MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
15
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδηλώσεις, ταινίες, εκθέσεις στην πόλη: 11 προτάσεις για την Πέμπτη 19 Μαΐου

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε προτάσεις με μερικές από τις πιο αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις για να παρακολουθήσετε στην πόλη σήμερα, Πέμπτη 19 Μαΐου 2022.

«Από το φαίνεσθαι στο είναι»: Αναδρομική έκθεση του Δημήτρη Μανίνη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Αριστούλα Ζαχαρίου

Κινηματογράφος

1. KINO Athens: Αφιέρωμα στο ανεξάρτητο Αμερικανικό Σινεμά στο Bios Athens

Το KINO Athens σε συνεργασία με το Bios, διοργανώνουν κάθε Πέμπτη προβολές με ελεύθερη είσοδο. Πιστό στον στόχο του, ώστε να αποτελέσει ένα ζωντανό film society, με την προβολή σύγχρονων έργων που ενθαρρύνουν τον διάλογο και τη συλλογικότητα, το KINO Athens διοργανώνει για τον Μάιο ένα αφιέρωμα σε ανεξάρτητους Αμερικανούς σκηνοθέτες, με τις τρεις από τις τέσσερις ταινίες του αφιερώματος να προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Πέμπτη 19 Μαΐου: «Gabi on the Roof in July» του Lawrence Michael Levine (2010). Q&A μετά την προβολή (online) με τον σκηνοθέτη Lawrence Michael Levine και τη Sophia Takal, πρωταγωνίστρια και μοντέζ της ταινίας.
Πέμπτη 19/5, 21:00
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Για κρατήσεις θέσεων καλέστε στο 210-3425335.
Bios Cinémathèque, Πειραιώς 84, Αθήνα. Emails: [email protected], [email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦρανκ Κάπρα: Οι αξέχαστες ταινίες του σπουδαίου σκηνοθέτη της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ12.09.2018

Εκθέσεις 

2. «Από το φαίνεσθαι στο είναι»: Αναδρομική έκθεση του Δημήτρη Μανίνη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ο εικαστικός Δημήτρης Μανίνης εγκαινιάζει, την Πέμπτη 19 Μαΐου στις 20:30 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τη δεύτερη αναδρομική του έκθεση «Από το φαίνεσθαι στο είναι». Πρόκειται για 35 έργα που καλύπτουν, αντιπροσωπευτικά όλων των περιόδων, των 45 χρόνων, της εικαστικής δραστηριότητας του.  Τα έργα είναι ανθρωποκεντρικά και το ονειρικό κλίμα που επικρατεί προέρχεται από την αντιπαράθεση του βροτού προς το άφθαρτο, του πρόσκαιρου ρου προς το αιώνιο, πράγμα που παραδίδει στο βλέμμα του θεατή τον αυτοσαρκασμό του δημιουργού.
Εγκαίνια: Πέμπτη 19/5, 20:30
Διάρκεια Έκθεσης: 19 έως 29 Μαΐου 2022
Ωράριο: Δευτέρα έως Κυριακή: 18:00 – 22:00
Είσοδος Ελεύθερη
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος. Τηλ: 2103418550. E-mail: [email protected] | www.mcf.gr

3. Τα Αμάραντα: Έκθεση του Βαγγέλη Πολύζου στην KORI gallery Τα Αμάραντα: Έκθεση του Βαγγέλη Πολύζου στην KORI gallery

