MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ενδιαφέρουσες ιστορίες και συμβολισμοί πίσω από πέντε ξεχωριστές σημαίες

Οι σημαίες αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της ταυτότητας του κάθε λαού και ο συμβολισμός που κρύβουν είναι πάντα ξεχωριστός. Πέντε σημαίες, που δεν εκπροσωπούν όμως έναν συγκεκριμένο λαό, έχουν μία ακόμα πιο ενδιαφέρουσα ιστορία να μοιραστούν.

Θιβετιανή σημαία προσευχής. Photo Credits: Daniel Prudek on DepositPhotos
Θιβετιανή σημαία προσευχής. Photo Credits: Daniel Prudek on DepositPhotos
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Οι σημαίες αποτελούν τα πιο σημαντικά σύμβολα της ταυτότητάς μας. Ακόμα κι αν δεν θεωρείτε τον εαυτό σας βεξιλόφιλο, ή γενικά φαν των σημαιών, είναι πολύ πιθανό να γνωρίζετε την ιστορία πίσω από τη σημαία του δικού σας έθνους. Αυτό συμβαίνει γιατί οι σημαίες είναι συχνά τα πιο προφανή σύμβολα της χώρας μας. Εξάλλου, οι σημαίες πάντα χρησιμοποιούνταν για να ενώσουν μια ομάδα ανθρώπων.

Η Βεξιλολογία είναι η μελέτη των σημαιών. Οι βεξιλογιστές μελετούν όχι μόνο τα σχέδια των σημαιών, αλλά και την ιστορία, τους συμβολισμούς και τους τρόπους με τους οποίους έχουν χρησιμοποιηθεί οι σημαίες.

Η πρακτική του σχεδιασμού σημαιών ονομάζεται βεξιλογραφία. Αν και πολλές σημαίες φαίνονται σχετικά απλές, υπάρχουν πολλές αρχές σχεδιασμού, τις οποίες συνήθως ακολουθούν οι καλά σχεδιασμένες σημαίες. Ας δούμε κάποιες από αυτές τις βασικές αρχές, για να κατανοήσουμε τα βασικά σημεία της βεξιλολογίας αλλά και τον τρόπο που σχεδιάζονται οι σημαίες.

Η σημαία της βεξιλολογίας

Η σημαία της βεξιλολογίας

Αρχικά, η απλότητα είναι το παν. Όσο πιο απλή είναι η σημαία, τόσο πιο εύκολα αναγνωρίσιμη μπορεί να γίνει. Έπειτα, εξίσου σημαντική είναι και η αντίθεση των χρωμάτων αλλά και η αποφυγή της χρωματικής φλυαρίας, για να ξεχωρίζει εύκολα το σχέδιο της κάθε σημαίας. Ακόμα, οι σημαίες πρέπει να είναι διαχρονικές, καθώς οι πιο επίκαιρες λεπτομέρειες μπορούν να γίνουν λιγότερο σχετικές όσο περνάει ο καιρός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΝτουμπάι: Ένα από τα πρώτα τζαμιά της χώρας από γυναίκα αρχιτέκτονα, εντυπωσιάζει με την απλότητά του12.09.2018

Κάθε σημαία έχει την δική της ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από το σχέδιο και τα χρώματά της, όμως πέντε είναι αυτές που ξεχωρίζουν με τις ιστορίες τους.

Θιβετιανές σημαίες προσευχής
Θιβετιανή σημαία προσευχής. Photo Credits: Daniel Prudek on DepositPhotos

Θιβετιανή σημαία προσευχής. Photo Credits: Daniel Prudek on DepositPhotos

Η ιστορία πίσω από τις θιβετιανές σημαίες προσευχής είναι αρκετά ξεχωριστή. Δεν πρόκειται για ένα σχέδιο σημαίας που έχει μεγάλο νόημα. Αντίθετα, οι θιβετιανές σημαίες προσευχής είναι διάφορα κομμάτια υφάσματος που κυματίζουν κατά μήκος ενός σύρματος. Αποτελούμενη από διαφορετικά σχέδια και χρώματα, κάθε σημαία αντιπροσωπεύει προσευχές για συμπόνια, δύναμη, ειρήνη και σοφία.

