MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

16 χρόνια Twitter: Θυμόμαστε τις πιο viral στιγμές της δημοφιλούς κοινωνικής πλατφόρμας

Το Twitter σήμερα έχει γενέθλια και εμείς θυμόμαστε 10 από τις πιο viral στιγμές του 16χρονου -πλέον- Twitter.

author-image Μαριαλενα Μάλλιου

Τον Ιούλιο του 2006 οι Jack Dorsey, Noah Glass, Biz Stone και Evan Williams παρουσίασαν στον κόσμο το Twitter, μία από τις διασημότερες -σήμερα- πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες της μπορούν να διαβάζουν και να δημοσιεύουν σύντομα μηνύματα.

Πώς, όμως φτάσαμε από το πρώτο tweet της πλατφόρμας στους 465 εκατομμύρια χρήστες της, όπως αυτοί αριθμούνται τον Απρίλιο του 2022; Ας δούμε μαζί μερικές από τις πιο viral/iconic στιγμές του 16χρονου – πλέον – Twitter.

1. Το 1ο tweet

Λίγο πριν το Twitter κυκλοφορήσει για το ευρύ κοινό, τον Μάρτιο του 2006, ανέβηκε στην πλατφόρμα το 1ο tweet που επρόκειτο να ακολουθηθεί από δισεκατομμύρια άλλα και να αποτελέσει την εκκίνηση για την «αυτοκρατορία» του σημερινού Twitter. Το tweet ανήκει σε έναν από τους δημιουργούς της πλατφόρμας, τον Jack Dorsey και πουλήθηκε πρόσφατα σε έναν επιχειρηματία από την Μαλαισία με το αντίτιμο των 2.9 εκατομμυρίων δολαρίων.

2. Η ιστορική σέλφι της Ellen Degeneres στα Όσκαρ

Μία από τις πιο viral στιγμές της έζησε η πλατφόρμα τον Μάρτιο του 2014, όταν η διάσημη, πλέον, σέλφι τη Ellen Degeneres “έσπασε” το Twitter, αγγίζοντας τα 782 χιλιάδες retweets σε μόλις 20 λεπτά, ενώ τις επόμενες ώρες η φωτογραφία κυκλοφόρησε σε όλα τα social media και αναδημοσιεύτηκε σε χιλιάδες σελίδες. Στην ιστορική σέλφι, με caption “Αν, μόνο, το χέρι του Bradley ήταν μακρύτερο. Καλύτερη φωτογραφία ever“, απεικονίζεται ο Bradley Cooper -ο οποίος, άλλωστε, κρατάει και το κινητό στην εν λόγω λήψη- η Angelina Jolie, ο Brad Pitt, η Julia Roberts, η Jeniffer Lawrence, η Maryl Streep , ο Jared Leto, ο Channing Tatum, ο Kevin Spacey, η Lupita Nyong’O, ο Peter Nyong’O και, φυσικά η Ellen Degeneres.

3. Gennie, you’re free

Όλοι θορυβηθήκαμε όταν, τον Αύγουστο του 2014, μάθαμε πως ο αγαπημένος ηθοποιός, Robin Williams, έχοντας χαρίσει σε εμάς αμέτρητες στιγμές γέλιου, συγκίνησης, αλλά και περισυλλογής, αυτοκτόνησε μετά από μακροχρόνια μάχη με την κατάθλιψη. Η θλίψη για τον χαμό του εκφράστηκε και μέσω των social media με πολλά σχετικά posts να ανεβαίνουν το ένα μετά το άλλο. Η πιο συγκινητική, ωστόσο, ανάρτηση, η οποία αναδημοσιεύτηκε χιλιάδες φορές, ήταν εκείνη που ανέβηκε στο Twitter της Ακαδημίας, εικονίζοντας το Ginne, έναν χαρακτήρα στον οποίο ο Williams είχε χαρίσει τη φωνή του, να αποχαιρετά τον Aladdin και να “ελευθερώνεται”. Το εν λόγω tweet αναδημοσιεύτηκε από 300 χιλιάδες λογαριασμούς, ενώ προβλήθηκε σε περίπου 70 εκατομμύρια άτομα.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση της Ακαδημίας, ωστόσο, δέχτηκε σφοδρή κριτική από το AFSP (American Foundation of Suicide Prevention), ως προς την παρουσίαση τους θανάτου του Williams με τρόπο ιδιαίτερα “εορταστικό”, περνώντας μία λανθασμένη εντύπωση για την αυτοκτονία, σύμφωνα με την Christine Moutier, επικεφαλής γιατρό του οργανισμού.

