MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Από το «Pet Sematary» μέχρι το «Firestarter»: Τα καλύτερα remake ταινιών και σειρών βασισμένα στα βιβλία του Stephen King

Με αφορμή την πρεμιέρα της ταινίας «Firestarter» του Keith Thomas, συγκεντρώσαμε όλα τα γνωστά remake, βασισμένα στα βιβλία του Stephen King.

"Firestarter" του Keith Thomas
"Firestarter" του Keith Thomas
author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Η νέα ταινία “Firestarter” (στα ελληνικά “Πύρινη Οργή”) βασισμένη σε βιβλίο του Stephen King και σε σκηνοθεσία του Keith Thomas μόλις έκανε πρεμιέρα στις 12 Μαΐου κι έτσι αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε όλα τα γνωστά remake ταινιών και σειρών που βασίζονται στο έργο του King. Δεν εννοούμε δηλαδή κάθε ταινία που έχει βασιστεί σε ιστορία του – πιθανώς δεν θα τελειώναμε ποτέ με αυτή τη λίστα – αλλά όσες ταινίες έγιναν μια φορά κι έπειτα γυρίστηκαν ξανά, είτε ως ταινίες, είτε ως μίνι σειρές για την τηλεόραση.

“Firestarter”

Πλοκή: Ξεκινώντας από την τελευταία που κυκλοφορεί ήδη στις αίθουσες, η ιστορία ακολουθεί ένα κορίτσι 11 χρονών, την Charlie, η οποία διαθέτει μοναδικές πυροκινητικές ικανότητες που προκαλούνται από πόνο ή θυμό. Ο πατέρας της, ο Andy, της έχει μάθει διάφορους τρόπους για να εκτονώνει την ενέργειά της αλλά όσο μεγαλώνει γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τιθασεύσει τις δυνάμεις αυτές. Ο Andy με την μητέρα της Charlie, την Vicky, θα προσπαθήσουν να τη σώσουν από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία που χρόνια τους κυνηγάει καθώς θέλει να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις της ως όπλο μαζικής καταστροφής.

Η ταινία του 1984 από τον Mark L. Lester

Η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά το βιβλίου του Stephen King είχε ως μικρή τότε πρωταγωνίστρια την Drew Barrymore, ενώ στους ρόλους των γονιών της ήταν οι David Keith και Heather Locklear. Επίσης, πρωταγωνιστούσαν ο Martin Sheen και η Louise Fletcher. Αρχικά, δόθηκε από τη Universal η σκηνοθεσία στον John Carpenter, ο οποίος όμως αντικαταστάθηκε όταν η ταινία του “The Thing” δεν πήγε όσο καλά ήλπιζαν. Στους κριτικούς η ταινία δεν άρεσε -και ειδικά στον Rοger Ebert – ενώ ο ίδιος ο King την χαρακτήρισε ως “μια από τις χειρότερες” και “άνοστη”!

Η ταινία του 2022 από τον Keith Thomas

Στην νέα ταινία μπορεί να μην έχουμε ακόμη εικόνα για την αποδοχή που θα λάβει και τι πορεία θα ακολουθήσει, αλλά έχουμε μια εικόνα των συντελεστών. Στον ρόλο της μικρής Charlie βρίσκεται η Ryan Kiera Armstrong, πατέρας της είναι ο Zac Efron και μητέρα της η Sydney Lemmon. Ο σκηνοθέτης είναι γνωστός κυρίως για την ταινία “The Vigil”.

