MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας Τσιμάρας Τζανάτος

Θλίψη έχει προκαλέσει στον καλλιτεχνικό χώρο η είδηση του θανάτου του Τσιμάρα Τζανάτου, ηθοποιού, ποιητή και θεατρικού συγγραφέα.

Facebook/Tsimaras Tzanatos
Monopoli Team

Έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή ο ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας Τσιμάρας Τζανάτος, όπως έγινε γνωστό από τον σκηνοθέτη και πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά, Νίκο Διαμαντή, με μία ανάρτηση στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Όπως έγραψε ο ίδιος: «Έφυγε αλλά θα είναι μαζί μας. Καλό κατευόδιο Τσιμάρα γενναίε». Πολλοί άλλοι ήταν οι φίλοι και οι συνεργάτες που εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του, μέσα από προσωπικές αναρτήσεις.

Το Θέατρο Φούρνος, που είχε ανεβάσει το 2018 ένα από τα σημαντικότερα έργα του Τζανάτου, “Δεσποινίς Δυστυχία” αποχαιρέτισε τον καλλιτέχνη με μία δημοσίευση στο Facebook, που έγραφε: “Με λύπη αποχαιρετούμε έναν σημαντικό δημιουργό, τον Τσιμάρα Τζανάτο”.

Ο Τσιμάρας Τζανάτος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Σκηνοθεσία Κινηματογράφου, στην Σχολή Σταυράκου,  Θέατρο στη Δραματική Σχολή Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη και Ιστορία της Τέχνης. Αρχικά εργάστηκε ως ηθοποιός, αλλά στα μέσα του 1990 αποσύρθηκε από τη σκηνή μέχρι το 2012. Μεταξύ άλλων είχε δουλέψει και ως ραδιοφωνικός παραγωγός μουσικών εκπομπών και ως δημοσιογράφος σε διάφορα έντυπα και περιοδικά.

Η καριέρα του ως θεατρικός συγγραφέας ξεκίνησε το 2004, όταν το κείμενο “Έξοδος” που είχε γράψει για την “Ονείρου Οδύσσεια” ανέβηκε στο Κ.Θ.Β.Ε. Έκτοτε ακολούθησε μία επιτυχημένη πορεία γράφοντας το “Μαζί Ποτέ” το 2009 στο Κινητήρας Studio.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΝτμίτρι Βρούμπελ: Πέθανε ο Ρώσος ζωγράφος του διάσημου γκραφίτι στο Τείχος του Βερολίνου12.09.2018

Συμμετείχε σε παραγωγές όπως οι “Αναγνώσεις” του Εθνικού Θεάτρου το 2013. Μάλιστα την ίδια χρονιά ήρθε σε επαφή με κρατούμενους οροθετικούς και χρήστες των φυλακών Κορυδαλλού και τη ΜΚΟ  Τεχνοδρόμω όπου παρουσίασε το έργο του “Κ.”

Πολλά ήταν τα έργα, σε δική του υπογραφή, τα οποία είχαν ξεχωρίσει στις θεατρικές σκηνές της χώρας. Το 2015 κυκλοφόρησε σε μορφή αφηγήματος μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, τη «Δεσποινίς Δυστυχία» από τις Εκδόσεις Σοκόλη, το οποίο ανέβηκε στο θέατρο Φούρνος το 2018, με την Βάλια Παπαχρήστου στον ομώνυμο ρόλο.

Μάλιστα εκείνη τη χρονιά τιμήθηκε με το βραβείο «Κάρολος Κουν» Δραματουργίας Ελληνικού Έργου. Επίσης συμπεριλήφθηκε με τον τίτλο “Signorina Infelicita” στον τόμο Ανθολογία Σύγχρονων Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Θεάτρου της Νάπολη 2019.

Το 2021 είχε κυκλοφορήσει από την Κάπα Εκδοτική η ποιητική συλλογή του «Αγνώστου Η βία του βίου».

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b