MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Eurovision 2022: Μια ανάσα πριν τον μεγάλο τελικό – Τα φαβορί και τα προγνωστικά

Οι χώρες που κατάφεραν να πάρουν το πολυπόθητο εισιτήριο για τον τελικό της Eurovision, σε ποια θέση θα διαγωνιστούν, οι εμφανίσεις των μεγάλων φαβορί και οι εκπλήξεις που μάς επιφυλάσσει ο φετινός διαγωνισμός τραγουδιού.

author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ολοκληρώθηκε και ο Β’ Ημιτελικός της Eurovision αυτήν την Πέμπτη και μάθαμε τις 20 χώρες που κατάφεραν να πάρουν το πολυπόθητο εισιτήριο που τις οδηγεί στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου, στο Pala Olimpico του Τορίνο.

Οι 20 αυτές χώρες που προέκυψαν από τους δύο ημιτελικούς, θα συναντήσουν τις Big Five (Ισπανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία), οι οποίες ως ιδρύτριες χώρες περνούν πάντα κατευθείαν στον τελικό.

Από τον Α’ ημιτελικό, οι 10 χώρες που προκρίθηκαν και θα τις ξανά δούμε στον τελικό του Σαββάτου είναι η Νορβηγία, η Ελλάδα, η Ουκρανία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Αρμενία, η Μολδαβία, η Ελβετία, η Ισλανδία και η Λιθουανία.

Από τον Β’ ημιτελικό, οι χώρες που προκρίθηκαν αντίστοιχα είναι η Σερβία, το Βέλγιο, η Τσεχία, το Αζερμπαϊτζάν, η Πολωνία, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Αυστραλία, η Σουηδία και η Ρουμανία, με την Κύπρο να μένει φέτος εκτός τελικού.

Οι χώρες που ξεχωρίζουν στη φετινή διοργάνωση

Σερβία

Η Σερβία μπορεί να μην είναι φαβορί με τον παραδοσιακό νόημα της λέξης, έχει όμως ξεχωρίσει στο κοινό, το οποίο στον Β’ ημιτελικό τραγουδούσε μαζί με την Konstrakta παθιασμένα «Biti Zdrava», το οποίο σημαίνει «να είσαι υγιής». Η φετινή συμμετοχή της Σερβίας με το «In Corpore Sano» («Σε ένα Υγιές Σώμα») μιλά για την έμφαση που δίνει ο άνθρωπος στο να διατηρήσει ένα υγιές και όμορφο σώμα, χωρίς να τον ενδιαφέρει όμως να αποκτήσει μία εξίσου υγιή και όμορφη ψυχή. Εκτός από όμορφο μήνυμα, η συμμετοχή αυτή έχει και πιασάρικο ρυθμό, οπότε δε θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση αν τη δούμε στον τελικό να φιγουράρει στην πρώτη 15αδα. Εξάλλου τα στοιχήματα την θέλουν να τερματίζει στην 8η θέση.

Σουηδία

Μία μπαλάντα, από τις πολλές της φετινής διοργάνωσης, μάς παρουσιάζει η Σουηδία, η οποία φαίνεται να θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για την πρώτη τριάδα. Μπορεί στο Twitter να την παρομοιάζουν με την Σία Κοσιώνη, στη σκηνή της Eurovision όμως σαρώνει, με τα προγνωστικά να την θέλουν στην 3η θέση! Η Cornelia Jakobs φαίνεται πως έχει ήδη κερδίσει τον τίτλο του απόλυτου φαβορί, με το «Hold Me Closer» να μάς ταξιδεύει μέσα από τα συναισθήματα που κυριαρχούν όταν έρχεται το τέλος ενός μεγάλου έρωτα, μέχρι να φτάσουμε στην αποδοχή, ότι δηλαδή όλα τα καλά κάποτε τελειώνουν.

Ισπανία

Η φετινή συμμετοχή της Ισπανίας είναι ένα από τα πιο μεγάλα φαβορί και στα στοιχήματα φαίνεται πως σκαρφαλώνει στη τελευταία θέση της πρώτης 5αδας, με την Chanel και το τραγούδι της SloMo να κλέβουν όλες τις εντυπώσεις. Τόσο η ενέργειά της επί σκηνής, που μάς θυμίζει… επικίνδυνα την Camila Cambello, όσο και το χορευτικό και άκρως εθιστικό τραγούδι της καταφέρνουν να ξεχωρίσουν και να βάλουν πλώρη για μία υψηλή θέση φέτος στον διαγωνισμό, ίσως και την υψηλότερη!

