MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
18
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣΗ

Επέστρεφε-Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη: Η εμπνευσμένη από το καβαφικό «σύμπαν» έκθεση του Ανδρέα Γεωργιάδη «ταξιδεύει» στην Κωνσταντινούπολη

Μετά την πρώτη επιτυχημένη παρουσίαση της στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, η εμπνευσμένη από το καβαφικό «σύμπαν» έκθεση του Ανδρέα Γεωργιάδη, «Επέστρεφε-Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη», παρουσιάζεται στην Istanbul Concept Gallery.

Επέστρεφε-Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη: Η εμπνευσμένη στο καβαφικό «σύμπαν» έκθεση του Ανδρέα Γεωργιάδη ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη
Monopoli Team

Η Istanbul Concept Gallery στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, στο Τζιχάνγκιρ, παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη με τίτλο «Επέστρεφε-Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη». Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι την Αθήνα, στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη – Πτέρυγα Μακρυγιάννη δημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

«Επέστρεφε-Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη»: Λίγα λόγια για την έκθεση

Τα έργα της έκθεσης, όλα μελάνια σε χαρτί, διάστικτα από αναφορές στο καφαβικό σύμπαν, επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα διάλογο τόσο με τον ίδιο τον ποιητή και το βίο του, όσο και με τους πρωταγωνιστές του έργου του. Με έναν απόλυτα προσωπικό τρόπο, ο Ανδρέας Γεωργιάδης δημιουργεί ένα δικό του φως, διάφανο και πλούσιο σε τονικές διαβαθμίσεις, συχνά μεταφυσικό, επιτρέποντας στην σκιά, πυκνή και στέρεη, να εισχωρήσει, και να ταράξει με την υπόνοια, τον συμβολισμό και την αμφιβολία, τα ήρεμα νερά της ζωγραφικής του περιπέτειας. Οι τόποι και οι διαδρομές του καβαφικού βίου, δημιουργούν μια γεωγραφία μνήμης όπου η απουσία και η υποβολή συντάσσουν ποιητικές ατμόσφαιρες και συμβολισμούς μεταφορών, προτείνοντας πολλαπλές αναγνώσεις των ίδιων ιστοριών.

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος γράφει μεταξύ άλλων για την καβαφική ζωγραφική του Ανδρέα Γεωργιάδη στον κατάλογο της έκθεσης:

«Η παρούσα έκθεση δεν εικονογραφεί απλώς στίχους του Καβάφη. Συνιστά μια πρόταση και ερμηνευτική απόπειρα να αποδοθεί ο εσωτερικός ρυθμός που διατρέχει πολλά ερωτικά ποιήματα του Αλεξανδρινού, καθώς και η ατμόσφαιρα της γενέθλιας πόλης του, όπως ο ίδιος θέλησε να την αποτυπώσει και όπως την εισπράττει ακόμη και σήμερα ο ταξιδιώτης. Ο Ανδρέας Γεωργιάδης παραδίδει την προσωπική του  γοητευτική εκδοχή, όπως την κατέγραψε στη διαρκή συνομιλία του με τον ποιητή Κ.Π. Καβάφη και σφυρηλατεί έναν εντελώς δικό του ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα των εικαστικών που έχουν σχολιάσει μέχρι σήμερα τον ποιητή.

[…]

Η ματιά του Γεωργιάδη δεν περιορίζεται στο πρόσωπο του ποιητή ούτε σε κάποια επιφανειακά στοιχεία που θα μπορούσαν εύκολα να δηλώσουν στον θεατή την καταγωγική τους σχέση. Έντεχνα και μεθοδικά, αποφλοιώνει ποιήματα, τοπία και πρόσωπα, για να αποκαλύψει τους βαθύτερους αρμούς και τους υπαινιγμούς της καβαφικής έκφρασης».

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Ανδρέας Γεωργιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Ζει και εργάζεται στον Υμηττό. Σπούδασε ζωγραφική δίπλα στον Γιώργο Ρόρρη, γραφιστική στην Σ.Γ.Τ.Κ.Σ. στην Αθήνα, και εικονογράφηση στην Ορλεάνη – Γαλλία.

Έχει πραγματοποιήσει 13 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις, και έχει συμμετάσχει σε πολλές σημαντικές ομαδικές. Έργα του υπάρχουν σε μουσεία, δημόσιες και ιδιωτικές Συλλογές. Έχει φιλοτεχνήσει με έργα του βιβλία και δίσκους.

Ως σκηνογράφος έχει συμμετάσχει στο σχεδιασμό του Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή, αλλά και στο σχεδιασμό πολλών εκθέσεων στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο Μουσείο Μπενάκη, και αλλού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑMinima Moralia: Έκθεση γλυπτικής του Θεόδωρου Παπαγιάννη στη Sianti Gallery12.09.2018

Έχει επίσης εργαστεί στο θέατρο ως σκηνογράφος κι ενδυματολόγος. Ανήκει στην καλλιτεχνική ομάδα της Μικρής Άρκτου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια έκθεσης: 17 Ιανουαρίου – 12 Φεβρουαρίου 2023

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 12.00-19.00

Istanbul Concept Gallery, Nur-u Ziya Sokak. αρ. 27, 34433, Μπέγιογλου, Κωνσταντινούπολη, Beyoğlu/İstanbul, Τουρκία

Περισσότερα από Εικαστικά