MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δωρεάν εκδηλώσεις στην πόλη: 5 προτάσεις για την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου

Για την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, σου βρήκαμε όλες τις εκδηλώσεις, τις παρουσιάσεις βιβλίων και τις θεατρικές και μουσικές παραστάσεις που είναι δωρεάν στην πόλη.

Monopoli Team

Τα χαΐρια μας εδώ: Παρουσίαση βιβλίου στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου

Οι εκδόσεις Κουκκίδα και οι εκδόσεις Αιγαίον σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργη Παπάζογλου “Αγγέλα Παπάζογλου – Τα χαΐρια μας εδώ” στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η ηθοποιός Αννα Βαγενά,ο συγγραφέας Αλέξανδρος Ασωνίτης, ο συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας και ο μελετητής του ρεμπέτικου Πάνος Σαββόπουλος. Το βιβλίο μιλάει για μία συγκλονιστική μαρτυρία με μνήμες μικρασιατικές, με μουσικές και αρώματα εκείνης της εποχής. Μία αναβίωση του δράματος, αλλά και του μεγαλείου του μικρασιατικού ελληνισμού. Ένας ανεκτίμητος θησαυρός γνώσης για τη Σμύρνη στα χρόνια πριν από το ’22, για τον ξεριζωμό των Ελλήνων, αλλά και για τους αγώνες τους να εδραιωθούν στα χώματα της μητέρας πατρίδας, για το μεγαλείο της ψυχής εκείνων που ρίζωσαν στην Κοκκινιά κυρίως αλλά και αλλού.
05/10 στις 19.00
Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44

Ο Θεόφιλος ανάμεσά μας στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ηρακλείου

Μια παράσταση που καθήλωσε το κοινό, σε όποιο σημείο της Ελλάδας κι εάν παρουσιάστηκε, τον θεατρικό μονόλογο «Θεόφιλος», παρουσιάζει ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού» την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022, στις 8 μ.μ. στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ηρακλείου Αττικής “Ηλέκτρα Αποστόλου”. Πρόκειται για έναν θεατρικό μονόλογο που γράφτηκε από τον Θανάση Σκρουμπέλο.. Στην παράσταση ο θεατής παρακολουθεί τα βήματα του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Κεφαλά – Χατζημιχαήλ (Βαρειά Μυτιλήνης 1873 – Μυτιλήνη 1934) από την εφηβεία μέχρι τον θάνατό του. Από το πρώτο του ταξίδι από τη Λέσβο στη Σμύρνη για να βρει τον δρόμο του, την επιστροφή του στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας, την εγκατάστασή του στον Βόλο και στο Πήλιο, μέχρι την επιστροφή και τον θάνατό του στη Μυτιλήνη. Το όνειρό του για τη «ζωγραφιά», ο ανεκπλήρωτος έρωτας για την Αθηνά, η απόρριψη, ο χλευασμός και η φτώχεια είναι η καθημερινότητά του.
05/10 στις 20.00
Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ηρακλείου Αττικής “Ηλέκτρα Αποστόλου”, Κουντουριώτου 18Α και Νεότητος

Η Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από τα graphic novels στο Γαλλικό Ινστιτούτου

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «1922 – 2022: Παρακαταθήκες και Μνήμες», διοργανώνει μια βραδιά εξερεύνησης του μείζονος ιστορικού γεγονότος της ελληνικής ιστορίας και του ελληνισμού μέσα από τα graphic novels, με την συμμετοχή των συγγραφέων Allain Glykos και Soloup. Οι δύο δημιουργοί των graphic novels «Μανώλης» και «Αϊβαλί» αντίστοιχα, ξεκινούν στα βιβλία τους από ατομικές ιστορίες για να ξετυλίξουν και να μνημονεύσουν τις ανθρώπινες συνέπειες αυτής της σκοτεινής περιόδου της ευρωπαϊκής ιστορίας, όταν 1,5 εκατομμύριο Οθωμανοί Έλληνες και 500.000 Τούρκοι από την Ελλάδα, έπρεπε να μετακινηθούν από τη μια περιοχή στην άλλη. Ο Allain Glykos, καθηγητής, ερευνητής και συγγραφέας πολλών μυθιστορημάτων, Γάλλος ελληνικής καταγωγής, αφηγείται την ιστορία του πρόσφυγα πατέρα του Μανώλη, ο οποίος διώχθηκε από το χωριό του στην Σμύρνη, σε ηλικία οκτώ ετών. Ο Soloup, Έλληνας σκιτσογράφος, επιχειρεί να κάνει το αντίστροφο ταξίδι σε ενεστώτα χρόνο, από τη Λέσβο στο Αϊβαλί, όπου τα σπίτια που εγκατέλειψαν οι Έλληνες κατοικούνται πια από Τούρκους, που και οι ίδιοι εκδιώχθηκαν από την Κρήτη. Την παρουσίαση και τη συζήτηση με το κοινό θα συντονίσει ο Γιάννης Κουκουλάς, ιστορικός τέχνης με ειδίκευση στην ιστορία των κόμικς, ο οποίος διδάσκει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
05/10 στις 20.00
Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου, Σίνα 31

Αθήνα-Λευκωσία: Το άσμα το ελαφρόν που μας συνδέει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του, παρουσιάζει την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης  τη μουσική παράσταση “Αθήνα-Λευκωσία: Το άσμα το ελαφρόν που μας συνδέει” με την τραγουδοποιό και συγγραφέα Ευσταθία και την ηθοποιό και σοπράνο Έλενα Χατζηαυξέντη. Η παράσταση στην κεντρική σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης θα αρχίσει στις 20:00 και θα έχει διάρκεια 1 ώρα και 15 λεπτά. Είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 6 ετών. Μετά την πολύ επιτυχημένη συνεργασία τους με την παράσταση “Ο ταραχώδης βίος της Ριρίκας Σβάιτσερ”, η οποία ταξίδεψε μέχρι και το Λονδίνο, οι δύο καλλιτέχνιδες εξ Ελλάδος και εκ Κύπρου ορμώμενες αντίστοιχα, ενώνονται και πάλι για ένα αφιέρωμα στο ελαφρό τραγούδι που τόσο αγαπούν, αλλά που λίγοι γνωρίζουν. Παρουσιάζουν ένα ταξίδι στο μουσικό παρελθόν των δύο τόπων, από τις αρχές μόλις του 20ου αιώνα, συνδέοντας παράλληλα τη ρετρό Κυπριακή μουσική με την παλιά αλλά και σύγχρονη Αθήνα.
05/10 στις 20.00
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα

Αθλητισμός και Ευεξία στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσκαλεί παιδιά και εφήβους να παρακολουθήσουν τα προγράμματα Αθλητισμού και Ευεξίας που προσφέρει. Νήπια (3 έως και 5 ετών), παιδιά δημοτικού (6 έως και 12 ετών), έφηβοι (13 έως και 17 ετών), θα έχουν την ευκαιρία να να δοκιμάσουν το ολυμπιακό άθλημα της τοξοβολίας, καγιάκ στο κανάλι, στιβομαχίες, δημιουργική ενόργανη, χορό, γιόγκα και πολλές άλλες δραστηριότητες και αθλήματα.
05/10 στις 08.00 – 21.00
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ευριπίδου και Λ.Συγγρού

Περισσότερες δωρεάν προτάσεις στο Free City.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b