MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

The Sandman: Όσα πρέπει να ξέρετε για την πολυαναμενόμενη σειρά του Netflix λίγο πριν την πρεμιέρα

Μια ανάσα από την πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης σειράς του Netflix, «The Sandman», μεταφοράς του βραβευμένου graphic novel του Νιλ Γκέιμαν, σας παρουσιάζουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για ένα από τα σημαντικότερα τηλεοπτικά highlights του φετινού καλοκαιριού.

The Sandman: Όσα πρέπει να ξέρετε για την πολυαναμενόμενη σειρά του Netflix λίγο πριν την πρεμιέρα
Αριστούλα Ζαχαρίου

Το βραβευμένο graphic novel του Νιλ Γκέιμαν, «The Sandman», αποκτά επιτέλους τη δική του τηλεοπτική μεταφορά και «προσγειώνεται» στο Netflix αυτή την Παρασκευή, 5 Αυγούστου, σηματοδοτώντας ένα από τα σημαντικότερα τηλεοπτικά highlights του φετινού καλοκαιριού.

Με αφορμή το γεγονός, σας παρουσιάζουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την πολυαναμενόμενη σειρά λίγο πριν την πρεμιέρα.

Ο συγγραφέας Νιλ Γκέιμαν

Φωτογραφία: Wikimedia

Γεννημένος στο Portchester της Αγγλίας, στις 10 Νοεμβρίου 1960, ο Νιλ Γκέιμαν θεωρείται σήμερα ένας από τους δημοφιλέστερους εν ζωή συγγραφείς, του οποίου τα έργα, πλούσια σε φαντασία και σκοτεινό χιούμορ, γνωρίζουν τεράστια επιτυχία διεθνώς. Ο ίδιος δεν περιορίζεται μόνο σε ένα είδος καθώς μεταπηδάει από τη λογοτεχνία του φανταστικού, στην παιδική λογοτεχνία την επιστημονική φαντασία, τα κόμικς και την επαναφήγηση αρχαίων μύθων, παρουσιάζοντας σύμπαντα μαγικού ρεαλισμού, γεμάτα μυθικά πλάσματα, με αγάπη στη λεπτομέρεια όσον αφορά τη σκιαγράφηση χαρακτήρων και μια διάχυτη αίσθηση ευγένειας στις ιστορίες του.

Πολλά από τα best-selling βιβλία του έχουν μεταφερθεί στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη: «Αστερόσκονη» (2007), «Coraline: Το Σπίτι στην Ομίχλη» (2009), «Ο Πόλεμος των Θεών» (2017-2021), «Καλοί Οιωνοί» (συν-συγγραφή με τον Τέρι Πράτσετ, 2019-2022), ενώ η τηλεοπτική σειρά του Netflix «Lucifer» (2016-2021) είναι βασισμένη στους δημιουργημένους από τον Γκέιμαν χαρακτήρες των κόμικς της DC. Παράλληλα έχει γράψει πρωτότυπα σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ενώ έχει δοκιμάσει τις δυνάμεις του και στο θέατρο. Το έργο του «The Ocean at the End of the Lane» ανέβηκε προσφάτως στο Λονδίνο αποσπώντας ένθερμες κριτικές.

Πως γεννήθηκε ο «Sandman»

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώρισαν μια «Βρετανική Εισβολή» ταλαντούχων συγγραφέων οι οποίοι θα άλλαζαν τον χώρο των κόμικς μια για πάντα. Η DC Comics εμπιστεύθηκε ορισμένους παράπλευρους και μικρής σημασίας χαρακτήρες σε ανερχόμενα ονόματα όπως οι Άλαν Μουρ, Γκραντ Μόρισον και Νιλ Γκέιμαν. Στον Γκέιμαν έτυχε ο «Sandman», ένας ήρωας του οποίου οι δύο προγενέστερες απόπειρες για να αποκτήσει το δικό του ξεχωριστό κόμικ δεν γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία.

Η DC, αυτή τη φορά, έδωσε στον συγγραφέα το πράσινο φως ώστε να κάνει τον συγκεκριμένο χαρακτήρα εντελώς δικό του πραγματοποιώντας όποιες και όσες αλλαγές ήθελε. Ο Νιλ Γκέιμαν, ο οποίος μέχρι τότε είχε καταφέρει να πουλήσει μονάχα τέσσερα διηγήματα και μια μίνι σειρά κόμικς, το «Black Orchid», άντλησε έμπνευση για τη νέα του δουλειά  από το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας «Lord of Light» του Ρότζερ Ζελάζνυ, δημιουργώντας «θεούς» που δίνουν την αίσθηση «υπερηρώων».

