MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

28ες Νύχτες Πρεμιέρας: Οι δικές μας επιλογές από το πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ

Τα δικά μας “highligts” από το πλούσιο πρόγραμμα που ανακοίνωσαν οι 28ες Νύχτες Πρεμιέρας που ξεκινούν στις 28 Σεπτεμβρίου.

"Απόφαση Φυγής" του Park Chan-Wook
"Απόφαση Φυγής" του Park Chan-Wook
author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας ξεκινά σε λίγες μέρες (28 Σεπτεμβρίου-9 Οκτωβρίου) και θα διεξαχθεί αποκλειστικά σε κλειστές αίθουσες -σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια που λόγω πανδημίας εφαρμόστηκε μια υβριδική μορφή με την συμμετοχή και των θερινών σινεμά. Έτσι, το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει τις ταινίες που θα επιλέξει στους κινηματογράφους και χώρους Παλλάς, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Δαναός 1 και 2, Άστυ, Άστορ, Ιντεάλ, Τριανόν αλλά και στην αίθουσα Sphera του Village Cinemas του The Mall Athens. Από αύριο, 23/09 στις 12:00, θα είναι διαθέσιμα τα εισιτήρια προς πώληση στο viva.gr.

Ας δούμε, όμως, όλα όσα μας έκαναν εντύπωση καθώς και τι προτείνουμε από κάθε κατηγορία του πλούσιου πρόγραμματος του φετινού φεστιβάλ.

Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα

Δώδεκα ταινίες εκ των οποίων οι εννιά αποτελούν σκηνοθετικά ντεμπούτα και οι πέντε είναι από γυναίκες σκηνοθέτες!

Η δική μας πρόταση: “Aftersun” της Charlotte Wells

Κατευθείαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτή η ταινία -αγαπημένη και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ, Λουκά Κατσίκα- καταφθάνει ως το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Wells για να μας εντυπωσιάσει. Μια κοπέλα ανακαλεί τις διακοπές με τον πατέρα της, που συνέβησαν 20 χρόνια πριν καθώς αναμνήσεις και φαντασία μπλέκονται…

"Aftersun" της Charlotte Wells

“Aftersun” της Charlotte Wells

Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ

Δέκα ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται φέτος σ’ αυτό το διαγωνιστικό τμήμα. Η συγκεκριμένη κατηγορία φέρνει μαζί της πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές από το “Fire of Love” της Sara Dosa έως το “Casa Susanna” του Sebastien Lifshitz.

H δική μας πρόταση: “Περί της Δομής του Ανθρωπίνου Σώματος” των Verena Paravel και Lucien Castaing-Taylor

Μια ωμή ματιά σε πέντε νοσοκομεία του Παρισιού και σε χειρουργεία διαφόρων περιπτώσεων. Αυτό το ντοκιμαντέρ απευθύνεται σίγουρα σε όσους έχουν γερό στομάχι γιατί οι εικόνες ανατριχιάζουν και σοκάρουν. Εμείς την προτείνουμε κι εσείς με σύνεση κάνετε την επιλογή σας!

"Περί της Δομής του Ανθρωπίνου Σώματος" των Verena Paravel και Lucien Castaing-Taylor

“Περί της Δομής του Ανθρωπίνου Σώματος” των Verena Paravel και Lucien Castaing-Taylor

Είδωλα

Τέσσερις ταινίες για μεγάλα είδωλα όπως μας προϊδεάζει και η κατηγορία. Jean-Luc Godard, o oποίος πρόσφατα έφυγε από τη ζωή, Ennio Morricone, με αφορμή την συμπλήρωση δύο χρόνων από τον θάνατό του, Patrichia Highsmith, γνωστή Αμερικανίδα συγγραφέας και Leonard Bernstein, ο διάσημος μαέστρος και συνθέτης.

Η δική μας πρόταση: “Ennio” του Giuseppe Tornatore

Μια ματιά στη ζωή και το έργο του μεγάλου συνθέτη των γνωστότερων κινηματογραφικών soundtrack όλων των εποχών, όπως μοναδικά ξέρει ο γνωστός σκηνοθέτης Giuseppe Tornatore. Και δεν προτείνουμε αυτό το ντοκιμαντέρ μόνο γιατί είναι πραγματικά καλό αλλά και γιατί η θέασή του θα σας προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία-φόρο τιμής στον σπουδαίο Morricone. Πρόκειται να προβληθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσία του γιου του, Marco Morricone, του παραγωγού του ντοκιμαντέρ, Gianni Russo και του επίσημου βιογράφου του Morricone, Alessandro De Rosa. Πριν από την προβολή, θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε συνθέσεις του από το “Stavros Lantsias Quartet”.

