MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθνική Λυρική Σκηνή: Ανανεωμένο πρόγραμμα εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων για όλες τις ηλικίες

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζουν για την περίοδο 2022/23 μια πληθώρα προγραμμάτων καλλιτεχνικής συμμετοχικής μάθησης για κοινό όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως προέλευσης, γνώσεων και δεξιοτήτων.

Εθνική Λυρική Σκηνή
Κιθάρα Εξπρές | Φωτό Γιάννης Καμπάνης
Monopoli Team

Δράσεις εξωστρέφειας

Μέλισμα

Το «Μέλισμα» αποτελεί τον νέο ετήσιο κύκλο εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων για άτομα όλων των ηλικιών που εγκαινιάζουν οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ και υλοποιούν, πιλοτικά ήδη από τον Ιούνιο του 2022 στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, που επλήγη σημαντικά εξαιτίας πρωτοφανών πυρκαγιών το καλοκαίρι του 2021. Ο κύκλος, με βάση τα χωριά της Λίμνης και της Αγίας Άννας, επικεντρώνεται στη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον και περιλαμβάνει μια σειρά βιωματικών καλλιτεχνικών εργαστηρίων θεατρικής έκφρασης και δημιουργικής γραφής, μουσικής, δημιουργικής κίνησης και χορού και εικαστικών τεχνών, που απευθύνονται τόσο σε υφιστάμενες όσο και σε νέες διαγενεακές ομάδες κοινότητας που δραστηριοποιούνται σε ευβοϊκά έθιμα και παραδόσεις.

Στο πρώτο στάδιο, καθένα από τα εργαστήρια στοχεύει στο να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με τις βασικές έννοιες και τεχνικές της αντίστοιχης τέχνης, ενώ στο δεύτερο στάδιο, ο γόνιμος διάλογος και η συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών τεχνών θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας πρωτότυπης παράστασης μουσικού θεάτρου. Η παράσταση θα ανέβει για πρώτη φορά στην Εύβοια το καλοκαίρι του 2023, ενώ τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς θα παρουσιαστεί στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Εργαστήρια θεατρικής έκφρασης και δημιουργικής γραφής

Απολαυστικοί αυτοσχεδιασμοί, άφθονο παιχνίδι, ασκήσεις διάδρασης, αφηγήσεις και αυθόρμητη συγγραφή ιστοριών, ποιημάτων και τραγουδιών είναι τα υλικά που θα αποτελέσουν τα συστατικά στοιχεία μιας δράσης που στοχεύει, μέσα από τη δημιουργική διαδικασία, στην καλλιέργεια της φαντασίας, της επικοινωνίας, της συνεργασίας και της ομαδικότητας. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να ανακαλύψουν τις πρακτικές εφαρμογές της θεατρικής έκφρασης και της δημιουργικής γραφής ως ελεύθερου χώρου καλλιτεχνικής άρθρωσης στο πλαίσιο της ομάδας.

Στη δεύτερη φάση των εργαστηρίων, με κεντρικό θεματικό άξονα τη σχέση της φύσης με τον άνθρωπο, οι συμμετέχοντες θα συνεργαστούν με τις ομάδες και των υπόλοιπων καλλιτεχνικών εργαστηρίων (δημιουργικής κίνησης και χορού, μουσικής, εικαστικών) του κύκλου δράσεων Μέλισμα για να συν-δημιουργήσουν μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση, στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι ενεργά, είτε μπροστά είτε πίσω από τη σκηνή.

*Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Ελένη Ευθυμίου, Μαριλένα Κατρανίδου, Γιώτα Κουιτζόγλου.

Εργαστήρια εικαστικών τεχνών

Tα εργαστήρια εικαστικών τεχνών, με κεντρικό θέμα τον σχεδιασμό μιας θεατρικής παράστασης, απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες με στόχο τη γνωριμία των συμμετεχόντων με όλα τα στάδια του σκηνογραφικού και ενδυματολογικού σχεδιασμού. Οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν με νέες και παλαιότερες μεθόδους καλλιτεχνικής δημιουργίας, σχεδίου, σχεδιασμού εικαστικών επιφανειών, τεχνικών crafting, κατασκευών, σχεδιασμού κοστουμιών και ειδικών θεατρικών κατασκευών, καθώς και φωτογραφίας και βίντεο. Πρόκειται για μια δημιουργική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους, που θα τους δώσει την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο των οπτικών και παραστατικών τεχνών.

*Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Διδώ Γκόγκου

Εργαστήρια δημιουργικής κίνησης και χορού

Τα εργαστήρια δημιουργικής κίνησης και χορού απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και στοχεύουν στον πειραματισμό με την κίνηση μέσα από χορευτικές ασκήσεις, κινητικά παιχνίδια και αυτοσχεδιασμό. Οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια θα σχηματίσουν τρεις διαφορετικές και αλληλοσυμπληρούμενες ομάδες πρακτικής: μία εφηβική ομάδα, μία ομάδα γυναικών και μία ομάδα μεικτή με ανθρώπους όλων των ηλικιών. Στις συναντήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται μία φορά τον μήνα καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου, οι ομάδες θα αυτοσχεδιάσουν μέσω της κίνησης, ενώ όλοι μαζί θα ερευνήσουν πώς μια καθημερινή κίνηση μεταμορφώνεται σε χορευτική πράξη και σε συλλογικές συνθέσεις μέσα από τη συνύπαρξη και τη συνεργασία.

*Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Πωλίνα Κρεμαστά

Εργαστήρια μουσικής: Ορχηστρικό σύνολο, χορωδία και χιπ χοπ

Tα μουσικά εργαστήρια θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: ορχηστρικό σύνολο, χορωδιακό σύνολο, και εργαστήριο χιπ χοπ / ραπ μουσικής για νέους και εφήβους. Σκοπός των εργαστηρίων είναι η δημιουργία ομάδων που θα συνομιλήσουν με τα υπόλοιπα εργαστήρια του εκπαιδευτικού προγράμματος, για να συνοδεύσουν την πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση με την παρουσίαση της οποίας θα κλείσει ο κύκλος δράσεων Μέλισμα. Τα μουσικά και χορωδιακά σύνολα θα φιλοξενήσουν μουσικούς και χορωδούς όλων των ηλικιών, επιπέδων και οργάνων για τη δημιουργία ενός ή περισσότερων συνόλων, ενώ το εργαστήριο χιπ χοπ / ραπ θα παρακινήσει νέους και εφήβους να γράψουν τους στίχους και να συνθέσουν τα δικά τους μουσικά κομμάτια.

*Συντονισμός: Γιώργος Δούσος

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b