MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθνική Λυρική Σκηνή: Ανανεωμένο πρόγραμμα εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων για όλες τις ηλικίες

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζουν για την περίοδο 2022/23 μια πληθώρα προγραμμάτων καλλιτεχνικής συμμετοχικής μάθησης για κοινό όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως προέλευσης, γνώσεων και δεξιοτήτων.

Εθνική Λυρική Σκηνή
Κιθάρα Εξπρές | Φωτό Γιάννης Καμπάνης
Monopoli Team

Δράσεις για ενήλικες

Δύο νέες μεγάλες παραγωγές της χρονιάς, τα αριστουργήματα Φάλσταφ του Βέρντι και Μήδεια του Κερουμπίνι, θα αποτελέσουν το έναυσμα για να ανακαλύψουμε, με ξεναγό τη συγγραφέα πολυμεταφρασμένων μουσικών βιβλίων και associate editor του περιοδικού Opera Now Έλενα Ματθαιοπούλου, τη δημιουργική διαδρομή έως τα σαιξπηρικά αριστουργήματα του Βέρντι και να αναζητήσουμε στον χρόνο την καταγωγή της όπερας αντίστοιχα.

Ο Σαίξπηρ του Βέρντι | Φεβρουάριος 2023

Ομιλία πάνω στον Φάλσταφ του Τζουζέππε Βέρντι

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Βέρντι είχε πάθος για τον Σαίξπηρ. Εμπνευσμένος από τον σπουδαίο Άγγλο ποιητή, κληροδότησε στο οπερατικό ρεπερτόριο τρία αριστουργήματα: τον Μάκβεθ, τον Οθέλλο και τον Φάλσταφ, κατορθώνοντας με τη μουσική του να αφομοιώσει το κείμενο σε τέτοιο βαθμό που μετασχημάτισε τα σαιξπηρικά δράματα σε νέες συνθέσεις. Η ένταση, το σφρίγος, το λιτό, «αρρενωπό» συνθετικό στιλ της μουσικής του Βέρντι προικίζει τους σαιξπηρικούς χαρακτήρες με μια πρόσθετη ζωτικότητα που τους κάνει να φαντάζουν πιο αληθινοί απ’ ό,τι στο θέατρο πρόζας. Η μουσική και ο τρόπος που τη χειρίζεται δημιουργεί ένα πλαίσιο ψυχολογικής έκφρασης που παρέχει στον ακροατή τη δυνατότητα να βιώσει μια υπέρτατη εμπειρία.

Η ομιλία θα παρακολουθήσει –με τη συνοδεία βιντεοπροβολών– τη συναρπαστική πορεία της σύνθεσης των σπουδαίων έργων μέσα από τη ζωντανή και δημιουργική αλληλογραφία του Βέρντι με τους λιμπρετίστες του, τον Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε για τον Μάκβεθ και τον ποιητή και συνθέτη Αρρίγκο Μπόιτο για τις άλλες δυο. Θα γίνουμε μάρτυρες ενός δούναι και λαβείν που προσιδιάζει στην αμεσότητα της σύγχρονης εποχής και των social media!

Ημέρα & ώρα: 4 Φεβρουαρίου 2023, 17.00
Χώρος: VIP Lounge
Ομιλήτρια: Έλενα Ματθαιοπούλου
Είσοδος ελεύθερη – Απαιτείται προκράτηση μέσω ticketservices.gr από τις 18 Ιανουαρίου 2023

Έλληνες θεοί, μύθοι και ήρωες στην όπερα | Απρίλιος 2023

Ομιλία πάνω στη Μήδεια του Λουίτζι Κερουμπίνι

H καταγωγή της τέχνης της όπερας έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Εφευρέθηκε σαν μουσικό- φωνητικό ιδίωμα το 1597 στη Φλωρεντία, όταν ο Δούκας Φερδινάνδος των Μεδίκων, γενναιόδωρος μαικήνας των τεχνών, οργάνωσε την επιτροπή Λα Καμεράτα Φιορεντίνα με σκοπό να εντοπίσει την πρωτότυπη εκδοχή των έργων του Αισχύλου, του Σοφοκλή και Ευριπίδη, παραστάσεις των οποίων διοργάνωναν τακτικά στα παλάτια τους. Αν και τα πρωτότυπα δεν βρέθηκαν ποτέ, η επιτροπή, μελετώντας την Ποιητική του Αριστοτέλη, ανακάλυψε πως η δομή των αρχαίων δραμάτων, πλην της απαγγελίας, περιλάμβανε επίσης μουσική και τραγούδι και τελικά δημιούργησε μια νέα, ωστόσο κοντά στο αρχαίο πρωτότυπο, εκδοχή. Την ονόμασαν με τον ελληνικό όρο «μελόδραμα», που αποτελεί το επίσημο όνομα της όπερας. Η πρώτη όπερα, η Δάφνη του Τζάκοπο Πέρι, έκανε πρεμιέρα το 1597 στο Παλάτσο Μπάρντι.