"Ennio" του Giuseppe Tornatore

“Ennio” του Giuseppe Tornatore

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜέγαρο Μουσικής Αθηνών: Στηρίζει τη Βόρεια Εύβοια με μουσικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δράσεις12.09.2018

Τα Αγαπημένα του Φεστιβάλ

Είκοσι εννιά ταινίες κατευθείαν από τα μεγάλα φεστιβάλ που πρόκειται να σας συγκινήσουν, να σας προβληματίσουν και να σας δώσουν την γεύση που χρειάζεστε από το “εδώ και τώρα” του σινεμά παγκοσμίως.

Η δική μας πρόταση: “Απόφαση Φυγής” του Park Chan-Wook

Mε Claire Denis (“Οι Δύο Όψεις του Ξυραφιού”), Martin McDonagh (“Τα Πνεύματα του Ινισεριν”) και Paul Schrader (“Ο Αρχικηπουρός”) στην ίδια κατηγορία, δύσκολα διαλέγει κανείς μια πρόταση. Ωστόσο, μάλλον είναι επιτακτική ανάγκη να δούμε τη νέα ταινία του μεγάλου Νοτιοκορεάτη Park Chan-Wook στην μεγάλη οθόνη. Δεν πρόκειται άλλωστε άδικα και για την ταινία έναρξης των φετινών 28ων Νυχτών Πρεμιέρας.

"Απόφαση Φυγής" του Park Chan-Wook

“Απόφαση Φυγής” του Park Chan-Wook

Μουσική & Φιλμ

Έξι απολαυστικά ντοκιμαντέρ για μουσικά είδωλα κάθε γούστου από την techno μέχρι τον Ronnie James Dio.

H δική μας πρόταση: “Moonage Daydream” του Brett Morgen

Δεν θα μπορούσε η πρόταση αυτής της κατηγορίας να μην είναι αυτό το ντοκιμαντέρ για τον ανεπανάληπτο David Bowie σε μια προβολή στην αίθουσα Sphera του Village Cinemas του The Mall Athens για να ακουστεί όπως του αξίζει! Μιλάμε για αδημοσίευτο υλικό απευθείας από την οικογένεια Bowie, remastering τραγουδιών και μια επιμελέστατη επεξεργασία του ήχου. Αυτή η οπτικοακουστική εμπειρία δεν θα έχει προηγούμενο και ίσως μας φέρει πιο κοντά στο μεγαλείο του τεράστιου Bowie.

"Moonage Daydream" του Brett Morgen

“Moonage Daydream” του Brett Morgen

Ειδικές Προβολές

Τέσσερις ταινίες, τέσσερις διαφορετικές εμπειρίες.

Η δική μας πρόταση: “Νοσφεράτου: Μια Συμφωνία Τρόμου” του Friedrich Wilhelm Murnau

Χωρίς να θέλουμε να αδικήσουμε καμία από τις τέσσερις ταινίες της κατηγορίας, είμαστε σίγουροι πως η θρυλική ταινία που σμίλεψε το σινεμά τρόμου και η οποία έκλεισε φέτος 100 χρόνια από την κυκλοφορία της, θα είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία στην μεγάλη οθόνη. Εξάλλου, η ταινία θα προβληθεί με συνοδεία πρωτότυπης, ζωντανής μουσικής από τον συνθέτη Νίκο Βελιώτη.

"Νοσφεράτου: Μια Συμφωνία Τρόμου" του Friedrich Wilhelm Murnau

“Νοσφεράτου: Μια Συμφωνία Τρόμου” του Friedrich Wilhelm Murnau

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα Φιλαράκια: 10 (όντως) άγνωστα facts για τη σειρά-φαινόμενο των 90s12.09.2018

New Hollywood

Ένα αφιέρωμα που ξεκίνησε από τα μέσα του 1960 έως το τέλος του 1970 στο Hollywood, όπου νέοι, ταλαντούχοι σκηνοθέτες βγήκαν στην επιφάνεια και τάραξαν τα τότε δεδομένα της βιομηχανίας, ξεκινώντας το “New Hollywood”, όπως ονομάστηκε. Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε στην μεγάλη οθόνη ταινίες που δεν είναι εύκολο πια να ιδωθούν όπως τους αξίζει. “Ταξιτζής”, “Νονός” και “Μανχάταν” είναι μόνο λίγες από τις συνολικά 21 ταινίες που επιλέχθηκαν για το εν λόγω αφιέρωμα.

