MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

5 λιγότερο γνωστά έργα του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν που αξίζει να ανακαλύψετε

Με αφορμή την πρόσφατη επέτειο θανάτου του πατέρα της φανταστικής λογοτεχνίας, Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, εμείς σας παρουσιάζουμε πέντε βιβλία -εκτός από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και το Χόμπιτ- που αξίζουν μία θέση στη βιβλιοθήκη σας.

author-image Nάνσυ Δεληγιώργη

Στις 2 Σεπτεμβρίου το 1973 έφυγε από τη ζωή ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, ο «πατέρας» της μοντέρνας φανταστικής λογοτεχνίας, Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Με το έργο του έδωσε ζωή σε ένα είδος λογοτεχνίας που μέχρι τότε δεν είχε καταφέρει ακόμα να ανθίσει, το «High fantasy», ή αλλιώς υψηλή φαντασία.

Ως «High fantasy» ορίζεται το λογοτεχνικό κείμενο που μιλά για ήρωες, όπως στα ηρωικά έπη, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί έναν τελείως καινούργιο φανταστικό κόσμο.  Ο Τόλκιν συγκεκριμένα, μέσα από τα βιβλία του μας γνώρισε έναν φανταστικό κόσμο τον οποίο λάτρεψαν εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες -έναν κόσμο με πρωτότυπους πολιτισμούς, αλλά και γλώσσες, που είχε εφεύρει ο ίδιος.

Το ταλέντο του διαφαίνεται σε κάθε του λέξη, και είναι σίγουρο πως δύσκολα θα περάσει ξανά από τη λογοτεχνία ένας τόσο δημιουργικός και περίτεχνος συγγραφέας, που καταφέρνει να συνδυάσει το μυθιστόρημα με την ποίηση, και τη φαντασία με τη δημιουργία.

Οι περισσότεροι όταν ακούν το όνομα Τόλκιν, το μυαλό τους πηγαίνει στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, καθώς και το Χόμπιτ. Όμως, στο συγγραφικό του έργο υπάρχουν πολλά ακόμα βιβλία, με διαφορετικές ιστορίες για τους λαούς της Μέσης Γης, που μιλούν για Ξωτικά και Νάνους, για ανθρώπους και έρωτες, για την Πρώτη Εποχή, και για το πώς το απόλυτο κακό έφτασε να κυριαρχεί.

Γι’ αυτό, με αφορμή την πρόσφατη επέτειο θανάτου του συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο σημαντικά -αλλά λιγότερο γνωστά- βιβλία του, για να βοηθήσουμε τους πιστούς του αναγνώστες να μάθουν ακόμα περισσότερα για τις ιστορίες του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣαν σήμερα γεννιέται ο J. R. R. Tolkien: Η κινηματογραφική ζωή του συγγραφέα που άφησε εποχή12.09.2018

