MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Somebody Feed Phil: Το γαστρονομικό ντοκιμαντέρ του Netflix που μάς ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο

Το ανανεωμένο με νέα επεισόδια food documentary του Netflix «Somebody Feed Phil» σε ταξιδεύει με τις γαστρονομικές του περιπέτειες σε όλο τον κόσμο.

author-image Ναταλία Βουρλιωτάκη

Έχοντας παρακολουθήσει αρκετές σειρές-ντοκιμαντέρ που εστιάζουν στη γαστρονομία και στην εξερεύνηση νέων πολιτισμών, η ταξιδιωτική σειρά-ντοκιμαντέρ «Somebody Feed Phil» ή αλλιώς «Ταΐστε τον Φιλ» τράβηξε όσο καμία το ενδιαφέρον μου.

Πρόκειται για ένα αμερικάνικο κοινωνικό food documentary του Netflix σε σκηνοθεσία του John Bedolis και παρουσίαση του Philip Rosenthal, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2018 και δημιουργήθηκε μετά την επιτυχία της προηγούμενης εκπομπής του Philip Rosenthal, «I’ll Have what Phil’s having,PBS». Η σειρά διαθέτει 5 σεζόν, εκ των οποίων η τελευταία ανανεώθηκε με νέα επεισόδια πριν από λίγες εβδομάδες.

Σε κάθε επεισόδιο, ο πρόσχαρος και πάντα χαμογελαστός παρουσιαστής, Philip Rosenthal, επισκέπτεται μία καινούρια πόλη, εξερευνά νέες κουλτούρες, δοκιμάζει νέες γεύσεις, συναντάει ντόπιους φίλους του και δημιουργεί νέους. Παρόλο που η εκπομπή εντάσσεται στο είδος των food documentaries, ο κυριότερος στόχος της συγκεκριμένης σειράς είναι η ανακάλυψη των παραδόσεων, της ιστορίας πολλών διαφορετικών πολιτισμών και η γνωριμία με τους ανθρώπους και τις αξίες κάθε περιοχής, με αφορμή το φαγητό.

Για τον Phil, το φαγητό είναι ένας τρόπος βαθύτερης κατανόησης, επικοινωνίας και σύνδεσης με τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να αναπτύσσει δεσμούς με τους ντόπιους κάθε πόλης που ανακαλύπτει. Όπως εξομολογείται ο ίδιος: «Κάνω μια δουλειά που αφορά στην ανθρώπινη επικοινωνία που επιτυγχάνεται μέσω του φαγητού και, εύχομαι, μέσω του χιούμορ επίσης. Οι άνθρωποι είναι που κάνουν την διαφορά, θέλω και για μένα να είμαι ανθρώπινος, ουσιαστικά ο εαυτός μου. Έχουμε ήδη αρκετούς ανθρώπους που γράφουν τέλεια στον φακό. Εγώ όμως δεν πρόκειται να γίνω Κιμ Καρντάσιαν!».

Έχει ταξιδέψει στην Ευρώπη, την Ασία, την Αμερική και την Αφρική με κεντρικό άξονα τη γαστρονομία που χαρακτηρίζει την εκάστοτε περιοχή. Επισκέπτεται εστιατόρια , φάρμες, καντίνες και μικρά τοπικά μαγαζιά, ενώ παράλληλα προωθεί μέσω της εκπομπής του φιλανθρωπικούς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε κάθε πόλη. H σειρά προβάλλει τόσο εστιατόρια με αστέρια Michelin όσο και μαγαζιά με street food, ικανοποιώντας το γούστο κάθε θεατή και δίνοντας μια ολοκληρωμένη γαστρονομική άποψη κάθε περιοχής.

Χαρακτηριστικό στοιχείο –και για πολλούς το πιο επιτυχημένο μέρος- της εκπομπής αποτελεί το τέλος κάθε επεισοδίου, όπου ο Phil –κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων σεζόν- επικοινωνούσε μέσω βιντεοκλήσης με τους γονείς του και τους εξιστορούσε τις νέες του περιπέτειες, και έπειτα, όταν ο πατέρας του, Max, του έλεγε ένα ανέκδοτο. Μετά τον θάνατο και των δύο γονιών του το 2021, στην πέμπτη σεζόν ο Phil κλείνει κάθε επεισόδιο και με έναν διαφορετικό καλεσμένο, είτε με την οικογένεια του είτε με φίλους του, από τους οποίους ζητάει κάθε φορά να του πουν και ένα ανέκδοτο, ακριβώς όπως έκανε ο μπαμπάς του.

