MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών – Τα Δαχτυλίδια της Δύναμης: Ένα νέο συναρπαστικό ταξίδι στη Μέση Γη ξεκινάει

Με αφορμή την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της βασισμένης στο εμβληματικό σύμπαν του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν σειράς, «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Τα Δαχτυλίδια της Δύναμης», σας παρουσιάζουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο αυτό συναρπαστικό «ταξίδι» στη Μέση Γη.

Αριστούλα Ζαχαρίου

19 χρόνια από την ολοκλήρωση της κινηματογραφικής μεταφοράς της εμβληματικής μυθιστορηματικής τριλογίας του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» με την «Επιστροφή του Βασιλιά»– την ταινία που έμελλε να γράψει ιστορία ως η δεύτερη πιο επιτυχημένη εισπρακτικά (τότε) μετά τον «Τιτανικό» και η τρίτη που κατάφερε να συγκεντρώσει 11 Όσκαρ- και οχτώ χρόνια από την τελευταία φορά που το πολυαγαπημένο σύμπαν του σπουδαίου Βρετανού συγγραφέα ζωντάνεψε στις οθόνες μας με το «Χόμπιτ: Η μάχη των πέντε στρατών», θα έχουμε την ευκαιρία να παρασυρθούμε στον συναρπαστικό και περιπετειώδη κόσμο της Μέσης Γης για ακόμη μια φορά μέσα από τη νέα σειρά του Amazon Prime Video «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Τα Δαχτυλίδια της Δύναμης».

Με αφορμή την επικείμενη πρεμιέρα της πρώτης σεζόν την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου με διπλό επεισόδιο στη streaming υπηρεσία Amazon Prime Video, σας παρουσιάζουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πολυαναμενόμενο τηλεοπτικό prequel που θα μας συντροφεύσει σε ένα επικό ταξίδι φαντασίας που υπόσχεται να μας καθηλώσει.

Το υλικό πάνω στο οποίο βασίζεται η σειρά

Φωτογραφία: Prime Video

Το 2017 έγινε γνωστή η είδηση πως η Amazon εξαγόρασε τα δικαιώματα του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» με το κόστος απόκτησης τους, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να ανέρχεται στα 250 εκ. δολάρια. Τι περιλαμβάνεται, ωστόσο, στο πακέτο; Σύμφωνα με τον έναν εκ των δημιουργών της σειράς, J. D. Payne, η συμφωνία αφορά αποκλειστικά την ομότιτλη μυθιστορηματική τριλογία επικής φαντασίας του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, η οποία κατάφερε να φέρει την επανάσταση στο είδος της και αποτελείται από τα δημοφιλή τρία μυθιστορήματα «Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού» (1954), «Οι Δύο Πύργοι» (1954) και «Η Επιστροφή του Βασιλιά» (1955), τα εκτενέστατα παραρτήματα της εν λόγω τριλογίας, καθώς και το προγενέστερο μυθιστόρημα «Χόμπιτ» (1937). Με τον Payne να τονίζει πως δεν έχουν κανένα δικαίωμα πάνω σε οποιοδήποτε άλλο βιβλίο του εμβληματικού Βρετανού συγγραφέα.

Ο Payne μαζί με τον μακροχρόνια συνεργάτη του και συνδημιουργό της σειράς Patrick McKay υπήρξαν εκείνοι που το 2018 έπεισαν την Amazon πως τα εκτεταμένα παραρτήματα που βρίσκονται στο τέλος της «Επιστροφής του Βασιλιά» λειτουργούν σαν ένα είδος prequel στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η ανάδυση του Σάουρον και η σφυρηλάτηση των Δαχτυλιδιών της Δύναμης. Καθώς σύμφωνα με τον μελετητή του Βρετανού συγγραφέα και σύμβουλο της σειράς, Tom Shippey, το Ίδρυμα Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν απαγόρευσε στην εταιρεία να τοποθετήσει την πλοκή σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο εκτός από τη Δεύτερη Εποχή της Μέσης Γης– τα γεγονότα της τριλογίας του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και του «Χόμπιτ» διαδραματίζονται στην Τρίτη Εποχή.

Ο J. D. Payne ισχυρίζεται πως εκδοχές όσων χρειάζονται για την εξιστόρηση των γεγονότων που θα παρακολουθήσουμε στα «Δαχτυλίδια της Δύναμης» βρίσκονται μέσα στα βιβλία των οποίων και τα δικαιώματα έχουν αποκτήσει. Επιπλέον η Amazon έχει το ελεύθερο να δημιουργήσει νέους χαρακτήρες και να δώσεις τις δικές της απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «Που βρισκόταν ο Σάουρον μετά την ήττα του Μόργκοθ» με την προϋπόθεση ότι τίποτα από αυτά δεν θα αντικρούσει οτιδήποτε έχει πει ο συγγραφέας.