Με αυτό τον τρόπο γεννήθηκε μια από τις καλύτερες σειρές κόμικ όλων των εποχών, η οποία κυκλοφόρησε συνολικά 75 τεύχη από το 1989 έως το 1996, κάνοντας τρελές πωλήσεις, ιδιαίτερα μετά την έκδοση της σε δέκα συλλεκτικούς τόμους. Με την εικονογράφηση να αναλαμβάνουν ορισμένοι εκ των χαρισματικότερων καλλιτεχνών, ανάμεσα τους οι Sam Kieth, Mike Dringenberg, Jill Thompson, Shawn McManus, Marc Hempel, Bryan Talbot, Michael Zulli και Dave McKean. Επιπλέον, προσέλκυσε ένα κοινό έξω από τα στενά όρια των συνηθισμένων αναγνωστών κόμικς, υπήρξε ένα από τα πρώτα graphic novel που κατάφερε να βρεθεί στις λίστες με τα best-sellers των New York Times, ενώ απέσπασε και πολυάριθμα σημαντικά βραβεία διεθνώς.

Ο κεντρικός ήρωας

Η εκδοχή του Sandman που δημιούργησε ο Νιλ Γκέιμαν είναι ο Μορφέας, η προσωποποίηση όλων των ονείρων και των ιστοριών. Μια παντοδύναμη φιγούρα που έχει την ικανότητα να παίρνει πολλές μορφές, ωστόσο, σε γενικές γραμμές εμφανίζεται ως ένας χλωμός νεαρός άνδρας, μαυροντυμένος και με ατίθασα μαλλιά. Ο Μορφέας, ο οποίος μεταξύ άλλων ακούει και στα ονόματα Kai’ckul, Oneiros, Βασιλιάς των Ονείρων κ.α., είναι ένα από τα επτά αθάνατα αδέρφια, «Αιώνιοι», ο καθένας εκ των οποίων ελέγχει μια πτυχή της ύπαρξης- Θάνατος, Επιθυμία, Πεπρωμένο, Απελπισία, Παραλήρημα, Καταστροφή, Όνειρα- και βασιλεύει στο αντίστοιχο δικό του Βασίλειο.

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα μυθολογικά πλάσματα, οι σχεδόν απεριόριστες δυνάμεις του δεν προστατεύουν τον Μορφέα από την αποτυχία και τον κίνδυνο, επιτρέποντας στον συγγραφέα να εξερευνήσει τα ελαττώματα και την απαραίτητη ανθρωπιά που ενέχει το δημιούργημα του. Ενώ, η αθανασία του ήρωα έδωσε στον Γκέιμαν τη δυνατότητα να τοποθετήσει την πλοκή σε κάθε περίοδο, από την προϊστορική έως τη σύγχρονη, ακόμη και το μακρινό μέλλον, πράγμα σπάνιο για μια σειρά υπερηρώων.

Η πλοκή της σειράς

Όταν ρωτήθηκε για το πως θα περιέγραφε το «Sandman» με λιγότερες από 25 λέξεις, ο Νιλ Γκέιμαν αποκρίθηκε πως πρόκειται για μια ιστορία όπου «Ο Άρχοντας των Ονείρων μαθαίνει ότι όλοι πρέπει να αλλάζουμε ή να πεθαίνουμε, και παίρνει την απόφαση του». Η πρώτη σεζόν της σειράς βασίζεται στο πρώτο βιβλίο με τίτλο «The Sandman, Βιβλίο 1: Πρελούδια και Νυχτωδίες». Αρκετά χρόνια πριν μια ομάδα μυστικιστών που ασκούν τη μαύρη μαγεία, στην προσπάθεια τους να αιχμαλωτίσουν τον Θάνατο και να κατακτήσουν την αθανασία, έπιασαν τον Μορφέα.

105 χρόνια μετά ο Μορφέας θα καταφέρει να δραπετεύσει και θα ξεκινήσει ένα περιπετειώδες ταξίδι για να αποκαταστήσει την τάξη στον κόσμο των ονείρων και να ανακτήσει ξανά τις δυνάμεις του, φτάνοντας μέχρι τις πύλες της κολάσεως και ερχόμενος αντιμέτωπος με μάγους, δαίμονες, απείθαρχους εφιάλτες και την περίπλοκη οικογένεια του.

Κατά τη διάρκεια των περιπετειών του αυτών θα γνωρίσουμε αρκετούς από τους σημαντικότερους χαρακτήρες των συγκεκριμένων κόμικς, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα ο οποίος είναι και ένας εκ των δημιουργών της σειράς, θα «βουτήξουμε» και στην ιστορία του δεύτερου βιβλίου, του «Κουκλόσπιτου», όπου ο Μορφέας θα προσπαθήσει να ανακτήσει ορισμένα από τα δημιουργήματα του που το έσκασαν από το Βασίλειο των Ονείρων.