Η πτώση της Γκοντόλιν

Μετά από τη σύγκρουση των δύο ισχυρότερων δυνάμεων στον κόσμο: του έκπτωτου Θεού Μόργκοθ, που αντιπροσωπεύει το υπέρτατο κακό, και του Θεού Ούλμο, του Άρχοντα των Υδάτων, έρχεται η πτώση της Γκοντόλιν. Αφού την ίδρυσαν τα Ξωτικά Νολντόριν, η Γκοντόλιν είναι μια πανέμορφη πόλη που βρίσκεται σε μια τοποθεσία που απρόσιτη, κρυμμένη καλά από τον Μόργκοθ. Ο Ούλμο, ένας θεός της Βάλα διατάζει τον Τούορ, έναν Άνθρωπο, να βρει αυτή την κρυφή πόλη, και να μεταφέρει στον Τούργκον, τον βασιλιά της, πως ήρθε η στιγμή να αντιμετωπίσει τον Μόργκοθ, για να μπορέσει επιτέλους να ζει η πόλη του χωρίς φόβο. Αυτό το δύσκολο και μεγάλο ταξίδι ξεκινά ο Τούορ, για να μπορέσει να βρει την Γκοντόλιν. Καθώς φτάνει, και παραδίδει το μήνυμα στον Τούργκον, εκείνος αρνείται να φύγει από την πόλη και να πολεμήσει τον Μόργκοθ, κάτι που όμως θα έχει μεγάλες συνέπειες. Τότε είναι που ο Μόργκοθ ξεκινά μια καταστροφική επίθεση προς την Γκοντόλιν, μια επίθεση που παρ’ όλη την αυτοθυσία των υπερασπιστών της, δεν είναι αρκετή. Η πόλη λεηλατείται και κυριεύεται από τον Μόργκοθ. Τα Ξωτικά που επέζησαν, μαζί με τον Τούορ καταφεύγουν στα βουνά, και παρακολουθούν την καταστροφή που επέφερε ο Μόργκοθ στην πόλη τους, η οποία είναι τυλιγμένη σε φλόγες. Σύμφωνα με τον Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, Η πτώση της Γκοντόλιν αποτελεί «την πρώτη πραγματική ιστορία αυτού του φανταστικού κόσμου», καθώς βάζει στην ίδια χρονική στιγμή και το Μπέρεν και Λούθιεν και Τα παιδιά του Χούριν, ονομάζοντας τα όλα μαζί τις τρεις Μεγάλες Ιστορίες των Αρχαίων Ημερών.
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος

Ο θρύλος του Ζίγκουρντ και της Γκούντρουν

Βασισμένο πάνω στον κλασσικό Σκανδιναβικό θρύλο –τον θρύλο που ενέπνευσε τον Ρίχαρντ Βάγκνερ να γράψει μερικές από τις πιο σπουδαίες όπερες του- ο Τόλκιν εξιστορεί με τον δικό του τρόπο, με τη δική του γλώσσα και ύφος, τις περιπέτειες του Ζίγκουρντ, του δρακοκτόνου, καθώς και τη σχέση του με δυο δυναμικές και πανέμορφες γυναίκες, τη Βαλκυρία Μπρουνχίλντε και την πριγκίπισσα Γκούντρουν. Μια ιστορία για θεούς και πολεμιστές, για έρωτες και οικογενειακές τραγωδίες, για άγριες μάχες, που δεν κατάφερε να δει το φως της μέρας μέχρι πρόσφατα, παρόλο που είχε γραφτεί πολύ πιο πριν στο τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Παρέμενε ένα ξεχασμένο χειρόγραφο, σε κάποιο οικογενειακό αρχείο μέχρι πρόσφατα. Αποτελεί όμως ένα αριστούργημα, που κάθε πιστός αναγνώστης του πρέπει να διαβάσει.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίολος

Το Σιλμαρίλλιον

Μπορεί να εκδόθηκε τελευταίο κατά σειρά, αποτελεί όμως το πρώτο χρονολογικά μυθιστόρημα του Τόλκιν, καθώς και το πρώτο που σκέφτηκε για την ιστορία της Μέσης-γης. Μίλα για την ιστορία της Πρώτης Εποχής, έχοντας μέσα και ήρωες που γνωρίζουμε, όπως ο Έλροντ και η Γκαλάντριελ, αφού ζούσαν τότε. Το Σιλμαρίλλιον μιλά για τη δημιουργία της Μέσης-γης, για τους λαούς που έζησαν την Πρώτη Εποχή, και αποτελεί μακρινό παρελθόν σύμφωνα με τα γεγονότα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, που διαδραματίζονται στην Τρίτη Εποχή. Το βιβλίο αναφέρεται ακόμη σε πράγματα που όλοι όσοι έχουν διαβάσει τον Άρχοντα γνωρίζουν: για τα πετράδια του Φέανορ, για τη Μουσική των Άινουρ, την ιστορία του Βάλαρ, την πτώση του Νούμενορ, καθώς και για τα Δαχτυλίδια της Δύναμης. Διηγείται πώς ο Πρώτος Σκοτεινός Άρχοντας, ο Μόργκοθ, έκλεψε τα πετράδια και τα έβαλε στη σιδερένια του κορόνα, στο φρούριο της Άνγκμπαντ, καθώς και πώς ο Φέανορ και οι σύμμαχοί του ξεκίνησαν έναν ατέλειωτο και απελπισμένο πόλεμο εναντίον του Μόργκοθ για να τα πάρουν πίσω.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίολος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ20 χρόνια Lord Of The Rings: Τι πρέπει να ξέρετε για την επική τριλογία που άλλαξε για πάντα το σινεμά12.09.2018

