MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
09
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Η φεστιβαλική “Κλυταιμνήστρα” του Γιώργου Κουμεντάκη στη Γερμανική Ευαγγελική Εκκλησία Αθηνών

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 5 και 12 Απριλίου στη Γερμανική Ευαγγελική Εκκλησία Αθηνών.

Monopoli Team

Μετά από δύο sold out παραστάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών το καλοκαίρι του 2021, η «Κλυταιμνήστρα, μουσική δωματίου για ένα όργανο» των Κωνσταντίνου Χατζή (σκηνοθεσία)- Γιώργου Κουμεντάκη (μουσική) – Σοφίας Χιλλ (ερμηνεία) επιστρέφει ανανεωμένη, σε νέο χώρο, για δύο έξτρα παραστάσεις 5 και 12 Απριλίου.

Η παράσταση

Η ιστορία του ανθρώπου ως αέναη αφήγηση πολέμου, ως σπαρακτικό πορτρέτο του κόσμου μας, με όχημα τα χορικά του Αγαμέμνονα και τους μονολόγους της Κλυταιμνήστρας. Μοναδική ερμηνεύτρια, στο κέντρο της σκηνής, η Σοφία Χιλλ, σε διάλογο με το νέο μουσικό έργο του Γιώργου Κουμεντάκη. Μινιμαλιστική προσέγγιση, τραγικός λόγος και οι ήχοι του γιαϊλί ταμπούρ, σε ερμηνεία του Ευγένιου Βούλγαρη, και του πιάνου, σε ερμηνεία του σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Χατζή, παντρεύονται με τις καθηλωτικές φωτογραφίες του πολυβραβευμένου ακτιβιστή φωτογράφου Σεμπαστιάο Σαλγκάδο.

Η αφετηρία

Όλα ξεκίνησαν το 2014, όταν ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής «συνάντησε» έναν σπουδαίο φωτογράφο, τον Σεμπαστιάο Σαλγκάδο (Sebastião Salgado) και το έργο του «Africa». Η Σοφία Χιλλ, γοητευμένη από την ποιητική αλήθεια του Σαλγκάδο, την αποκωδικοποίησε μέσα σε δύο φράσεις: «Να ένας “σημερινός” Αισχύλος. Εάν κάποιος έγραφε τραγωδία σήμερα, αυτός θα ήταν ο Σαλγκάδο». Το έργο του ποιητή/φωτογράφου υπήρξε για τον σκηνοθέτη και την πρωταγωνίστρια «εργαλείο» πάνω στη μελέτη τους για τον Αισχύλο αλλά και στην έννοια του πολέμου, πηγή έμπνευσης και βαθύτερης κατανόησης της σημερινής πραγματικότητας και παραδοχής του ότι η ανθρώπινη ιστορία είναι μια διαρκής επανάληψη. Η ανθρώπινη ιστορία είναι μία ιστορία πολέμου.

Η μουσική

Η μουσική του Γιώργου Κουμεντάκη ένα μοιρολόι τόσο οικείο και καθολικό. Σαν μια μακρινή μελωδία που ακούγεται από καταβολής κόσμου.

Κωνσταντίνος Χατζής

Σκηνοθετικό σημείωμα

Με τη Σοφία Χιλλ και τον Γιώργο Κουμεντάκη επεξεργαστήκαμε το υλικό διαφορετικά, και λέγοντας την ιστορία από τη μεριά της Κλυταιμνήστρας. Φυσικά, η Κλυταιμνήστρα είναι η αφορμή. Αυτό που μας νοιάζει είναι ο «πόλεμος». Είναι μια «μελέτη» για τον πόλεμο. Είναι μια συνάντηση με κοινή οπτική και κοινά θέλω… Στο θέατρο όλα είναι, και πρέπει να είναι, ανοιχτά ακόμα κι όταν έχεις αποφασίσει τον «δρόμο» που θα ακολουθήσεις, γιατί το τέλος της διαδρομής δεν μπορείς να το ξέρεις. ‘Οπως γράφει και ο Αισχύλος: «Τα μέλλοντα, στο πλήρωμα του χρόνου θα τα ακούσεις».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χατζής

Σκηνικά: Σοφία Χιλλ, Κωνσταντίνος Χατζής
Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης

Παίζουν: Σοφία Χιλλ

Τιμές Εισιτηρίων: 15 ευρώ
Παραστάσεις: 5 και 12 Απριλίου στις 20.00
Πληροφορίες Χώρου: Γερμανική Ευαγγελική Εκκλησία Αθηνών (Σίνα 66, Αθήνα 106 72, τηλέφωνο 210360 1614).
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
Δύο ελληνικά έργα “ταξιδεύουν” στη Νέα Υόρκη
Art & Culture
Το θέατρο της Δευτέρας: «1984»
Θεατρικά Νέα
Ντάμα Πίκα: Η διάσημη νουβέλα του Πούσκιν σε σκηνοθεσία Λιβαθινού συνεχίζει μετά το Πάσχα
Art & Culture
Ένας φεστιβαλικός μήνας ακόμα στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Art & Culture
Εδώ Εθνικό Θέατρο: Το ραδιόφωνο της πρώτης κρατικής σκηνής ξεκίνησε να εκπέμπει
Θεατρικά Νέα
«Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων»: Η Βάνα Πεφάνη σκηνοθετεί Αρκά για καλό σκοπό
Θεατρικά Νέα
Σιρόκος: Η νέα παράσταση των 4Frontal ρίχνει το βλέμμα στο προσφυγικό
Θεατρικά Νέα
Κάρμεν: Η ιστορική σκηνοθεσία του 1875 αναβιώνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Θεατρικά Νέα
Εχθρός του λαού: Η παράσταση του Τόμας Όστερμάιερ συνεχίζει μετά το Πάσχα
Θεατρικά Νέα
1984: Ο Γιώργος Παπαγεωργίου φέρνει ξανά την οργουελική δυστοπία τον Οκτώβριο
Θεατρικά Νέα
Ο Σώζων Εαυτόν Σωθήτω: Η κωμωδία του Ντε Φιλίππο σε καλοκαιρινή περιοδεία
Θεατρικά Νέα
Αστόρια: Παράταση παραστάσεων στο Θέατρο Παλλάς