MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η Σεβαστή Κωνσταντινίδου μάς μιλά για τη συλλογή διηγημάτων “Ήλιος στο παράθυρο”

Η συγγραφέας Σεβαστή Κωνσταντινίδου μάς μιλά για το ταξίδι της στον κόσμο της λογοτεχνίας, τη νέα συλλογή διηγημάτων της με τίτλο “Ήλιος στο παράθυρο” αλλά και για το αν θα βγει σύντομα ο “ήλιος” και στα δικά μας παράθυρα.

Σεβαστή Κωνσταντινίδου
Σεβαστή Κωνσταντινίδου
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Η Σεβαστή Κωνσταντινίδου “μυήθηκε” στον κόσμο της λογοτεχνίας από νωρίς, σκαρώνοντας τις πρώτες της ιστορίες στην παιδική της ηλικία, αλλά μεγαλώνοντας την κέρδισε η Θεολογία. Λίγο αργότερα όμως, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημιουργική γραφή και το 2021 κυκλοφόρησε το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο «Μυστικοί πράκτορες σε δράση».

Φέτος, από τις εκδόσεις Ιωλκός κυκλοφορεί το 2ο δημιουργικό πόνημα της Σεβαστής Κωνσταντινίδου με τίτλο «Ήλιος στο Παράθυρο». Πρόκειται για μία συλλογή διηγημάτων που έχει σκοπό να μας θυμίσει ξανά αυτά που έχουμε πλέον μεγάλη ανάγκη. Το συναίσθημα δηλαδή της αισιοδοξίας, της αγάπης και τις σχεδόν θεραπευτικές ιδιότητες του να κάνουμε όνειρα και σχέδια για το μέλλον.

Όπως μας λέει η συγγραφέας, τα διηγήματά της μπορεί να συνέπεσαν με την περίοδο της πανδημίας, αυτή δεν αποτέλεσε όμως ποτέ σημείο έμπνευσης της. Οι ιστορίες της είχαν καιρό πριν διαμορφωθεί και κάπως προφητικά «κούμπωσαν» στην περίοδο που διανύουμε, για να μας χαρίσουν λίγο από το φως που ψάχνουμε. Και αν ψάξουμε αρκετά, θα δούμε αυτές τις αισιόδοξες αχτίδες του ήλιου που περιμένουν να μπουν από το παράθυρό μας, όπως ακριβώς συνέβη και στους πρωταγωνιστές των διηγημάτων της Σεβαστής Κωνσταντινίδου.

"Η ελπίδα και τα όνειρα μάς βοηθούν όχι απλώς να επιβιώνουμε αλλά να ζούμε ουσιαστικώς κι αγαπητικώς." - Σεβαστή Κωνσταντινίδου

“Η ελπίδα και τα όνειρα μάς βοηθούν όχι απλώς να επιβιώνουμε αλλά να ζούμε ουσιαστικώς κι αγαπητικώς” – Σεβαστή Κωνσταντινίδου

Πότε ξεκίνησε το ταξίδι σας στον κόσμο της λογοτεχνίας;

Λέξεις σε χαρτιά πάντα έγραφα και οι πρώτες ιστορίες μου μετρούν χρόνια πολλά, με πάνε πίσω στην παιδική μου ηλικία. Συμμετοχές σε συλλογικές δουλειές υπήρξαν από το 2015, ωστόσο η πρώτη προσωπική έκδοση ήρθε το 2021, με το παιδικό βιβλίο “Μυστικοί πράκτορες σε δράση”, από τις εκδόσεις Μολύβι. Το «Ήλιος στο παράθυρο» είναι μια συλλογή διηγημάτων που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2022 από τις εκδόσεις Ιωλκός.

Ποια ήταν η έμπνευσή σας πίσω από την πλοκή των διηγημάτων σας;

Τα διηγήματα είχαν ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα από τη δύσκολη αυτή περίοδο. Η συλλογή περιλαμβάνει ιστορίες που έχουν γραφτεί από το 2013 μέχρι το 2019, οπότε δεν αποτυπώνεται το στίγμα της τελευταίας διετίας. Δημιουργήθηκαν πάνω σε διάφορα θέματα που με απασχολούσαν κατά καιρούς ή πάνω σε λέξεις, εικόνες και ιστορίες που με συγκίνησαν.

Πείτε μας δύο λόγια για το «Ήλιος στο Παράθυρο».