Η ομιλία θα αναδείξει την επιρροή της Ελλάδας στην όπερα ανά τους αιώνες και θα συνοδεύεται – με έμφαση στη Μήδεια του Κερουμπίνι– από βιντεοπροβολές έργων των Πέρι, Μοντεβέρντι, Χέντελ, Γκλουκ, Μότσαρτ, Ροσσίνι, Κερουμπίνι, Βέρντι, Ρίχαρντ Στράους και του Επτανήσιου συνθέτη Παύλου Καρρέρ.

Ημέρα & ώρα: 28 Απριλίου 2023, 17.00
Χώρος: VIP Lounge
Ομιλήτρια: Έλενα Ματθαιοπούλου
Είσοδος ελεύθερη – Απαιτείται προκράτηση μέσω ticketservices.gr από τις 12 Απριλίου 2023.

Εθνική Λυρική Σκηνή

Κιθάρα Εξπρές | Φωτό Γιάννης Καμπάνης

Δράσεις 65+

Κιθάρα Express | Ιανουάριος – Ιούνιος 2023

Το επιτυχημένο πρόγραμμα Κιθάρα Express επιστρέφει και φέτος στις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και υπόσχεται στους συμμετέχοντες νέες εμπειρίες και εκπλήξεις. Με στόχο την έκφραση μέσω της μουσικής και με εργαλεία την κιθάρα, τη φωνή και τα τραγούδια, το εργαστήριο φιλοδοξεί να εξερευνήσει νέες διαδρομές γνώσης και δημιουργικότητας και να ξαναφέρει στο προσκήνιο ιστορίες και τραγούδια από τα παλιά, αποτελώντας έτσι μια ευχάριστη και χαλαρωτική παράκαμψη στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εβδομαδιαίες διά ζώσης μουσικές συναντήσεις, ενώ στους συμμετέχοντες θα παρέχεται και επιπρόσθετο υλικό το οποίο θα τους βοηθήσει να καλλιεργήσουν τη μουσική τους αντίληψη, να μελετήσουν και να κατανοήσουν το γνωστικό αντικείμενο, καθώς και να ασκηθούν στη χαλάρωση του σώματος και του νου.

Η πρότερη γνώση μουσικής δεν είναι απαραίτητη.
Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Κική Κέρζελη
Επιστημονική υπεύθυνη: Ιωάννα Ετμεκτσόγλου
Έναρξη εργαστηρίου: Ιανουάριος 2023
Ημέρα & ώρα: κάθε Τρίτη, 11.00-13.00
Πληροφορίες: [email protected]

Κοπερτί το κοπερτί | Ιανουάριος – Ιούνιος 2023

Το Κοπερτί το κοπερτί, το νέο βιωματικό διαγενεακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ενήλικες 65+ καθώς και για παιδιά από 5 έως 7 ετών έχει ως βασικούς άξονες το τραγούδι, το παιχνίδι και την αφήγηση. Στις εβδομαδιαίες συναντήσεις, οι μικρές και μεγάλες γραμμές ζωής των μελών της ομάδας τέμνονται με στόχο το μοίρασμα, την επικοινωνία και τη δημιουργία μιας κοινής αφήγησης μέσα από λέξεις, ανάσες και νότες. Με τα πολύτιμα εργαλεία του λόγου, της μουσικής και του παιχνιδιού και αξιοποιώντας τις ετερόκλητες ηλικιακές και κοινωνικές καταβολές τους, τα μέλη της ομάδας, σε συνεργασία με τους εμψυχωτές, θα περιπλανηθούν σε μια συλλογική δημιουργική διαδικασία που έχει ως στόχο της την ανάπτυξη της αλληλεγγύης και της αλληλοκατανόησης, την καταπολέμηση του αποκλεισμού και τον εμπλουτισμό της καλλιτεχνικής και κοινωνικής εμπειρίας όλων των συμμετεχόντων.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Ελένη Ζαχοπούλου (θεατροπαιδαγωγός, ηθοποιός) , Φανή Μόραλη (μουσικοπαιδαγωγός)
Έναρξη εργαστηρίου: Ιανουάριος 2023
Ημέρα & ώρα: κάθε Δευτέρα, 17.00-19.00
Υποβολή συμμετοχής από 6 έως 30 Δεκεμβρίου 2022 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b