MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

28η Οκτωβρίου: Οι δικές μας επιλογές για μία σύντομη, μονοήμερη απόδραση κοντά στην Αθήνα

Κάνετε ακόμη σχέδια για την 28η Οκτωβρίου; Εμείς σας προτείνουμε οχτώ κοντινούς στην Αθήνα προορισμούς για μία μονοήμερη εκδρομή της “τελευταίας στιγμής”.

Ναύπλιο, Photo by Anastasios Tselepatiotis on Unsplash
Monopoli Team

Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου σιγά σιγά καταφτάνει. Πολλοί από εμάς ωστόσο δεν θα μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε, είτε λόγω υποχρεώσεων, είτε γιατί το budget δεν αρκεί για τριήμερες διακοπές, είτε γιατί είμαστε της… τελευταίας στιγμής.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, εμείς συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε οχτώ από τις δικές μας αγαπημένες επιλογές για μία μονοήμερη εκδρομή, μια ανάσα από την Αθήνα -ιδανικές για την 28η Οκτωβρίου.

Τρίκαλα Κορινθίας – 2 ώρες από την Αθήνα

Φωτογραφία: Ευδοκία Βαζούκη

Για όσους ζούμε μόνιμα στην Αθήνα, η ορεινή Κορινθία αποτελεί διαχρονικά μία από τις πιο αγαπημένες επιλογές για φθινοπωρινές (και όχι μόνο) εξορμήσεις. Κι αυτό γιατί συνδυάζει απίστευτη φυσική ομορφιά σε σημείο που χάνεται το μάτι σου, γραφικά σοκάκια που σε καλούν να τα περπατήσεις, εγγυημένα νόστιμο φαγητό και φυσικά, εύκολη πρόσβαση. Έτσι, λοιπόν, τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι μία από τις δικές μου αγαπημένες επιλογές, όταν κάποιο τριήμερο το επιτρέπει ή ακόμη και για μονοήμερη, για μια σύντομη εξόρμηση μακριά από την πολύβουη πρωτεύουσα. Φωλιασμένα στις πλαγιές της Ζήρειας – χτισμένα σε 1.000 μέτρα υψόμετρο – και μόλις (σχεδόν) δύο ώρες με το αυτοκίνητο από την Αθήνα, τα Τρίκαλα Κορινθίας, αποτελούνται από τρεις συνοικίες – την Κάτω, τη Μεσαία και την Άνω. Μία βόλτα μίας ημέρας στα Τρίκαλα μπορεί να ξεκινήσει από τα Κάτω Τρίκαλα και την υπέροχη πετρόχτιστη πλατεία με τα δύο υπεραιωνόβια πλατάνια και τον εντυπωσιακό ναό του Αγίου Δημητρίου. Μπορεί να συνεχίσει στα Μεσαία Τρίκαλα, που προσφέρουν υπέροχη θέα προς τα βουνά της Κορινθίας και φυσικά πολλές επιλογές από ταβέρνες με πολύ καλό φαγητό. Εγώ ξεχωρίζω την ταβέρνα «Τ’ Αγνάντι» που βρίσκεται σε ένα πολύ καλό σημείο της περιοχής των Μεσαίων Τρικάλων, με υπέροχη θέα την οποία μπορείτε να θαυμάζετε καθώς τρώτε, από τις τεράστιες τζαμαρίες περιμετρικά του μαγαζιού. Το φαγητό είναι πολύ νόστιμο και οι μερίδες ικανοποιητικότατες. Καταλήγοντας στα Άνω Τρίκαλα, θα έχετε την ευκαιρία περπατώντας να δείτε πολλά από τα παλιά αρχοντικά που δεσπόζουν ακόμη στην περιοχή, ενώ αξίζει να φτάσετε και μέχρι το μοναστήρι του Αγίου Βλασίου, αφού από εκεί η θέα θα σας αποζημιώσει. Τέλος, ένα καφεδάκι συνοδευόμενο με κάποιο γλυκό, είναι απαραίτητο για να ολοκληρωθεί μία χορταστική απόδραση που θα γεμίσει τις μπαταρίες σας.
Ευδοκία Βαζούκη