4. #TheDress
#TheDress

#TheDress

Όλοι θυμόμαστε όταν τον Φεβρουάριο του 2015 μία φωτογραφία ενός φορέματος είχε πλημμυρίσει τα social media, συνοδευόμενη από το δίλημμα “χρυσό και άσπρο ή μπλε και μαύρο“. Ο λόγος για την διάσημη φωτογραφία που δημιουργούσε ένα οπτικό τρικ αναφορικά με τα χρώματά της, διχάζοντας τον κόσμο των social media. Η εν λόγω φωτογραφία είχε μάλιστα απασχολήσει τόσο πολύ που το hashtag #TheDress, το οποίο τη συνόδευε, είχε αναφερθεί σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια tweets.

5. To 1o tweet της Caitlyn Jenner

Παραμένοντας στο 2015, η Caitlyn Jenner ξανα-συστήνεται στον κόσμο των social media μέσα από ένα tweet της στο οποίο αναφέρει την χαρά που νιώθει, ούσα πλέον ο εαυτό της μετά από αρκετές δυσκολίες, ενώ αναφέρει πως ανυπομονεί να ξανα-γνωρίσει και η ίδια τον εαυτό της και τον κόσμο. Μετά το συγκεκριμένο tweet ο λογαριασμός της Caitlyn ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, φτάνοντας τους 1 εκατομμύριο followers σε χρόνο ρεκόρ για τα έως τότε δεδομένα της πλατφόρμας.

6. #MeToo

Το πασίγνωστο, πλέον, hashtag #MeToo, που συμβολίζει ένα ολόκληρο παγκόσμιο κίνημα ενάντια στη σεξουαλική βία, ξεκίνησε με ένα tweet της Alyssa Milano, τον Οκτώβριο του 2017, η οποία, χρησιμοποιώντας την έκφραση “me too”, καλούσε γυναίκες και άντρες να μοιραστούν τη δική τους ιστορία κακοποίησης. Με την δημοσιότητα που κέρδιζε σιγά-σιγά το tweet όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανοίγοντας, μιλώντας για τα προσωπικά τους τραύματα, δημιουργώντας ένα κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τα θύματα σεξουαλικής βίας και ταυτόχρονα την ανάγκη για μία επανα-οργάνωση της κοινωνίας με τέτοιον τρόπο, που να στέκεται δίπλα στα θύματα και όχι απέναντί τους, βοηθώντας τα να καταδείξουν τους βιαστές τους. Μέσα στο σύνολο των αποκαλύψεων, πολλά ονόματα “διάσημων” θητών βγήκαν στο φως, αποδεικνύοντας πως κανείς δεν είναι “τόσο διάσημος” ή “τόσο δυνατός” ώστε να ξεφύγει από τις συνέπειες των πράξεών του.

7. Twitter VS Donald Trump
Trump VS Twitter, πηγή: unsplash

Trump VS Twitter, πηγή: unsplash

Η σχέση του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump, και της διάσημης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, έχει περάσει από διάφορα στάδια, με τον ίδιο να κάνει προκλητικές δηλώσεις μέσω του λογαριασμού του και το Twitter να απαντάει είτε παραθέτοντας συνδέσμους, είτε σβήνοντας tweets, είτε «παγώνοντας» προσωρινά το προφίλ του. Ο πρώην πλανητάρχης, μάλιστα, έχει κατά καιρούς αναφέρει πως θα κινηθεί κατά της συγκεκριμένης πλατφόρμας. Το αποκορύφωμα αυτής της “σύγκρουσης”, το οποίο απασχόλησε και όλον τον πλανήτη, μέσω της έκτασης που δόθηκε στο ζήτημα, έλαβε χώρα στις αρχές του Ιανουαρίου του 2021, όταν, λίγες μέρες πριν την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, οπαδοί του Trump εισέβαλαν στο Καπιτώλιο προχωρώντας σε βανδαλισμούς.

Η αντίδραση του πρώην Αμερικανού προέδρου ήταν να tweet-άρει ξανά για την “νοθεία” των εκλογών του 2020, αλλά και να εκφράσει την αγάπη του προς τους εισβολείς του Καπιτωλίου. Το Twitter, τότε, είχε δράσει άμεσα, ζητώντας από τον Trump να κατεβάσει τα συγκεκριμένα tweets, πράξη που θα συνοδευόταν από 12ωρη απενεργοποίηση του λογαριασμού του. Σε αντίθετη περίπτωση ο λογαριασμός θα παρέμενε κλειδωμένος. Η συγκεκριμένη αντιμετώπιση ακολουθήθηκε και από άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπου το συγκεκριμένο περιεχόμενο είχε αναδημοσιευτεί και το θέμα έλαβε μεγάλες διαστάσεις, τόσο στον αμερικανικό, όσο και στον ξένο τύπο, αλλά και στα social media.

