MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ

Ο αντιπολεμικός Μπομπ Ντίλαν των 60s μέσα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματά του

Με αφορμή τα γενέθλιά του Μπομπ Ντίλαν, εμείς θυμόμαστε όλα εκείνα τα αντι-πολεμικά τραγούδια του, που παραμένουν -δυστυχώς- επίκαιρα μέχρι σήμερα.

author-image Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Σήμερα, ο ζωντανός θρύλος της μουσικής και ροκ σταρ Μπομπ Ντίλαν γιορτάζει τα 81α γενέθλιά του και πάνω από μισό αιώνα μουσικής πορείας. Σε όλα αυτά τα χρόνια έχει κυκλοφορήσει 39 άλμπουμ, ενώ έχει κερδίσει αμέτρητα βραβεία, καθώς και ένα Νόμπελ Λογοτεχνίας για τις «νέες ποιητικές εκφράσεις που δημιούργησε μέσα στην αμερικανική μουσική παράδοση».

Πέρσι, τα γενέθλια του τον βρήκαν να απολαμβάνει τις διθυραμβικές κριτικές για το 39ο δίσκο του, με τίτλο “Rough and Rowdy Ways” και εμείς είχαμε γιορτάσει μέσα από 80 ξεχωριστά facts για τη ζωή και το έργο του.

Από τότε έχουν μεσολαβήσει πολλά για τον θρύλο της ροκ. Τι κι αν είναι 80 χρονών και πλησιάζει αισίως τα 81; Από το περασμένο φθινόπωρο, περιοδεύει στις ΗΠΑ στο “Never Ending Tour”, που κυριολεκτικά μεταφράζεται σε “περιοδεία που ποτέ δεν τελειώνει” και πράγματι δεν τελειώνει! Ο Ντίλαν σκοπεύει να συνεχίσει την περιοδεία αυτή μέχρι και το 2024 -κι εμείς ευχόμαστε να κάνει μία στάση και στη χώρα μας.

Τον Σεπτέμβριο κυκλοφόρησε το σετ “Springtime In New York: The Bootleg Series Vol. 16 (1980-1985)”, που περιλαμβάνει υλικό από πρόβες, live ηχογραφήσεις, εναλλακτικές εκδοχές κομματιών των δίσκων “Shot of Love”, “Infidels” και “Empire Burlesque” -και όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ο Νιλ ΜακΚόρμικ της Daily Telegraph: “Τα Bootleg Series μας υπενθυμίζουν ότι η χειρότερη περίοδος του Μπομπ Ντίλαν είναι πιο ενδιαφέρουσα από τις επιτυχίες των περισσότερων καλλιτεχνών”.

Παράλληλα, πούλησε στη Sony όλο τον κατάλογο της μουσικής του, από το πρώτο άλμπουμ του έως το «Rough and Rowdy Ways», για 200 εκατομμύρια δολάρια -σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ενώ πολύ σύντομα σχεδιάζει να κυκλοφορήσει και 40ό δίσκο.

Με αφορμή, λοιπόν, τα γενέθλιά του και όσο περιμένουμε καρτερικά τον επόμενο του δίσκο, εμείς θυμόμαστε τα πρώτα χρόνια του και συγκεκριμένα τον Μπομπ Ντίλαν της δεκαετίας του ’60, όπου με αφορμή τον πόλεμο του Βιετνάμ -και όχι μόνο- είχε γράψει μερικά από τα πιο σημαντικά αντι-πολεμικά τραγούδια.