Η πλοκή της σειράς

Αν και οι πληροφορίες από την Amazon όσον αφορά τη σειρά και ιδιαίτερα την πλοκή της βγαίνουν με το σταγονόμετρο, ωστόσο, γνωρίζουμε πως αυτή θα λάβει χώρα όπως προείπαμε στη Δεύτερη Εποχή της Μέσης Γης, χιλιάδες χρόνια πριν τις περιπέτειες του Φρόντο Μπάγκινς και της Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού. Συγκεκριμένα οι δημιουργοί J. D. Payne και Patrick McKay δηλώνουν πως «Τα Δαχτυλίδια της Δύναμης ενώνουν όλες τις σημαντικές ιστορίες από τη Δεύτερη Εποχή της Μέσης Γης: Τη σφυρηλάτηση των δαχτυλιδιών, την ανάδυση του Σκοτεινού Άρχοντα Σάουρον, την επική ιστορία του Νούμενορ και την τελευταία συμμαχία ανάμεσα στα ξωτικά και τους ανθρώπους».

Ενώ η επίσημη σύνοψη αναφέρει πως η νέα σειρά του Amazon Prime Video «Θα ταξιδέψει τους θεατές σε μια περίοδο όπου μεγάλες δυνάμεις δημιουργήθηκαν, βασίλεια γνώρισαν τη δόξα και τη μετέπειτα πτώση, απρόσμενοι ήρωες δοκιμάστηκαν, η ελπίδα κρεμόταν από μια κλωστή και ένας από τους μεγαλύτερους κακούς που σκιαγράφησε η πένα του Τόλκιν απείλησε να καλύψει ολόκληρο τον κόσμο με σκοτάδι».

«Ξεκινώντας σε μια περίοδο σχετικής ειρήνης η σειρά ακολουθεί μια πληθώρα χαρακτήρων- οικείων και νέων- καθώς έρχονται αντιμέτωποι με τον φόβο της εκ νέου ανάδυσης του κακού στη Μέση Γη. Από τα πιο σκοτεινά βάθη του Μοναχικού Βουνού έως τα μεγαλοπρεπή δάση του Λίντον- πρωτεύουσας των ξωτικών- το μαγευτικό νησιωτικό βασίλειο του Νούμενορ έως τα πέρατα του χάρτη, αυτά τα βασίλεια και οι συγκεκριμένοι ήρωες θα δημιουργήσουν θρύλους που θα παραμείνουν ζωντανοί πολλά χρόνια αφότου οι ίδιοι έχουν χαθεί». 

Οι κυριότεροι χαρακτήρες και το καστ της σειράς

Ποιοι επιστρέφουν στην οθόνη

Το αστρονομικό ποσό των 465 εκ. δολαρίων που χρειάστηκε για να δημιουργηθεί η πρώτη σεζόν οκτώ επεισοδίων των «Δαχτυλιδιών της Δύναμης», το οποίο και την κατέστησε ως την πιο ακριβή παραγωγή στην ιστορία της τηλεόρασης, επέτρεψε στους παραγωγούς να χρησιμοποιήσουν ένα εκτεταμένο βασικό καστ 38 ηθοποιών εκ των οποίων μόλις το 25% θα ενσαρκώσει έναν ανθρώπινο χαρακτήρα- μη ξεχνάμε πως βρισκόμαστε σε ένα σύμπαν γεμάτο ξωτικά, νάνους, ορκ, μάγους και άλλα μυθικά πλάσματα.

Ανάμεσα στους οικείους μας χαρακτήρες από άλλες μεταφορές των έργων του Τόλκιν βρίσκεται η Γκαλάντριελ– το ξωτικό που ενσάρκωσε η Κέιτ Μπλάνσετ στις δύο κινηματογραφικές τριλογίες- την οποία εδώ θα υποδυθεί η Ουαλή ηθοποιός Μόρφιντ Κλάρκ. Πρόκειται για ένα ξωτικό βασιλικής καταγωγής- στη νεότερη και πιο θυμωμένη εκδοχή του- το οποίο επιδίδεται στο κυνήγι του Σάουρον μη πιστεύοντας πως εκείνος έχει εξαφανιστεί. Άλλος ένας αγαπημένος ήρωας του οποίου τις περιπέτειες θα παρακολουθήσουμε στη μικρή οθόνη είναι ο Έλροντ– Άρχοντας του Ίμλαντρις και μετέπειτα ηγέτης της τελευταίας συμμαχίας μεταξύ ξωτικών και ανθρώπων- και αυτός επίσης στη νεότερη εκδοχή του αν και το ίδιο συγκρατημένος και επιφυλακτικός. Με τη σκυτάλη από τον Χιούγκο Γουίβινγκ να παίρνει ο ανερχόμενος ηθοποιός Ρόμπερτ Αραμάγιο.