Ο πρωταγωνιστής Τομ Στάριτζ

Τον Μορφέα στην επικείμενη σειρά του Netflix θα υποδυθεί ο Βρετανός ηθοποιός Τομ Στάριτζ. Γεννημένος στο Λονδίνο, στις 21 Δεκεμβρίου, 1985, πραγματοποίησε το υποκριτικό του ντεμπούτο, το 1996, με την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ». Έκτοτε έχει συμμετάσχει σε μια πληθώρα κινηματογραφικών ρόλων σε ταινίες όπως το «Vanity Fair» (2004), «Η Τελευταία Λέξη της Τζούλια» (2004), «Στο Δρόμο» (2012), «Η Σκανδαλώδης Ζωή της Effie Gray» (2014), «Μακριά από το Πλήθος» (2015), «Μαίρυ Σέλλεϋ» (2017).

Από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του ξεχωρίζει ο ρόλος του Ερρίκου ΣΤ’, τον οποίο και ανέλαβε για τη δεύτερη σεζόν της μίνι σειράς του BBC «The Hollow Crown», βασισμένης στην πρώτη ιστορική τετραλογία του Σαίξπηρ που την αποτελούν τα τρία μέρη του «Ερρίκου ΣΤ’» και ο «Ριχάρδος ο Γ’». Συμπρωταγωνιστές του οι Σόφι Οκονέντο, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Χιου Μπόνεβιλ και Τζούντι Ντεντς. Παράλληλα έχει πραγματοποιήσει μερικές εξαιρετικές εμφανίσεις στο θέατρο κερδίζοντας πολυάριθμα βραβεία και υποψηφιότητες, ανάμεσα τους και μια υποψηφιότητα για βραβείο Τόνι Α΄Ανδρικού Ρόλου, το 2020, για την παράσταση «Sea Wall/A Life».

Πως πήρε τον ρόλο του Μορφέα

Για τον ρόλο του Μορφέα επιλέχθηκε ανάμεσα σε 150 υποψήφιους. Ήταν από τους πρώτους δέκα ηθοποιούς που πέρασαν από οντισιόν στις αρχές του 2020 και από την πρώτη στιγμή βρισκόταν ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές του Νιλ Γκέιμαν και των υπόλοιπων εκτελεστικών παραγωγών, καθώς συγκέντρωνε στο πρόσωπο του όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που τον καθιστούσαν κατάλληλο για να ενσαρκώσει τον ήρωα: Ένα αιθέριο, μεγαλοπρεπές, υπερφυσικό όν με απίστευτες δυνάμεις, το οποίο διαθέτει μια νότα ανθρωπιάς και καταφέρνει να μαθαίνει, να αλλάζει και να εξελίσσεται.

Για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ρόλου, ο Στάριτζ, ο οποίος μέχρι πρότινος δεν είχε διαβάσει κανένα από τα κόμικς της σειράς, ξεκίνησε συστηματικό διάβασμα του πρωταρχικού υλικού. Μετά από αρκετές οντισιόν και μια συνέντευξη όπου μίλησε για τον εαυτό του και τον χαρακτήρα που θα κληθεί να υποδυθεί, ο Βρετανός ηθοποιός έμαθε ότι επιλέχθηκε τελικά να ενσαρκώσει τον Μορφέα κατά τη διάρκεια του lockdown.

Το υπόλοιπο καστ της σειράς

Τον Τομ Στάριτζ πλαισιώνει ένα εξαιρετικό και ποικιλόμορφο καστ ηθοποιών. Ανάμεσα τους οι γνώριμοι μας από το «Game of Thrones» Γκουέντολιν Κρίστι και Τσαρλς Ντανς, στους ρόλους του έκπτωτου αγγέλου Lucifer και του δολοπλόκου μυστικιστή Roderick Burgess αντίστοιχα. Αμφότεροι εχθροί του Μορφέα. O Μπόιντ Χόλμπρουκ («Narcos») ως ο εφιάλτης Corinthian, το Μέισον Αλεξάντερ Παρκ («Καουμπόηδες του διαστήματος») ως ο/η ζηλιαρ@ αδερφ@ του Μορφέα, Επιθυμία, ο Ντέιβιντ Θιούλις («Χάρι Πότερ») ως ο John Dee, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δυνάμεις που κλάπηκαν από τον κεντρικό ήρωα για δικό του όφελος. Η Vivienne Acheampong («The One») στον ρόλο της Lucienne, βιβλιοθηκάριου και αξιόπιστου φύλακα του Βασιλείου των Ονείρων.

