MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθνική Λυρική Σκηνή: Ανανεωμένο πρόγραμμα εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων για όλες τις ηλικίες

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζουν για την περίοδο 2022/23 μια πληθώρα προγραμμάτων καλλιτεχνικής συμμετοχικής μάθησης για κοινό όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως προέλευσης, γνώσεων και δεξιοτήτων.

Εθνική Λυρική Σκηνή
Κιθάρα Εξπρές | Φωτό Γιάννης Καμπάνης
Monopoli Team

Μπαμπά… χορεύουμε; | Οκτώβριος – Νοέμβριος 2022

Εργαστήριο χορευτικού παιχνιδιού για μπαμπάδες με παιδιά από 4 έως 9 ετών

Το εργαστήριο που αγαπήθηκε αμέσως από παιδιά και μπαμπάδες επιστρέφει ακόμα πιο απολαυστικό. Φέτος, το «Μπαμπά… χορεύουμε;» διεξάγεται σε δύο κύκλους τεσσάρων συναντήσεων, καθεμιά από τις οποίες θα είναι αφιερωμένη σε διαφορετικές χορευτικές δεξιότητες. Στόχος του ανανεωμένου εργαστηρίου είναι μέσα από τις χορευτικές φιγούρες των μπαμπάδων με τα παιδιά τους να αποκαλύψει τη διάσταση του ρυθμού και της κίνησης του σώματος ως φιλοσοφίας ζωής και αναγκαίου συστατικού της καθημερινότητας. Το φετινό πρόγραμμα θέτει νέες προκλήσεις, αφού οι κύκλοι θα ολοκληρωθούν με τη σύνθεση μιας σύντομης χορογραφίας από τους μικρούς και τους μεγάλους συμμετέχοντες.

Ηλικίες: 4-6 & 7-9
Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Τάσος Καραχάλιος (χορευτής, χορογράφος)
Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 10, 17, 24 & 31 Οκτωβρίου 2022, 17.30-18.30 & 19.00-20.30
(Κύκλος Α) • 7, 14, 21 & 28 Νοεμβρίου 2022, 17.30-18.30 & 19.00-20.30 (Κύκλος Β)
Μέγιστος αριθμός ατόμων ομάδας: 15
Υποβολή συμμετοχής από 22 Σεπτεμβρίου έως 6 Οκτωβρίου 2022 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ.

Μπαμπά, χορεύουμε; | Φωτό: Γιάννης Καμπάνης

Λυρικοί Μικρομηκάδες | Οκτώβριος – Νοέμβριος 2022

Βιωματικό κινηματογραφικό εργαστήριο για παιδιά Γυμνασίου

Οι «Λυρικοί Μικρομηκάδες», το βιωματικό κινηματογραφικό εργαστήριο για παιδιά Γυμνασίου, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά. Οι συμμετέχοντες κρατώντας μία κάμερα θα περιπλανηθούν στους παρασκηνιακούς χώρους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, θα ξεκλειδώσουν το βεστιάριο και το φροντιστήριο της όπερας, θα παρακολουθήσουν τη λειτουργία των μηχανισμών της εντυπωσιακά μεγάλης θεατρικής σκηνής και θα κρυφοκοιτάξουν μια πρόβα μπαλέτου, χορωδίας και ορχήστρας. Και όλα αυτά για να αποτυπώσουν στον φακό τα συναρπαστικά μυστικά που κρύβονται στα διάφορα στάδια δημιουργίας μιας λυρικής παράστασης.

Κατά τη διαδικασία, τα παιδιά θα εξοικειωθούν με τη γλώσσα του κινηματογράφου, τα εκφραστικά του μέσα, τις τεχνικές και τις βασικές αρχές σκηνοθεσίας, και θα καθοδηγηθούν στη διερεύνηση του επιλεγμένου θέματος και τη δημιουργία σεναριακού σχεδιάσματος. Επιπλέον, θα εμπλακούν στην οργάνωση των γυρισμάτων και θα μοιραστούν τους ρόλους του κινηματογραφικού συνεργείου μπροστά και πίσω από την κάμερα.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις συναντήσεις διάρκειας τριών ωρών, στις 15, 22, 29 Οκτωβρίου & 19 Νοεμβρίου 2022, στο πλαίσιο του οποίου θα συγκροτηθεί από τους συμμετέχοντες μια ομάδα παραγωγής μιας ταινίας μικρού μήκους. Η ταινία που θα γυριστεί θα συμμετάσχει στην 22η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio (3-10 Δεκεμβρίου 2022).

Σε συμπαραγωγή με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους
Ηλικίες: Παιδιά Γυμνασίου
Σχεδιασμός: Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ και Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους
Υπεύθυνη συντονισμού / Υλοποίηση: Νικολέτα Λεούση
Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 15, 22 Οκτωβρίου & 5, 19 Νοεμβρίου 2022, θ.α.
Υποβολή συμμετοχής από 4 Οκτωβρίου έως 9 Οκτωβρίου 2022 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ.

