MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
08
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

«Το βιολί του Ενγκρ»: Η διάσημη φωτογραφία του Man Ray πουλήθηκε σε τιμή ρεκόρ και έγραψε ιστορία

Η διάσημη φωτογραφία «Le Violon d’Ingres» («Το βιολί του Ενγκρ») του Man Ray έγραψε ιστορία το Σάββατο, καθώς έγινε η πιο ακριβή φωτογραφία που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, αφού άγγιξε τα 12,4 εκατ. δολάρια.

Φωτογραφία.: Christie's
Monopoli Team

Η ασπρόμαυρη εικόνα, που τραβήχτηκε το 1924 από τον Αμερικανό σουρεαλιστή καλλιτέχνη, Man Ray, μεταμορφώνει το γυμνό σώμα μιας γυναίκας σε βιολί.

Η αρχική εκτύπωση της αριστουργηματικής αυτής φωτογραφίας, που θεωρείται ευρέως ως το πιο διάσημο έργο του Man Ray, πουλήθηκε για 12,4 εκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας κάθε αρχική εκτίμηση.

Πριν από την πώληση, το έργο αναμενόταν να κυμανθεί μεταξύ 5-7 εκατομμυρίων δολαρίων, η υψηλότερη τιμή για μία φωτογραφία στην ιστορία των δημοπρασιών, σύμφωνα με τον οίκο Christie’s που πούλησε το έργο.

Ο Ray, γεννημένος ως Emmanuel Radnitzky, έζησε από το 1890 έως το 1976. Ήταν βασικό μέλος των κινημάτων του ντανταϊσμού και του σουρεαλισμού, ενώ το “Le Violon d’Ingres” του ήταν το κορυφαίο έργο που προσφέρθηκε από τη συλλογή των Rosalind Gersten Jacobs και Melvin Jacobs, ένα ζευγάρι συλλεκτών έργων τέχνης που είχαν δεσμούς με σουρεαλιστικούς κύκλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΛάρι Γκαγκόσιαν: Γιατί έδωσε 195 εκατ. δολάρια στη δημοπρασία για το πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε του Γουόρχολ12.09.2018

Σύμφωνα με τον οίκο Christie’s, το ζευγάρι της Νέας Υόρκης απέκτησε τη φωτογραφία από τον Ray το 1962. Θα πωλούνταν μαζί με άλλα έργα τέχνης, φωτογραφίες, κοσμήματα και αφίσες, από τη συλλογή έργων τέχνης τους που έχουν συγκεντρωθεί εδώ και δεκαετίες.

Ο Jacobs, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Saks Fifth Avenue, πέθανε το 1993 σε ηλικία 67 ετών. Η σύζυγός του Rosalind Gersten Jacobs, επί σειρά ετών στέλεχος της Macy’s, πέθανε το 2019 σε ηλικία 94 ετών. Η κόρη του ζευγαριού, Peggy Jacobs Bader, η οποία διαχειρίζεται και την περιουσία τους, δήλωσε πριν από την πώληση ότι κάθε κομμάτι από τη συλλογή «έχει μια μοναδική και οικεία ιστορία πίσω του» και πως αντανακλά το «χαρμόσυνο πνεύμα της σχέσης των γονιών μου».

Πριν από τη δημοπρασία, ο Darius Himes, διεθνής επικεφαλής φωτογραφίας του Christie’s, χαρακτήρισε την φωτογραφία «ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του 20ού αιώνα» και πως «αυτή η μαγευτική σουρεαλιστική εικόνα είναι το αποτέλεσμα μιας μοναδικής και χειροποίητης διαδικασίας σκοτεινού θαλάμου»

«Η εμβέλεια και η επιρροή της εικόνας, την ίδια στιγμή ρομαντική, μυστηριώδης, αδίστακτη και παιχνιδιάρικη, έχει αιχμαλωτίσει τα μυαλά όλων για σχεδόν 100 χρόνια. Είναι ένα πρωτοφανές για την αγορά φωτογραφικό έργο» τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑEurovision 2022: Οι Kalush Orchestra πωλούν σε δημοπρασία το τρόπαιο για τη στήριξη του ουκρανικού στρατού12.09.2018

Άλλα ξεχωριστά κομμάτια που προσφέρθηκαν στη δημοπρασία της Νέας Υόρκης ήταν το Mars της Vija Celmins, το οποίο πουλήθηκε για 1,26 εκατομμύρια δολάρια.

Πριν από την πώληση του “Le Violon d’Ingres”, το ρεκόρ για την ακριβότερη φωτογραφία, που έχει πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία, κατείχε το «Rhine II» του Andreas Gursky, το οποίο πουλήθηκε από τον οίκο Christie’s για 4,3 εκατομμύρια δολάρια το 2011.

Με πληροφορίες του CNN.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b