MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Ετήσια καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους στην Αθήνα

Διαλέγουμε τα πιο ενδιαφέροντα εργαστήρια για παιδιά και εφήβους. Εργαστήρια ειδικά σχεδιασμένα ανά ηλικία ώστε να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών ακόμα κι αν πρέπει να ξυπνήσουν νωρίς το Σάββατο ή την Κυριακή για να μην χάσουν το μάθημα…

Ράνια Κρασάκη | 28.09.2022

Θέατρο, χορός, εικαστικά και μουσική δίνουν χρώμα στο «γκρίζο» του φθινοπώρου!

Οι σημαντικότεροι πολιτιστικοί φορείς της πόλης αλλά και καλλιτεχνικές ομάδες με εμπειρία χρόνων, υποδέχονται στους χώρους τους παιδιά και εφήβους, υποσχόμενοι μια μοναδική βιωματική εκπαιδευτική εμπειρία μέσα από το θέατρο, το χορό, τη μουσική τα εικαστικά και τις κατασκευές.

Καθώς τα προγράμματα είναι πολλά και με διαφορετική διάρκεια τα παρουσιάζουμε σε δυο ενότητες, σε εκείνα που έχουν ετήσιο χαρακτήρα, από το φθινόπωρο ως την αρχή του καλοκαιριού και σ’ εκείνα που ολοκληρώνονται σε μία ή λίγες συναντήσεις.

Ετήσια εργαστήρια θεάτρου, χορού και δημιουργικής κίνησης

Εθνικό Θέατρο

Ο μεγαλύτερος κρατικός θεατρικός φορέας, παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα τον φετινό του σχεδιασμό με τον τίτλο «Είμαστε όλοι διαφορετικοί, είμαστε όλοι ίδιοι». Σε αυτό τον άξονα κινούνται και τα εκπαιδευτικά του προγράμματα. Οι έμπειροι εκπαιδευτικοί του Εθνικού σχεδίασαν ένα πολύπλευρο και εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα για παιδιά προνηπίου, νηπίου, δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου αλλά νεαρές/ους ενήλικες ως 21 ετών!

Όπως αναφέρουν οι υπέυθυνοι των εργαστηρίων: «Στα εργαστήριά μας γιορτάζουμε τη διαφορετικότητα του κάθε παιδιού σε ένα υποστηρικτικό, δημιουργικό, ομαδοσυνεργατικό περιβάλλον. Και, συνεχίζοντας την παράδοσή μας, θέτουμε στο κέντρο της θεατρικής διαδικασίας τους ίδιους τους συμμετέχοντες, κάνοντάς τους συνδημιουργούς σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, καλώντας τους να αναζητήσουν και να ανακαλύψουν τη δική τους αλήθεια, όσο γίνεται πιο καθαρή και αυθεντική».
Ηλικίες: για παιδιά, εφήβους και νεαρές/ους ενήλικες ως 21 ετών
Διάρκεια Εργαστηρίων: Οκτώβριος – Ιούνιος
Πληροφορίες : 210 7001468, [email protected] (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, 10437, Αθήνα)
Αναλυτικά το πρόγραμμα ανά θεματική ενότητα και ηλικία εδώ: https://www.n-t.gr/el/educ/workshops/forchildren

Πλεύσις: Δημιουργική κίνηση για παιδιά και εφήβους

Ένα εργαστήρι για παιδιά, με έμφαση στη δημιουργική κίνηση και τον αυτοσχεδιασμό. Τα παιδιά εξερευνούν διαμέσου της κίνησης τους το χώρο, αναγνωρίζουν και εμπιστεύονται τις σωματικές τους δυνατότητες, ενεργοποιούν το φαντασιακό τους κόσμο και τις σχέσεις τους με την ομάδα. Μέσα από ένα πλαίσιο συγκεκριμένων δομημένων κινήσεων που εναλλάσσεται με στοιχεία αυτοσχεδιασμού και διαφορετικά κινητικά ερεθίσμα\τα αποκτούν ένα πλούσιο κινησιολογικό λεξιλόγιο.