Η KORI gallery, ο νεοσύστατος εκθεσιακός χώρος της ιστορικής KORI, στο υποδειγματικά ανακαινισμένο νεοκλασικό κτήριο στην καρδιά της Αθήνας, εγκαινιάζει, την Πέμπτη 19 Μαΐου, στις 19:00, την ατομική έκθεση του εικαστικού Βαγγέλη Πολύζου με τίτλο «Τα Αμάραντα». Η έκθεση αποτελείται από τέσσερις ευανάγνωστες διαφορετικές ενότητες: τα κοσμήματα – πολύτιμα και μοναδικά δαχτυλίδια, περιδέραια, καρφίτσες, ενώτια και άλλα φορέσιμα στολίδια από κέρατο, κόκκαλο, ασήμι, μπρούντζο και έβενο, τα χρηστικά και κοσμητικά συλλεκτικά αντικείμενα – κοχλιάρια και πηρουνάκια, μαχαίρια και σελιδοδείκτες ή επιτραπέζια κουτιά, τα δουλεμένα στο χέρι λουλούδια  – στάχυα ανεμώνες και κρινάκια, αγριοκαρότα, αγριοτριαντάφυλλα και άλλα υπερμεγέθη γλυπτά ευφυούς σύλληψης και εκτέλεσης, και, τέλος, τα γλυπτά μικρά δέντρα – φοίνικες, κέδροι, μουριές, ροδιές και αγριομηλιές, αρμολογούν το πρωτογενές και αυθύπαρκτο εικαστικό σύμπαν του καλλιτέχνη.
Εγκαίνια: Πέμπτη 19/5, 19:00
Διάρκεια Έκθεσης: Από 19 Μαΐου έως 15 Ιουνίου 2022
Ωράριο: Δευτέρα/Τετάρτη/Σάββατο: 10:00 – 17:00 και Τρίτη/Πέμπτη/Παρασκευή: 10:00 – 20:00.
Είσοδος Ελεύθερη 
Kori Gallery, Μητροπόλεως 13, Αθήνα. Τηλ: 210 323 3534. Ε: [email protected] | https://www.kori.gr/el/

4. Πορτρέτα σώματος: Έκθεση του Πέτρου Καραβέβα στην γκαλερί Contemporary Athens Πορτρέτα σώματος: Έκθεση του Πέτρου Καραβέβα στην γκαλερί Contemporary Athens

Μια νέα ενότητα έργων που δημιούργησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρουσιάζει ο εικαστικός καλλιτέχνης Πέτρος Καραβέβας στη νέα του ατομική έκθεση που έχει τίτλο «Πορτρέτα Σώματος» που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Contemporary Athens στις 19 Μαΐου. Ο καταξιωμένος ζωγράφος γι’ άλλη μια φορά θέτει στο κέντρο του ζωγραφικού του σύμπαντος τον άνθρωπο και τον εξυψώνει με τη ζωγραφική του. Ο ζωγράφος εστιάζει στα σώματα των μοντέλων του σαν να είναι πρόσωπα. Αναζητεί μέσα από τις στάσεις τους, την κίνηση, την τοποθέτηση τους στον χώρο, να αναδείξει τα αισθήματα τους, την ψυχοσύνθεση τους, τον χαρακτήρα, την ιδιοσυγκρασία τους.
Εγκαίνια: Πέμπτη 19/5, στις 19:00
Διάρκεια Έκθεσης: 19 Μαΐου έως 11 Ιουνίου 2022
Ωράριο: Δευ/Τρi/Τετ/Πέμ/Παρ: 10π:μ: – 6μ:μ: και Σάββατο: 11π:μ: – 3μ:μ.
Γκαλερί Contemporary Athens, Λεβέντη 1,Κολωνάκι , Αθήνα. Τηλ. +30 2107295388. Ε: [email protected] | https://el.contemporaryathens.com/

5. «(Συν)Εργαστηρίου για την ιθαγένεια»: Ομαδική έκθεση στο Victoria Square Project

Η ΚΟΛΛΕΚΤΙΒΑ για την κοινωνική καινοτομία και τον πολιτισμό και το Victoria Square Project σας προσκαλούν στην έκθεση του «(Συν)Εργαστηρίου για την ιθαγένεια». Το «(Συν)Εργαστήριο για την ιθαγένεια», τα έργα του και οι δράσεις που τα προ(σ)καλούν πραγματεύονται την ταυτότητα, την ελληνικότητα, την ισότητα, τη διαφορετικότητα, τη δημοκρατία, την ένταξη, όχι μόνο ως αναπαράσταση αλλά και ως βιωμένη εμπειρία της συνύπαρξης και της συνδημιουργίας. Έξι καλλιτέχνες/ιδες, με διαφορετικές καταβολές και πρακτικές αλλά παράλληλα πολλά κοινά στοιχεία, πλαισιωμένοι/ες από επιμελητές/ριες, ανθρωπολόγους και ακτιβιστές/ριες, συζητούν και δημιουργούν με αφορμή τον ισχύοντα νόμο περί ιθαγένειας στην Ελλάδα.
Εγκαίνια: Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, 19:30
Διάρκεια: 20 Μαΐου – 22 Ιουνίου 2022
Ελεύθερη πρόσβαση
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο: 12:00 – 20:00. Θα υπάρχει η δυνατότητα διαμεσολάβησης, Τρίτη-Σάββατο 12:30-14:30, 17:30-19:30.