Αυτές οι σημαίες έχουν υψηλό συμβολικό χαρακτήρα. Πιστεύεται ότι οι κρεμασμένες σημαίες θα επιτρέψουν στον άνεμο να μεταφέρει τις προσευχές εκεί που χρειάζονται, συμβάλλοντας στη διάδοση της ειρήνης σε όλους. Υπάρχουν πολλές παραδόσεις γύρω από τις σημαίες προσευχής, οι οποίες τηρούνται ευλαβικά και αποτελούν μεγάλο κομμάτι του θιβετιανού πολιτισμού.

Η Pride σημαία
Η Pride σημαία. Photo by Gilbert Baker

Η Pride σημαία. Photo by Gilbert Baker

Γνωστή ως Pride σημαία ή σημαία του ουράνιου τόξου, αυτό το σχέδιο αποτελεί το τέλειο παράδειγμα για το πώς οι σημαίες ενώνουν τους ανθρώπους με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, πέρα από την εθνικότητα. Σχεδιάστηκε από τον καλλιτέχνη και ακτιβιστή Gilbert Baker για να γιορτάσει την ποικιλομορφία της κοινότητας και του κινήματος LGBTQ+. Αν και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Παρέλαση της Ημέρας της Ελευθερίας των Ομοφυλοφίλων του Σαν Φρανσίσκο το 1978, έχει πλέον επικρατήσει ως το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο της LGBTQ+ κοινότητας.

Ο αρχικός σχεδιασμός του Baker για τη σημαία περιλάμβανε οκτώ χρώματα, αλλά αργότερα απλοποιήθηκε για να γίνει ευκολότερη η κατασκευή της σημαίας και για να της δώσει μια σαφέστερη ταυτότητα. Ο τρέχων σχεδιασμός περιλαμβάνει έξι χρώματα, το καθένα από τα οποία αντιπροσωπεύει μια σημαντική ιδέα. Το κόκκινο συμβολίζει τη ζωή, το πορτοκαλί τη θεραπεία, το κίτρινο το φως του ήλιου, το πράσινο τη φύση, το μπλε την αρμονία και το μωβ το πνεύμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚαλλιτέχνης αναδημιουργεί δημοφιλή άλμπουμ με LEGO και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό12.09.2018

Yosegaki HinomaruΣημαία καλής τύχης
Σημαία καλής τύχης, Yoseegaki Hinomaru. Photo Credits: Wikipedia Commons

Σημαία καλής τύχης, Yoseegaki Hinomaru. Photo Credits: Wikipedia Commons

Αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη ιαπωνική σημαία. Το Yosegaki hinomaru, η σημαία της καλής τύχης, είναι ένα τέλειο παράδειγμα για το πώς η σημαία ενός έθνους μπορεί να γίνει ένα σύμβολο που χρησιμοποιείται για πολλούς σκοπούς. Ο όρος Yosegaki hinomaru μεταφράζεται ως μια «συλλογή μηνυμάτων γύρω από τον κόκκινο ήλιο», καθώς τα αγαπημένα πρόσωπα του κάθε ιδιοκτήτη έγραφαν μηνύματα καλής τύχης γύρω από το hinomaru, τον γνωστό κόκκινο ήλιο της σημαίας της Ιαπωνίας. Αυτές οι σημαίες ήταν ένα σημαντικό αποχαιρετιστήριο δώρο που λάμβαναν οι Ιάπωνες στρατιώτες, ειδικά κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Yosegaki hinomaru χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα, αν και όχι ως καλή τύχη στον πόλεμο. Χρησιμοποιούνται ως αποχαιρετιστήρια δώρα για μαθητές που πηγαίνουν σχολείο, συναδέλφους που βγαίνουν στη σύνταξη ή σε αθλητικές ομάδες που πηγαίνουν σε έναν σημαντικό αγώνα που αντιπροσωπεύει τη χώρα.