Ο πολυαγαπημένος μας Λουκ Σκαϊγουώκερ, κατά κόσμον Μαρκ Χάμιλ, στον ρόλο του επιστάτη Mervyn Pumpkinhead, η Κίρμπι Χάουελ-Μπατίστ («Κρουέλα», «Killing Eve») ως η μεγαλύτερη αδερφή του Μορφέα, Θάνατος, με την οποία η μεταξύ τους χημεία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εξέλιξη της ιστορίας. Η Τζόελι Ρίτσαρντσον («Ο Πατριώτης», «Πλαστική Ομορφιά») ως η ευφυής Ethel Cripps, σύντροφος του Burgess, ο διακεκριμένος κωμικός Στίβεν Φράι («Μαύρη Οχιά», «Η ταραγμένη ζωή του Όσκαρ Γουάιλντ») ως ο Gilbert, προστάτης της Rose Walker, εγγονής της Επιθυμίας και η Τζένα Κόλμαν («Victoria», «Captain America») στον ρόλο της προγόνου του John Constantine, Johanna.

Οι βασικοί συντελεστές της σειράς

Ο Νιλ Γκέιμαν άσκησε σημαντικό δημιουργικό έλεγχο στην τηλεοπτική μεταφορά του graphic novel του, «Sandman», από το Netflix. Ο Βρετανός συγγραφέας ανέλαβε χρέη εκτελεστικού παραγωγού όπου και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των ηθοποιών. Επιπλέον, δημιούργησε τη σειρά μαζί με τους σεναριογράφους Ντέιβιντ Σ. Γκόγιερ («Σκοτεινός Ιππότης») και Άλαν Χάινμπεργκ («Wonder Woman»), με τους οποίους και έγραψαν από κοινού το πρώτο επεισόδιο. Στο σκηνοθετικό τιμόνι των δέκα επεισοδίων της πρώτης σεζόν θα βρίσκονται οι Jamie Childs, Andrés Baiz, Louise Hooper, Mairzee Almas, Mike Barker, Coralie Fargeat, Hisko Hulsing.

Ένα κόμικ πολύ πιο μπροστά από την εποχή του

Η τηλεοπτική μεταφορά αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να είναι πιστή στο πρωτότυπο υλικό και αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν θα βρίσκεται σε «συνομιλία» με τους καιρούς μας. Ο λόγος; Το «Sandman» είχε τρομερή απήχηση στο αναγνωστικό κοινό, όταν και πρωτοκυκλοφόρησε, εξαιτίας των προοδευτικών του ιδεών όσον αφορά το φύλο, τη σεξουαλικότητα, την ποικιλομορφία και τη συμπερίληψη. Έτσι η επιλογή του Γκέιμαν να προσλάβει έν@ non-binary ηθοποι@ στον ρόλο τ@ Επιθυμίας, θεωρήθηκε αυτονόητη από τον ίδιο τον συγγραφέα, παρά την «κριτική» που του ασκήθηκε από μέρους ορισμένων τοξικών φαν του κόμικ. Πόσο μάλλον δε αφού εξ’ αρχής ο χαρακτήρας είχε γραφτεί ως non-binary σε μια εποχή, μάλιστα, πολύ λιγότερο αφυπνισμένη από τη δική μας.

Έχουν προηγηθεί άλλες διασκευές του «Sandman» στο παρελθόν;

Αν και στο παρελθόν είχαν γίνει κάποιες απόπειρες να μεταφερθεί το δημοφιλές graphic novel του Νιλ Γκέιμαν στη μεγάλη οθόνη, ωστόσο, καμία δεν στέφθηκε με επιτυχία. Ο σημαντικότερος λόγος, σύμφωνα με τον συγγραφέα, είναι η εκπληκτική πυκνότητα του αρχικού υλικού, που αποτρέπει μια πιστή κινηματογραφική μεταφορά, καθώς μεγάλο μέρος του πρέπει να αφεθεί απ’ έξω ή να συγχωνευθεί για χάρη της εξοικονόμησης χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑNetflix: Οι 10 καλύτερες σειρές και ταινίες που θα δούμε τον Αύγουστο12.09.2018

Μάλιστα, ο Γκέιμαν, περιγράφει ένα από τα σενάρια που του στάλθηκαν από την Warner Bros. πριν χρόνια, ως το χειρότερο που έχει διαβάσει ποτέ. Η πιο πρόσφατη προσπάθεια συνέβη το 2016 με τον Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ να σχεδιάζει να σκηνοθετήσει την ταινία καθώς και να ερμηνεύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Μορφέα, ωστόσο, το πρότζεκτ έμεινε ανολοκλήρωτο εξαιτίας δημιουργικών διαφορών του ηθοποιού/σκηνοθέτη με το στούντιο.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b