Αίγινα – 1 ώρα από την Αθήνα

Photo by Walter Martin on Unsplash

Όταν θέλω να ξεφύγω για λίγο από την Αθήνα και έχω μόνο μία ημέρα στη διάθεση μου, η Αίγινα είναι σχεδόν πάντα μονόδρομος. Μόλις μία ώρα από το λιμάνι του Πειραιά (και με πολύ οικονομικά ακτοπλοϊκά εισιτήρια), το νησί της Αίγινας σφύζει από ζωή τα Σαββατοκύριακα, όποια εποχή και να την επισκεφτείς. Κι αυτό γιατί έχει τόσα να προσφέρει, που όσες φορές και να πας, δεν θα βαρεθείς. Αν πάρεις ένα από τα πρωινά καραβάκια και επιστρέψεις με το τελευταίο (συνήθως στις 22:00) τότε θα έχεις στη διάθεση σου μία γεμάτη ημέρα, για να ανακαλύψεις ένα σημαντικό μέρος του νησιού. Αν η εκδρομή σου ξεκινήσει από το πρωί, επιβάλλεται να επισκεφτείς το παραδοσιακό καφενείο του Μιχάλη Μοίρα στο λιμάνι, για να πιείς τον ελληνικό καφέ σου με θέα τη θάλασσα. Πάνω στο λιμάνι θα βρεις και τον Ναό του Αγίου Νικόλα, που αξίζει να επισκεφτείς ακόμα κι αν δεν είσαι θρησκευόμενος – το ίδιο ισχύει και για τη Μονή του Αγίου Νεκταρίου. Όσο βρίσκεσαι κοντά στο λιμάνι αξίζει να επισκεφτείς και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας και φυσικά τον Ναό του Απόλλωνα. Αν είσαι τυχερός και ο καιρός το επιτρέπει, τότε αξίζει μία βόλτα από το Νησί της Μονής – αν και το θέαμα του ακατοίκητου νησιού με τα ελάφια, τα παγώνια και τα γαλαζοπράσινα νερά είναι τόσο εντυπωσιακό που αξίζει να το επισκεφτείς, ακόμα κι αν δεν μπορείς να κάνεις μπάνιο. Τέλος, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις μερικά από τα παραδοσιακά γλυκά του νησιού με φυστίκι αιγίνης, είτε από το Αιάκειον, είτε από το Φυστικάτο.
Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Χαλκίδα, Εύβοια – 1 ώρα από την Αθήνα

Photo by Paris Papavlasopoulos on Unsplash

Μια κοντινή και όμορφη επιλογή προορισμού για μονοήμερη εξόρμηση, ένεκα της 28ης Οκτωβρίου, φαντάζει η Χαλκίδα. Πράγματι, μόλις 1 ώρα μακριά από την Αθήνα με το αμάξι είναι μια ιδανική επιλογή. Πρωτεύουσα της Εύβοιας, αποτελεί την βασική πύλη εισόδου και εξόδου για να επισκεφτεί κανείς το νησί. Είναι όμως και πολλά άλλα. Το πιο εντυπωσιακό σημείο για εμένα είναι η παλιά γέφυρα του Ευρίπου, όπου εκεί αντικρίζει κανείς το φαινόμενο της παλίρροιας. Αξίζει οπωσδήποτε μια στάση στο αλλόκοτο αυτό φαινόμενο. Μετά την παλαιά γέφυρα, σειρά έχει ο παραλιακός πεζόδρομος της Χαλκίδας. Στο πλάι βρίσκεται η θάλασσα και κάθε λίγα μέτρα ένα παγκάκι για όποιον θέλει να απολαύσει την θέα. Στον πεζόδρομο υπάρχουν μαγαζιά για όλα τα γούστα: καφετέριες, εστιατόρια, παραδοσιακά ουζερί, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία. Ενώ το βράδυ, τις επιλογές συμπληρώνουν και τα πολυάριθμα bar. Για όσους δεν θέλουν να μείνουν μόνο στο κέντρο της Χαλκίδας, εξαιρετική επιλογή είναι το Κάστρο του Καράμπαμπα. Βρίσκεται στον λόφο της Φούρκας, πολύ κοντά στην Χαλκίδα με μια μαγική θέα στον Ευβοϊκό κόλπο. Εκεί διατηρείται και μουσείο, που αποτελείται από συλλογή γλυπτών. Μια επίσης ενδιαφέρουσα επιλογή είναι η επίσκεψη στο τζαμί Εμίρ Ζαδέ, που δημιουργήθηκε τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Λίγο πιο πάνω από την παλιά γέφυρα της Χαλκίδας, στην οδό Κώτσου λειτουργεί πια σαν μουσείο. Ένα ιδιαίτερο και επιβλητικό τζαμί, που σίγουρα αξίζει την επίσκεψη. Μια άκρως πολύπλευρη και ξεχωριστή πόλη λοιπόν η Χαλκίδα, γοητεύει τους επισκέπτες και σίγουρα τους καλεί να την επισκέπτονται ξανά και ξανά.
Νατάσα Μιχελάκου

