MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Βραβείο Booker 2022: Νικητής ο Shehan Karunatilaka με «Τα επτά φεγγάρια του Μάλι Αλμέιντα»

«Τα επτά φεγγάρια του Μάλι Αλμέιντα» του Shehan Karunatilaka, μία υπερφυσική σάτιρα για τον εμφύλιο της Σρι Λάνκα, είναι το βιβλίο που κέρδισε το φετινό Βραβείο Booker

Βραβείο Booker 2022: «Τα επτά φεγγάρια του Μάλι Αλμέιντα» του Shehan Karunatilaka
Βραβείο Booker 2022: «Τα επτά φεγγάρια του Μάλι Αλμέιντα» του Shehan Karunatilaka
Monopoli Team

«Τα επτά φεγγάρια του Μάλι Αλμέιντα» του Shehan Karunatilaka, μία υπερφυσική σάτιρα τοποθετημένη στον φονικό εμφύλιο πόλεμο της Σρι Λάνκα, κέρδισε το φετινό Βραβείο Booker.

Η Καμίλα, σύζυγος του βασιλιά Καρόλου, παρουσίασε το βραβείο, με τον συγγραφέα να λέει ότι ήταν “τιμή και προνόμιο” να βρίσκεται στη βραχεία λίστα των φετινών βραβείων Booker. Η Dua Lipa ήταν επίσης εκεί ως επίσημη guest star της τελετής.

Το περίβλεπτο βραβείο 50.000 λιρών, που δίνεται σε ένα μυθιστόρημα που έχει εκδοθεί στη Μεγάλη Βρετανία στα αγγλικά, δίνει στους υπόλοιπους πέντε συγγραφείς της λίστας 2.500 λίρες -ανάμεσα σε αυτούς και ο γηραιότερος συγγραφέας που έχει βρεθεί ποτέ υποψήφιος, ο 88χρονός σήμερα μυθιστοριογράφος Άλαν Γκάρνερ με το «Treacle Walker».

Ο νικητής του φετινού Booker είπε ότι το 2009 αποφάσισε να γράψει “μία ιστορία φαντασμάτων, όπου οι νεκροί θα έδιναν την δική τους οπτική” μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη Σρι Λάνκα, “οπότε και υπήρχε μια τεράστια διαμάχη για το πόσοι πολίτες πέθαναν και ποιος έφταιγε”.

Πράγματι, το πλέον βραβευμένο μυθιστόρημα του συγγραφέα με καταγωγή από την Σρι Λάνκα, ακολουθεί έναν φωτογράφο που ξυπνά νεκρός, έχοντας μόλις μία εβδομάδα για να ζητήσει από τους φίλους του να βρουν τις φωτογραφίες που τράβηξε και να αποκαλύψουν την βιαιότητα του πολέμου.

Ο επικεφαλής της κριτικής επιτροπής, Neil MacGregor, επαίνεσε “το εύρος και την δεξιοτεχνία, την τόλμη, το θράσος και το πόσο ξεκαρδιστικό” ήταν το μυθιστόρημα, το οποίο αποκάλεσε “νουάρ της μετά θάνατόν ζωής” που παίρνει τον αναγνώστη “σε ένα τρενάκι γύρω από τη ζωή και το θάνατο”.

Είπε επίσης ότι η απόφαση των κριτών ήταν ομόφωνη, προσθέτοντας ότι όλα τα βιβλία της μακράς λίστας απαντούσαν “ουσιαστικά σε ένα ερώτημα, και αυτό είναι το ποιο είναι το νόημα μίας ζωής”.

Τον Ιούλιο είχε γίνει γνωστή η μακρά λίστα με τις φετινές 13 υποψηφιότητες, με βιβλία από συγγραφείς διαφορετικών ηλικιών και διαφορετικού υπόβαθρου, οι οποίοι δούλεψαν πάνω σε ποικίλα είδη ώστε να πλάσουν τους φανταστικούς κόσμους των μυθιστορημάτων τους. Στη βραχεία λίστα τελικά έμειναν 5 βιβλία: το Glory της NoViolet Bulawayo, το The Trees του Percival Everett, το Treacle Walker του Alan Garner, το Small Things Like These της Claire Keegan, το Oh William! της Elizabeth Strout και φυσικά το νικητήριο βιβλίο The Seven Moons of Maali Almeida του Shehan Karunatilaka.

Ο Shehan Karunatilaka είναι μόλις ο δεύτερος συγγραφέας από τη Σρι Λάνκα που κερδίζει βραβείο Booker, μετά τον Michael Ondaatje με το The English Patient, το 1992.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Δεν μπορώ να ζήσω με κάποιον που δεν μπορεί να ζήσει χωρίς εμένα»: Όσα μάς έμαθε η ακτιβίστρια Ναντίν Γκόρντιμερ12.09.2018

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b