MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Γκρέτα Γκάρμπο: Οι καλύτερες ερμηνείες μιας αληθινής σταρ – μύθου της «χρυσής εποχής» του Χόλυγουντ

Σαν σήμερα, 117 χρόνια πριν, γεννήθηκε η Γκρέτα Γκάρμπο, μία από τις πιο αινιγματικές και ταλαντούχες ηθοποιούς του 20ού αιώνα, που μάς έχουν χαρίσει μερικές από τις πιο εμβληματικές ερμηνείες του Χόλυγουντ.

Γκρέτα Γκάρμπο
Γκρέτα Γκάρμπο
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1905 γεννήθηκε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας η Γκρέτα Γκάρμπο, μία γυναίκα που λίγα χρόνια αργότερα θα μάγευε το Χόλυγουντ και θα άφηνε το στίγμα της στη Χρυσή Εποχή του.

Ο κόσμος της υποκριτικής την κέρδισε από νωρίς, και η Γκρέτα ήδη από την ηλικία των 15 δούλευε ως μοντέλο για διαφημίσεις. Σύντομα, το ταλέντο και η ομορφιά της άρχισαν να τραβούν τα βλέμματα και να ανοίγουν πόρτες. Η νεαρή και φιλόδοξη ηθοποιός άρχισε να φοιτά στο Βασιλικό Θέατρο της Στοκχόλμης, κάνοντας ταυτόχρονα τα πρώτα της βήματα στον κινηματογράφο.

Εκεί ήταν που γνώρισε και τον άνθρωπο που θα της σύστηνε τον κόσμο του Χόλυγουντ και θα δημιουργούσε τελικά τον θρύλο της Γκρέτα Γκάρμπο. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Μορίτζ Στίλερ, ο οποίος και μεσολάβησε για το συμβόλαιο της Γκάρμπο με τη MGM, το οποίο έφερε τη μεγάλη ηθοποιό στην Αμερική.

Στην αρχή, η Γκρέτα Γκάρμπο δεν μιλούσε καθόλου καλά αγγλικά και υπήρξαν αρκετοί ενδοιασμοί ως προς την συμμετοχή της στο Χόλυγουντ. Την λύση όμως ήρθε να δώσει ο βωβός κινηματογράφος, ο οποίος εκείνα τα χρόνια βρισκόταν στο πικ του.

Για 4 χρόνια, η μυστηριώδης ηθοποιός ξεχώριζε ανάμεσα στους υπόλοιπους ηθοποιούς του βωβού κινηματογράφου, ενώ το 1930 αποφάσισε να κάνει τη μεγάλη ανατροπή και να χαρίσει στο κοινό τη χαρακτηριστική φωνή της, στην εμβληματική ταινία «Άννα Κρίστι».

Μέχρι και το 1941, η Γκρέτα Γκάρμπο μαγνήτιζε τα βλέμματα των τηλεθεατών αλλά και των παραγωγών, συμμετέχοντας σε μερικές από τις πιο εμβληματικές ταινίες του 20ού αιώνα. Όμως ξαφνικά, επέλεξε να «σβήσει τα ίχνη» της και να απομακρυνθεί από τα φώτα του Χόλυγουντ.

Πριν «αποσυρθεί», η Γκρέτα Γκάρμπο είχε αποσπάσει 4 υποψηφιότητες για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου και μάλιστα το 1955 ήταν η χρονιά όπου η ηθοποιός τιμήθηκε με ένα ειδικό Όσκαρ για τις «αξέχαστες ερμηνείες της», το οποίο δεν επιχείρησε ποτέ να παραλάβει.

Το ταλέντο και η αινιγματικότητα ήταν τα συστατικά στοιχεία που καθόρισαν την επιτυχία της σύντομης αλλά σπουδαίας καριέρας της ηθοποιού, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 15 Απριλίου του 1990, σε ηλικία 84 ετών. Ας δούμε όμως τις 6 καλύτερες ερμηνείες της Γκρέτα Γκάρμπο, μίας από τις «25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών», σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

The Saga of Gösta Berling (1924)

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Γκρέτα Γκάμπο ήταν μία ρομαντική ιστορία, βασισμένη στο μυθιστόρημα της Σουηδής συγγραφέα Σέλμα Λάγκερλεφ. Η ταινία αυτή ήταν και ο λόγος που η Γκρέτα Γκάρμπο έφτασε μέχρι το Χόλυγουντ, καθώς στα γυρίσματα ανακάλυψε τον σκηνοθέτη Μορίτζ Στίλερ, ο οποίος την ξεχώρισε και την βοήθησε να εξελιχθεί σε μία από τις πιο μεγάλες σταρ του κινηματογράφου. Όσο για την πλοκή της ταινίας, ακολουθεί τη ζωή του Gosta Berling (Λαρς Χάνσον), καθαιρεμένου Λουθηριανού ιερέα, ο οποίος παλεύει να κερδίσει την παλιά του τιμή και αξιοπρέπεια. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, θα γνωρίσει πολλούς ανθρώπους, και μέσα σε αυτούς θα είναι και η Ελίζαμπεθ (Γκρέτα Γκάρμπο).