Στόχοι της δραστηριότητας η σωματική ενδυνάμωση μέσω διαφορετικών τεχνικών (σύγχρονος χορός, stretching, γιόγκα, κινητικά παιχνίδια), η καλλιέργεια της μουσικότητας, του ρυθμού και της αίσθησης της ισορροπίας. Μέσα από μία ευχάριστη δραστηριότητα αποφορτίζονται από τις εντάσεις, συνειδητοποιούν τη θέση τους σαν μονάδες στο χώρο και ταυτόχρονα σαν δυναμικά και δραστήρια μέλη μιας ομάδας.
Ηλικίες: για παιδιά και εφήβους
Διάρκεια Εργαστηρίων: Οκτώβριος – Ιούνιος
Πληροφορίες : 6947864080 – 2106425046, [email protected] (Λασκάρεως 41 Νεάπολη Εξαρχείων Αθήνα 11472)
Αναλυτικά το πρόγραμμα ανά θεματική ενότητα και ηλικία εδώ https://www.plefsis-space.gr/el/seminars

Εργαστήρι θεάτρου – Ξένια Καλογεροπούλου: Θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους

Το εργαστήρι θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου, της αγαπημένης των παιδιών και όχι μόνο, πραγματοποιεί πλέον τα προγράμματά του στο κτήριο της Σχολής Χίλλ. Τα προγράμματα υλοποιούνται από εξειδικευμένους δασκάλους εκπαιδευτικού δράματος και περιλαμβάνουν διαφορετικές ενότητες της καλλιτεχνικής αγωγής (λογοτεχνία, κινηματογράφος, κίνηση, κόμικς). Οι ομάδες των παιδιών χωρίζονται ανά σχολικές τάξεις και είναι ολιγομελείς.

Στο επίκεντρο είναι σταθερά η φιλοσοφία του Εκπαιδευτικού Δράματος. Βασικά εργαλεία τα παιχνίδια ρόλων, οι αυτοσχεδιασμοί, οι τεχνικές δράματος, η κίνηση, το σώμα μας, τα εκφραστικά μας μέσα.
Ηλικίες: για παιδιά, εφήβους και νεαρές/ους ενήλικες ως 21 ετών
Διάρκεια Εργαστηρίων: Οκτώβριος – Μάιος
Πληροφορίες : μόνο τηλεφωνικά στο 210 3249829, 6977843378, [email protected] | Κτήριο Σχολής Χιλλ (Δημοτικό σχολείο, από την είσοδο Ναύαρχου Νικοδήμου 22).
Αναλυτικά το πρόγραμμα ανά θεματική ενότητα και ηλικία εδώ https://ergastiritheatroukalogeropoulou.gr/

Ομάδα των Πέντε Εποχών, Σοφία Παπαδοπούλου: Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά & εφήβους

Η Σοφία Παπαδοπούλου ηθοποιός, σκηνοθέτης και εμψυχώτρια φιλοδοξεί και αυτή την χρονιά μέσω της χαράς του παιχνιδιού και του θεάτρου, να δώσει μια διέξοδο στις ανησυχίες των παιδιών, που θα «φωτίσει» τον ψυχικό τους κόσμο, θα «ξεκλειδώσει» τις καρδιές και τα εκφραστικά τους μέσα και θα τα οδηγήσει στα «μονοπάτια» της ενσυναίσθησης. Στα εργαστήρια της Ομάδας των Πέντε Εποχών, που στεγάζονται στο Θέατρο 104 από το 2014, σε ένα κλίμα αποδοχής και ενθάρρυνσης, με ομαδικότητα και συνεργασία (χωρίς το άγχος της απόρριψης, του σωστού και του λάθους) τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να «συναντηθούν» με την δική τους αλήθεια και να ανακαλύψουν τον «έναν», τον «μοναδικό» εαυτό τους, να κινητοποιήσουν μηχανισμούς προσαρμογής και τελικά να βρουν τρόπους να επικοινωνήσουν, να σχετιστούν και να αναπτύξουν δεξιότητες ζωής.
Ηλικίες: για παιδιά και εφήβους
Διάρκεια Εργαστηρίων: Σεπτέμβριος – Ιούνιος
Πληροφορίες : 2121 010582 & 6932 321039, [email protected] (Ευμολπιδών 41, Γκάζι Τ.Κ. 118 54 Αθήνα)