Ιτέα, Φωκίδα – 2 ώρες και 30 λεπτά από την Αθήνα

Φωτογραφία: Αριστούλα Ζαχαρίου

Μπορεί η Φωκίδα να είναι γνωστή για δημοφιλείς προορισμούς όπως το Γαλαξίδι, οι Δελφοί ή η Αγόριανη, ωστόσο, στις καταγάλανες ακτές του Κορινθιακού Κόλπου, εκεί που τελειώνει ο πιο όμορφος ελαιώνας της Ελλάδας, βρίσκεται ένα «κρυφό διαμαντάκι» που ακούει στο όνομα Ιτέα. Μια μικρή παραλιακή κωμόπολη περίπου, δυόμισι ώρες από την Αθήνα, ιδανική για όσους θέλουν απλώς να ξεφύγουν έστω και για μια ημέρα από τον θόρυβο και την «μουντάδα» της πρωτεύουσας. Το θαυμάσιο φυσικό τοπίο εγγυάται ότι το μάτι σας θα χορτάσει όχι μόνο από το «γαλάζιο» αλλά και από το «πράσινο», καθώς την Ιτέα «αγκαλιάζουν» επιβλητικοί ο Παρνασσός και η Γκιώνα. Το σημαντικότερο ατού της πόλης είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της ακτογραμμής της ενδείκνυται για απολαυστικούς περιπάτους, καφέ, φαγητό ή ποτό δίπλα στο κύμα. Όσον αφορά το πρώτο, οι επίπεδοι δρόμοι και η άψογη ρυμοτομία της καθιστούν το περπάτημα εύκολη και ευχάριστη διαδικασία ενώ όσοι έχετε παιδιά και την ευχέρεια να μεταφέρεται τα «ποδηλατάκια» τους μη διστάσετε να το κάνετε, καθώς η Ιτέα είναι ιδανική και για «ποδηλατάδες». Ως προς το τι να φάτε ή τι να πιείτε, οι επιλογές αρκετές και- όπως προείπαμε και παραπάνω- συνδυασμένες με ασυναγώνιστη θέα στη θάλασσα. Μπορείτε να καθίσετε στο μεζεδοπωλείο «Πέτρα» για «τσιπουροκατάσταση» (όχι φυσικά γι’ αυτούς που θα οδηγήσουν στην επιστροφή), ή στον «Ζέφυρο» για θαλασσινά. Αν έχετε περισσότερο διάθεση για καφέ και γλυκό τότε το ιδανικό μέρος για εσάς είναι το «Archontikon Αrte di gelato e caffe» για γευστικές βάφλες, pancakes και παγωτά- ναι ο ήπιος καιρός ακόμη το επιτρέπει. Ενώ, φεύγοντας μην παραλείψετε να περάσετε από το ζαχαροπλαστείο «Αρχοντικόν» για να πάρετε μαζί ως «σουβενίρ» ένα πήλινο ταψάκι πεντανόστιμο γαλακτομπούρεκο, σαραγλάκια ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξη σας.
Αριστούλα Ζαχαρίου