John Brown (1962)


Πριν από 60 χρόνια ακριβώς, ο Μπομπ Ντίλαν έγραψε ένα κομμάτι, το οποίο δεν μπήκε ποτέ σε κάποιο studio άλμπουμ του, το τραγούδησε όμως στο MTV (συμπεριλήφθηκε έτσι στον δίσκο του MTV Unplugged) και αγαπήθηκε πολύ. Με τίτλο John Brown, το κομμάτι αυτό λέει την ιστορία μίας μητέρας που στέλνει τον γιο της, Τζον Μπράουν, να πολεμήσει σε μία ξένη χώρα, μόνο και μόνο για να επιστρέψει τυφλός και βαριά τραυματισμένος. Σε μία περίοδο, που έγραφε συνεχώς τα λεγόμενα “protest songs” o Ντίλαν έκανε ξεκάθαρα τα αντι-πολεμικά του συναισθήματα.

The Freewheelin’ Bob Dylan (1963)

Ένα χρόνο μετά το ντεμπούτο του, ο Μπομπ Ντίλαν κυκλοφόρησε το πρώτο -πραγματικά αριστουργηματικό- έργο του, ένα άλμπουμ με τίτλο The Freewheelin’ Bob Dylan. Με την Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα ακόμα φρέσκια στη μνήμη του, ο Ντίλαν αποτύπωσε τέλεια το αίσθημα της εποχής με αντι-πολεμικά τραγούδια, που άφησαν εποχή. Και αυτά ακριβώς τα τραγούδια, από το “Blowin’ in the Wind” μέχρι το “Masters of War”, είναι ο λόγος που  αυτός ο 60χρονος δίσκος παραμένει ακόμα ένας από τους αγαπημένους μας όλων των εποχών. Με την επίδειξη δύναμης ΗΠΑ-Ρωσίας, το “Talkin’ World War III Blues”, ένα κάπως κωμικό (ή μάλλον κωμικοτραγικό) κομμάτι, στο οποίο ο Ντίλαν φαντάζεται τον κόσμο μετά από έναν πυρηνικό τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, μοιάζει τρομακτικά επίκαιρο.

The Times They Are a-Changin (1964)

Αυτός ο δίσκος είναι γεμάτος “διαμάντια” και η αφηγηματική ικανότητα του Ντίλαν είναι πιο διακριτή από ποτέ. Από τη μία έχουμε το “The Lonesome Death of Hattie Carroll” (ποιος άλλος άνδρας καλλιτέχνης κατήγγειλε με τόσο σθένος τις γυναικοκτονίες τη δεκαετία του ’60;) και από την άλλη το “With God on Our Side” ένα τραγούδι που καταρρίπτει ένα-ένα τα επιχειρήματα υπέρ του πολέμου. Ο Ντίλαν τραγουδάει: “Στα 60s ήρθε ο πόλεμος στο Βιετνάμ / Μπορεί κάποιος να μου πει γιατί πολεμάμε; / Τόσοι νέοι άνδρες πέθαναν / Τόσες μητέρες έκλαψαν / Και τώρα ρωτάω / Ήταν με το μέρος μας ο Θεός;”. Και τα λέει όλα.

Highway 61 Revisited (1965)

Ένα άλμπουμ-ορόσημο για την ιστορία της ροκ μουσικής, αυτός ο δίσκος δεν θα μπορούσε να λείπει από μία λίστα με τα καλύτερα του Μπομπ Ντίλαν. Στο “Highway 61 Revisited”, ο Ντίλαν έγραψε ίσως τους πιο ποιητικούς στίχους που έγραψε ποτέ. Ο δίσκος περιλαμβάνει μερικά από τα πιο διάσημα τραγούδια του Ντίλαν, όπως το “Ballad of a Thin Man”, το “Tombstone Blues”, το “Desolation Row”, το επικό “Like a Rolling Stone”, ενώ ούτε εδώ κρύβονται τα αντι-πολεμικά συναισθήματα του. Στο άκρως πολιτικό ομότιτλο κομμάτι, εξάλλου, τραγουδά για έναν “βαριεστημένο τζογαδόρο που προσπαθεί να ξεκινήσει τον επόμενο παγκόσμιο πόλεμο”. Σας θυμίζει κάτι;

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b