Τα μαγικά μαξιλάρια / Sleepover | Νοέμβριος 2022

Η εξαιρετικά επιτυχημένη παραγωγή όπερας για όλη την οικογένεια Τα μαγικά μαξιλάρια επιστρέφει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος για να δώσει πνοή στα όνειρα μικρών και μεγάλων. Με αφορμή την απολαυστική παραγωγή της ΕΛΣ, για μία ακόμα φορά δέκα παιδιά ηλικίας από 8 έως 11 ετών θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να μυηθούν στον μαγευτικό κόσμο του λυρικού θεάτρου ζώντας τη μοναδική εμπειρία της διανυκτέρευσης στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο ΚΠΙΣΝ, στις 12 και 13 Νοεμβρίου. Εξερευνήσεις στα παρασκήνια, εργαστήρια μουσικοκινητικής, γνωριμία με τους χαρακτήρες του έργου, μεταμφιέσεις σε ήρωες εμπνευσμένους από την παράσταση, θεματικό δείπνο και πρωινό συνοδεία μικρού μουσικού συνόλου και αφήγηση παραμυθιών είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετάσχουν τα παιδιά που θα περάσουν μια νύχτα στην Όπερα!

Ηλικίες: 8 έως 11 ετών
Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Ευγένιος Τριβιζάς και Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ
Ημερομηνίες υλοποίησης: 12 & 13 Νοεμβρίου 2022
Υποβολή συμμετοχής από 20 έως 27 Οκτωβρίου 2022 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ.

Όπερα από κούνια | Φωτό: Γιάννης Καμπάνης

Όπερα από κούνια | Φεβρουάριος 2023

Εργαστήριο μουσικοκινητικής για βρέφη και προνήπια με συνοδεία ζωντανής μουσικής από όργανα με αντιπροσωπευτικό ρεπερτόριο της κάθε εποχής

Η Όπερα από κούνια επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Χορεύοντας και τραγουδώντας με τον μπαμπά και τη μαμά θα μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα διάφορα ηχοχρώματα και τις τεχνοτροπίες μέσα από τους ήχους της κλασικής μουσικής. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και μουσικοκινητικά παιχνίδια θα αναζητήσουμε κρυμμένους θησαυρούς στο μουσικό ρεπερτόριο από το μπαρόκ έως τον 21ο αιώνα. Τα βρέφη και τα νήπια θα ανακαλύψουν τις έννοιες του ηχοχρώματος και του ύφους, ενώ παράλληλα θα εξοικειωθούν με τα στιλ της κλασικής μουσικής και με τις βασικές οικογένειες των μουσικών οργάνων. Επιπλέον θα μάθουμε για το πώς το άγγιγμα αφυπνίζει το σώμα και, με οδηγό τον ήχο και τον λόγο, θα ενισχύσουμε την επαφή του βρέφους με τον φροντιστή του και μαζί την αυτοπεποίθηση και των δύο.

Ηλικίες: βρέφη από 3 μηνών μέχρι πριν το μπουσούλημα (Ομάδα Α), βρέφη που μπουσουλάνε και στέκονται με υποστήριξη (Ομάδα Β)
Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 4, 5, 11, 12 Φεβρουαρίου 2023
Ώρες υλοποίησης: Ομάδα Α: 10.00-10:45 • Ομάδα Β: 11.15-12.00
Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Δάφνη Τσιούνη (μουσικοπαιδαγωγός, sound artist), Μάρθα Κλουκίνα (χορεύτρια, χορογράφος)
Υποβολή συμμετοχής για τις ομάδες Α & Β από 3 έως 13 Ιανουαρίου 2023 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ.

Ηλικίες: 1 έως 2,5 ετών (Ομάδα Α), 2,5 έως 4 ετών (Ομάδα Δ)
Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Δάφνη Τσιούνη (μουσικοπαιδαγωγός, sound artist), Άννα Σερκεδάκη (φλαουτίστα, μουσικοπαιδαγωγός)
Μουσικοί: θ.α.
Ημερομηνίες: 18 Φεβρουαρίου: Μπαρόκ • 19 Φεβρουαρίου: Κλασικισμός • 4 Μαρτίου: Ρομαντισμός • 5 Μαρτίου: Μουσική 20ού αιώνα
Ώρες υλοποίησης: Ομάδα Γ: 10.00-10.45 • Ομάδα Δ: 11.15-12.00
Υποβολή συμμετοχής για τις ομάδες Γ & Δ από 3 έως 13 Ιανουαρίου 2023 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ.

*Η παρουσία ενός γονέα κρίνεται απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b