MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΔΡΑΜΑ

TheARtro: Παγκόσμια πρώτη στην Ελλάδα για το θέατρο επαυξημένης πραγματικότητας με την παράσταση «Η Μικρή Ασία»

Η πρωτοποριακή τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας TheARtro παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη, στην Ελλάδα, με την παράσταση της «Μικρής Ασίας» του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, στο Αμφιθέατρο.

Monopoli Team

H Highway Productions, μέλος του Πολιτιστικού Οργανισμού «Λυκόφως» του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης – Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών, η Comitech Α.Ε., το ΔΗ.ΚΕ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και η σκηνοθέτις και Επιστημονική Υπεύθυνη Έργου Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη έχουν την τιμή να παρουσιάζουν σε  παγκόσμια πρώτη το «TheARto» ή αλλιώς το μέλλον της θεατρικής εμπειρίας με τη χρήση της πρωτοποριακής τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας.

Η αρχή για το καινοτόμο ερευνητικό έργο «TheARtro» γίνεται με το έργο «Η Μικρή Ασία» του Ανδρέα Φλουράκη στις 30 Νοεμβρίου, 1 και 2 Δεκεμβρίου στο Αμφιθέατρο. Αν έχετε φανταστεί την ώρα που βλέπετε ζωντανά μια παράσταση στο θέατρο να βάζετε υπότιτλους σε όποια γλώσσα επιθυμείτε πάνω από κάθε ηθοποιό που μιλάει, να αλλάζετε τον φωτισμό σε μια σκηνή την ώρα που αυτή εκτυλίσσεται, να διαβάζετε πληροφορίες για το έργο χωρίς να χάνετε τη δράση του και να εμπλουτίζετε όσα βλέπετε με έξτρα ειδικά εφέ…τότε το μέλλον είναι ήδη εδώ.

Τι είναι το TheARtro

Το TheARtro είναι ένα καινοτόμο σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας (augmentedreality – AR) για τη δημιουργία και παρουσίαση παραστάσεων, με βασικό στόχο την ενίσχυση της προσβασιμότητας και της εμπειρίας του θεατή. Μέσω της χρήσης ειδικών γυαλιών AR, καμερών βάθους και ενός πρωτοποριακού λογισμικού που αναπτύχθηκε μέσω ενδελεχούς έρευνας και δοκιμών, το σύστημα TheARtro επιτρέπει στους θεατρικούς δημιουργούς να παρουσιάσουν ένα νέο είδος παραστάσεων, «επαυξημένων» με ψηφιακές πληροφορίες (υπέρτιτλους, στατικά και κινούμενα εφέ, πληροφορίες κειμένου, επιπλέον ειδικούς φωτισμούς και πολλά άλλα). Οι πληροφορίες είναι εμφανείς μόνο στους θεατές που επιλέγουν να φορούν τα ειδικά γυαλιά και ενώ η ζωντανή παράσταση εκτυλίσσεται κανονικά για το σύνολο του κοινού.

Με απλά λόγια

Φανταστείτε ότι παρακολουθείτε μία παράσταση σε άλλη γλώσσα, όμως οι υπέρτιτλοι, αντί να παρουσιάζονται σε κεντρικό σημείο σκηνής για όλους τους θεατές, εμφανίζονται μέσω της χρήσης των ειδικών γυαλιών, μόνο πάνω από τον ηθοποιό που μιλάει κάθε φορά (κεφαλότιτλοι) και τον ακολουθούν κατά την κίνησή του στη σκηνή. Δίπλα σας, ένας θεατής από άλλη χώρα παρακολουθεί την ίδια παράσταση, την ίδια στιγμή, ενώ στα δικά του γυαλιά οι υπέρτιτλοι εμφανίζονται στη δική του γλώσσα. Ένας θεατής με προβλήματα ακοής παρακολουθεί επίσης απρόσκοπτα την παράσταση, λαμβάνοντας «ηχητικές» πληροφορίες μέσω πλαισίων κειμένου που εμφανίζονται σε καίρια σημεία της δράσης και μόνο στα δικά του γυαλιά. Ξαφνικά, η υπόθεση του έργου προϋποθέτει το ξέσπασμα μιας πυρκαγιάς ή μιας καταιγίδας. Οι θεατές που κάνουν χρήση του συστήματος TheARtro μπορούν να «δουν» μέσα από τα γυαλιά τους τα εφέ αυτά ψηφιακά.

Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ

Οι δυνατότητες του TheARtro, σε αυτή την πρώτη φάση την ανάπτυξής του, φαντάζουν ήδη εντυπωσιακές, παρότι πρόκειται για ένα που λογισμικό βρίσκεται ακόμα υπό έρευνα. Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε με την υποστήριξη της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων ΕΤΑΚ, μέσω του Προγράμματος Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ που βασικό στόχο έχει τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα, την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια των ελληνικών, κυρίως μικρομεσαίων, επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αρχική ιδέα και η παγκόσμια πρώτη

Η έμπνευση για τη δημιουργία και ανάπτυξη του TheARtro ήταν της θεατρολόγου και σκηνοθέτιδος Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, η οποία και ανέλαβε την εποπτεία του εγχειρήματος ως Επιστημονική Υπεύθυνη Έργου. Η ίδια έχει αναλάβει την σκηνοθεσία της τελικής δοκιμής που θα πραγματοποιηθεί σε συνθήκες πραγματικής θεατρικής παράστασης στο Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου.

Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε μία εκδοχή του καινούριου έργου του Ανδρέα Φλουράκη «Η Μικρή Ασία» σκηνοθετημένο ειδικά για τις δυνατότητες του TheARtro, σε μια ξεχωριστή παράσταση που λίγοι τυχεροί θεατές θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν με τη χρήση των ειδικών γυαλιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑO Υπέροχος Γκάτσμπυ, του F. Scott Fitzgerald στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα12.09.2018

Λίγα λόγια για το έργο «Η Μικρή Ασία»

Ενώ τα συμμαχικά πλοία παρακολουθούσαν από απόσταση την καταστροφή της Σμύρνης και τους Έλληνες να πνίγονται στις ακτές της Ιωνίας, ο Ιάπωνας καπετάνιος του Τοκέι Μαρού διατάζει τους ναύτες του να ρίξουν στη θάλασσα τα εμπορεύματα για να χωρέσει στο πλοίο όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται, να τους μεταφέρει σώους στο λιμάνι του Πειραιά. Στη «Μικρή Ασία», το παράξενο ταξίδι του Τοκέι Μαρού μετατρέπεται σε μια ιστορία ιαπωνικής ομορφιάς, σε ένα συμβολικό ταξίδι το οποίο προσφέρει θεραπεία στις ψυχές των ανθρώπων που βιώνουν το ξεριζωμό και την απώλεια.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Ανδρέας Φλουράκης
Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη

Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος

Παίζουν: Λάζαρος Βαρτάνης, Γιάννης Μαστρογιάννης, Ελένη Στεργίου | Μουσικός επί σκηνής: Κώστας Νικολόπουλος

Διάρκεια: 30 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό κατόπιν αιτήματος στο [email protected].
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 30 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2022
Παραστάσεις: Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 19.00, 20.00. Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 18:00, 19:00, 20:00, 21:00. Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στις 13:00, 14:00, 15:00, 16:00
Πληροφορίες Χώρου: Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου, Αγγελικής Χατζημιχάλη 15, Πλάκα, Αθήνα.
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b