Στη νέα σειρά του Amazon Prime Video, επίσης, αναμένεται να επιστρέψει- με μεγαλύτερο ρόλο από ότι στις ταινίες- και ο χαρακτήρας του Ισίλντουρ– εδώ ενσαρκωμένος από τον Maxim Baldry– μετέπειτα ένας εκ των ιδρυτών του Βασιλείου της Γκόντορ του οποίου η απόφαση να μην καταστρέψει το Δαχτυλίδι του Σάουρον θα έχει ολέθρια αποτελέσματα. Στη σειρά εμφανίζεται ως ένας νεαρός θαλασσοπόρος από το Νούμενορ που προσπαθεί να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του.

Ήρωες από τα βιβλία του Tolkien που μας συστήνονται για πρώτη φορά

Επιπλέον «Τα Δαχτυλίδια της Δύναμης» πρόκειται να μάς συστήσουν για πρώτη φορά και άλλους ήρωες προερχόμενους από τα βιβλία του Τόλκιν. Μια γνώριμη από τα μυθιστορήματα φιγούρα, η οποία θα αποκτήσει σάρκα και οστά στη σειρά, είναι το ξωτικό ονόματι Celebrimor (Τσαρλς Έντουαρντς). Ένας δεξιοτέχνης σιδηρουργός που χειραγωγείται από τον Σάουρον ώστε να σφυρηλατήσει αρκετά από τα διαβόητα δαχτυλίδια που μοιραία θα βοηθήσουν τον τελευταίο να αναρριχηθεί στην εξουσία. Για πρώτη φορά θα γνωρίσουμε και τον θρυλικό Ξωτικό-Βασιλιά Γκι-Γκαλάντ (Μπέντζαμιν Γουόκερ), ο οποίος προικισμένος με το χάρισμα της ενόρασης είναι εκείνος που θα διαισθανθεί πρώτος την ανάδυση του κακού στη Μέση Γη.

Ολοκαίνουριοι χαρακτήρες

Το ζουμί της υπόθεσης, ωστόσο, βρίσκεται στους ολοκαίνουριους χαρακτήρες που έπλασε η δημιουργική ομάδα των «Δαχτυλιδιών της Δύναμης», οι οποίοι και καθιστούν το cast της ιδιαίτερα συμπεριληπτικό γράφοντας ιστορία. Ένας εξ’ αυτών ο Πορτορικανός Ισμαίλ Κρούζ Κόρδοβα, ο πρώτος μη λευκός ηθοποιός που καλείται να ερμηνεύσει ένα ξωτικό στο σύμπαν του Τόλκιν. Ο Arondir– όπως είναι το όνομά του συγκεκριμένου ήρωα στη σειρά- θα σφυρηλατήσει έναν απαγορευμένο δεσμό με έναν άνθρωπο, την Bronwyn (Ναζανίν Μπονιάντι), και μαζί οι δυό τους θα ξεκινήσουν να ερευνούν μια σειρά ανεξήγητων φαινομένων.

Ιστορία γράφει και η Sophia Nomvete– η πρώτη μαύρη ηθοποιός που θα υποδυθεί έναν νάνο στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»- ως η Πριγκίπισσα Disa. Άλλοι νέοι ήρωες με ρόλο-κλειδί στην εξέλιξη της σειράς είναι ο Halbrand (Τσάρλι Βίκερς)- ένας άνθρωπος του οποίου οι δρόμοι θα διασταυρωθούν με την Γκαλάντριελ- και αυτός που οι δημιουργοί της σειράς αποκαλούν ως «The Stranger» (Daniel Weyman), ένας μυστήριος άντρας που πέφτει στη Μέση Γη από τον ουρανό.

