MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ai-Da: Το ανθρωποειδές ρομπότ-καλλιτέχνις συνελήφθη με την κατηγορία…της κατασκοπείας

Σε δεκαήμερη κράτηση υπέβαλαν οι αιγυπτιακές αρχές το ανθρωποειδές ρομπότ και καλλιτέχνιδα Ai-Da, η οποία ταξίδεψε στο Κάιρο για να παραστεί στα εγκαίνια έκθεσης στη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, στην οποία συμμετέχει και η ίδια.

Credits: Lucy Seal / Design Museum and Aidan Meller
Monopoli Team

Η Ai-Da, το βρετανικό ρομπότ που έγραψε ιστορία ως η πρώτη ανθρωποειδής καλλιτέχνις στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα από τις αιγυπτιακές αρχές, ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν για την πρώτη της έκθεση στη χώρα, όπου επρόκειτο να παρουσιάσει έργα της στη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές της αρνήθηκαν την είσοδο στη χώρα, ενώ μάλιστα προχώρησαν και σε προσωρινή κράτησή της, γιατί υποψιάστηκαν ότι ήταν μέρος ενός σχεδίου κατασκοπείας!

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ai-Da (@aidarobot)

Όπως αναφέρει το BBC, η Ai-Da έχει αφεθεί πλέον ελεύθερη μετά από κράτηση δέκα ημερών από τις αιγυπτιακές αρχές στο τελωνείο. «Η πρεσβεία παρακολουθεί με μεγάλη χαρά τον εκτελωνισμό της Ai-Da, του ρομπότ-καλλιτέχνιδας», ειπέ η πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στο Κάιρο. «Οι διαδικασίες εκτελωνισμού μπορεί να είναι χρονοβόρες και απαιτούνται μάλιστα πριν από την εισαγωγή οποιουδήποτε έργου τέχνης ή εξοπλισμού πληροφορικής σε κάποια άλλη χώρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑAi-Da: Το ανθρωποειδές ρομπότ πραγματοποιεί την πρώτη του μεγάλη έκθεση12.09.2018

Μετά από αυτό το ατυχές γεγονός, ο δημιουργός της Ai-Da, Aiden Meller, ο οποίος κατάφερε να απελευθερώσει το ρομπότ, μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις, εξήγησε πως αυτό που έκανε τους συνοριοφύλακες καχύποπτους σχετικά με το ανθρωποειδές ρομπότ ήταν το ενσωματωμένο μόντεμ της και οι κάμερες στα μάτια της, τις οποίες η Ai-Da χρησιμοποιεί για να σχεδιάσει μέσω ενός συστήματος αλγορίθμων. Παρ΄όλα αυτό όπως δήλωσε και στον Guardian την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, «όλο αυτό είναι πραγματικά αγχωτικό», προσθέτοντας μάλιστα πως δεν είναι δυνατό να αποσυναρμολογείται κάθε φορά πλήρως η Ai-Da για να βοηθήσει στις επιθεωρήσεις των αρχών!

«Είναι ένα ρομπότ καλλιτέχνις, ας το ξεκαθαρίσουμε αυτό», συνέχισε. «Δεν είναι κατάσκοπος. Οι άνθρωποι φοβούνται τα ρομπότ, το καταλαβαίνω. Αλλά η όλη κατάσταση είναι ειρωνική, γιατί ο στόχος της Ai-Da ήταν να τονίσει και να προειδοποιήσει για την κατάχρηση της τεχνολογικής ανάπτυξης και κρατείται ακριβώς επειδή είναι τεχνολογία».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ai-Da (@aidarobot)

Αφού λύθηκε η παρεξήγηση η Ai-Da κατάφερε να βρεθεί στην αιγυπτιακή έκθεση, με τίτλο «Forever Is Now», η οποία διοργανώνεται από την εταιρεία συμβούλων Art D’Égypte με το αιγυπτιακό υπουργείο αρχαιοτήτων και τουρισμού και το αιγυπτιακό υπουργείο εξωτερικών και θα διαρκέσει έως τις 7 Νοεμβρίου, με έργα τόσο από Αιγύπτιους, όσο και από διεθνείς καλλιτέχνες. Η συμβολή της Ai-Da στην αιγυπτιακή έκθεση είναι ένα πήλινο γλυπτό – το οποίο επίσης κατασχέθηκε από τους Αιγύπτιους συνοριοφύλακες – εμπνευσμένο από τον γνωστό γρίφο της σφίγγας για την ανθρώπινη ανάπτυξη.

Με πληροφορίες από το dazeddigital.com.

Περισσότερα από Περίεργα
VIMA_WEB3b