Carrie

Πλοκή: Μια έφηβη κοπέλα, η Carrie, ζει με την υπερβολικά θρησκευόμενη μητέρα της που δεν της αφήνει πολλές ελευθερίες. Παρόλο που τα παιδιά στο σχολείο την κοροϊδεύουν διαρκώς, εκείνη βρίσκει συνοδό για τη βραδιά του σχολικού χορού. Κανείς δεν ξέρει για τις τηλεπαθητικές της ικανότητες κι εκείνη δεν φαντάζεται με τίποτα την φάρσα που της ετοιμάζουν. Και κάπως έτσι θα ξεσπάσει πανικός…

Η ταινία του 1976 από τον Brian De Palma

To βιβλίο αυτό ήταν το πρώτο του King που εκδόθηκε ποτέ, αλλά και το πρώτο που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο. Ο De Palma αμέσως μόλις το διάβασε -του το είχε προτείνει μια φίλη- κίνησε γη και ουρανό για να αγοράσει τα δικαιώματα και να το γυρίσει. Ο King ήταν μόλις 26 χρονών και πληρώθηκε για τα δικαιώματα μόνο 2,500 δολάρια! Η ταινία σάρωσε στις κριτικές με πολλούς να την κατατάσσουν στις καλύτερες ταινίες της χρονιάς αλλά και μια πολύ καλή προσθήκη στο είδος. Ο ίδιος ο King το 2010 σε συνέντευξή του δήλωσε πως “ήταν μια καλή ταινία”. Είναι επίσης από τις λίγες horror ταινίες που έχουν προταθεί για περισσότερα από ένα Όσκαρ – συγκεκριμένα είχε υποψηφιότητες για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την Sissy Spacek και Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Piper Laurie.

Η τηλεταινία του 2002 από τον David Carson

Στο συγκεκριμένο remake ο King δεν «ανακατεύτηκε» καθόλου καθώς είχε απογοητευτεί από το sequel “The Rage: Carrie 2” του 1999 – δεν το αναφέρουμε γιατί δεν πιάνεται ως remake. Ο σεναριογράφος Bryan Fuller, δεδομένου ότι η τηλεταινία υπήρχε ενδεχόμενο να αποτελεί πιλότο για σειρά και άρα να έχει συνέχεια, έπρεπε να κρατήσει την Carrie ζωντανή. Πολλά σχέδια που ξέφευγαν, “πετάχτηκαν” στα σκουπίδια. Ο βασικός πυρήνας στον οποίο ο Fuller ήθελε να μείνει πιστός και να διαφοροποιηθεί από την μεταφορά του De Palma, ήταν πως η Carrie ήθελε να έχει μια πιο δυναμική παρουσία – όχι όμως και κακία – παρά να είναι το θύμα, όπως στην προσέγγιση της Sissy Spacek. Τελικά, η τηλεταινία παίχτηκε για πρώτη φορά στο κανάλι NBC στις ΗΠΑ στις 4 Νοεμβρίου 2002, αλλά οι κριτικές δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικές, με αποτέλεσμα η σειρά να μην γίνει ποτέ.

Η ταινία του 2013 από την Kimberly Peirce

Αυτό το remake της Carrie θέλησαν να το αποκαλέσουν ως “λιγότερο ένα remake του De Palma αλλά περισσότερο μια αναπροσαρμογή του αρχικού κειμένου”. Ήθελαν να το προωθήσουν ως μια πιο πιστή απόδοση του βιβλίου αλλά ο Stephen King είχε να πει κάποια πράγματα. Η δήλωσή του για το νέο remake ήταν “Η αληθινή ερώτηση είναι γιατί, όταν το αυθεντικό ήταν τόσο καλό;” κι έπειτα πρότεινε για τον ομώνυμο ρόλο την Lindsay Lohan. Τελικά ο ρόλος δόθηκε στην Chloë Grace Moretz και στην Julianne Moore ο ρόλος της μητέρας της. Οι κριτικές που έλαβε ήταν ανάμεικτες με ορισμένες να την χαρακτηρίζουν και “αχρείαστη”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Rise»: Η Disney κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ της βιογραφικής ταινίας για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο12.09.2018

The Shining

Πλοκή: Ο Jack Torrance, ένας επίδοξος συγγραφέας, δέχεται να προσέχει το απομονωμένο ξενοδοχείο “Overlook” κατά τους εκτός εποχής μήνες. Μαζί του παίρνει και τη γυναίκα του, Wendy, και τον γιο τους, Danny, ο οποίος έχει μεταφυσικές ικανότητες που λέγονται “shining”. Εκεί, ο Jack αρχίζει να χάνει τα λογικά του λόγω των υπερφυσικών δυνάμεων του ξενοδοχείου…

