MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

5ο Θερινό Βιβλιοστάσιο: Νέες εκδόσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις και συζητήσεις στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Το 5ο Θερινό Βιβλιοστάσιο, μια ιδιαίτερη συνάντηση μικρών εκδοτικών εγχειρημάτων, έρχεται, στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, με νέες εκδόσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις, και άλλες εκδηλώσεις.

5ο Θερινό Βιβλιοστάσιο: Νέες εκδόσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις και συζητήσεις στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
Monopoli Team

Η Σύμπραξη Εκδοτικών Εγχειρημάτων μάς προσκαλεί, από τις 7 έως τις 10 Ιουλίου, στο 5ο Θερινό Βιβλιοστάσιο, το οποίο και θα λάβει χώρα στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Μια ιδιαίτερη συνάντηση μικρών εκδοτικών εγχειρημάτων με νέες εκδόσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις, συναντήσεις και μπαρ.

Λίγα λόγια από τη Σύμπραξη Εκδοτικών Εγχειρημάτων:

«Το Θερινό Βιβλιοστάσιο, που φέτος διοργανώνεται για 5η χρονιά, προέκυψε από την ιδιαίτερη συνάντηση μικρών εκδοτικών εγχειρημάτων με πολύ διαφορετικές αφετηρίες αλλά συνδιαλεγόμενες διαδρομές.

Στόχος είναι το Θερινό Βιβλιοστάσιο να γίνει και πάλι ένας τόπος συνάντησης με αφορμή τα βιβλία. Τα βιβλία που απευθύνονται σε ανήσυχα πνεύματα και φλογερές ψυχές, τα βιβλία που μετουσιώνουν τη μοναχική ανάγνωση σε συλλογική πρακτική, που ασκούν κριτική στο υπάρχον, που φιλοδοξούν να δημιουργούν ρωγμές και ανοίγματα εκεί όπου υψώνονται τοίχοι.

Αυτή είναι η κοινή αντίληψη για το βιβλίο όλων εμάς που συμμετέχουμε στη Σύμπραξη Εκδοτικών Εγχειρημάτων, και στο φετινό Θερινό Βιβλιοστάσιο θέλουμε να τη μοιραστούμε με όλους και όλες εσάς που είστε αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της προσπάθειας.

Σας καλούμε να βρεθούμε, λοιπόν, ξανά, επιμένοντας στη συμπόρευση, την αλληλεγγύη, την αντίσταση, τη δημιουργία. Σας καλούμε να συζητήσουμε, να μοιραστούμε αναζητήσεις, απόψεις και ιδέες. Γνωρίζουμε πως έτσι μόνο μπορούμε να δώσουμε το στίγμα ενός διαφορετικού πολιτισμού, ενός πολιτισμού συνεργασίας, παρέμβασης και αμφισβήτησης.

Θέλουμε το Θερινό Βιβλιοστάσιο να γεμίσει και αυτό το καλοκαίρι με φίλες και φίλους των βιβλίων, ώστε να γίνει εκ νέου εφαλτήριο για την άνθηση της «εκτός των τειχών» βιβλιοπαραγωγής, στην οποία βλέπουμε και τη δική μας εκδοτική δραστηριότητα.

Σας περιμένουμε λοιπόν, 7-10 Ιουλίου, κάθε απόγευμα από τις 6 έως τις 11 το βράδυ, στον δροσερό κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Πεζόδρομος Ερμού, Θησείο) για το 5ο Θερινό Βιβλιοστάσιο!

Ελάτε!»

Συμμετέχουν:

Ακυβέρνητες Πολιτείες / Αλφειός / Αντίποδες / Απρόβλεπτες Εκδόσεις / Ασίνη / Βαβέλ / Εκδόσεις των ξένων / Εκδόσεις των Συναδέλφων / Εκτός Γραμμής / Ελευθεριακή Κουλτούρα / Ενύπνιο / Έρμα / Εύμαρος / Ισνάφι / Κέλευθος / Κυψέλη / Μάγμα / Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο / Ουαπίτι / Πανοπτικόν / Σκαρίφημα / Τεφλόν / Ψηφίδες / Angelus Novus / Ars Nocturna / Carnivora / Firebrand / futura / Loggia / Opportuna / Redmarks

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων 

Πέμπτη 07–07–2022

19.30 | Η αβάσταχτη θεσμικότητα της σύγχρονης τέχνης

Με αφορμή το νέο του βιβλίο Ιστορία της Τέχνης 1945-1975. Από τη μοντέρνα στη σύγχρονη τέχνη (εκδόσεις futura) ο Νίκος Δασκαλοθανάσης, καθηγητής ιστορίας της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, μιλά για τη σχέση της σύγχρονης τέχνης με το θεσμικό σύστημα μέσω του οποίου η καλλιτεχνική παραγωγή της εποχής μας παρουσιάζεται, διανέμεται και «καταναλώνεται».

21:15 | Αραβίδες ντίβες: Ανθολογία σύγχρονης αραβο-αμερικανικής ποίησης

Δεκατρείς σύγχρονες Αραβο-αμερικανίδες ποιήτριες που αντιτάσσονται στο ρατσιστικό στερεότυπο της βουβής, άβουλης Αραβίδας και αναδεικνύουν τους βαθιούς και μακραίωνους ιδεολογικούς και υλικούς δεσμούς ανάμεσα στον ρατσισμό και τον σεξισμό. Γράφουν ποίηση που ξεχωρίζει για τη δύναμη, το πάθος και την πρωτοτυπία της, ποίηση που αφυπνίζει, εμπνέει, συγκινεί, καθηλώνει.

