισδιάστατες χάρτινες φιγούρες. Ο τίτλος της έκθεσης αποδίδει εύγλωττα την εμπειρία θέασης των έργων της Χρηστίδη. Οι χώροι που ζωγραφίζει είναι χώροι αινιγματικοί και απροσπέλαστοι. Μέσα από διαδοχικές στρώσεις και επικαλύψεις, χαράξεις και πτυχώσεις, η καλλιτέχνις δημιουργεί εικόνες που δύσκολα μπορείς να ταξινομήσεις. Φιγούρες αρχαϊκές, στοιχειώδεις, εμφανίζονται σε περισσότερα από ένα έργα, χωρίς όμως ποτέ να είσαι βέβαιος ότι πρόκειται για τις ίδιες. Ύστερα από πολλές αμφιβολίες και ταλαντεύσεις καταλήγεις στο συμπέρασμα πως αυτό που βλέπεις είναι ένα παιχνίδι ισορροπίας ανάμεσα στο συνειδητό και το υποσυνείδητο, στο πραγματικό και το φανταστικό.

    Χρησιμοποιώντας γεμάτες φόρμες και αποφεύγοντας τη γραμμή, σε αυτά τα μεγάλα σχέδια η Χρηστίδη εξετάζει πώς συνδέεται η φιγούρα με το περιβάλλον της. Ο χώρος τώρα γίνεται εξίσου σημαντικός, δεν προσδιορίζει απλά τη φιγούρα. Έχει από μόνος του μια ξεχωριστή υπόσταση, ένταση και λειτουργία. Διασπασμένα σώματα θυμίζουν τοπία, και το αντίστροφο. Υπάρχουν φιγούρες κεντρικές, οι οποίες πρωταγωνιστούν, και άλλες που βρίσκονται σε δεύτερο πλάνο, ασχημάτιστες, ανέτοιμες να βγουν μπροστά, σχεδόν αθέατες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο: Έκθεση της Δέσποινας Γεωργιάδη-Θεσσαλονικέως στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών12.09.2018

    Όπως επισημαίνει η καλλιτέχνις:

    «Μέσα από τη δουλειά μου επιχειρώ τη διερεύνηση ενός κόσμου άγνωστου, όπως μου αποκαλύπτεται από την καλλιτεχνική διεργασία, ασταθών σχέσεων μεταξύ της φιγούρας και του περιβάλλοντος. Η φιγούρα παίρνει μορφή καθώς δημιουργείται μαζί με το περιβάλλον, άλλοτε αποσπάται από αυτό κι άλλοτε μετατρέπεται σε αναπόσπαστο δομικό στοιχείο του, σε μια σχέση συνεχούς αλληλοεπίδρασης».

    Στα «καθημερινά σχέδια» η καλλιτέχνις αφήνει τη μνήμη της να δουλέψει, συλλέγοντας πράγματα που είδε, άκουσε ή θυμήθηκε κατά τη διάρκεια μιας μέρας. Κάθε σχέδιο είναι η γρήγορη ανασύσταση μιας συγκεκριμένης εικόνας που εμφανίζεται αυθόρμητα. Κάθε σχέδιο συνοδεύεται από μια φράση, μια σκέψη ή ένα σχόλιο που λειτουργεί ως τίτλος. Χωρίς να έχει τη μορφή ημερολογίου -άλλωστε η δουλειά της Χρηστίδη δεν είναι αυτοβιογραφική- η ενότητα αυτή έχει ανθρωπολογικό χαρακτήρα: η καλλιτέχνις παρατηρεί προσεκτικά τις συμπεριφορές των ανθρώπων και στη συνέχεια φτιάχνει ιστορίες.

    Στην έκθεση περιλαμβάνεται επίσης μια σύνθεση με μικρογλυπτά τα οποία είναι τοποθετημένα σε ένα ξύλινο ράφι. Παρουσιάζονται θεατρικά, κόντρα στον τοίχο, σαν μια στρατιά ή παρέλαση από παράξενους χαρακτήρες. Το έργο αυτό είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μπρικολάζ, όπου η καλλιτέχνις δουλεύει σαν παιδί, αυτοσχεδιάζοντας και αξιοποιώντας υλικά και αντικείμενα που τυχαίνει να είναι διαθέσιμα στο περιβάλλον της. Οι χάρτινες φιγούρες της Χρηστίδη είναι χειροπιαστές, πιο αληθινές σε σχέση με τους φασματικούς χαρακτήρες των σχεδίων της. Ωστόσο και εδώ υπάρχει η ελευθερία και η αμεσότητα στον τρόπο απόδοσης της φόρμας που μοιάζουν να είναι το ζητούμενο για την ίδια. Ο έλεγχος και το απρόβλεπτο συνυφαίνονται στη δουλειά της Χρηστίδη παράγοντας καθηλωτικές εικόνες.

    Λίγα λόγια για την Κατερίνα Χρηστίδη

    Η Κατερίνα Χρηστίδη γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στο Παρίσι. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1986-91) και συνέχισε με μεταπτυχιακό στη ζωγραφική και στη χαρακτική στην École des Beaux-Arts Ville de Versailles (1993-96). Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

    Στις πρόσφατες εκθέσεις της περιλαμβάνονται: Bestiary, Artefacts, Allegories, Representations, Crux Galerie, Αθήνα· Suite: Check! Mate!, Κέντρο Τέχνης Pictura, Dordrecht, Ολλανδία (2023)· Bibliophilia, Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του Occupyproject#3· The Right to Breathe, Greece in USA, Undercurrent Gallery, Νέα Υόρκη· Motley Crew, Παλιό Σχολείο Τριαντάρου, Τήνος· Les Corps Purs, CAPA, Aubervilliers, Γαλλία· Poudres et Forêt, Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης του Νομού Seine St. Denis, Parc Forestier de la Poudrerie, Γαλλία (2022)· Quarantine Exhibition, Space52, Αθήνα· Open letters, The Laboratory for the Urban Commons, Αθήνα· Mauvais oeil, FRAC Auvergne, Γαλλία (2020). Έργα της ανήκουν σε δημόσιες συλλογές της Γαλλίας: Fonds d’art municipal de Pantin· Artothèque de Limousin· Artothèque de Vitré, Βρετάνη· FRAC Auvergne· Fonds d’Art Contemporain du Département de la Seine St. Denis. Συνεργάζεται με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο μέλλον δεν υπάρχει, αλλά σ’αγαπώ τόσο πολύ: Ατομική έκθεση του Denys Shantar στην γκαλερί Crux12.09.2018

    Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.

    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
    Καλλιτέχνης: Κατερίνα Χρηστίδη
    Χώρος: Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, Λεωνίδου και Μυλλέρου, κτίριο Β, Μεταξουργείο.
    Διάρκεια Έκθεσης: 27 Απριλίου – 18 Ιουνίου 2023
    Είσοδος: Ελεύθερη Είσοδος
    Πληροφορίες Χώρου: Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, Λεωνίδου και Μυλλέρου, κτίριο Β, Μεταξουργείο. Τ. +30 21 0323 1841 | www.opanda.gr | Εγκαίνια: Πέμπτη 27 Απριλίου 2023, 18:00-21:00
    Περισσότερα από ΕΚΘΕΣΕΙΣ
    VIMA_WEB3b