MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
TOP 10

Διεθνής Ημέρα Ειρήνης: 10 αντιπολεμικά τραγούδια που μίλησαν για την ειρήνη όταν το είχαμε περισσότερο ανάγκη

Σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε την Διεθνή Ημέρα Ειρήνης και εμείς συγκεντρώσαμε 10 τραγούδια που τάχθηκαν κατά του πολέμου.

Credits: Maria Oswalt @mcoswalt
author-image Κατερίνα Τσιακαράκη

Από το 2001, η 21η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου είναι αφιερωμένη στη Διεθνή Ημέρα Ειρήνης, μία ημέρα που καθιερώθηκε το 1981 από τον ΟΗΕ, ώστε να συμπίπτει με την ετήσια γενική συνέλευση του Οργανισμού κάθε Σεπτέμβριο.

Με την ειρήνη να αποτελεί σταθερό ζητούμενο της ανθρωπότητας, αυτή η ημέρα είναι μία πολύ σημαντική αφορμή, ώστε να αναλογιστούμε τη σημασία της ειρήνης -ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι πολεμικές συρράξεις ανά τον κόσμο γιγαντώνονται.

Ανεξαρτήτως της ημέρας αυτής, η ειρήνη αποτελεί διαχρονικά πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες, οι οποίοι έγραψαν τραγούδια σε μια προσπάθεια να διαδώσουν και να ενισχύσουν τα ιδανικά της συνύπαρξης των λαών και της αδιαπραγμάτευτης αποφυγής της βίας.

Με αφορμή λοιπόν την ημέρα, συγκεντρώσαμε 10 τραγούδια που υμνούν την ειρήνη και περνούν ένα ισχυρό αντιπολεμικό μήνυμα.

Imagine – John Lennon

Ο απόλυτος ύμνος προς την ειρήνη, το «Imagine» είναι ένα τραγούδι-ωδή στην αγάπη. Γράφτηκε 1971, όταν ο Τζον Λένον οραματιζόταν ένα μέλλον όπου η Αμερική θα έβαζε τέλος στον πόλεμο του Βιετνάμ και ο κόσμος θα είχε ειρήνη. Το βιβλίο της Γιόκο Όνο «Grapefruit» αλλά και ένα βιβλίο προσευχής που δόθηκε στην ίδια και τον Λένον από τον ακτιβιστή Ντικ Γκρέγκορι ενέπνευσαν τον Λένον να γράψει τους στίχους για το «Imagine». Μάλιστα, το θρυλικό “σκαθάρι” είχε δηλώσει πολλές φορές ότι το τραγούδι είχε την έννοια μιας θετικής προσευχής, χωρίς όμως να έχει θρησκευτικές προεκτάσεις. Το τραγούδι μπορεί να προσαρμοστεί σε πολλά πολιτικά και κοινωνικά πλαίσια και εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά επίκαιρο σήμερα.

Give Peace A Chance – John Lennon

Όπως κάθε τραγούδι, έτσι και το “Give Peace A Chance” του John Lennon έχει την ιστορία του. Τον Μάιο του 1969, ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο, αποφάσισαν να μείνουν επί οκτώ μέρες σε ένα κρεβάτι σουίτας του Ξενοδοχείου Queen Elizabeth Hotel του Μόντρεαλ καλώντας κάθε μέρα εκεί δημοσιογράφους. Ονόμασαν αυτό το οκταήμερο «Bed In», και όταν ρωτήθηκαν τι ήθελαν να πετύχουν με αυτό, ο Λένον απάντησε : «Just give peace a chance» (“Ας δώσουμε μια ευκαιρία στην Ειρήνη”). Εκεί λοιπόν, στις 31 Μαΐου 1969, ο Λένον, μόλις μέσα σε 15 λεπτά, έγραψε το τραγούδι και το ηχογράφησε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου με πρόχειρα μέσα, αφήνοντας εποχή με ένα από τα πιο σημαντικά αντιπολεμικά τραγούδια στην ιστορία.

George Harrison – Give Me Love (Give Me Peace On Earth)

Άλλο ένα μέλος των Beatles που εμπνεύστηκε από το πάγιο αίτημα των λαών για ειρήνη, ήταν ο George Harrison. Κατά τη διάρκεια του 1971- 1972, είχε αφιερωθεί στη βοήθεια των προσφύγων του Απελευθερωτικού Πολέμου του Μπαγκλαντές. Έτσι, διοργάνωσε δύο all-star συναυλίες στη Νέα Υόρκη, προετοιμάζοντας ένα ζωντανό άλμπουμ και την κινηματογράφηση της συναυλίας στην πορεία. Λέγεται μάλιστα πως ο Harrison έγραψε το “Give Me Love” πολύ γρήγορα και έκτοτε καθιερώθηκε ως ένα κομμάτι που υμνεί την ειρήνη.