*Την έκδοση (Τεφλόν & Αρχείο 71) θα παρουσιάσει η συντακτική ομάδα του περιοδικού Τεφλόν.

Παρασκευή 08–07–2022

19:30 | Ο Μακιαβέλι μετά τον Μακιαβέλι: Κριτική παρουσίαση-συζήτηση του ομώνυμου συλλογικού τόμου

Ο Μακιαβέλι θεωρείται ο θεμελιωτής της νεότερης πολιτικής θεωρίας. Τα κείμενα του τόμου προβληματοποιούν όψεις του μακιαβελικού έργου, και συνεπώς των θεμελίων της νεωτερικότητας: καταδεικνύουν ότι έννοιες παραμελημένες μέχρι τώρα στον ελληνικό χώρο (η επιθυμία, ο διχασμός, η προοπτική) αποτελούν κοινούς τόπους των μακιαβελικών σπουδών, αναδεικνύουν τη σχέση του Μακιαβέλι με τη δημοκρατική και τη σοσιαλιστική θεωρία, και στρέφουν την προσοχή στα λιγότερο μελετημένα έργα του. Επιμέλεια τόμου: Χρυσάνθη Αυλάμη, Βίκυ Ιακώβου, Σωτήρης Σιαμανδούρας, Γιώργος Φαράκλας.

Τη συζήτηση ανοίγουν η Βίκυ Ιακώβου, εκ των επιμελητών, επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η Φωτεινή Βάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Φιλοσοφίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, και ο Θωμάς Νουτσόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

21.15 | Επικαιροποιώντας την κρίση του μαρξισμού

Με αφορμή τη συγκέντρωση και έκδοση σε έναν τόμο από τις εκδόσεις Εκτός Γραμμής των σημαντικότερων δημόσιων παρεμβάσεων, μέσω των οποίων ο Γάλλος φιλόσοφος Λουί Αλτουσέρ επιχείρησε την περίοδο 1976-78 να αναφωνήσει και ταυτόχρονα να προβληματοποιήσει την κρίση του μαρξισμού, ο Νίκος Νικήσιανης, διδάκτορας βιολογίας, ο Γιώργος Φουρτούνης, αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και η Δήμητρα Αλιφιεράκη, εκπαιδευτικός και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του marginalia.gr, συζητούν για την ιστορία, αλλά κυρίως για τη συγκυρία της κρίσης του μαρξισμού για τα θεωρητικά και πολιτικά της διακυβεύματα στις σημερινές συνθήκες. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιώργος Καλαμπόκας, μέλος της εκδοτικής ομάδας των εκδόσεων Εκτός Γραμμής.

Σάββατο 09–07–2022

19.30–21.00 | Birds in the night

Μετά το μυθιστόρημά του «Η πάλη με τον άγγελο», που παρουσιάστηκε στο περσινό Βιβλιοστάσιο, ο Σταμάτης Πολενάκης επιστρέφει στην ποίηση με το Birds in the night (εκδόσεις Ενύπνιο), σε μία τέχνη που υπηρετεί με αφοσίωση και έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 2017.

21.15 | Φιλοσοφία του κινηματογράφου

Για το ομώνυμο βιβλίο του Νίκου Σαραφιανού (εκδόσεις Εύμαρος) θα μιλήσουν ο Δημήτρης Γιατζουζάκης, κινηματογραφιστής, η Θάλεια Παπαδοπούλου, ηθοποιός, ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης, δημοσιογράφος, και ο συγγραφέας. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο υπεύθυνος των εκδόσεων Εύμαρος.

Κυριακή 10–07–2022

19.30 | Η λογοτεχνία σε δυστοπικούς καιρούς: Το «Εμείς» του Γιεβγκένι Ζαμιάτιν

Το «Εμείς» του Γιεβγκένι Ζαμιάτιν αποτελεί ένα βιβλίο-ορόσημο της λογοτεχνίας του φανταστικού, ένα δυστοπικό μυθιστόρημα ιδιαίτερης λογοτεχνικής αξίας που συνέβαλε τα μέγιστα στον καθορισμό και την εξέλιξη του είδους. Οι εκδόσεις Έρμα επανεκδίδουν το βιβλίο για πρώτη φορά σε μετάφραση από τα ρωσικά, με την έκδοση να συμπεριλαμβάνει δύο επίμετρα των Ούρσουλα Λε Γκεν και Τζορτζ Όργουελ.

*Για το βιβλίο συζητούν η Σοφία Αυγερινού, μεταφράστρια και ο Φιλήμονας Πατσάκης, συγγραφέας. Τη συζήτηση συντονίζει ο εκδότης Νίκος Κατσιαούνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΝταν Μπράουν: 5 must-read βιβλία του συγγραφέα, που αξίζουν μία θέση στη βιβλιοθήκη μας12.09.2018

21.15 | Το Ρεμπέτικο στην τέχνη

Με αφορμή το νέο βιβλίο του Δημήτρη Κατσορίδα «Το Ρεμπέτικο στην τέχνη» (εκδόσεις RedMarks), βρίσκονται και συνομιλούν ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, τραγουδιστής, η Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιός-σκηνοθέτις και ο Γιώργος Αλτής, μουσικός-συγγραφέας. Τη συζήτηση συντονίζει η Φαίη Τζανετοπούλου, σκηνοθέτις.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

5ο Θερινό Βιβλιοστάσιο | 7-10 Ιουλίου 2022

18:00-23:00

Κτίριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134, Θησείο

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b