MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθνική Λυρική Σκηνή: Ανανεωμένο πρόγραμμα εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων για όλες τις ηλικίες

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζουν για την περίοδο 2022/23 μια πληθώρα προγραμμάτων καλλιτεχνικής συμμετοχικής μάθησης για κοινό όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως προέλευσης, γνώσεων και δεξιοτήτων.

Εθνική Λυρική Σκηνή
Κιθάρα Εξπρές | Φωτό Γιάννης Καμπάνης
Monopoli Team

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση – Έφηβοι

Co-OPERAtive: An intercultural and collaborative opera hub for young people | Νοέμβριος 2022 – Μάιος 2023

Διαπολιτισμικό φυτώριο όπερας για μεικτή ομάδα 30 νέων Αθηναίων και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο ηλικίας 14-18 ετών από όλη την Αττική

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του περσινού Co-OPERAtive, το διαπολιτισμικό φυτώριο όπερας για εφήβους επιστρέφει για μια ακόμα χρονιά. Το πρόγραμμα, βραβευμένο με το Εκπαιδευτικό Βραβείο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Fedora 2019, αντλεί έμπνευση από την όπερα και έρχεται για να αποδείξει ξανά την ανίκητη δύναμη της μουσικής ως μιας κοινής γλώσσας που δύναται να αγκαλιάζει και να γεφυρώνει τις πολιτισμικές διαφορές. Μέσα από την προσωπική και αυθόρμητη έκφραση, τη σύμπραξη και την ομαδικότητα, οι συμμετέχοντες στη μεικτή ομάδα των 30 νέων Αθηναίων και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο ηλικίας 14-18 ετών θα δημιουργήσουν και θα παρουσιάσουν τη δική τους παράσταση στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Σε συνεργασία με το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΚΑΒ και την Ευρωπαϊκή Έκφραση.
Έναρξη προγράμματος: Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022
Ημέρα & ώρα: κάθε Δευτέρα, 17.30-20.30
Ηλικίες: 14-18 ετών
Τελικές παραστάσεις: Σάββατο 20 Μαΐου & Κυριακή 21 Μαΐου 2023

* Οι συμμετέχοντες στο Co-OPERAtive θα επιλεγούν μέσω ανοιχτής πρόσκλησης που θα ανακοινωθεί στις 10 Οκτωβρίου 2022.

Στο πλαίσιο του Co-OPERAtive, δημιουργείται φέτος η ομάδα Αlumni για όσους έχουν ολοκληρώσει τη συμμετοχή τους στο προγράμμα και επιθυμούν να διατηρήσουν και να εμβαθύνουν τη σχέση τους με την όπερα και τη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Για την ομάδα Alumni προβλέπεται μια σειρά προνομίων που περιλαμβάνει τη γνωριμία με επαγγέλματα του θεάτρου, την ενεργή συμμετοχή στην προετοιμασία της επόμενης παραγωγής του εργαστηρίου καθώς και τη δωρεάν παρακολούθηση επιλεγμένων παραστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Διαπολιτισμικά ερασιτεχνικά σύνολα

Διαπολιτισμική Ορχήστρα | Σεπτέμβριος 2022 – Ιούλιος 2023

Έχοντας συμπληρώσει πέντε χρόνια περιηγήσεων στον κόσμο της μουσικής, η Διαπολιτισμική Ορχήστρα της ΕΛΣ συνεχίζει τις μουσικές περιπλανήσεις σε όλο τον κόσμο. Με πλήθος ζωντανών εμφανίσεων και μια σειρά από συνεργασίες με καλλιτέχνες, για τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο η Διαπολιτισμική Ορχήστρα καθιερώνει τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και σχεδιάζει τη συμμετοχή της σε πληθώρα δράσεων της πολυπολιτισμικής Αθήνας καθώς και συνεργασίες με ορχήστρες του εξωτερικού. Παράλληλα, στο πλαίσιο της λειτουργίας της, δημιουργεί την Διαπολιτισμική Ορχήστρα Junior.