Η δική μας πρόταση: “Κάρι, Έκρηξη Οργής” του Brian De Palma

Αν και κανονικά θέλουμε να δούμε όλες τις ταινίες του αφιερώματος στην μεγάλη οθόνη, σας προτείνουμε μια που σίγουρα θα μεγεθύνει όλες τις αισθήσεις στην αίθουσα! Η Κάρι του De Palma είναι ένα πραγματικό αριστούργημα τόσο της καριέρας του, όσο και στην λίστα όλων των μέχρι στιγμής κινηματογραφικών μεταφορών των βιβλίων του Stephen King.

"Κάρι, Έκρηξη Οργής" του Brian De Palma

“Κάρι, Έκρηξη Οργής” του Brian De Palma

Αφιέρωμα στον Ζαν Εστάς

Αφιέρωμα μικρό λόγω αριθμού ταινιών -δύο- αλλά μεγαλειώδες ποιοτικά στον Ζαν Εστάς, δημιουργό της Νουβέλ Βαγκ. Γύρισε πολλά ντοκιμαντέρ και μόνο δύο μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας -αυτές που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ- ενώ αυτοκτόνησε μόλις στα 43 του!

Η δική μας πρόταση: “Η Μαμά και η Πουτάνα” του Jean Eustache

Αν και ο αριθμός είναι τέτοιος που επιτρέπει με άνεση να δείτε και τις δύο, σε αυτό το σύντομο αλλά εξίσου αξιόλογο με τα υπόλοιπα του Φεστιβάλ αφιέρωμα, προτείνουμε την συγκεκριμένη ταινία. Πρόκειται για τη ζωή του Αλεξάντρ και τη σχέση του με τις γυναίκες, στο πρόσωπο του οποίου συναντάμε το εμβληματικό πρόσωπο της Νουβέλ Βαγκ, τον ηθοποιό Jean-Pierre Leaud. H ταινία σόκαρε και κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στις Κάννες του 1973 και πια προβάλλεται σε αποκατεστημένη κόπια.

"Η Μαμά και η Πουτάνα" του Jean Eustache

“Η Μαμά και η Πουτάνα” του Jean Eustache

Queer Bretannia

Αφορμή για αυτό το αφιέρωμα στάθηκαν δύο πολύ σημαντικές επέτειοι. Η πρώτη είναι τα 50 χρόνια από την πρώτη παρέλαση Pride στο Ηνωμένο Βασίλειο και η δεύτερη είναι αυτή των 60 χρόνων από την κυκλοφορία της σκανδαλώδους και επαναστατικής για την εποχή ταινίας “Victim” του Basil Dearden, που έθιξε το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας, με έναν διάσημο πρωταγωνιστή, τον Dirk Bogarde.

Η δική μας πρόταση: “Μορίς” του James Ivory

Η δυσκολία της ομοφυλοφιλίας στην Εδουαρδιανή Αγγλία περιγράφεται αριστοτεχνικά σε αυτό το φιλμ που μας δείχνει πως στην εποχή εκείνη κάποιος μπορούσε μόνο να συνετιστεί κα να καταπιέσει την σεξουαλικότητά του, παρά να ζήσει τη ζωή που ήθελε. Πρόκειται φυσικά και για το πρωταγωνιστικό ντεμπούτο του Hugh Grant!

"Μορίς" του James Ivory

“Μορίς” του James Ivory

Ελληνικές Μικρές Ιστορίες

Το Διαγωνιστικό Τμήμα για τις ταινίες μικρού μήκους δεν θέλει συστάσεις. Επίσης, δεν θέλει ούτε τις δικές μας προτάσεις γιατί αν αξίζει κάτι είναι να πάτε σε όσες περισσότερες μπορείτε και να στηρίξετε το έργο των νέων δημιουργών. Δείτε εδώ αναλυτικά όσα πρέπει να ξέρετε για τις φετινές επιλογές.

Τα party των 28ων Νυχτών Πρεμιέρας

Μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω πανδημίας, τα party του Φεστιβάλ επέστρεψαν και σίγουρα θα σας χαρίσουν αξέχαστες σινεφίλ βραδιές. Ποια είναι αυτά;

  • SHORT CUTS: Πέμπτη 29/09 στις 22:30, στο Latraac
  • OH! YOU PRETTY THINGS: Bowie, New Romantics and the Queer Revolution: Παρασκευή 30/09 στις 23:30, στο Bios
  • ΠΑΡΤΥ ΝΥΧΤΑΣ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ: Τρίτη 4/10 στις 22:00, στο Frau
  • DANCE YRSELF CLEAN: Πέμπτη 6/10 στις 00:00, στο Barrett
  • POP TILL YOU DROP ΠΑΡΤΥ ΛΗΞΗΣ: Σάββατο 8/10 στις 23:30, στο Ρομάντσο

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b