MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τα φετινά Όσκαρ σνόμπαραν τις γυναίκες σκηνοθέτριες και γυρίσαμε στις παλιές κακές μέρες

Έμειναν εκτός κατηγορίας σπουδαίες ταινίες από γυναίκες.

Πηγή: New York Times
Monopoli Team

Τα βραβεία μάλλον πιστεύουν ότι οι γυναίκες στη σκηνοθεσία είναι κάτι σαν αστικός μύθος. Το έχεις ακούσει να υπάρχει, αλλά δεν το έχει δει κανείς. Δεν εξηγείται αλλιώς η σταθερή απουσία τους από σημαντικά βραβεία. Δεν εξηγείται ειδικά φέτος, όταν το 2022 ήταν μία χρονιά γεμάτη σπουδαίες ταινίες από γυναίκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΒραβεία Οσκαρ 2023: «Τα Πάντα Όλα» σαρώνουν με 11 υποψηφιότητες – Δείτε αναλυτικά όλες τις κατηγορίες12.09.2018

Οι υποψηφιότητες των Όσκαρ μάς θύμισαν παλιές κακές μέρες, τότε που έπρεπε να κάνουμε χαμό προκειμένου να υπάρξει υποψήφια γυναίκα στη σκηνοθεσία και να μην τις μετράμε με το σταγονόμετρο στα 95 χρόνια του θεσμού. Το κίνημα #MeToo και το Oscars So White φάνηκαν να ανατρέπουν αυτόν τον ρατσισμό, αλλά μάλλον ήταν για μία χρονιά, ώστε να πάψουμε να γκρινιάζουμε.

Να τα πάρουμε τα πράγματα λίγο αναλυτικά. Το 2022 είχαμε το συγκλονιστικό “Women Talking” της Sarah Polley, το “The Woman King” της Gina Prince-Bythewood, το animated “Turning Red” της Domee Shi και φυσικά το Aftersun της Charlotte Wells. Ταινίες που είναι υποψήφιες, αλλά σε καμία περίπτωση για τη σκηνοθεσία τους. Γιατί; Θα μου πεις Κλέλια, τι γιατί; Επειδή στα 95 χρόνια του θεσμού, έχουμε δει συνολικά 7 υποψήφιες γυναίκες σε αυτή την κατηγορία και 3 νικήτριες, κάνοντάς το τεράστιο θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤζέιν Κάμπιον: Η σκηνοθέτις βλέπει έναν «άνεμο» αλλαγής για τις γυναίκες δημιουργούς12.09.2018

Διαβάστε περισσότερα στο jenny.gr.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b