6. «Τρεις τόποι»: Έκθεση του Βασίλη Γεροδήμου στο Potential Project

To Potential Project παρουσιάζει την νέα ατομική έκθεση του Βασίλη Γεροδήμου με τίτλο «Τρεις τόποι». Η δουλειά του Βασίλη Γεροδήμου χαρακτηρίζεται από τη διαλογική συνύπαρξη ετερογενών υλικών. Η έκθεση σηματοδοτεί την επιστροφή του σε τόπους που ενεργοποιούν τη μνήμη και τις αισθήσεις του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο «τόπος» είναι τριμερής, οικείος και μεταφορικός, αναφέρεται δηλαδή στα τρία υλικά με τα οποία έχει δουλέψει εκτενώς ο καλλιτέχνης. Τα υλικά αυτά είναι η πέτρα, το μάρμαρο και το χαρτί, που αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα τον τόπο καταγωγής του (Ήπειρος) και τους δύο τόπους μαθητείας και σπουδών (Τήνος και Αθήνα).
Εγκαίνια: Πέμπτη 19 Μαΐου, 19:00 – 22:00
Διάρκεια Έκθεσης: 19 Μαΐου – 19 Ιουνίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη-Παρασκευή 17:00-21:00, Σάββατο-Κυριακή 13:00-18:00
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Potential Project, Ανδρέα Μεταξά 25, Εξάρχεια, Αθήνα. Τηλ: 210 3817517. Ε: info.potentialproject(at)gmail.com.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΔιεθνής Ημέρα Μουσείων – «Η Δύναμη των Μουσείων»: Όλα όσα μπορούμε να κάνουμε στα μουσεία της πόλης με αφορμή την ημέρα12.09.2018

Άλλες εκδηλώσεις

7. | 8ο Bazaar Βιβλίων στο Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη οργανώνει φέτος το 8ο Bazaar βιβλίων δια ζώσης στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, με εκδόσεις του Μουσείου σε έκπτωση 50 % και 70% και τμήμα με second hand βιβλία σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, και παράλληλα online bazaar που θα τρέξει περισσότερες μέρες (Δευτέρα 16 έως Κυριακή 22 Μαΐου). Οι θεματικές των εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη καθρεφτίζουν τη φυσιογνωμία, τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητες του Ιδρύματος και εκτείνονται από την Κλασική Ελλάδα, τον Βυζαντινό πολιτισμό, τη Λαογραφία, τη Νεοελληνική Ζωγραφική, τη Γλυπτική και την Αρχιτεκτονική, μέχρι τη Φωτογραφία και την Ευρωπαϊκή τέχνη. Η διεύθυνση του online bazaar βιβλίων – bazaar.benaki.org – θα είναι ενεργή τις μέρες διεξαγωγής του.
19-22 Μαΐου 2022
Χώρος δια ζώσης bazaar: Μουσείο Μπενάκη – Κτίριο Οδού Πειραιώς 138, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου. Τηλέφωνο: 210 345 3111. Email: [email protected] | https://www.benaki.org
Το online bazaar διεξάγεται εδώ από τις 16 έως τις 22 Μαΐου 2022
Δείτε τον Κατάλογο των εκδόσεων εδώ

8. «Oι διαδρομές του εθνικισμού στις αρχές του 20ού αιώνα και η επικαιρότητά τους»: Συζήτηση από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σας προσκαλούν στη συζήτηση με θέμα «Oι διαδρομές του εθνικισμού στις αρχές του 20ού αιώνα και η επικαιρότητά τους»  με αφετηρία την έκδοση του βιβλίου του Παρασκευά Ματάλα «Κοσμοπολίτες εθνικιστές: Ο Μωρίς Μπαρρές και οι ανά τον κόσμο “μαθητές” του» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2021). Συνομιλούν οι: Ελευθερία Ζέη, Επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας Νέων Χρόνων, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αντώνης Λιάκος, Ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ιστορίας, ΕΚΠΑ, Ανδρέας Λυμπεράτος, Επίκουρος καθηγητής Νεότερης Βαλκανικής Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χρήστος Χατζηιωσήφ, Ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων, Πανεπιστήμιο Κρήτης και ο συγγραφέας. Συντονίζει ο ιστορικός Στρατής Μπουρνάζος.
Πέμπτη 19/5, 20:30
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134, Αθήνα. 