Onyeka Onwenu – Peace Song

Ένα κομμάτι της Onyeka Onwenu που υμνεί την ειρήνη από την ματιά των γυναικών, όπως δηλώνουν άλλωστε και οι στίχοι “We’re the women of Nigeria, And peace is what we bring”. Η Onyeka Onwenu είναι Νιγηριανή τραγουδίστρια/τραγουδοποιός, ηθοποιός και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα -κάτι που μάλλον γίνεται ξεκάθαρο και μέσα από τα τραγούδια της- και το “Peace Song” είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

U2 – Peace On Earth

Πρόκειται για ένα τραγούδι που απαριθμεί τα ονόματα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό του Omagh στη Βόρεια Ιρλανδία, στις 15 Αυγούστου 1998. Μάλιστα, η έμπνευση για τον στίχο, «She never got to say goodbye / To see the color in his eyes / Now he’s in the dirt» προήλθε από την κηδεία του James Barker, ενός άλλου θύματος της βομβιστικής επίθεσης. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το “Peace on Earth” απέκτησε πρόσθετο νόημα και κατά συνέπεια αποτέλεσε το καθιερωμένο φινάλε του συγκροτήματος κατά τη διάρκεια του Elevation Tour.

Michael Jackson – Heal The World

Το “Heal the World” είναι ένα τραγούδι που ηχογραφήθηκε από τον Michael Jackson, το οποίο κυκλοφόρησε στις 23 Νοεμβρίου 1992. Είναι ένα τραγούδι γεμάτο αντιπολεμικούς στίχους και μέσω αυτού εκφράζεται η επιθυμία του Τζάκσον να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Ο ίδιος μάλιστα δημιούργησε επίσης το Heal the World Foundation, μια φιλανθρωπική οργάνωση που σχεδιάστηκε για να βελτιώσει τη ζωή των παιδιών. Η οργάνωση είχε επίσης σκοπό να διδάξει στα παιδιά πώς να βοηθούν τους άλλους.

Killing In The Name – Rage Against the Machine

Ένα από τα γνωστότερα αντιπολεμικά τραγούδια είναι το “Killing In The Name” των Rage Against the Machine. Πρόκειται για ένα κομμάτι κατά του ρατσισμού και της βίας που ασκεί η αστυνομία, αλλά και ένα μέσο διαμαρτυρίας κατά των δεινών της αμερικανικής κοινωνίας. Οι στίχοι αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός πως κάποια μέλη της αστυνομίας είναι και μέλη της Ku Klux Klan. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, ωστόσο, το συγκρότημα καταγγέλλει όσους είναι πρόθυμους να σκοτώσουν αθώους στο “όνομα” οποιουδήποτε σκοπού.

One – Metallica

Ένα από τα πιο γνωστά κομμάτια των Metallica, το “One” έχει ως βασικό θέμα την ιστορία ενός στρατιώτη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο που πάνω στην μάχη χάνει τα άκρα του και τις αισθήσεις του. Η ιστορία που περιγράφεται μέσω των στίχων αλλά και το βίντεο κλιπ του κομματιού, είναι εμπνευσμένα από την νουβέλα “Ο Τζόνυ πήρε το όπλο του” του Dalton Trumbo, που μεταφέρθηκε και στην μεγάλη οθόνη, και καθιστά το κομμάτι ως ένα από τα εντονότερα αντιπολεμικά τραγούδια που έχουν γραφτεί.

The Gunners Dream – Pink Floyd

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τους Pink Floyd, αφού τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα είναι βασικά στη θεματολογία τους. Το “The Gunners Dream” έχει ως θέμα δύο τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν το 1982 στο Λονδίνο και είχαν ως τραγική κατάληξη τον θάνατο τεσσάρων ιππέων, εφτά αλόγων και τον τραυματισμό είκοσι-δύο ακόμα ανθρώπων, στο Hyde Park, όπως και τον θάνατο έξι παικτών μουσικής μπάντας και τον τραυματισμό είκοσι-οχτώ ακόμα ανθρώπων κατά τη διάρκεια μουσικών εκδηλώσεων στο Regents Park. Είναι λοιπόν ένα τραγούδι κατά της οπλοφορίας και της βίας γενικότερα.

Child in Time – Deep Purple

Το “Child in Time” των Deep Purple, μιλά για τον Ψυχρό Πόλεμο και αποτελεί μια διαμαρτυρία κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Ο Ian Gillan είχε πει πως το κομμάτι βασίζεται στο τραγούδι των It’s a Beautiful Day “Bombay Calling”. Μάλιστα, το «Child in Time» κατατάχθηκε πρώτο στη “Super All-Time List” του Radio Veronica το 1989.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ αντιπολεμικός Μπομπ Ντίλαν των 60s μέσα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματά του12.09.2018

Περισσότερα από TOP 10
VIMA_WEB3b