MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

John Williams: Ο σπουδαίος συνθέτης πίσω από τα πιο διάσημα κινηματογραφικά soundtrack

Ο σπουδαίος συνθέτης πίσω από τα soundtracks για τον Spielberg, τις ταινίες Star Wars και φυσικά τον Harry Potter, γιορτάζει σήμερα τα 90ά γενέθλιά του.

author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Ο σπουδαίος συνθέτης κινηματογραφικών soundtrack, John Williams, γίνεται σήμερα 90 χρονών! Κρύβεται πίσω από τα πιο γνωστά και χαρακτηριστικά soundtrack ταινιών, έχοντας γράψει για μεγάλα ονόματα με σημαντικότερες τις συνεργασίες του με τον Steven Spielberg και τον George Lucas. Συνολικά, έχει προταθεί για 52 Όσκαρ και έχει κερδίσει 5 εξ αυτών καθώς και 25 Grammy, 7 BAFTA και 4 Χρυσές Σφαίρες. Ας δούμε πιο αναλυτικά τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του, η οποία σημειώνει 7 δεκαετίες…

Η μακροχρόνια συνεργασία με τον Steven Spielberg

O John Williams είχε ήδη γράψει μουσική για κάποιες σειρές και ταινίες ενώ είχε κερδίσει και ένα Όσκαρ, όταν το 1974 τον προσέγγισε ο Spielberg για την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία. Ξεκίνησαν μια συνεργασία που κρατά μέχρι και σήμερα – τον συμβούλεψε στο “West Side Story” που βγήκε φέτος στις αίθουσες και αναμένεται να συνθέσει την μουσική του 5ου Indiana Jones. Είναι ελάχιστες οι ταινίες του Spielberg που δεν έχουν την μουσική του Williams και, μιας και μιλάμε για συνεργασία δεκαετιών, μιλάμε ταυτόχρονα και για μια δυνατή φιλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑNetflix: Άρωμα Ελλάδας στο teaser με τις νέες ταινίες του 202212.09.2018

Η δεύτερη ταινία του Spielberg, το “Jaws” χάρισε στον John Williams το δεύτερο Όσκαρ του, γράφοντας μια μουσική που είναι πια χαρακτηριστική και πάντοτε ανατριχιαστική. Ακολούθησε το “Close Encounters of the Third Kind”, η σειρά ταινιών Indiana Jones αλλά και το “E.T. the Extra- Terrestrial”.  Άλλα εξίσου γνωστά και σημαντικά soundtrack που έγραψε για τον Spielberg είναι για το “Jurassic Park” και το sequel του “The Lost World”, για το “Schindler’s List” και για το Saving Private Ryan”.

Το κεφάλαιο Star Wars

Πριν την κυκλοφορία της πρώτης ταινίας Star Wars το 1977, ο Spielberg σύστησε στον φίλο του, George Lucas, τον Williams. Έτσι, ξεκίνησε η συνεργασία τους, που χάρισε τις πιο χαρακτηριστικές συνθέσεις, όχι μόνο για τα Star Wars αλλά και για τον ίδιο τον κινηματογράφο. Συνέθεσε την μουσική για την πρώτη τριλογία, για την prequel τριλογία καθώς και για την πιο πρόσφατη τριλογία που ακολούθησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑThis Much I Know To Be True: Ο Νικ Κέιβ μιλάει «από καρδιάς» στο πρώτο κλιπ του πολυαναμενόμενου ντοκιμαντέρ12.09.2018

Για την πρώτη ταινία, ο Williams έγραψε μια μεγάλη συμφωνία βασισμένη στο “The Planets” του Gustav Holst και σε άλλους μεγάλους συνθέτες. Στην δεύτερη ταινία, μας σύστησε, μεταξύ άλλων, το  “The Imperial March”, την θεματική μουσική του  Darth Vader. Αργότερα, στα prequel αποφάσισε να γράψει μουσικές που να βασίζονται στις κλασικές πια συνθέσεις της πρώτης τριλογίας. Χαρακτηριστικά, το “Anakin’s Theme” αρχίζει με μια παιδική και αθώα μελωδία για να μετατραπεί σιγά σιγά στο “The Imperial March”.  Φυσικά, οι συνθέσεις του για όλο το franchise είναι πάρα πολλές και όλες εξίσου αξιόλογες -άλλωστε έλαβε και υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας ένα για την πρώτη ταινία του 1977!

Άλλες σημαντικές συνεργασίες

Ο John Williams έχει γράψει μουσική για την ταινία “Superman” του 1978 του Richard Donner. Επίσης, συνεργάστηκε με τον Alfred Hitchcock για την τελευταία του ταινία με τίτλο “Family Plot”. Παρόλο που δεν του άρεσε τόσο η πλοκή, ο Williams δεν ήθελε να χάσει την ευκαιρία να δουλέψει με τον Hitchcock, στον οποίο άρεσε πολύ το αποτέλεσμα. Μάλιστα, του είχε πει να θυμάται “Ο φόνος μπορεί να είναι διασκεδαστικός”. Το 1975, συνεργάστηκε και με τον Clint Eastwood για την ταινία “The Eiger Sanction”.

Πολύ σημαντικές και χαρακτηριστικές συνθέσεις που συνδέονται με το πρόσωπο του John Williams είναι, οπωσδήποτε, αυτές των τριών πρώτων ταινιών Harry Potter. H πιο γνωστή του σύνθεση για το franchise, το “Hedwig’s Theme”, χρησιμοποιήθηκε και στις υπόλοιπες ταινίες Harry Potter, παρόλο που είχαν όλες διαφορετικούς συνθέτες.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b