Θα υπάρχουν Χόμπιτ στη νέα σειρά;

Δυστυχώς στα «Δαχτυλίδια της Δύναμης» δεν θα πραγματοποιήσουν την εμφάνιση τους Χόμπιτ, καθώς τα μικρά, εύθυμα και γενναία αυτά πλάσματα δεν υπήρχαν κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Εποχής. Θα έχουμε ωστόσο την ευκαιρία να γνωρίσουμε τους προγόνους τους- τους Hartfoots- έναν νομαδικό πληθυσμό που εξαπλώνονταν δυτικά την περίοδο των γεγονότων που διαδραματίζονται στη σειρά. Κεντρικοί χαρακτήρες η Nori Brandyfoot (Markella Kavenagh)– η οποία ονειρεύεται την περιπέτεια- και η υποστηρικτική αλλά με λιγότερη αυτοπεποίθηση φίλη της Poppy Proudfellow (Megan Richards). Με τις δύο τους να αποκτούν μια δυναμική παρόμοια με εκείνη των Φρόντο και Σαμ στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».

Οι αντιδράσεις των θαυμαστών του Τόλκιν

Φωτογραφία: Ben Rothstein / Amazon Prime Video

Η περιορισμένη και άκρως ελεγχόμενη ροή πληροφοριών από πλευράς Amazon όσον αφορά τη νέα σειρά ήταν εύλογο να δημιουργήσει ένα αίσθημα ανησυχίας ανάμεσα στους σκληροπυρηνικούς θαυμαστές των έργων του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Με αρκετούς να φοβούνται πως το αποτέλεσμα δεν θα είναι αντάξιο των υψηλών προσδοκιών τους και ο μεγάλος επιχειρηματικός κολοσσός θα καταστρέψει το αγαπημένο τους λογοτεχνικό σύμπαν στην προσπάθεια να έχει οικονομικά οφέλη. Τους φόβους αυτούς προσπάθησε να κατευνάσει ο ίδιος ο Τζεφ Μπέζος δηλώνοντας πως τα «Δαχτυλίδια της Δύναμης» δεν είναι απλώς μια «εμπορικά επιτυχημένη σειρά. Όλοι όσοι εργάζονται γι’ αυτήν έχουν διαβάσει τις ιστορίες αυτές ως παιδιά και έχουν βάλει όλη την αγάπη τους στο εγχείρημα αυτό».  

Δυστυχώς όμως οι αντιδράσεις επεκτάθηκαν και στην απόφαση για ένα πιο συμπεριληπτικό καστ, με αρκετούς τοξικούς θαυμαστές να παραπονιούνται για το γεγονός ότι «ένας μαύρος Πορτορικανός (Κόρδοβα) υποδύεται το ξωτικό» ή ότι «η Γκαλάντριελ δεν είναι αρκετά θηλυκή». Με μια εκ των εκτελεστικών παραγωγών της σειράς, την Λίντσεϊ Γουέμπερ, να ανταπαντάει όσον αφορά το πρώτο αποστομωτικά ότι «Είμαστε δεκτικοί στην κριτική, δεν είμαστε όμως δεκτικοί στον ρατσισμό».

Οι βασικοί συντελεστές της σειράς

Όπως προείπαμε δημιουργοί και showrunners της νέας σειράς του Amazon Prime Video «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Τα Δαχτυλίδια της Δύναμης» είναι οι J. D. Payne και Patrick McKay, η επιλογή των οποίων από πλευράς  Amazon για ένα τόσο σημαντικό πρότζεκτ προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη καθώς μέχρι τότε το βιογραφικό τους ήταν αρκετά περιορισμένο. Ωστόσο, οι ίδιοι πήραν τη δουλειά με τη βοήθεια του προηγούμενου εργοδότη τους Τζέι Τζέι Έιμπραμς, ο οποίος πίστευε στο ταλέντο τους.

Μεγάλοι θαυμαστές του Τόλκιν οι ίδιοι, φρόντισαν να συγκεντρώσουν γύρω τους την απαραίτητη δημιουργική ομάδα που να μπορεί να αφηγηθεί μια επική ιστορία. Ανάμεσα τους την εκτελεστική παραγωγό Λίντσεϊ Γουέμπερ («Star Trek Beyond», «Το παράδοξο του Cloverfield»), τους σκηνοθέτες Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα («Το ορφανοτροφείο», «Jurassic World: Το βασίλειο έπεσε»), Γουέιν Γιπ («Doctor Who») και Σάρλοτ Μπράντστρομ («Ο Γητευτής», «Ο άνθρωπος στο ψηλό κάστρο») και μια συγγραφική ομάδα που αποτελείται από τους Gennifer Hutchison («Breaking Bad», «Better Call Saul»), Justin Doble («Stranger Things»), Jason Cahill («Σοπράνος», «Fringe») και φυσικά τους ίδιους. Ενώ χρέη συμβούλου στη σειρά διετέλεσε και ο βετεράνος παραγωγός του «Game of Thrones», Bryan Cogman.

