MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

“Το σώμα σου είναι πεδίο μάχης”: Το έργο της Μπάρμπαρα Κρούγκερ για το δικαίωμα στην έκτρωση γίνεται ξανά viral στις ΗΠΑ

33 χρόνια μετά, το αξέχαστο έργο της Μπάρμπαρα Κρούγκερ έγινε και πάλι viral στα social media, μετά από την ανησυχία στις ΗΠΑ ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα ανακαλέσει το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση.

Barbara Kruger, Untitled (Your body is a battleground), 1989, © Barbara Kruger
Barbara Kruger, Untitled (Your body is a battleground), 1989, © Barbara Kruger
Monopoli Team

Το διάσημο κολάζ της Μπάρμπαρα Κρούγκερ που απεικονίζει το πρόσωπο μίας γυναίκας, χωρισμένο στα δύο, με την επιγραφή “Το σώμα σου είναι πεδίο μάχης” έγινε ξανά viral στα social media των ΗΠΑ, 33 χρόνια μετά τη δημιουργία του, λόγω της πολύ ανησυχητικής απόφασης για το δικαίωμα στην έκτρωση, που αναμένεται από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Αυτό το κολάζ, που αρχικά δημιουργήθηκε για την Πορεία “για τη ζωή των γυναικών” στην Γουάσινγκτον το 1989 για τη στήριξη του θεμελιώδους αυτού δικαιώματος στην έκτρωση, ήταν από τις πρώτες εικόνες που ήρθε στο μυαλό ακτιβιστών και καλλιτεχνών, όταν άκουσαν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ πρόκειται να ανακαλέσει την απόφαση Roe v. Wade, σημειώνει ρεπορτάζ του Los Angeles Times.

Πρόκειται για μία απόφαση-σταθμό, που θέσπισε το θεμελιώδες δικαίωμα στην έκτρωση. Η ανατροπή της απόφασης αυτής θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο ακόμη και για την απαγόρευση των εκτρώσεων, οι οποίες θα θεωρηθούν παράνομες.

Έτσι, από το βράδυ της Δευτέρας 2 Μαϊου -όταν το Politico διέρρευσε ένα αρχείο, σύμφωνα με το οποίο η πλειοψηφία του δικαστηρίου επιθυμεί να ανακαλέσει το θεμελιώδες αυτό δικαίωμα των γυναικών- Twitter και Instagram γέμισαν με εικόνες του διάσημου κολάζ.

“Είμαι τόσο εξοργισμένος αυτή τη στιγμή. Κάτι τέτοιο θα καταστήσει έγκλημα, μία διαδικασία ρουτίνας” έγραψε στο Instagram ο καλλιτέχνης Cassils και ακτιβιστές/καλλιτέχνες ακολούθησαν το παράδειγμά του, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους.


Τόσες δεκαετίες αργότερα, το έργο της Κρούγκερ είναι ακόμη επίκαιρο, παραμένοντας σύμβολο στους αγώνες των γυναικών για το δικαίωμα στις αμβλώσεις. Μάλιστα, το 2020 η ίδια η καλλιτέχνις είχε διαθέσει το έργο της σε διαδηλωτές στην Πολωνίας, όταν και εκεί αμφισβητήθηκε το θεμελιώδες αυτό δικαίωμα τον γυναικών, να αποφασίζουν δηλαδή οι ίδιες για το σώμα τους.

Μιλώντας για την σημερινή κατάσταση στις ΗΠΑ, η Μπάρμπαρα Κρούγκερ είπε στο ArtNews: “Η ανατροπή του Roe δεν θα έπρεπε να προκαλεί σε κανέναν έκπληξη. Αν σας εκπλήσσει, τότε δεν παρακολουθούσατε με προσοχή τι συμβαίνει”.

Με πληροφορίες από Art News και Los Angeles Times

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b