Τα μέρη που μας ταξιδεύει στην 5η σεζόν

Ο πρώτος ταξιδιωτικός προορισμός του Philip Rosenthal στην πέμπτη σεζόν είναι το Μεξικό, συγκεκριμένα η φημισμένη για το φαγητό της πόλη Oaxaca, όπου δοκίμασε χαρακτηριστικά πιάτα της, όπως κρεατοελιές, memelas -τηγανητά snacks-, mezcal -αλκοολούχο ποτό αγαύης-, mole-μεξικάνικη σάλτσα-, σαλάτα σκουληκιών και chicharrones, ένα κυρίως πιάτο με φιλέτο λευκού ψαριού και την συνοδεία δροσερής σαλάτας, που συναντάται στην Λατινική Αμερική και στο Μεξικό. Στο ταξίδι του συνάντησε τον ηθοποιό Jimmi Simpson, με τον οποίο εξερεύνησαν τις ιδιαίτερες γεύσεις και την αναλλοίωτη πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.

Το επόμενο ταξίδι του έγινε στην Πολιτεία του Maine που βρίσκεται στην περιοχή της Νέας Αγγλίας των βορειοανατολικών ΗΠΑ. Ο Phil επισκέπτεται τα ξαδέλφια του στην φάρμα τους, απολαμβάνει τα φημισμένα ρολά αστακού με βούτυρο και συμμετέχει στις αγροτικές εργασίες προβάλλοντας έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής μακριά από τα αστικά κέντρα.

Επόμενος προορισμός του Phil είναι το Ελσίνκι, η πρωτεύουσα της Φινλανδίας, όπου παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, η φιλοξενία και η ζεστασιά των ντόπιων είναι αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο τον παρουσιαστή. Κάνει σάουνα πάνω σε μία βάρκα στη μέση της θάλασσας απολαμβάνοντας παραδοσιακές λιχουδιές, πάει για ψάρεμα, συναντά την πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Sanna Marin, επισκέπτεται την καντίνα του διάσημου σεφ Kim Mikkola που εργαζόταν στο «Noma», ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Δοκιμάζει τάρανδο, vorschmack, ένα παραδοσιακό φινλανδικό πιάτο που συνδυάζει χοιρινό και αρνίσιο κιμά με ψάρι, λαχανικά και μπαχαρικά.

Phil Rosenthal_Peter Chao

Στη συνέχεια, ο Phil εξερευνά το Portland, πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών που Βρίσκεται βορειοδυτικά της πολιτείας του Oregon κοντά στον Ειρηνικό Ωκεανό.  Επισκέπτεται το «Kachka», ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης, με μενού εμπνευσμένο από τη Ρωσία και συναντά τον σεφ Peter Chao στο μαγαζί που έχει ανοίξει στο γκαράζ του σπιτιού του, «Han Oak». Έπειτα, επισκέπτεται την «Jacobsen Salt Company» όπου συζητά για την παραγωγή αλατιού με τον υπεύθυνο Ben Jacobsen και το «Doe Donuts», ένα vegan μαγαζί με donuts.

Ο τελευταίος προορισμός του Phil για την 5η σεζόν είναι η Μαδρίτη, η κεντρική πρωτεύουσα της Ισπανίας, όπου γεύεται γευστικά tapas, tortillas και άφθονο Jamón, ένα είδος ζαμπόν ξηρής ωρίμανσης που παράγεται στην Ισπανία. Ολοκληρώνει το ταξίδι του με μία επίσκεψη στο γραφικό Toledo, που βρίσκεται κεντρικά της χώρας, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από τη Μαδρίτη.

