MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθνική Λυρική Σκηνή: Ανανεωμένο πρόγραμμα εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων για όλες τις ηλικίες

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζουν για την περίοδο 2022/23 μια πληθώρα προγραμμάτων καλλιτεχνικής συμμετοχικής μάθησης για κοινό όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως προέλευσης, γνώσεων και δεξιοτήτων.

Εθνική Λυρική Σκηνή
Κιθάρα Εξπρές | Φωτό Γιάννης Καμπάνης
Monopoli Team

Δράσεις για Σχολεία

Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία | Ιανουάριος – Ιούνιος 2023

Το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία» για σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελεί συνέχεια του προγράμματος που υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Εθνική Λυρική Σκηνή στα δημοτικά σχολεία από το 2012 έως το 2015. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, αλλά και στους κοινωνικούς προβληματισμούς των εφήβων τού σήμερα, στοχεύει στην εξοικείωση των νέων με την τέχνη του λυρικού θεάτρου μέσα από τη συμμετοχή τους σε διαδραστική παράσταση όπερας.

Τη φετινή σχολική χρονιά, η όπερα «Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ» του Κορνήλιου Σελαμσή, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, θα παρουσιαστεί ζωντανά σε 85 Γυμνάσια της χώρας, καθώς και σε 900 σχολικές μονάδες μέσω της εξ αποστάσεως παρακολούθησης της παράστασης και της χρήσης της εκπαιδευτικής εφαρμογής Opera Box App. Η νέα αυτή παράσταση συστήνει τον μύθο της Ωραίας Ελένης μέσα από μια σύγχρονη ματιά που πραγματεύεται ζητήματα έμφυλων στερεοτύπων, ρόλων και ταυτοτήτων.

Οι μαθητές των σχολείων που θα επισκεφθεί η Εθνική Λυρική Σκηνή θα συμμετάσχουν ενεργά στη δράση έχοντας την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τη μοναδική εμπειρία του δημιουργικού παλμού της προετοιμασίας της παράστασης και να εμπλακούν βιωματικά σε αυτήν. Υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του προγράμματος θα λάβουν μέρος σε καλλιτεχνικά εργαστήρια για να συνδημιουργήσουν πρωτότυπο ηχητικό, μουσικό και εικαστικό υλικό που θα ενταχθεί στη ροή της παράστασης, η οποία θα παρουσιαστεί στα σχολεία, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Οι μαθητές που θα λάβουν μέρος στη δράση εξ αποστάσεως θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ψηφιακά την παράσταση και να εξερευνήσουν τον κόσμο της όπερας και του μουσικού θεάτρου μέσω της εκπαιδευτικής ψηφιακής εφαρμογής Opera Box App. Μέσω διαδικτυακών σεμιναρίων (webinars), οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία θα καθοδηγήσουν τους καθηγητές των σχολείων σε σχέση με τους μαθησιακούς στόχους, θα ενισχύσουν την κατανόηση του έργου που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά και θα προτείνουν πρακτικές ενδυνάμωσης της δημιουργικής έκφρασης μέσα στη σχολική τάξη καθώς και μεθόδους δημιουργικής χρήσης του Opera Box App.

Συντελεστές προγράμματος

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ
Υπεύθυνη συντονισμού: Πανίνα Καρύδη
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικού σχεδιασμού: Κική Κέρζελη, Μιχάλης Μοσχούτης, Καλλιρρόη Παπαδοπούλου, Ανν-Κριστίν Σωφρονίου
Ιστορικός / Μουσικολόγος: Άρτεμις Ιγνατίδου
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μυρσίνη Βασιλοπούλου

Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ | Όπερα για εφήβους

Μουσική σύνθεση: Κορνήλιος Σελαμσής
Λιμπρέτο: Αλεξάνδρα Κ*
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά, κοστούμια: Πέτρος Τουλούδης
Χορογραφία, κινησιολογία: Μαριάννα Καβαλλιεράτου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Υποβολή συμμετοχής έως 7 Οκτωβρίου 2022 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ.

*Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠού βρίσκεται το ελληνικό θέατρο μετά το #metoo;12.09.2018

3ο κουδούνι όπερα | Νοέμβριος 2022 – Ιούνιος 2023

Το «3ο κουδούνι όπερα», το εξαιρετικά επιτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα διακαλλιτεχνικής- πολυμεσικής και παιδαγωγικής δράσης για σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, συνεχίζεται για τρίτη συνεχομένη χρονιά.

Γι’ αυτήν την καλλιτεχνική περίοδο, το πρόγραμμα διευρύνει τα όριά του και απευθύνεται σε σχολεία όχι μόνο της Αττικής, αλλά και της περιφέρειας και του εξωτερικού, υπό την καθοδήγηση του συνθέτη Αλέξανδρου Μούζα.

Το «3ο κουδούνι όπερα» φιλοδοξεί μέσω σύγχρονων πρακτικών του μουσικού θεάτρου να φέρει σε επαφή εκπαιδευτικούς και μαθητές δημοτικών σχολείων με τον συναρπαστικό χώρο του μουσικού θεάτρου και για φέτος θέτει ως στόχους την προαγωγή της δημιουργικής και κριτικής σκέψης, την καλλιέργεια δεξιοτήτων και γνώσεων σχετικών με τον διακαλλιτεχνικό χώρο του μουσικού θεάτρου, αλλά και την εισαγωγή των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και μαθητών στη δημιουργική διαδικασία ενός σύγχρονου μουσικοθεατρικού έργου με τον τίτλο «Σταγόνα…ΕΓΩ / Ωκεανός…ΜΑΖΙ». 

Τα εργαστήρια θα ολοκληρωθούν με την παρουσίαση στο ευρύ κοινό του καλλιτεχνικού αποτελέσματος του εργαστηρίου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τον Ιούνιο του 2023.

Συντελεστές προγράμματος:

Σχεδιασμός, υπεύθυνος συντονισμού, πρωτότυπη μουσική σύνθεση, διεύθυνση μουσικού συνόλου: Αλέξανδρος Μούζα
Σκηνοθετική επιμέλεια, συντονισμός δράσεων παράστασης, θεατρικά κείμενα, στίχοι τραγουδιών, θεατρική αγωγή: Άννα-Μόσχα Καμπόσου
Βίντεο, προβολές, animation, documentation: Σπύρος Ρασιδάκης
Βοηθός: Ανδρόνικος Δημόπουλος Χορογραφία, κινησιολογία: Άρτεμις Ιγνατίου Βοηθός χορογράφου: Αφροδίτη Βερβενιώτη
Φωνητική και χορωδιακή διδασκαλία: Ειρήνη Πατσέα
Ηχοληψία, μουσικοτεχνολογική υποστήριξη, ηχητική επεξεργασία, διαχείριση οπτικοακουστικού υλικού: Φώτης Παπαθεοδώρου
ΙΤ – Διαδραστικά συστήματα μουσικής, ηχοληψία: Νίκος Καζάζης
Μουσικό σύνολο: 10 μουσικοί και 2 τραγουδιστές

Έναρξη προγράμματος: 5 Νοεμβρίου 2022
Ημέρα & ώρα: κάθε Σάββατο, 11.00-14.00
Υποβολή συμμετοχής έως τις 5 Οκτωβρίου 2022 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b