Σημαία True South – Η σημαία της Ανταρκτικής
True South, η "άτυπη" σημαία της Ανταρκτικής. Photo by True South Flag

True South, η “άτυπη” σημαία της Ανταρκτικής. Photo by True South Flag

Η σημαία True South της Ανταρκτικής είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα μίας σημαίας που έχει πραγματικό αντίκτυπο. Στην πραγματικότητα η Ανταρκτική δεν διαθέτει επίσημη σημαία, καθώς δεν θεωρείται αυτόνομο κράτος με κυβέρνηση και νομοθετικό σώμα. Η σημαία True South παρόλα αυτά, αποτελεί μία πρόταση, σχεδιασμένη από τον δημοσιογράφο Έβαν Τάουνσεντ, ως μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα μη πολιτικό σύμβολο για την Ανταρκτική. Η ομάδα πίσω από το True South ελπίζει ότι η σημαία θα ενώσει την παγκόσμια κοινότητα και θα τους υπενθυμίσει πως, δεδομένου ότι η Ανταρκτική δεν έχει μόνιμο πληθυσμό, όλοι οι άνθρωποι έχουν την ευθύνη να την προστατεύσουν.

Σύμφωνα με την ομάδα του True South ο συμβολισμός της σημαίας αυτής είναι αρκετά σημαντικός και κυρίως ελπιδοφόρος.

«Οι οριζόντιες ρίγες του ναυτικού και του λευκού αντιπροσωπεύουν τις μεγάλες μέρες και νύχτες στην ψυχρή ήπειρο. Στο κέντρο, μια μεμονωμένη λευκή κορυφή εκρήγνυται από ένα πεδίο χιονιού και πάγου, αντηχεί εκείνες των πετρωμάτων, των βουνών και των κορυφογραμμών πίεσης που ορίζουν τον ανταρκτικό ορίζοντα. Η μεγάλη σκιά που ρίχνει σχηματίζει το αδιαμφισβήτητο σχήμα ενός βέλους πυξίδας που δείχνει προς το νότο, ένα αφιέρωμα στην κληρονομιά της εξερεύνησης της ηπείρου. Μαζί, τα δύο κεντρικά σχήματα δημιουργούν ένα διαμάντι, συμβολίζοντας την ελπίδα ότι η Ανταρκτική θα συνεχίσει να είναι κέντρο ειρήνης, ανακάλυψης και συνεργασίας για τις επόμενες γενιές».

Η σημαία της Γης
Η σημαία της Γης. Photo by The International Flag of Planet Earth

Η σημαία της Γης. Photo by The International Flag of Planet Earth

Εάν κάποιος γνωρίζει πολύ καλά τις σημαίες, αυτή η τελευταία ίσως να τον πιάσει… αδιάβαστο. Και αυτό δεν θα είναι κάτι περίεργο, καθώς η σημαία της Γης δεν είναι επίσημη, αλλά αποτελεί μία δημιουργική και συμβολική πρόταση. Η πρόταση αυτή έχει έρθει να καλύψει το κενό που υπήρχε, καθώς καμία σημαία δεν αντιπροσώπευε όλα τα έθνη.

Η οργάνωση Διεθνής Σημαία του Πλανήτη Γη δημιούργησε ένα από τα πολλά σχέδια που προτάθηκαν για μια σημαία που θα αντιπροσωπεύει τον πλανήτη μας. Σχεδιάστηκε από τον Oskar Pernefeldt ως σύμβολο ενότητας «για να χρησιμοποιηθεί και να αντιπροσωπεύει τον πλανήτη Γη» και «για να υπενθυμίσει στους ανθρώπους πως μοιραζόμαστε αυτόν τον πλανήτη, ανεξάρτητα από τα εθνικά σύνορα, ότι πρέπει να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον και τον πλανήτη στον οποίο ζούμε». Αν και η σημαία δεν είναι επίσημη, έχει γίνει ήδη μία από τις πιο δημοφιλείς προτάσεις για την σημαία που θα αντιπροσωπεύει τον πλανήτη Γη.

Πηγή: My Modern Met

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ10 διάσημες προσωπικότητες που ενέπνευσαν χαρακτήρες της Disney12.09.2018

Περισσότερα από Photo Stories
VIMA_WEB3b