Ποιος είναι ο Philip Rosenthal και γιατί μας έχει “κερδίσει”;

Ο Phil Rosenthal, δημιουργός και παρουσιαστής του «Somebody Feed Phil», γεννήθηκε το 1960 στο Queens της Νέας Υόρκης και μεγάλωσε στην κομητεία Rockland. Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο Hofstra στο Long Island, όπου σπούδασε θέατρο, ξεκίνησε μια καριέρα ως ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και τηλεοπτικός παραγωγός. Ζει στο Los Angeles με τη σύζυγό του, Monica Horan, και τα δύο τους παιδιά. Δημιούργησε την επιτυχημένη κωμωδία του CBS, «Everybody Loves Raymond», και κέρδισε 15 βραβεία, συμπεριλαμβανομένων δύο για την καλύτερη κωμική σειρά το 2003 και το 2005. Επίσης, έγραψε, σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Exporting Raymond». Η πρώτη ταξιδιωτική σειρά του ήταν, όπως προαναφέρθηκε, το «I’ll Have What Phil’s Having» που έκανε πρεμιέρα το 2015 στο PBS και έλαβε 2 βραβεία  Taste και το βραβείο James Beard για το καλύτερο τηλεοπτικό πρόγραμμα το 2016.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επίσημη ιστοσελίδα του, “Phil Rosenthal World” παρουσιάζονται αναλυτικά τα επεισόδια του food documentary «Somebody Feel Phil» σε όλες τις πόλεις που έχει ταξιδέψει, τα μαγαζιά και το φαγητό που δοκιμάζει. Παράλληλα, αναγράφονται όλες οι σειρές και οι εκπομπές που έχει δημιουργήσει και πρωταγωνιστήσει κατά τη διάρκεια της καριέρας του, όπως επίσης παρουσιάζεται το βιβλίο μαγειρικής «Somebody Feed Phil: The Book» που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2022 και δημιουργήθηκε από τον ίδιο μαζί με την δημοσιογράφο Jenn Garbee. Αποτελεί ένα συνοδευτικό βιβλίο της ομώνυμης σειράς που περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή συνταγών, ιστοριών και φωτογραφιών από τα παρασκήνια της εκπομπής.

Παράλληλα, το site περιλαμβάνει το «Somebody Feed the People» μία πρωτοβουλία του Rosenthal Family Foundation και του Phil Rosenthal, που υποστηρίζει οργανισμούς που δημιουργούν κοινότητες μέσω του φαγητού. Το «Somebody Feed the People» συνεργάζεται με chef και εστιατόρια που παρέχουν τροφή, εκπαίδευση και υποστήριξη σε άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη, όπως για παράδειγμα σε εμπλεκόμενους σε συμμορίες και πρώην χρήστες ουσιών επιτρέποντάς τους να ανακατευθύνουν τη ζωή τους και να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο.

Επίσης, μπορείτε να ακούσετε το podcast, «Naked Lunch», που κάνει μαζί με τον David Wild –τηλεοπτικό συγγραφέα και παραγωγό- το οποίο εστιάζει σε συζητήσεις με επίκεντρο το φαγητό και τα ταξίδια και σε προσωπικές αφηγήσεις των ομιλητών.

Τελικά, ο λόγος που τόσοι τηλεθεατές -και ακροατές podcast- αγαπούν τον Philip Rosenthal είναι γιατί είναι ένας αυθόρμητος, αυθεντικός foodie, που σε ταξιδεύει σε διαφορετικές ηπείρους παγκοσμίως, σε όμορφες γειτονιές και στέκια για street food, σε πολυτελή εστιατόρια και φάρμες. Μέσα από την εκπομπή του γνωρίζεις εκλεκτούς ανθρώπους γύρω από τον τομέα του φαγητού, αλλά και δημοσιογράφους, food bloggers, δημιουργικούς και ταλαντούχους ιδιοκτήτες μικρών μαγαζιών ή και ηλικιωμένους που κρατούν τις παραδόσεις της εκάστοτε περιοχής.

Το χαμόγελο, το χιούμορ και η αισιοδοξία του Phil σε κάνει να τον συμπαθήσεις αμέσως και να τον ακολουθήσεις νοητά σε κάθε ταξίδι του. Σου μεταδίδει με την απλότητα και την αθωότητα του την περιέργεια και το πάθος που έχει για την εξερεύνηση νέων πολιτισμών και νέων ανθρώπων δίνοντας σου ιδέες για τα επόμενα ταξίδια σου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑLove on the Spectrum: H σειρά του Netflix που σε εισάγει στον κόσμο του αυτισμού12.09.2018

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b