Άννα Κρίστι (1930)

Η «Άννα Κρίστι» αποτελεί την 16η ταινία στην καριέρα της ηθοποιού, και όμως είναι η πρώτη στην οποία ακούγεται η χαρακτηριστική βραχνή φωνή της. Υποδυόμενη τoν ομώνυμο ρόλο, με την νεαρή Άννα να προσμένει τη συνάντηση με τον για χρόνια απόντα πατέρα της (Τζορτζ Φ. Μάριον) και να κρύβει τα δικά της μυστικά, η Γκάρμπο κέρδισε όχι μόνο τις εντυπώσεις, αλλά και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Μάτα Χάρι (1931)

Στη γνωστή ιστορία της θρυλικής κατασκόπου, η Γκρέτα Γκάρμπο πρωταγωνιστεί ως Μάτα Χάρι και κλέβει τις εντυπώσεις. Με τη χαρακτηριστική δύναμη της αποπλάνησής της, η Χάρι προσπαθεί κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου να αποσπάσει πληροφορίες από στρατιώτες, όταν ερωτεύεται τον τολμηρό Υπολοχαγό της Ρωσικής Βασιλικής Αεροπορίας, Αλέξις Ρόσανοφ (Ramon Novarro). Ο έρωτας αυτός θα την οδηγήσει στο απόσπασμα, όπου θα εκτελεστεί ως κατάσκοπος, όμως από την ερμηνεία της σε αυτή τη ταινία θα ξεχωρίσει ο εξωτικός χορός της και η Γκάρμπο θα μείνει στην ιστορία με αυτόν τον ρόλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜάτα Χάρι: 10 πράγματα που δεν ξέραμε για την θρυλική κατάσκοπο του 20ού αιώνα12.09.2018

Γκραντ Οτέλ (1932)

Με τη συγκεκριμένη κλασική ταινία της χρυσής εποχής του Χόλυγουντ, μεταφερόμαστε στο Βερολίνο της δεκαετίας του ’30, όπου σε ένα ξενοδοχείο κατοικούν πολλοί και εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους άνθρωποι, τους οποίους υποδύονται σπουδαίοι ηθοποιοί της εποχής. Μέσα σε αυτούς βρίσκεται φυσικά και η Γκρέτα Γκάρμπο, η οποία υποδύεται μία καταθλιπτική μπαλαρίνα, που ερωτεύεται έναν κλέφτη κοσμημάτων και ξεχωρίζει με τη λάμψη της ανάμεσα στο καστ των υπολοίπων λαμπρών ηθοποιών του τότε Χόλυγουντ (Τζοάν Κρόφορντ, Τζόαν Μπάριμορ, Λάιονελ Μπάριμορ).

Άννα Καρένινα (1935)

Το «Άννα Καρένινα» έχει μεταφερθεί δεκάδες φορές στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, αλλά και στο θέατρο. Την υπογραφή όμως στον ρόλο της κατατρεγμένης και καταδικασμένης σε δύσκολο δίλημμα Ρωσίδας, την έβαλε η Γκρέτα Γκάρμπο με την ερμηνεία της στην προσαρμογή του οράματος του Τολστόι από τον Κλάρενς Μπράουν, το 1935. Στο πλευρό της είχε τον Μπέιζιλ Ράθμποουν, στον ρόλο του συζύγου της και τον Φρέντρικ Μαρτς, στον ρόλο του εραστή της. Και φυσικά, η ξεχωριστή ερμηνεία της ηθοποιού, δίνει στην πολυειπωμένη αυτή ιστορία μία άλλη διάσταση, πιο «φρέσκια».

Νινότσκα (1939)

Το «Νινότσκα» αποτελεί την πρώτη κωμωδία της Γκρέτα Γκάρμπο και ταυτόχρονα την προτελευταία ταινία της καριέρας της. Στην πολιτική αυτή σάτιρα, η Γκάρμπο πρωταγωνιστεί ως Νίνα Ιβάνοβνα Γιακουσόβα, μια αδίστακτη και ψυχρή σοβιετική κατάσκοπο, που στάλθηκε στο Παρίσι για να αποσπάσει κάποια μοναδικής αξίας διαμάντια. Εκεί θα γνωρίσει έναν άντρα που θα την κάνει να αλλάξει γνώμη για πολλά πράγματα (Μέλβιν Ντάγκλας) και θα καταφέρει να σπάσει το σκληρό περίβλημα που για τόσα χρόνια την τύλιγε. Η ταινία αυτή γνώρισε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και έφερε στην ηθοποιό μία τέταρτη και τελευταία υποψηφιότητα για Όσκαρ, την οποία έχασε από τη Βίβιαν Λι με το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗρακλής Πουαρό: Ο θρυλικός ντετέκτιβ μέσα από 5 κορυφαία έργα της «Βασίλισσας του Εγκλήματος», Αγκάθα Κρίστι12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b