MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Σαν σήμερα, 21 Αυγούστου, η ΕΣΣΔ εισβάλει στην Τσεχοσλοβακία και πνίγει στο αίμα την «Άνοιξη της Πράγας»

Επτά μήνες, δυο εβδομάδες και δυο ημέρες. Τόσο κράτησε η «Άνοιξη της Πράγας». Μετά, με τη βία των όπλων, επικράτησε ο μελαγχολικό σοβιετικός χειμώνας – Η προσπάθεια φιλελευθεροποίησης και εκδημοκρατισμού της Τσεχοσλοβακίας, μια ημέρα σαν σήμερα, πνίγηκε στο αίμα.

Πηγή: Getty Images
Monopoli Team

Το 1946 στην Ουάσινγκτον οι ΗΠΑ και 12 ευρωπαϊκές χώρες υπέγραψαν το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο που δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια στρατιωτική συμφωνία που έδειχνε με το δάχτυλο τη Μόσχα. Ήταν κάτι περισσότερο από δεδομένο πως η ΕΣΣΔ δε θα έμενε με σταυρωμένα τα χέρια. Στις 14 Μαΐου 1955 παίρνει σάρκα και οστά η συμμαχία που έμεινε γνωστή ως Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Το όνομα το έλαβε επειδή ένα μήνα μετά υπεγράφη στην πρωτεύουσα της Πολωνίας το τελικό κείμενο, το οποίο υπέγραψαν οκτώ κράτη: Σοβιετική Ένωση, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ανατολική Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία και Τσεχοσλοβακία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΝικόλας Άσιμος: Ο κομήτης μόνος απέναντι στον μηχανισμό12.09.2018

Η τελευταία από τις χώρες, η Τσεχοσλοβακία, έμελλε να είναι και η χώρα η οποία θα βάλει την «ταφόπλακα» στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Η «Άνοιξη της Πράγας» και το αίμα που κύλησε άφθονο μια ημέρα σαν σήμερα, τυπικά του στέρησαν κάθε πολιτική νομιμοποίηση.

Ο δρόμος προς την «Άνοιξη της Πράγας»

Η 5η Ιανουαρίου 1968 είναι μια ημέρα σταθμός τόσο για την Τσεχοσλοβακία όσο και γι’ αυτό που ψυχροπολεμικά είχε χαρακτηριστεί ως «σιδηρούν παραπέτασμα», το ανατολικό μπλοκ, δηλαδή. Εκείνη την ημέρα, λοιπόν, αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ ο οποίος διαδέχθηκε στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας (και άρα και στην ηγεσία της χώρας) τον σκληροπυρηνικό Αντονίν Νόβοτνι.

Διαβάστε περισσότερα στο Reader.gr

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b