Η ταινία του 1980 από τον Stanley Kubrick

Δεν υπάρχουν και πολλά να ειπωθούν για μια ταινία με τέτοια επιρροή, που πια θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών. Είναι αρκετά γνωστό πως ο Stephen King δεν έμεινε ποτέ ευχαριστημένος από την συγκεκριμένη μεταφορά μέχρι και σήμερα, κι ας μιλάμε για ένα έργο του μεγάλου Stanley Kubrick. Ο λόγος είναι οι διάφορες αλλαγές που απέκλιναν από το βιβλίο και ιδιαίτερα η αναφορά στο πρόβλημα του αλκοολισμού του Jack, ένα αυτοβιογραφικό στοιχείο που είχε προσθέσει ο King στον χαρακτήρα. Γενικά δεν ήταν σύμφωνος ούτε με το cast του Jack Nicholson για τον πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά ούτε και με την αποτύπωση της Wendy στην ταινία. Παρόλο που έως τότε συχνά ανέφερε πως δεν έδινε και μεγάλη σημασία στις κινηματογραφικές μεταφορές των έργων του, έχει μεγάλη δυσαρέσκεια για την συγκεκριμένη. Πέραν του King, η ταινία έχει αφήσει ένα τεράστιο αποτύπωμα στο είδος του τρόμου αλλά και γενικά στο παγκόσμιο σινεμά!

Η μίνι σειρά του 1997 από τον Mick Garris

Αποτελούμενη από τρία επεισόδια, η μίνι σειρά έχει ως παραγωγό και σεναριογράφο τον ίδιο τον Stephen King, λίγο πολύ ως απάντηση στην απογοητευτική για εκείνον ταινία του Kubrick. Γυρίστηκε στο The Stanley Hotel, από το οποίο εμπνεύστηκε ο King. Πρωταγωνιστές είναι ο Steven Weber ως Jack Torrance, η Rebecca De Mornay ως Wendy και τα παιδιά Courtland Mead και Wil Horneff ως Danny σε δύο διαφορετικές ηλικίες. Για να λάβει την έγκριση του Kubrick για επανέκδοση της ταινίας, ο King έπρεπε να συμφωνήσει γραπτά ότι θα σταματούσε κάθε δημόσια κριτική για την ταινία. Οι κριτικές για την μίνι σειρά ήταν διθυραμβικές, επαινώντας ιδιαίτερα τον ρυθμό και την ανατριχιαστική ατμόσφαιρα που είχαν χτίσει, ενώ κέρδισε και 2 βραβεία Primetime Emmy.

It

Πλοκή: Μια παρέα παιδιών το 1960 καλείται να αντιμετωπίσει ένα τέρας που μπορεί να μεταμορφωθεί στον χειρότερο φόβο του καθενός ενώ κυρίως εμφανίζεται ως ο τρομακτικός κλόουν Pennywise. Η ιστορία μας μεταφέρει και στο 1990 όταν η παρέα έχοντας μεγαλώσει πια, θα αντιμετωπίσει ακόμη μια φορά τον Pennywise, ο οποίος επανεμφανίζεται.