Λίμνη Δόξα, Κορινθία – 2 ώρες και 30 λεπτά από την Αθήνα

Φωτογραφία: Ελένη Πάικου

Η 28η Οκτωβρίου πλησιάζει και σε ποιον δεν αρέσουν οι μικρές εξορμήσεις; Αυτή λοιπόν είναι η τέλεια ευκαιρία. Ένας από τους πιο μαγευτικούς προορισμούς, που θα γεμίσει τα μάτια σου με χρώματα και εικόνες και την καρδιά σου με όμορφα συναισθήματα είναι η Λίμνη Δόξα, με τα γαλαζοπράσινα νερά που αντανακλούν μοναδικά τη φύση που υπάρχει περιμετρικά της. Απέχει μόλις δύο με δυόμισι ώρες από την Αθήνα και είναι η ιδανική επιλογή για κάποιον που θέλει να ξεφύγει για λίγες μέρες από τους ρυθμούς της πόλης, χωρίς όμως να ταλαιπωρηθεί με το “πήγαινε – έλα”. Ο συγκεκριμένος προορισμός ενδείκνυται και γι’ αυτή την εποχή του χρόνου, αφού συνδυάζει με αρμονία το βουνό με τις ατέλειωτες πλαγιές, τα πεύκα και τις βελανιδιές. Η Λίμνη Δόξα είναι ουσιαστικά τεχνητή -θεωρείται σημείο επικράτειας της Αρχαίας Φενεού. Χαρακτηριστικό της είναι το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, που παραπέμπει πλέον σε νησίδα, μιας και λόγω παλιότερης πλημμύρας, τα νερά κατέκλεισαν την μονή με αποτέλεσμα οι μοναχοί να μεταφερθούν σε ένα υψηλότερο σημείο, στη σημερινή μονή του Αγίου Γεώργιου. Αξίζει λοιπόν με την επίσκεψη της λίμνης να ανέβεις στον ξύλινο εξώστη της μονής, ώστε να δεις τη θέα από ψηλά. Το περίφημο γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο, που παρασκευάζουν οι μοναχοί με άνθη που καλλιεργούν οι ίδιοι, είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να δοκιμάσεις για να κάνει την παραμονή σου ακόμα πιο γλυκιά. Η πανέμορφη λίμνη βρίσκεται σε απόσταση 92 χιλιομέτρων από την Κόρινθο, ενώ ένα από τα πολύ κοντινά χωριά που θα συναντήσεις στη διαδρομή ο Φενεός. Εκεί μπορείτε να κάνετε μια στάση για ελληνικό καφέ ή και φαγητό, αφού έχει αρκετά και αξιόλογα παραδοσιακά ταβερνάκια.
Ελένη Πάικου

Στενή Διρφύος, Εύβοια – 1 ώρα και 40 λεπτά από την Αθήνα
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ᴠɪᴋᴛᴏʀɪᴀ ꜱᴋᴏᴜʀᴛᴀɴɪᴏᴛɪ (@viktoria.skou)


