MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΙΕΘΝΗ

Ντουμπάι: Ένα από τα πρώτα τζαμιά της χώρας από γυναίκα αρχιτέκτονα, εντυπωσιάζει με την απλότητά του

Το εντυπωσιακό τζαμί του Mohamed Abdulkhaliq Gargash είναι ένα από τα πρώτα που σχεδίασε γυναίκα αρχιτέκτονας στο Ντουμπάι.

Gerry O'Leary Photography
Gerry O'Leary Photography
Monopoli Team

Το στούντιο Dabbagh Architects με έδρα το Ντουμπάι ευθύνεται για το υπερσύγχρονο τζαμί του Mohamed Abdulkhaliq Gargash στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που εντυπωσιάζει με τα γεωμετρικά και καλλιγραφικά σχέδιά του.

Το τζαμί πήρε το όνομά του από τον επιχειρηματία Mohamed Abdulkhaliq Gargash, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2016, ενώ σχεδιάστηκε από την ιδρύτρια της Dabbagh Architects, την Sumaya Dabbagh – κάνοντας το ένα από τα πρώτα τζαμιά στη χώρα που έχει σχεδιαστεί από γυναίκα αρχιτέκτονα.

Χρηματοδοτούμενο από την οικογένεια Gargash, το κτίριο βρίσκεται δίπλα σε έναν πολυσύχναστο δρόμο στη βιομηχανική περιοχή Al Quoz στα νότια του Ντουμπάι.

Η οικογένεια ήθελε το τζαμί να έχει μια σύγχρονη αίσθηση και να είναι ένας ήρεμος χώρος για προσευχή μακριά από τη φασαρία της πόλης.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά τζαμιά που συχνά αποτελούνται από πολλαπλά τετράγωνα, οι αρχιτέκτονες του Dabbagh είχαν ως στόχο να δημιουργήσουν μια μίνιμαλ, καθαρή μορφή που θα έκανε το κτίριο να ξεχωρίζει.

Οι πέτρινοι τοίχοι του τζαμιού καλύπτονται από ένα γεωμετρικό σχέδιο από τρίγωνα, μερικά από τα οποία “τρυπούν” την πέτρα για να επιτρέψουν το φυσικό φως στο κτίριο.

Ένας στίχος από το Κοράνι, γραμμένος με καλλιγραφία, μπήκε επίσης σε ένα σημείο γύρω από τους τοίχους της αίθουσας προσευχής.

“Η μουσουλμανική προσευχή πραγματοποιείται όλη την ημέρα σε καθορισμένες ώρες: την αυγή, το μεσημέρι, το απόγευμα, το ηλιοβασίλεμα και τη νύχτα”, εξήγησε η Sumaya Dabbagh στο Dezeen. “Αυτή η πειθαρχία δημιουργεί μια ανθρώπινη σύνδεση με τον φυσικό ρυθμό ημέρας και νύχτας”.

Το στούντιο Dabbagh ελπίζει ότι συνολικά το έργο πέτυχε να δημιουργήσει ένα τζαμί που προκαλεί την «αίσθηση του ιερού».

Δείτε φωτογραφίες από το εντυπωσιακό τζαμί:

View this post on Instagram

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Gerry O’Leary (@gerryolearyphotography)

View this post on Instagram

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Gerry O’Leary (@gerryolearyphotography)

Φωτογραφίες: Gerry O’Leary
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Dabbagh Architects 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚαλλιτέχνης αναδημιουργεί δημοφιλή άλμπουμ με LEGO και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό12.09.2018

Περισσότερα από Photo Stories
VIMA_WEB3b