Αναλυτικά το πρόγραμμα ανά θεματική ενότητα και ηλικία:
  • Για νήπια (2,5-5,5 ετών) κάθε Παρασκευή 17:30 – 18:30 (από 30/9)
  • Για παιδιά (6-11 ετών) κάθε Παρασκευή 19:00 – 20:30 (από 30/9)
  • Για εφήβους (12-17 ετών) κάθε Σάββατο 12:00 – 13:30 (από 1/10)

Ωδείο Αθηνών: Τμήμα χορού για αγόρια

Το εξαιρετικά επιτυχημένο τμήμα χορού για αγόρια της Ερασιτεχνικής Σχολής Χορού του Ωδείου Αθηνών ξεκινάει ξανά τη λειτουργία του για το σχολικό έτος 2022-2023. Το τμήμα απευθύνεται αποκλειστικά σε αγόρια από 9 έως 12 ετών, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη εμπειρία στον χορό. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς διδάσκεται: jazz , tap dance, hip hop, κλασικός χορός με σπαθιά. Διδάσκουν: Mary Kate Sheehan, Αφροδίτη Βερβενιώτη, κ.α.
Ηλικίες: αγόρια από 9 έως 12 ετών
Διάρκεια Εργαστηρίων: Οκτώβριος – Ιούνιος
Πληροφορίες : Γραμματεία Σχολής Χορού 2107299294, [email protected] (Ρηγίλλης & Βασ.Γεωργίου Β΄ 17-19, Αθήνα 106 75)
Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ https://www.athensconservatoire.gr

Εργαστήρια εικαστικών

Μπλε Τελεία: Εργαστήρι Τέχνης και Επικοινωνίας
Εργαστήρια για παιδιά και Εφήβους!

Μπλε Τελεία, Εργαστήρι Τέχνης και Επικοινωνίας

Στο κέντρο του εργαστηρίου υπάρχει μία κολώνα και πάνω της είναι γραμμένα τα ονόματα όλων των μαθητών, από το 2004 που Αιμιλία Μπαντούνα υποδέχθηκε τους πρώτους μαθητές της μέχρι σήμερα. Όλοι αυτοί οι μαθητές, συμβολικά έγραψαν, ο κάθε ένας με τον τρόπο του, την ιστορία του εργαστηρίου. Προσέφεραν εικαστικά, τις μοναδικές ιδέες τους, που λίγο έως πολύ, επηρέασαν και όλους τους υπόλοιπους. Κι αυτό, γιατί το εργαστήριο βασίζεται πολύ, όχι μόνο στην ανάπτυξη εικαστικής έκφρασης και δεξιοτήτων αλλά και στην επικοινωνία μεταξύ των παιδιών. Ορισμένοι μαθητές επιστρέφουν στο «σπίτι» τους, στο μικρό εργαστήρι του Παγκρατίου, μετά από χρόνια σπουδών και δημιουργίας είτε για να δείξουν την δουλειά τους στα παιδιά είτε προσφέρουν ένα μάθημα κόμικ, ζωγραφικής.

Η έμπειρη εικαστικός και εκπαιδευτικός Αιμιλία Μπαντούνα ενθαρρύνει τα παιδιά να εκφραστούν με οδηγό την φαντασία και την ελευθερία, απαλλαγμένα από την στερεοτυπική εικαστική έκφραση. Από το 1985 διδάσκει, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Υπήρξε συνεργάτης εκπαιδευτικός στο Κέντρο G. Pompidou – Atelier des enfants και στο Θεατρικό Εργαστήρι Πόρτα καθώς επίσης διατέλεσε μεταξύ άλλων και Καλλιτεχνική Διευθύντρια Εικαστικού Τομέα της Δ.Ε.Π.Α.Κ., Υπεύθυνη Δικτύου Εικαστικών Εργαστηρίων του Υπουργείου Πολιτισμού και υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος Matisse- Picasso του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Ηλικίες: για παιδιά και εφήβους
Διάρκεια Εργαστηρίων: Σεπτέμβριος – Ιούνιος
Πληροφορίες : Τηλ.: 210 70 14 134, 693 27 31 092, [email protected] (Παυσανίου 8 & Ηρώνδα 16 Παγκράτι)
Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ https://www.bleutelia.com/