Προικισμένη με πλούσια δάση, δικά της νερά και παραδοσιακά καταστήματα, η Στενή Ευβοίας είναι ο κατάλληλος προορισμός για όσους από εμάς επιθυμούμε μία εξόρμηση στην φύση για την 28η Οκτωβρίου. Η Στενή Ευβοίας, ή αλλιώς Στενή Διρφύος, απέχει μόλις 108 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Για να φτάσετε εκεί, καθώς ξεκινάτε από Χαλκίδα, ακολουθείτε τις ταμπέλες προς «Βόρεια Εύβοια». Στη Νέα Αρτάκη, θα δείτε την ταμπέλα για την Στενή και στρίβοντας δεξιά θα ακολουθήσετε τον δρόμο για να φτάσετε εκεί. Η διαδρομή είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, αφού σιγά σιγά το τοπίο γίνεται πιο ορεινό, οι δρόμοι επισκιάζονται από άφθονα δέντρα και το κλίμα γίνεται πιο δροσερό χάρη στις πηγές που βρίσκονται στο βουνό. Σημείο αναφοράς του ορεινού χωριού, είναι η πλακόστρωτη πλατεία με τα παραδοσιακά καφενεδάκια και εστιατόρια, που σφύζει από ζωή, είτε είναι χειμώνας είτε καλοκαίρι. Αξίζει επίσης να προχωρήσετε λίγο πιο πάνω από το κέντρο του χωριού, κοντά στο δάσος, όπου υπάρχει ακόμα μία μικρή πλατεία από την οποία μπορείτε να ξεκινήσετε πεζοπορία προς διάφορα μονοπάτια που οδηγούν στο βουνό (οι πιο τολμηροί!). Αν ξεκινήσετε πρωί προς μεσημέρι για Στενή, προτείνω να πάτε για καφέ και υπέροχο μπισκοτογλυκό στο «Όναρ Καφέ», που προσφέρει υπέροχη θέα του χωριού και ζεστά ροφήματα. Για μεσημεριανό υπάρχουν πολλές επιλογές σε παραδοσιακές ταβέρνες. Εγώ ξεχωρίζω τον Κισσό, καθώς βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας και έχει την ιδανική ατμόσφαιρα για φαγητό και κρασί με παρέα. Για το βράδυ, υπάρχει το Tsayius Pub λίγο πιο πέρα από την πλακόστρωτη πλατεία, στο οποίο μπορείτε να καθίσετε μέσα ή έξω και να απολαύσετε κρύες βαρελίσιες μπύρες, ποικιλίες κρεατικών, ή ποτό.
Χριστιάνα Τσατσαρώνη

Ναύπλιο, Αργολίδα – 2 ώρες από την Αθήνα
Ναύπλιο, Photo by Anastasios Tselepatiotis on Unsplash

Ναύπλιο, Photo by Anastasios Tselepatiotis on Unsplash

Η αλλαγή παραστάσεων είναι πάντα κάτι το θεμιτό και οι αργίες με τα τριήμερά τους μία εξαιρετική αφορμή για να συμβεί. Ιδανικά, αυτή η αλλαγή παραστάσεων για την οποία συζητάμε, όμορφο θα ήταν να διαρκούσε μέρες, ωστόσο, τις περισσότερες φορές οφείλουμε να συμβιβαστούμε με την ιδέα μίας μονοήμερης εκδρομής. Ένα μέρος το οποίο πληροί όλες τις προϋποθέσεις για μία γεμάτη, από πολλές απόψεις, μονοήμερη, κοντά στην Αθήνα, είναι βεβαίως το Ναύπλιο. Η πρόσφατη μου εμπειρία επιβεβαιώνει πως με μία μονοήμερη στο Ναύπλιο μπορείς να προλάβεις, δίχως ιδιαίτερη βιασύνη, να τα κάνεις όλα. Η δική μου εκδρομή ξεκίνησε με μία επίσκεψη στο Παλαμήδι. Φημολογείται ότι είναι μία ωραία εμπειρία να ανέβεις στο λόφο του φρουρίου μέσω της σκάλας με τα ‘999 σκαλοπάτια’. Δυστυχώς, πάνω σε αυτό δεν μπορώ να δώσω πολλές πληροφορίες καθώς προτίμησα την εναλλακτική της αμαξωτής οδού. Σίγουρα, μετά από την εξόρμηση στο φρούριο, ειδικά αν έχεις προτιμήσει τη μέθοδο της ανάβασης και έχεις κουραστεί, επιβάλλεται μία βόλτα στο ιστορικό κέντρο, η οποία θα καταλήξει είτε σε καφέ, είτε σε φαγητό, είτε σε συνδυασμό αυτών των δύο. Για καφέ προτείνω τον “Σκαντζόχοιρο” και για φαγητό μία καλή επιλογή είναι το “στέκι του Δημήτρη”. Αγαπημένο μέρος της εξόρμησης ήταν η ανακάλυψη της “Γένεσις”, το οποίο είναι ένα μαγαζί με κεραμικά, απέναντι από το στέκι του Δημήτρη, από όπου μπορείς να αγοράσεις ένα μικρό αναμνηστικό που θα σου θυμίζει τη μονοήμερη σου στο όμορφο Ναύπλιο.
Ανδρομάχη Αρβανίτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΝαύπλιο: Ένας οδηγός για την τέλεια φθινοπωρινή απόδραση στην πόλη των τεσσάρων εποχών12.09.2018