Ιταλία

Ο γνωστός στους eurofans Mahmood, επιστρέφει στη σκηνή της Eurovision τρία χρόνια μετά την μεγάλη του επιτυχία «Soldi», η οποία του είχε χαρίσει την δεύτερη θέση, αλλά την πρώτη στις καρδιές όλων. Μαζί με τον BLANCO θα ερμηνεύσουν το τραγούδι «Brividi», το οποίο σημαίνει «Ανατριχίλα», και αυτό ελπίζουν να μας προκαλέσουν. Το τραγούδι έσπασε το ρεκόρ των περισσότερων ροών σε μια μέρα στο Spotify της Ιταλίας, ενώ στην Eurovision τα προγνωστικά θέλουν την χώρα να “τερματίζει” στην 4η θέση, με τις φωνές των δύο ερμηνευτών να δένουν αρμονικά σε αρκετά σημεία.

Ελλάδα

Για μία υψηλή θέση φαίνεται να στοχεύει φέτος η ελληνική αποστολή με την σταθερή και δυναμική φωνή της Αμάντα Γεωργιάδη Tenfjord στο «Die Together» να έχει εντυπωσιάσει το κοινό. Φέτος είναι εμφανές πως οι μπαλάντες κυριαρχούν στον διαγωνισμό και η «δική μας» μπαλάντα σίγουρα ξεχωρίζει, καθώς η ενέργειά και το ανατριχιαστικά μεγάλο φωνητικό εύρος της Αμάντα καταφέρνουν να γεμίσουν την σκηνή αλλά και τις καρδιές των eurofans, οι οποίοι την κατατάσσουν στην 7η θέση!

Νορβηγία

Ένα από τα πιο διασκεδαστικά σημεία του τελικού θα είναι σίγουρα οι Subwoolfer, οι οποίοι εκπροσωπούν τη Νορβηγία και ισχυρίζονται ότι είναι η «μεγαλύτερη μπάντα στον γαλαξία». Στη σκηνή εμφανίζονται φορώντας ολόσωμο κίτρινο κορμάκι το κεφάλι του οποίου θυμίζει λύκο, και μαύρο κουστούμι. Αν και μόνο η σκηνική παρουσία που μόλις περιγράψαμε είναι αρκετή για να κάνει ένα τραγούδι φαβορί στην Eurovision, το «Give That Wolf A Banana» έχει και ωραίο ρυθμό, ανάλαφρο κλίμα και την 9η θέση στα προγνωστικά.

Ουκρανία

Οι Kalush Orchestra, το folk-rap συγκρότημα που εκπροσωπεί την Ουκρανία, είχε ήδη κλέψει τις εντυπώσεις από τότε που ανακοινώθηκε η συμμετοχή του με το «Stefania», όμως στον Α’ ημιτελικό οι προσδοκίες όλων επιβεβαιώθηκαν και επίσημα. Φυσικά η φετινή παρουσία της Ουκρανίας στη Eurovision του Τορίνο έχει ισχυρό συμβολικό νόημα, καθώς εν μέσω πολέμου, οι Ουκρανοί καταφέρνουν να βρουν ένα πάτημα και να προβάλουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα που τους ανήκει και κινδυνεύουν να χάσουν. Ναι, η Ουκρανία είναι το μεγαλύτερο φαβορί του φετινού διαγωνισμού κρατώντας σταθερά την 1η θέση στα προγνωστικά και κανένας δεν μπορεί να το αρνηθεί. Για αυτό και πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο του τελικού και όλοι περιμένουμε να δούμε αν τελικά θα καταφέρει να στεφθεί η φετινή νικήτρια του θεσμού.