Υπεύθυνος ορχήστρας: Χάρης Λαμπράκης
Έναρξη εργαστηρίου: 26 Σεπτεμβρίου 2022 Ημέρα & ώρα: κάθε Δευτέρα, 18.00-21.00

Διαπολιτισμική Ορχήστρα Junior | Ιανουάριος – Ιούνιος 2023

Η Διαπολιτισμική Ορχήστρα Junior θα αποτελέσει ένα νέο σύνολο 25 νέων μουσικών ηλικίας 16-25 ετών. Με τη δημιουργία της ορχήστρας-φυτωρίου, ο συμπεριληπτικός χαρακτήρας των διαπολιτισμικών ερασιτεχνικών συνόλων προχωρά ακόμα πιο πέρα, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους μουσικούς να εκφραστούν δημιουργικά, να αναπτύξουν νέους καλλιτεχνικούς κώδικες και να ανοίξουν νέους δίαυλους συνομιλίας και συνεργασίας τόσο μεταξύ τους όσο και με την κοινωνία γενικά.

Ηλικίες: 16-25 ετών
Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Χάρης Λαμπράκης
Έναρξη εργαστηρίου: Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023
Ημέρα & ώρα: κάθε Τρίτη, 18.00-20.00

* Τα μέλη της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας Junior θα επιλεγούν μέσω ανοιχτής πρόσκλησης ακρόασης που θα ανακοινωθεί στις 6 Οκτωβρίου 2022.

Παρουσίαση παράστασης του CoOPERAtive Untitled for now an old fable | Φωτό Κική Παπαδοπούλου 2021 2022

Διαπολιτισμική Χορωδία | Σεπτέμβριος 2022 – Ιούνιος 2023

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, τα μέλη της Διαπολιτισμικής Χορωδίας θα ενώσουν τις φωνές τους με τον στόχο να προσκαλέσουν σε συνομιλία διαφορετικές μουσικές παραδόσεις και να αναδείξουν την αμεσότητα και τη δύναμη του τραγουδιού. Κατά την πορεία της, η Διαπολιτισμική Χορωδία έχει φιλοξενήσει μέλη από τη Σλοβακία, την Τανζανία, τη Νέα Γουινέα, την Ουκρανία, το Καμερούν, τη Συρία, την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, το Ιράν, την Κένυα, το Κονγκό, το Ιράκ και την Ελλάδα. Στον νέο αυτό εκπαιδευτικό κύκλο, η Διαπολιτισμική Χορωδία, υπό τη διεύθυνση της Άννας Λινάρδου, παράλληλα με τη διεύρυνση του ρεπερτορίου με τραγούδια των χωρών προέλευσης των μελών της και όχι μόνο, θα επιχειρήσει την εξερεύνηση της φωνής πέρα από τη φόρμα του τραγουδιού, τη σχέση της με το σώμα, την κίνηση και τον αυτοσχεδιασμό μέσα από έργα σύγχρονων συνθετών.

Μαέστρος χορωδίας: Άννα Λινάρδου
Βοηθός μαέστρου / Συνοδεία πιάνου: Δήμητρα Κοκκινοπούλου
Έναρξη εργαστηρίου: 26 Σεπτεμβρίου 2022
Ημέρα & ώρα: κάθε Δευτέρα, 18.30-20.00

Διαπολιτισμικός Χορός | Οκτώβριος 2022 – Μάιος 2023

Ο Διαπολιτισμικός Χορός συνεχίζει τις μεθοδολογικές και κινησιολογικές αναζητήσεις σμίγοντας παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές και αναδεικνύοντας παράλληλα τις ιδιαιτερότητες της αισθητικής των διαφορετικών χορευτικών παραδόσεων. Για αυτήν την καλλιτεχνική περίοδο τίθενται ως κεντρικοί στόχοι αφενός η ενδυνάμωση της ήδη σχηματισθείσας ομάδας και η δυνατότητα ενσωμάτωσης νέων εργαλείων και μεθόδων και αφετέρου η υποδοχή νέων ατόμων από άλλα χορευτικά πεδία και η ένταξη νέων ερεθισμάτων στη δεξαμενή της ερευνητικής μας διαδικασίας.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Πωλίνα Κρεμαστά
Βοηθός χορογράφου: Θένια Αντωνιάδου
Έναρξη προγράμματος: 31 Οκτωβρίου 2022
Ημέρα & ώρα: κάθε Δευτέρα, 18.00-21.00

* Τα μέλη του Διαπολιτισμικού Χορού θα επιλεγούν μέσω ανοιχτής πρόσκλησης ακρόασης που θα ανακοινωθεί στις 3 Οκτωβρίου 2022.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b