Η μίνι σειρά του 1990 από τον Tommy Lee Wallace

Αποτελούμενο από δύο επεισόδια, η μίνι σειρά του καναλιού ABC, είχε ως πρωταγωνιστή τον Tim Curry στον ρόλο του Pennywise. Για τον σκηνοθέτη σε ορισμένα σημεία ήταν δύσκολο να αποτυπώσει την ατμόσφαιρα που περιγράφει ο King στο βιβλίο αλλά επηρεάστηκε από τη συνεργασία του με τον John Carpenter και σκέφτηκε πολλούς ευφάνταστους τρόπους για να αποτυπώσει τον τρόμο. Το κανάλι ήθελε αρχικά να μη δείξει το τελικό αποτέλεσμα στον King πριν παιχτεί αλλά εκείνος τους απείλησε πως δεν θα εμφανιστεί σε καμία προωθητική συνέντευξη κι έτσι υποχώρησαν. Στο γιατί ήθελε να το δει απάντησε “είναι το αναθεματισμένο βιβλίο μου και δούλεψα πάνω σε αυτό για 3 χρόνια”! Σε γενικές γραμμές οι κριτικές ήταν πολύ καλές, ενώ το παρακολούθησαν συνολικά 3 εκατομμύρια άτομα ενώ, πια, έχει αφήσει και μια παρακαταθήκη.

Οι δύο ταινίες του 2017 και του 2019 από τον Andy Muschietti

Όπως η μίνι σειρά χώρισε τις φάσεις που η παρέα είναι παιδιά και που μετά ενηλικιώνονται στα δύο επεισόδια, έτσι γίνεται και στα remake με τις δύο ταινίες. Στην πρώτη, δηλαδή, παρακολουθούμε τους ήρωες ως παιδιά και στη δεύτερη ως ενήλικες πια. Έτσι και οι τίτλοι των ταινιών είναι “It Chapter One” και “It Chapter Two” αντίστοιχα. Στις συγκεκριμένες κινηματογραφικές μεταφορές ο ρόλος του Pennywise δόθηκε στον Bill Skarsgård. Η πρώτη ταινία έλαβε πολύ καλές κριτικές για την σκηνοθεσία, το σενάριο, τη διεύθυνση φωτογραφίας, την μουσική αλλά και την υποκριτική. Η δεύτερη ταινία έλαβε ανάμεικτες κριτικές με ορισμένους να την θεωρούν ως ένα καλό κλείσιμο για την ιστορία αλλά δεν το βρήκαν τόσο τρομακτικό όσο ήταν το πρώτο μέρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠρεμιέρα για το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ: 58 ταινίες από 15 χώρες στην Ταινιοθήκη12.09.2018

Pet Sematary

Πλοκή: O Dr. Louis Creed με την οικογένειά του μετακομίζουν μακριά από την πόλη και ανακαλύπτουν ένα μυστηριώδες νεκροταφείο στο δάσος κοντά στο σπίτι τους και όταν θα θάψουν την γάτα τους που πέθανε, θα ελευθερώσουν μια σκοτεινή δύναμη που σύντομα θα τους επιτεθεί…

Η ταινία του 1989 από την Mary Lambert

Ο King είχε αρνηθεί πολλές φορές να πουλήσει τα δικαιώματα και όταν το έκανε – για 10.000 δολάρια – όρισε να γυριστεί στο Maine, την τοποθεσία που περιγράφει στο βιβλίο και να γράψει ο ίδιος το σενάριο, όπως και έγινε. Επίσης, είχε και ενεργή συμμετοχή στα γυρίσματα, βοηθώντας την Lambert όπου χρειαζόταν. Ωστόσο, η ταινία δεν κατάφερε να αποσπάσει καλές κριτικές και ως επί το πλείστον χαρακτηρίστηκε βαρετή και κλισέ.

Η ταινία του 2019 από τους Kevin Kölsch και Dennis Widmyer

Το συγκεκριμένο remake είχε ανάμεικτες κριτικές. Τα στοιχεία του σκοτεινού, ατμοσφαιρικού τόνου μαζί με την υποκριτική των ηθοποιών ήταν πράγματα που δούλεψαν, αλλά σε κάποιους δεν άρεσε ο αργός ρυθμός της ταινίας. Πάντως, έγινε και αναφορά στις αλλαγές που υπήρχαν από το βιβλίο στην ταινία. Στις εισπράξεις μπορούμε να πούμε ότι τα πήγε καλά, ενώ πολλοί την χαρακτήρισαν ως καλύτερη από την ταινία του 1989.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b