Τα παιδιά του Χούριν

Η ιστορία μας βρίσκει σε μια εποχή πριν από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, στη μεγάλη χώρα πέρα από τα Γκρίζα Λιμάνια στη Δύση, σε περιοχές που κάποτε διάβαινε ο Δεντρογένης, περιοχές που ύστερα πλημμύρισαν από τον μεγάλο κατακλυσμό που έβαλε τέλος στην Πρώτη Εποχή του Κόσμου Τότε, που ο Μόργκοθ, ο Σκοτεινός Άρχοντας, ζούσε στο φρούριο της Άνγκμπαντ, στην Κόλαση του Σιδήρου στο Βορρά. Τότε είναι που ο Τούριν και η αδερφή του Νίενορ ζουν κάτω από τη σκιά του φόβου της Άνγκμπαντ και του πολέμου που έκανε ο Μόργκοθ ενάντια στα Ξωτικά. Ο Μόργκοθ έτρεφε απύθμενο μίσος για εκείνους, γιατί ήταν τα παιδιά του Χουριν, του μονού ανθρώπου που τόλμησε ποτέ να τον αψηφήσει, χλευάζοντάς τον. Για να μπορέσει να τους εκδικηθεί, στέλνει τον Γκλάουρουνγκ, ένα ισχυρό πνεύμα με μορφή τεράστιου άπτερου δράκου που βγάζει φωτιές. Σε εποχές βίας και καταστροφών, σε κρησφύγετα, προσπαθώντας να αντισταθούν και να βγουν αλώβητοι, είναι που ο Σκοτεινός Άρχοντας και ο Δράκοντας καταφέρνουν να εκπληρώσουν τους σκοπούς τους. Ο Γκλάουρουνγκ καταφέρνει με ύπουλες κινήσεις, με ψέματα και δολοπλοκίες, να καθορίσει τη μοίρα των παιδιών του Χούριν, εκπληρώνοντας έτσι την κατάρα του Μόργκοθ.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίολος

Μπέρεν και Λούθιεν

Με μία πρώτη ματιά, το θέμα της ιστορίας αυτής μοιάζει να είναι ο έρωτας ανάμεσα σε δύο νέους. Όταν όμως ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν είναι αυτός που κινεί τα νήματα, ο θνητός Μπέρεν και η αθάνατη Λούθιεν δεν αποτελούν έναν κλασσικό έρωτα, αλλά έναν αξέχαστο μύθο. Όπως σε κάθε τραγικό έρωτα, υπάρχουν πάντα εμπόδια. Ο πατέρας της Λούθιεν, επειδή δεν εγκρίνει τον Μπέρεν για την κόρη του, του βάζει μια δύσκολη δοκιμασία. Μόνο όταν μπορέσει να τη φέρει εις πέρας, θα του δώσει την ευχή του, και θα μπορέσει να την παντρευτεί. Αυτή η αποστολή θα τους οδηγήσει στα βορειοδυτικά της Μέσης Γης, στο κάστρο της Άνγκμπαντ, της Σιδερένιας Κόλασης, όπου θα συναντήσουν τον Μόργκοθ, που ενσαρκώνει το απόλυτο κακό. Αυτή η πανέμορφη ιστορία αγάπης γράφτηκε από τον Τόλκιν το 1917, ωστόσο δεν είχε δει το φως μέχρι πρόσφατα, που κατάφερε να εκδοθεί για πρώτη φορά. Αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της Μέσης-γης, και συνδέεται με όλα τα σπουδαία έργα του Τόλκιν.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Άρχοντας των Δαχτυλιδιών – Τα Δαχτυλίδια της Δύναμης: Ένα νέο συναρπαστικό ταξίδι στη Μέση Γη ξεκινάει12.09.2018

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b