MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

Λακωνία: To άγνωστο απολιθωμένο δάσος δίπλα στη θάλασσα

Στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου, στη Νεάπολη Λακωνίας, κοντά στο χωριό Άγιος Νικόλαος Βοιών, βρίσκεται ένα τοπίο σπάνιας και άγριας φυσικής ομορφιάς, που λίγοι γνωρίζουν. Ένα απολιθωμένο δάσος με ηλικία εκατομμυρίων ετών.

Πηγή: Shutterstock
Monopoli Team

Στο νοτιότερο σημείο της Πελοποννήσου, η Νεάπολη Βοιών και ο Κάβο Μαλιάς είναι ένας μοναδικός προορισμός της Λακωνίας για τους λάτρεις των εναλλακτικών διακοπών και τους ανήσυχους περιηγητές. Εδώ υπάρχει ένα μέρος ιδιαίτερο, που όμως πολλοί αγνοούν. Το εντυπωσιακό απολιθωμένο δάσος της περιοχής είναι ένα μοναδικό μνημείο της φύσης με ηλικία που φτάνει τα δύο με τρία εκατομμύρια χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΛευκάδα: Βόλτα στα ομορφότερα ορεινά χωριά της12.09.2018

Το Απολιθωμένο Δάσος της Λακωνίας (η επίσημη ονομασία του είναι Γεωπάρκο Αγίου Νικολάου) βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα μετά το χωριό Άγιος Νικόλαος (15 χλμ. από τη Νεάπολη και 55 χλμ. από τη Μονεμβασιά) και εκτείνεται στις παράκτιες τοποθεσίες Αγία Μαρίνα, Κόρακας και Σπίθα. Φτάνοντας στο γεωπάρκο θα συναντήσετε ένα απόκοσμα όμορφο τοπίο δίπλα στη θάλασσα, με σπάνιους θησαυρούς ακριβώς κάτω από τα πόδια των επισκεπτών.

Ένα μοναδικό μνημείο της φύσης

Αλληλεπίδραση πολλών γεωλογικών φαινομένων (σεισμοί, ηφαιστειακή δραστηριότητα) μέσα στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών οδήγησε στη δημιουργία αυτού του έργου της φύσης. Οι γεωλογικές ταραχές οδήγησαν στην απολίθωση της παλαιοχλωρίδας της περιοχής. Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, η οργανική ύλη δέντρων, φυτών και μαλάκιων αντικαταστάθηκε από διαλύματα πυριτίου και ασβεστίου σε μία διαδικασία που κράτησε αιώνες. Στο σημείο έχουν αποκαλυφθεί κορμοί και ρίζες φοινίκων, καθώς και πλήθος απολιθωμένων πλασμάτων. Όπως διαβάζουμε στο visitvatika.gr, σύμφωνα με μελέτη του Καθηγητή Ευαγγέλου Βελιτζέλου, Διευθυντή του τομέα Ιστορικής Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας του ΕΚ του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα ευρήματα είναι μοναδικά στον ευρωπαϊκό χώρο και ανεκτίμητης επιστημονικής σπουδαιότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠοιες είναι οι 20 πιο δημοφιλείς ποδηλατικές διαδρομές της Ευρώπης;12.09.2018

Διαβάστε περισσότερα στο reader.gr.

Περισσότερα από Προορισμοί
VIMA_WEB3b