Ηνωμένο Βασίλειο

Μετά την περσινή παταγώδη αποτυχία της συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου που είχε συγκεντρώσει 0 πόντους, η χώρα φαίνεται πως έβαλε τα δυνατά της για να αποφύγει την τελευταία θέση, και μάλλον το… παράκανε, καθώς τα προγνωστικά την θέλουν 2η! Ο διάσημος tiktoker με 12 εκατομμύρια ακολούθους Sam Ryder εκπροσωπεί φέτος το Ηνωμένο Βασίλειο και το τραγούδι του «Space Man» φαίνεται πως έχει ενθουσιάσει το κοινό, και μάλλον θα καταφέρει να δώσει στη χώρα μία θέση στη δεκάδα, κάτι που έχει χρόνια να συμβεί.

Οι εκπλήξεις του τελικού

Κάθε χρόνο στον τελικό, εκτός από τις χώρες που διαγωνίζονται, απολαμβάνουμε και διάφορες άλλες εμφανίσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία και να μάθουμε ποιος τελικά θα είναι ο νικητής. Δυστυχώς, κάποιες από αυτές τις εμφανίσεις εμείς δεν τις βλέπουμε, καθώς συμπίπτουν με τις διαφημίσεις της EΡT1, όμως για αυτό υπάρχει πάντα το TikTok ή το Youtube, που δείχνουν σε live αναμετάδοση τον διαγωνισμό, χωρίς βέβαια τον απολαυστικό σχολιασμό του Γιώργου Καπουτζίδη και της Μαρίας Κοζάκου.

Σε αυτή τη διοργάνωση δε θα μπορούσε να λείπει ο λόγος που την Eurovision φέτος φιλοξενεί το Τορίνο της Ιταλίας, και φυσικά μιλάμε για τους Måneskin. Το συγκρότημα που είχε οριακά προκαλέσει φρενίτιδα στο κοινό της Eurovision, και όχι μόνο, θα επιστρέψει για να βάλει ξανά φωτιά στην σκηνή, παρουσιάζοντας το νέο τραγούδι τους «Supermodel», το οποίο μόλις κυκλοφόρησε.

Εκτός από τους Måneskin, στον μεγάλο τελικό θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα ξεχωριστό medley από τον Mika, ο οποίος εκτός από παρουσιαστής της φετινής διοργάνωσης είναι και ταλαντούχος τραγουδιστής με μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του. Ο Mika δεν είναι όμως ο μόνος παρουσιαστής που θα τραγουδήσει στον τελικό. Η διεθνούς φήμης Ιταλίδα τραγουδίστρια Λάουρα Παουζίνι θα αφήσει για λίγο την παρουσίαση, για να ανεβεί και αυτή στη σκηνή της Eurovision και να ερμηνεύσει τις δικές της επιτυχίες.

Η σειρά εμφάνισης των χωρών στον μεγάλο τελικό της Eurovision 2022

Όλα φαίνεται πως είναι έτοιμα για τον Μεγάλο Τελικό, τον οποίο θα απολαύσουμε σήμερα στις 22:00 από την EΡT1, με τα μεγάλα φαβορί να έχουν πάρει τις θέσεις μάχης τους και τα λιγότερο φαβορί, όπως είναι το αγαπημένο αλλά λίγο αδικημένο φέτος Βέλγιο, η διασκεδαστική Μολδαβία και η Αυστραλία, να περιμένουν μία ανατροπή που ίσως να τους ανεβάσει στη δεκάδα.

Η σειρά πάντως που θα εμφανιστούν οι χώρες είναι η παρακάτω, με την Ελλάδα να έχει μία αρκετά ευνοϊκή θέση, την ίδια στιγμή που τα μεγαλύτερα φαβορί είναι «μαζεμένα» στο πρώτο μισό του τελικού.

  1. Τσεχία
  2. Ρουμανία
  3. Πορτογαλία
  4. Φινλανδία
  5. Ελβετία
  6. Γαλλία
  7. Νορβηγία
  8. Αρμενία
  9. Ιταλία
  10. Ισπανία
  11. Ολλανδία
  12. Ουκρανία
  13. Γερμανία
  14. Λιθουανία
  15. Αζερμπαϊτζάν
  16. Βέλγιο
  17. Ελλάδα
  18. Ισλανδία
  19. Μολδαβία
  20. Σουηδία
  21. Αυστραλία
  22. Ηνωμένο Βασίλειο
  23. Πολωνία
  24. Σερβία
  25. Εσθονία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑEurovision 2022: Τα highlights του Α’ Ημιτελικού και η θέση της Ελλάδας στα προγνωστικά12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b