MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ασγκάρ Φαραντί: Ο διάσημος σκηνοθέτης καλεί σε αλληλεγγύη στις “δυνατές και γενναίες” γυναίκες του Ιράν

Ο οσκαρικός σκηνοθέτης κάλεσε όσους πιστεύουν στην “ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ελευθερία” να δείξουν αλληλεγγύη στις “δυνατές και γενναίες γυναίκες και τους άνδρες του Ιράν”, μετά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στο Ιράν για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Πηγή φωτογραφίας: Instagram / @allieteilz
Πηγή φωτογραφίας: Instagram / @allieteilz
Monopoli Team

Οι διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί -της 22χρονης Ιρανής γυναίκας που έφυγε από τη ζωή κατά την κράτηση της από την “αστυνομία ηθών” της χώρας επειδή δεν φορούσε “σωστά” τη μαντήλα της- συνεχίζονται στο Ιράν και όλο τον κόσμο, με πολλούς Ιρανούς πολίτες να έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Γυναίκες κόβουν τα μαλλιά τους, βγάζουν τις χιτζάμπ τους και τις πετούν στη φωτιά, σε ένα άνευ προηγουμένου κύμα διαδηλώσεων στους δρόμους της χώρας.

Όπως είναι λογικό, πολλοί είναι οι Ιρανοί καλλιτέχνες, που εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στις γυναίκες της χώρας, αλλά και την ανησυχία τους ότι τώρα περισσότερο από ποτέ δεν πρέπει κανείς να σωπάσει. Ανάμεσα στους επιφανείς Ιρανούς, που έχουν εκφράσει τη στήριξη τους στον εξεγερμένο λαό της χώρας, είναι και ο οσκαρικός σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί (Ένας ήρωας, Το γύρισμα της τύχης).

Συγκεκριμένα, ο Ιρανός σκηνοθέτης και τωρινός πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ζυρίχης, εξέφρασε την στήριξή του, μέσα από μία επίσημη ανακοίνωση και ένα βίντεο.

“Τις είδα πολύ προσεκτικά εκείνες τις νύχτες, Οι περισσότερες είναι πολύ νέες -17 χρονών, 20 χρονών. Είδα οργή και ελπίδα στα πρόσωπά τους και στον τρόπο που διαδήλωναν στον δρόμο” είπε ο Φαραντί.

“Σέβομαι βαθιά τον αγώνα τους για ελευθερία και το δικαίωμα να επιλέξουν τη μοίρα τους παρά τη βία, στην οποία υπόκεινται. Είμαι περήφανος για τις δυνατές γυναίκες της χώρας μου και ειλικρινά ελπίζω ότι μέσα από τις προσπάθειές τους, θα φτάσουν τον στόχο τους. Προσκαλώ όλους τους καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, διανοούμενους, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλο τον κόσμο και τις χώρες τους, και κάθε ένα που πιστεύει στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ελευθερία να δείξουν αλληλεγγύη στις δυνατές και γενναίες γυναίκες και τους άνδρες του Ιράν με το να δημιουργούν βίντεο, να γράφουν, ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο” πρόσθεσε ο σκηνοθέτης.

“Αυτή είναι μια ανθρώπινη ευθύνη και μπορεί να ενισχυθεί περισσότερο. Οι Ιρανοί ελπίζουν να πετύχουν αυτόν τον όμορφο και μεγάλο στόχο που αναζητούν εδώ, στη χώρα όπου δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι γυναίκες θα είναι οι πρωτοπόρες των πιο σημαντικών μετασχηματισμών. Για ένα καλύτερο αύριο” κατέληξε.

Όπως και ο Φαραντί, έτσι και η Ιρανή ηθοποιός Pegah Ahangarani, που παρευρέθηκε στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο την Παρασκευή, ανέφερε ότι “μετά από χρόνια καταπίεσης, οι Ιρανές γυναίκες τώρα λένε “αρκετά” και δείχνουν απίστευτο κουράγιο”, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για την τύχη των καλλιτεχνών της χώρας. “Προφανώς, σκηνοθέτες και δημιουργοί είναι από τις πιο αποτελεσματικές φωνές, που δυστυχώς θα στοχοποιηθούν” είπε.

Οι καλλιτέχνες δεν είναι οι μόνοι που έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους, με τον διάσημο Ιρανό ποδοσφαιριστή, Αλί Καρίμι, να κινδυνεύει με σύλληψη, αφού κατηγόρησε ανοιχτά την αστυνομία ηθών του Ιράν για το θάνατο της 22χρονης γυναίκας. Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι πέθανε από καρδιακό επεισόδιο, με την οικογένεια της γυναίκας να αρνείται ότι είχε προβλήματα υγείας και να κάνει λόγο για θανατηφόρο ξυλοδαρμό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣτο Ιράν ζητούν τη σύλληψη του «Ιρανού Μαραντόνα» γιατί στηρίζει τους διαδηλωτές12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b