Λιβαδειά, Βοιωτία – 2 ώρες από την Αθήνα

Φωτογραφία: Ειρήνη Μωραϊτη

Με απόσταση περίπου 140 χιλιόμετρα από την Αθήνα και λιγότερο από 2 ώρες με το αυτοκίνητο, η Λιβαδειά είναι ένα από τα πιο κατάλληλα μέρη για τη μονοήμερη μας εκδρομή ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου. Μπορεί βέβαια να είναι γνωστή κυρίως για το καλό φαγητό της, αλλά όταν κανείς την επισκεφτεί από την ομορφιά της σίγουρα θα μαγευτεί πρώτα. Οι πανέμορφες πηγές Κρύας που στολίζουν τη μέση της πόλης, δίνουν μία δροσερή και ξεχωριστή νότα στην απόδραση από την πραγματικότητα που όλοι ψάχνουμε κατά καιρούς. Το τοπίο της μαγικής αυτής πόλης που μοιάζει να βγήκε από πίνακα ζωγραφικής, αλλά και η αίσθηση χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς που με πλημμυρίζει όποτε την επισκέπτομαι, είναι αρκετά για να με κάνουν να αγαπήσω αυτόν τον προορισμό και είμαι σίγουρη ότι όποιος έχει βρεθεί στη Λιβαδειά, και πιο συγκεκριμένα στην Κρύα, το ίδιο έχει νιώσει. Πρώτη στάση στη Λιβαδειά είναι σίγουρα ένα τοπικό ζαχαροπλαστείο για τον πρωινό καφέ μας με τη συνοδεία ενός πεντανόστιμου παραδοσιακού γλυκού, το οποίο θα μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια για να απολαύσουμε τη μονοήμερή μας και να εξερευνήσουμε όλες τις ομορφιές της πόλης. Όσο για το φαγητό, που όλοι έχουν να πουν τα καλύτερα-και όχι αδίκως φυσικά- αξίζει να δοκιμάσετε τα “θρυλικά” σουβλάκια της περιοχής, για τα οποία όλοι παραμιλούν. Σε όποιο μαγαζί και να κάτσετε το καλό φαγητό είναι εγγυημένο, και όταν χωνέψετε και κάνετε τη βόλτα σας στα γραφικά στενά της πόλης, σε ένα μαγαζί οδηγεί πάντα ο δρόμος, αλλά και το ποτάμι της Έρκυνας. Στη Ξενία, εκεί πίσω από τον καταρράκτη, θα πιείτε τον απογευματινό καφέ σας με θέα τη πόλη της Λιβαδειάς και τις πηγές Κρύας στην κυριολεξία στα πόδια σας. Και μετά, όταν θα έχει πέσει ο ήλιος και το φεγγάρι αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του, μία βόλτα λίγων λεπτών μέχρι το πέτρινο θέατρο Κρύας θα σας ανταμείψει και θα πάρετε τον δρόμο της επιστροφής γεμάτοι όμορφες εικόνες και καλή διάθεση.
Ειρήνη Μωραϊτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ28η Οκτωβρίου: Ελεύθερη η είσοδος στο Μουσείο Ακρόπολης12.09.2018

Περισσότερα από Προορισμοί
VIMA_WEB3b