8.#BlackLivesMatter
#BlackLivesMatter, πηγή: unsplash

#BlackLivesMatter, πηγή: unsplash

Μετά τη δολοφονία του George Floyd, μπροστά στα μάτια δεκάδων περαστικών, από έναν Αμερικάνο αστυνομικό και με το βίντεο της δολοφονίας του να γίνεται viral σε όλα τα social media, ένα μεγάλο κύμα οργής απέναντι στην αστυνομική βία και την υποβάθμιση της ζωής των Αφροαμερικάνων ξεσπάει σε παγκόσμια κλίμακα. Εκείνη την περίοδο βγαίνει το hashtag #BlackLivesMatter, το οποίο trendάρει στο Twitter, αλλά και στα υπόλοιπα social media, από την 1η στιγμή, ενημερώνοντας και κινητοποιώντας όλο και περισσότερους ανθρώπους γύρω από την κατάσταση που επικρατεί στην Αμερική όσον αφορά την αστυνομική βία και την στοχοποίηση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις γύρω από το ζήτημα διεξάγονται ανά την Υφήλιο, αποδεικνύοντας πως μερικές φορές τα social media, με την δυνατότητα που έχουν να ενώνουν τους ανθρώπους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν εργαλεία που θα οδηγήσουν στην αλλαγή των καιρών.

9. #ChineseRocket
#ChineseRocket, πηγή: Twitter/@mhackling

#ChineseRocket, πηγή: Twitter/@mhackling

Πριν από περίπου έναν χρόνο, τον Μάιο του 2021, όλα τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης “βουίζουν” από την είδηση της ανεξέλεγκτης επιστροφής στη Γη του κινέζικου πυραύλου Long March 5B. Ο μεγάλος “χαμός”, ωστόσο, γίνεται την ημέρα της επικείμενης πρόσκρουσής του με τη Γη, τα ξημερώματα ανάμεσα στην 7η και 8η Μαΐου. Μέσα στο 6ωρο που είχε ανακοινωθεί πως περιμένουμε την πρόσκρουση τα social media, και πιο συγκεκριμένα το Twitter, παίρνουν φωτιά με σχετικές δημοσιεύσεις και το hashtag #ChineseRocket. Από memes και αστεία, μέχρι φωτογραφίες στις οποίες ο πύραυλος είναι ορατός, τραβηγμένες από διάφορα μέρη της Γης, το Twitter κινείται στην τροχιά του πυραύλου.

10. Ήξεις, αφήξεις η αγορά του Twitter από τον Elon Musk
Elon Musk και Twitter

Elon Musk και Twitter

Το τελευταίο μας και πιο πρόσφατο, ίσως, θέμα που απασχόλησε το Twitter με παραπάνω από έναν τρόπους και έγινε viral εντός και εκτός της πλατφόρμας, είναι η αγορά της από τον Elon Musk. Τον περασμένο Απρίλιο, όταν ανακοινώθηκε πως ο Musk σκόπευε να αγοράσει το Twitter, όλοι έκαναν λόγο για την αγορά του αιώνα, με την είδηση να γίνεται απευθείας viral ενός και εκτός πλατφόρμας. Ο ίδιος ο Αμερικάνος επιχειρηματίας, μάλιστα, είχε ανακοινώσει ορισμένες αλλαγές που σκόπευε να πραγματοποιήσει στην πλατφόρμα με την αγορά της.

Από τον Απρίλιο, ωστόσο, που ανακοινώθηκε η επιθυμία για τη συγκεκριμένη επένδυση, και με όλες τις απαραίτητες διαδικασίες να έχουν αρχίσει να τρέχουν, ο Musk δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα την αγορά της πλατφόρμας, με το Twitter να ισχυρίζεται πως έχει παραβιάσει το συμβόλαιο. Προς το παρόν όλα έχουν παγώσει και μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η συγκεκριμένη υπόθεση. Ένα είναι σίγουρο: το Twitter -με ή χωρίς Elon Musk- έχει ακόμα πολλές viral στιγμές να μάς χαρίσει.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b