Τι δηλώνουν οι δημιουργοί για τη σειρά

Για το γεγονός οι Payne και Mckay δηλώνουν: «Η Amazon κάνει μια κίνηση- έκπληξη με το να στοιχηματίζει σε εμάς, που μπορεί από την απέξω να μη φαινόμαστε ως η ασφαλέστερη επιλογή. Αυτό είναι καλό. Νομίζω ότι η μυθοπλασία είναι αρκετά αναμενόμενη στις μέρες μας». Οι ίδιοι έχουν ως στόχο να ξεφύγουν από τον κυνισμό του μεγάλου ανταγωνιστή τους- του «House of the Dragon»- και τον υπολανθάνοντα νιχιλισμό της Marvel, θέλοντας να μας διηγηθούν μια εμψυχωτική ιστορία και δίνοντας έναν διαφορετικό τόνο στο ήδη υπάρχον τηλεοπτικό τοπίο.

Όπως δήλωσε ο McKay στο Vanity Fair «ο σκοπός είναι να δημιουργήσουμε μια σειρά για όλους, για παιδιά 11, 12, 13 ετών, αν και κάποιες στιγμές ίσως χρειαστεί να καλύψουν τα μάτια τους με την κουβέρτα γιατί τα πράγματα μπορεί να γίνουν λίγο τρομακτικά. Μιλάμε για τον τόνο των βιβλίων του Τόλκιν. Είναι ένα υλικό που κάποιες στιγμές προκαλεί φόβο, κάποιες άλλες ένταση, ενώ μπορεί να γίνει αρκετά πολιτικό ή διανοουμενίστικο- επίσης όμως είναι εγκάρδιο και αισιόδοξο. Έχει να κάνει με τη φιλία, την αδελφοσύνη και τα αουτσάιντερ που υπερνικούν το σκοτάδι».

Τα εμπόδια της πανδημίας

Φωτογραφία: Ben Rothstein / Amazon Prime Video

Το «σκοτάδι» χρειάστηκε κατά κάποιο τρόπο να υπερνικήσει και το ίδιο το καστ της σειράς. Τα γυρίσματα της πρώτης σεζόν τα οποία και ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2020, στη Νέα Ζηλανδία, χρειάστηκε να σταματήσουν μετά από 25 ημέρες λόγω της πανδημίας και να ξεκινήσουν ξανά αργότερα μέσα στο 2020. Το καστ και οι συντελεστές βρέθηκαν- ύστερα από την απόφαση της χώρας εφαρμόσει αυστηρούς περιορισμούς στα σύνορα της- στη δύσκολη θέση να επιλέξουν ανάμεσα στη δουλειά και τους αγαπημένους τους. Με την ηθοποιό Markella Kavenagh να δηλώνει πως «Εκτός από συνάδελφοι γίναμε για τον άλλον η οικογένεια και οι φίλοι. Δεν γνωρίζαμε πότε θα ήμασταν σε θέση να ξαναδούμε τους ανθρώπους μας». Το γεγονός αυτό τους έδεσε σε τέτοιο βαθμό ώστε σύμφωνα με την ηθοποιό Μόρφιντ Κλάρκ από κάποια στιγμή και μετά είχαν την αίσθηση πως λειτουργούσαν σαν μέλη ενός περιοδεύοντα θιάσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑHouse of the Dragon: Θα μπορέσει η νέα σειρά της HBO να διαχειριστεί τη βαριά κληρονομιά του «GoT»;12.09.2018

Με τη δεύτερη σεζόν να έχει ήδη πάρει το πράσινο φως από την Amazon- τα γυρίσματα της οποίας αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2022 έχοντας σύμφωνα με δημοσιεύματα μόνο γυναίκες στο σκηνοθετικό τιμόνι– μένει να δούμε αν η νέα σειρά θα μπορέσει να ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς θαυμαστές. Διόλου εύκολη υπόθεση αν σκεφτεί κανείς την βαριά κληρονομιά που άφησε πίσω της η κινηματογραφική τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» από τον Πίτερ Τζάκσον η οποία μνημονεύεται έως σήμερα ως ένα από τα σημαντικότερα highlights στην ιστορία του κινηματογράφου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

H σειρά «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών – Τα Δαχτυλίδια της Δύναμης» κάνει πρεμιέρα αυτή την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου με διπλό επεισόδιο στη streaming υπηρεσία Amazon Prime Video.

*Νέο επεισόδιο διαθέσιμο Κάθε Παρασκευή. 

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b