ARTENS

Στο εργαστήριο ζωγραφικής για παιδιά στην ARTENS με την Εύη Πέτερσον, τα παιδιά θα αφεθούν ελεύθερα να πειραματιστούν και να ανακαλύψουν την φαντασία τους και την δημιουργικότητά τους. Θα ξεκινήσουμε με το ελεύθερο σχέδιο καθώς προωθούμε την ελεύθερη έκφραση και την ελεύθερη ροή ιδεών των παιδιών. Επιπλέον θα ασχοληθούμε με την πρακτική αλλά και με την θεωρητική πλευρά της τέχνης της ζωγραφικής και των χάρτινων κατασκευών. Στόχος του σεμιναρίου είναι η ανάδειξη της δημιουργηκότητας των παιδιών, η γνωριμία τους με διάφορες τεχνικές ζωγραφικής και με θαυμαστούς ζωγράφους αλλά πρωτίστως η ανάπτυξη της καλλιτεχνικής τους φύσης και η επαφή τους με διαφορετικά υλικά. Στο τέλος της χρονιάς θα πραγματοποιηθεί έκθεση με τα έργα των μαθητών του τμήματος της Ζωγραφικής.
Ηλικίες: για παιδιά και εφήβους
Διάρκεια Εργαστηρίων: Νοέμβριος – Ιούνιος
Πληροφορίες : 210 3317312, [email protected] (Βουκουρεστίου 40 – 1ος όροφος, Τ.Κ. 10673, Αθήνα)
Αναλυτικά το πρόγραμμα ανά θεματική ενότητα και ηλικία εδώ http://artens.gr/portfolio-items/zografiki-gia-pedia/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΔήμος Αθηναίων: 29 προγράμματα δημιουργικής μάθησης για παιδιά και ενήλικες σε 12 σημεία της πόλης12.09.2018

Εργαστήρια μουσικής

Music Hub: Hub for Kids, Πρόγραμμα μουσικής προπαιδείας στο πιάνο για παιδιά με την πιανίστρια και μουσικοπαιδαγωγό Μαρία Μπλιάντση

Πρόκειται για μια μέθοδο διδασκαλίας που στόχο έχει να εισαγάγει τα παιδιά στη μουσική παράλληλα με την εκμάθηση του πιάνου. To μάθημα εστιάζει στην εξερεύνηση του πιάνου αλλά και στην γενικότερη ανάπτυξη μουσικών δεξιοτήτων σε μια ατμόσφαιρα συμβατή και προσαρμοσμένη στα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά του κάθε παιδιού. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται βασίζονται σε σύγχρονες παιδαγωγικές έρευνες με υλικό που ανανεώνεται συνεχώς και στοχεύει στην ανάπτυξη κινητικών και ακουστικών δεξιοτήτων αλλά και στην προσωπική δημιουργία και έκφραση. Το μάθημα περιλαμβάνει ατομική και ομαδική διδασκαλία με βιωματικές δραστηριότητες αυτοσχεδιασμού, ρυθμικών και μελωδικών παιχνιδιών, απεικόνιση της σημειογραφίας με ζωγραφική κτλ.
Ηλικίες: 4 έως 12 ετών
Διάρκεια Εργαστηρίων: Οκτώβριος – Ιούνιος
Πληροφορίες : 210 92 38 990, [email protected] (Ερμού 129, Αθήνα)
Αναλυτικά το πρόγραμμα και η αίτηση για δοκιμαστικό εδώ https://www.musichub.gr/moysiki-propaideia

Περισσότερα από Δραστηριότητες
VIMA_WEB3b