9. | 11ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ» στο Τρένο στο Ρουφ

Tο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «τα 12 Κουπέ», πιστό στο ετήσιο ανοιξιάτικο ραντεβού του, οργανώνεται και φέτος από την Αμαξοστοιχία – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ για 11η χρονιά. Νέες καλλιτεχνικές ομάδες και μεμονωμένοι καλλιτέχνες δημιουργούν και παρουσιάζουν καθημερινά επί ένα συνεχές δεκαπενθήμερο performances σύντομης διάρκειας (10-30 λεπτών) από την Κυριακή 15 Μαΐου έως και την Κυριακή 29 Μαΐου 2022. Στα 11 αυτά χρόνια, το Φεστιβάλ που εμπνεύστηκε και καθιέρωσε η Τατιάνα Λύγαρη, αναδεικνύει, ενθαρρύνει και προωθεί νέους καλλιτέχνες και ομάδες από τους χώρους του Θεάτρου, της Μουσικής, του Χορού και των Εικαστικών προσφέροντας βήμα έκφρασης και δημιουργίας αλλά και έναυσμα για νέες συνεργασίες.
15-29 Μαΐου 2022 | Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ
Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη προϋπόθεση τα δελτία εισόδου.Έναρξη διανομής δελτίων εισόδου για τις performances τής κάθε ημέρας από 18.30 στο ταμείο της Αμαξοστοιχίας.
Αμαξοστοιχία – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ, Σιδ. Σταθμός Ρουφ, Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως. Τηλ: 2105298922. Ε: [email protected]

10. «The Queer Archive Festival»: Το φεστιβάλ-ύμνος στη διαφορετικότητα και την queer κουλτούρα επιστρέφει στο αθηναϊκό κέντρο

To «The Queer Archive Festival» επιστρέφει από τις 12 έως τις 22 Μαΐου με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλ@, το φεστιβάλ που κέρδισε το αθηναϊκό κοινό, μένει για ακόμη μια χρονιά πιστό στην ανάδειξη νέων ταλέντων, αλλά και στη στήριξη εδραιωμένων, εγχώριων ή μη καλλιτεχνών. Στόχος του “The Queer Archive Festival“ είναι να προβάλει τη διαρκώς αναπτυσσόμενη queer καλλιτεχνική σκηνή, η οποία αντανακλά τη σύγχρονη queer κουλτούρα, υμνεί τη διαφορετικότητα και προωθεί τη συμπεριληπτικότητα. Εκθέσεις, performances, συζητήσεις, γαστρονομία, karaoke, εργαστήρια, drag shows, parties και πολλά ακόμη θα διεξάγονται παράλληλα για δέκα ημέρες σε διάφορους χώρους του αθηναϊκού κέντρου, με επίκεντρο την Ομόνοια.
12-22 Μαΐου 2022
Για αναλυτικό πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες εδώ

11. Τhis is Athens City Festival: Περισσότερες από 100 δράσεις σε μια μεγάλη γιορτή της πόλης

Τhis is Athens City Festival.Η μεγάλη γιορτή της πολης έρχεται με περισσότερες από 100 δράσεις από την 1η ως και τις 31 Μαϊου: Μουσεία, γκαλερί, εκθέσεις, γαστρονομία, πικ νικ, συναυλίες, DJ sets, street parties, θεατρικές παραστάσεις, σινεμά, περιηγήσεις, ποδηλατάδες, αξιοθέατα, Techno στη Βαρβάκειο, Jazz στο Μουσείο της Ακρόπολης, French House στο Ωδείο Αθηνών. Καθιερωμένα και αγαπημένα events της πόλης και νέες πρωτοβουλίες σε ένα νέο φεστιβάλ για την Αθήνα, για όλο τον Μάιο. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα την Πέμπτη 19 Μαΐου εδώ.
1-31 Μαΐου
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠού να πάμε σήμερα: 5 προτάσεις για θέατρο και συναυλίες για την Πέμπτη 19 Μαΐου12.09.2018

Περισσότερα από Εκδηλώσεις