Πρόκειται για μια συλλογή ιστοριών που χωρίζεται σε τρία μέρη: τα εν οίκω, τα εν τω καιρώ εκείνω και τα εν δήμω. Είναι μικρές ιστορίες, ιστορίες της μιας ανάσας που αποκαλύπτουν τους φόβους, τις αγωνίες και τα όνειρα των πρωταγωνιστών. Στο πρώτο μέρος υπάρχουν ιστορίες που αφορούν το σπίτι και την οικογένεια. Στο δεύτερο μέρος οι ιστορίες αναφέρονται σε παλιότερες εποχές, σε ανθρώπους με άλλα προβλήματα και ανησυχίες. Στο τρίτο μέρος οι ιστορίες έχουν να κάνουν με τον χώρο έξω από την οικογένεια, την εργασία και την κοινωνία· έναν χώρο δύσκολο, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και να τα βγάλουμε πέρα. Όλες οι ιστορίες της συλλογής αφήνουν σχισμές, χαραμάδες για να περάσει το φως και να εμφανιστεί ο «Ήλιος στο παράθυρο» ακόμη κι όταν όλα φαίνονται να χάνονται.

Ήλιος στο παράθυρο, Σεβαστή Κωνσταντινίδου. Εκδόσεις Ιωλκός.

Ήλιος στο παράθυρο, Σεβαστή Κωνσταντινίδου. Εκδόσεις Ιωλκός.

Οι χαρακτήρες που δημιουργείτε είναι ίσως από την φύση τους αισιόδοξοι ή έπρεπε να γίνουν στην πορεία της λογοτεχνικής ζωής τους;

Έχω την εντύπωση ότι όλα εξελίσσονται, όλα γίνονται, όλα αλλάζουν και δεν ξέρεις ποτέ πού ακριβώς θα σε πάει η ιστορία που ξεκινάς. Υπάρχουν στοιχεία μέσα στα πρόσωπα,  που παλεύουν για μια θέση στο φως. Σκοτεινές πτυχές αλλά και αισιόδοξες. Επέλεξα σε κάποιο κομβικό σημείο της πορείας τους να εμφανίζεται η φωτεινή πλευρά της ζωής σαν μια αστραπή, μια έκλαμψη, μια ξαφνική συνειδητοποίηση, και τελικά να αφήνονται σε αυτήν. Σαν να τους ψιθυρίζει η ίδια η κατάσταση «δες το αλλιώς».

Πόσα κοινά θα λέγατε πως έχουν με τους ανθρώπους που συναντούμε καθημερινά και συναναστρεφόμαστε μαζί τους;

Θα έλεγα ότι οι περισσότεροι χαρακτήρες των ιστοριών είναι καθημερινοί άνθρωποι που αγωνιούν, ονειρεύονται, που θέλουν να ζήσουν κι όχι απλώς να επιβιώσουν. Άνθρωποι καθημερινοί που μπορεί να είμαστε εμείς ή να είναι δικοί μας αγαπημένοι φίλοι, γονείς, σύζυγοι, παιδιά, γείτονες, συνάδελφοι στην εργασία μας, περαστικοί, ανταγωνιστές μας.

Πόσο σημαντικά είναι τελικά η ελπίδα και τα όνειρα σε περιόδους κρίσης, όπως είναι αυτές που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια;

Πιστεύω ότι είναι το οξυγόνο της ζωής μας τα όνειρα και η ελπίδα. Η ζωή πάντοτε ήταν δύσκολη λίγο πολύ, αν μιλήσουμε με παππούδες και γιαγιάδες θα δούμε ότι έχουν περάσει κι αυτοί δύσκολα χρόνια. Έχω στο ιστορικό της οικογένειας μου προσφυγιές, πολέμους, ξενιτιά, μοναξιά, πολλούς θανάτους. Αν δεν αναζητήσουμε το σχοινί εκείνο που θα μας κρατήσει όχι απλώς όρθιους αλλά που θα μας δώσει ταυτοχρόνως έναν ουσιαστικό λόγο ύπαρξης, πιστεύω, δεν θα τα καταφέρουμε. Η ελπίδα και τα όνειρα μάς βοηθούν όχι απλώς να επιβιώνουμε αλλά να ζούμε ουσιαστικώς κι αγαπητικώς.

Πιστεύετε πως ο «ήλιος» στα δικά μας παράθυρα θα αργήσει να εμφανιστεί;

Πιστεύω ότι εμφανίζεται κάθε μέρα, απλώς δεν τον προσέξαμε ακόμη!

Σε ποιους εμπιστεύεστε πρώτα τις νέες σας λογοτεχνικές δημιουργίες;

Αυστηρός κριτής είναι ο άντρας μου, αυτός είναι ο πρώτος που τα διαβάζει. Η πρακτική και θετική ματιά του εντοπίζει ασάφειες και περιττολογίες.

Τί βρίσκουμε στα άμεσα λογοτεχνικά σας πλάνα;

Αγαπώ πολύ τη μικρή φόρμα και το διήγημα, έτσι πάλι μια συλλογή διηγημάτων είναι ο άμεσος εκδοτικός μου στόχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Μαρία Δριμή μιλά για τη νουβέλα «Ρωγμή στον Τοίχο»12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η συλλογή διηγημάτων της Σεβαστής Κωνσταντινίδου “Ήλιος στο παράθυρο” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός.

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b