MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΔΑ

Ουκρανή σχεδιάστρια μόδας δημιουργεί μία ξεχωριστή συλλογή από ενδύματα που «έσωσε» ξεφεύγοντας από τον πόλεμο

Η ιδρύτρια του ουκρανικού οίκου μόδας DZHUS, Irina Dzhus, δημιούργησε μια αυτοσχέδια συλλογή, βασισμένη σε μία μόνο βαλίτσα με ρούχα που κατάφερε η ίδια να διασώσει, όταν αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων και να βρεθεί πρόσφυγας στη Βαρσοβία.

| Photo credit: DZHUS
Monopoli Team

Η σχεδιάστρια μόδας Irina Dzhus, πρόσφυγας σήμερα στη Βαρσοβία, εγκατέλειψε το σπίτι της στη Vyshhorod της Ουκρανίας, παίρνοντας μαζί της μία βαλίτσα η οποία περιείχε τα «μισά ενδύματα» από την κολεξιόν Άνοιξη-Καλοκαίρι 2022, «Physique».

Όπως πολλοί Ουκρανοί, η ίδια έφυγε από τη χώρα καθώς η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, κι αυτή η βαλίτσα χωρούσε όσα ενδύματα πρόλαβε να διασώσει.

«Πέτρωσα απ’ τον τρόμο μετά την έναρξη της εισβολής», λέει, μιλώντας στο Dezeen, η Dzhus. «Μέσα σε πέντε λεπτά, ετοίμαζα τη βαλίτσα μου. Τηλεφωνήσαμε στους συγγενείς μας να διαπιστώσουμε αν ήταν ζωντανοί. Έχοντας στον νου ότι μπορεί να χρειαζόταν να κάνω μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια, με τρεις γάτες, μπορούσα να πάρω μόνο όσες αποσκευές θα είχα τη δυνατότητα να κουβαλήσω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑYulia Vus: Η Ουκρανή καλλιτέχνις που απεικονίζει τον πόλεμο μέσω των κόμικ της12.09.2018

Και συνέχισε λέγοντας: «Το ταξίδι διαφυγής μας ήταν μια ακραία πρόκληση. Μετά την έναρξη του ρωσικού τρόμου, έπρεπε να περιμένουμε στο υπόγειο του συγκροτήματος [διαμερισμάτων] μας για τέσσερις ημέρες μέχρι να μάς δοθεί μια ευκαιρία να φτάσουμε στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, από τον οποίο αναχώρησαν τα τρένα διαφυγής από την χώρα».

«Οι πρώτες μέρες ήταν οι πιο φρικτές», είπε χαρακτηριστικά. «Ήμουν τόσο σοκαρισμένη, που δεν μπορούσα ούτε να κοιμηθώ ούτε να φάω ή ακόμη και να αναπνεύσω σωστά».

Photo credit: @DZHUS

Φτάνοντας στη Βαρσοβία, η σχεδιάστρια μόδας άρχισε να διερευνά τρόπους με τους οποίους το brand της θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί. «Προς το παρόν, μαθαίνω την υποδομή της Βαρσοβίας και ερευνώ ευκαιρίες προμήθειας υλικών και παραγωγής. Το να πει κανείς ότι έχουμε μετεγκαταστήσει το στούντιο DZHUS θα ήταν υπερβολή. Για την ώρα, νιώθω πολύ τυχερή που έχω διαφύγει και έφερα μαζί μου τις τελευταίες δημιουργίες μου», αναφέρει η ίδια η Dzhus.

Η κολεξιόν «Physique» χαρακτηρίζεται από δραματικές, ανδρόγυνες σιλουέτες, φτιαγμένες από υλικά όπως μαλλί με ραβδώσεις και τσαλακωμένη οργάντζα. Ενώ η συλλογή παρουσιάστηκε στο σύνολό της κατά τη διάρκεια της Ουκρανικής Εβδομάδας Μόδας τον περασμένο μήνα και σε ένα showroom της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού, μόνο τα διασωμένα αυτά κομμάτια πωλούνται αυτή τη στιγμή online.

Photo credit: @DZHUS

Επιλεγμένα κομμάτια που έχουν σχηματίσει αυτή την μικρή συλλογή με περιορισμένα κομμάτια, περιλαμβάνουν ένα μάξι φόρεμα που μπορεί να φορεθεί με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους, σε εκρού χρώμα, καθώς κι ένα statement πουκάμισο με αποσπώμενη πτυχωτή κουκούλα ζέρσεϊ που λειτουργεί και ως τσάντα. «Όλα τα ενδύματα μπορούν να μετασχηματιστούν – κάποια ακόμη και σε αξεσουάρ», εξηγεί η Dzhus. «Παραδοσιακά, η παλέτα για την DZHUS είναι πολύ συγκρατημένη, περιορισμένη σε αποχρώσεις του μαύρου, του λευκού και του μπεζ για να τραβήξει όλη την προσοχή στο σχήμα των πολυχρηστικών σχεδίων μας».

Photo credit: @DZHUS

Αυτή την περίοδο το brand δωρίζει το «30 με 50%» των εσόδων που προκύπτουν από την πώληση αυτών των ενδυμάτων στο Come Back Alive, μια φιλανθρωπική οργάνωση που υποστηρίζει αυτούς που υπηρετούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, στα καταφύγια ζώων Sight και Plyushka και στην οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων UAnimals.

Η DZHUS χρησιμοποιεί το υπόλοιπο των εσόδων από τις πωλήσεις για να διατηρηθεί «ζωντανή» κατά τη διάρκεια αυτής της αβέβαιης περιόδου, ενώ αναμένεται η άφιξη περισσότερων κομματιών από συγγενείς που κατάφεραν να τα στείλουν μέσω ταχυδρομείου στην Πολωνία, παρά τη συνεχιζόμενη κρίση.

Με πληροφορίες από Dezeen.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Μάς έκλεψαν τις ζωές και το ονόμασαν σωτηρία»: Το συγκλονιστικό σκίτσο της Sasha Anisimova από το Κίεβο12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b