MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
13
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Minamata: Το πολύπλευρο πρότζεκτ του Andrew Levitas παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Β. και Ε. Γουλανδρή

Το πρότζεκτ «Minamata» του Andrew Levitas, εμπνευσμένο από το φωτογραφικό έργο του W. Eugene Smith, παρουσιάζεται, στο Ίδρυμα Β. και Ε. Γουλανδρή, με avant-première της ομώνυμης ταινίας, εικαστική εγκατάσταση, masterclass και ανοιχτή συζήτηση.

Minamata
Στιγμιότυπο από την ταινία «Minamata».
Monopoli Team

Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος, με μεγάλη χαρά θα φιλοξενήσει τον Οκτώβριο το πολύπλευρο πρότζεκτ «Minamata» του διακεκριμένου σκηνοθέτη και καλλιτέχνη Andrew Levitas.

Με κεντρικό άξονα το περιβάλλον και τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, το αφιέρωμα περιλαμβάνει την avant-première της ταινίας «Minamata», μια εικαστική εγκατάσταση, ένα Filmmaking Masterclass με εισηγητή τον Levitas καθώς και μια ανοιχτή συζήτηση.

Andrew Levitas, «Cradle of life»/ «Κοιτίδα ζωής» 2021, Γλυπτό με τη μέθοδο Metalwork Photography® 325 x 152 x 175 cm

Η περιβαλλοντική καταστροφή που συγκλόνισε τον κόσμο

Πηγή έμπνευσης για το πρότζεκτ αποτέλεσε ο κορυφαίος Αμερικανός φωτορεπόρτερ W.Eugene Smith, που θεωρείται ο «πατέρας» της φωτογραφικής αφήγησης και συγκεκριμένα του φωτογραφικού δοκιμίου. Τη δεκαετία του 1970, ο Smith κατέγραψε με τον φωτογραφικό του φακό τις τραγικές συνέπειες της βιομηχανικής ρύπανσης που είχε προκαλέσει το εργοστάσιο της εταιρείας Chisso Corporation στην πόλη Minamata της Ιαπωνίας. Η φωτογραφική συλλογή που εξέδωσε το 1975 μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του («Minamata – A Warning to the World») έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων υγείας που είχαν πλήξει τον πληθυσμό της πόλης και στη μετέπειτα απόδοση της δικαιοσύνης.

Η αποτύπωση του δράματος από τον Andrew Levitas

Το δράμα της Minamata, αλλά και η προσέγγισή του μέσα από την ιδιαιτερότητα του φακού του W. Eugene Smith, είχαν άμεση επίδραση στον καλλιτέχνη και σκηνοθέτη Andrew Levitas. Βαθιά επηρεασμένος από την καταγγελία του Smith, ο Levitas αποτύπωσε αρχικά τις σκέψεις του σε ποιήματα και ζωγραφικούς πίνακες, πριν τους δώσει μια πιο ολοκληρωμένη μορφή με τη δημιουργία της ταινίας του «Minamata» και στη συνέχεια με τα μεταλλικά γλυπτά του.

Ανήσυχο πνεύμα όπως και ο Smith, ο Levitas προβληματίζεται από τη σχέση της ανθρωπότητας με τη φύση και το περιβάλλον και νιώθει έντονα την ανάγκη να αγωνιστεί ενάντια στην αδικία, μέσα από την τέχνη του.

Minamata

Στιγμιότυπο από την ταινία Minamata.

Minamata: Η ταινία

Την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, σε συνεργασία με την Odeon, θα φιλοξενήσει την avant-première της ταινίας του Andrew Levitas «Minamata». Στην ταινία, ο βραβευμένος ηθοποιός Johnny Depp ενσαρκώνει τον διάσημο φωτορεπόρτερ W. Eugene Smith, αποτυπώνοντας, σε μια δυνατή ερμηνεία, τον επίμονο τριετή αγώνα του να φέρει στο επίκεντρο τις τερατογενέσεις και τις ασθένειες από τις οποίες υπέφερε ο τοπικός πληθυσμός ως αποτέλεσμα της βιομηχανικής ρύπανσης.

Ο Depp πλαισιώνεται από τον καταξιωμένο Βρετανό ηθοποιό Bill Nighy στον ρόλο του εκδότη του περιοδικού LIFE Robert Hayes και την Γαλλο-Ιαπωνέζα ηθοποιό και εικαστικό Minami στον ρόλο της συζύγου του Aileen.

Προβολή στο Ίδρυμα Γουλανδρή παρουσία του σκηνοθέτη

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, παρουσία του Andrew Levitas, ο οποίος εκτός από σκηνοθέτης και παραγωγός έχει συνυπογράψει και το σενάριο της ταινίας, μαζί με τους David Kessler, Stephen Deuters και Jason Forman.

Η ταινία «Minamata» παρουσιάστηκε στη Berlinale το 2020 και θα ανοίξει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου.

Εικαστική Εγκατάσταση

Η εικαστική εγκατάσταση, που σύμφωνα με τον καλλιτέχνη αποτελεί την τελική και πιο ολοκληρωμένη μορφή του πρότζεκτ του, θα παρουσιαστεί στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή από τις 21 Οκτωβρίου έως και τις 28 Νοεμβρίου 2021.

Με βασικό σημείο αναφοράς το αλουμίνιο, ένα υλικό ανακυκλώσιμο που αντέχει στον χρόνο, ο Levitas μέσα από επτά μεταλλικά γλυπτά μεγάλων διαστάσεων αναδεικνύει την αμφισημία, τη δυαδικότητα και την αντίφαση που κρύβονται στη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και στην τεχνολογική εξέλιξη της ανθρωπότητας. Ως καλλιτέχνης, ο Levitas νιώθει την ανάγκη να δημιουργεί έργα που σέβονται και εξυμνούν τη φύση, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν τον ανθρώπινο παράγοντα. Το μέταλλο, ειδικά το αλουμίνιο, κυριαρχεί στη σκέψη και στη δουλειά του: συμβολίζει την πρόοδο της ανθρωπότητας και την ευημερία, ταυτόχρονα όμως εκπροσωπεί και τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος καταστρέφει τη φύση.

Κεντρικό ρόλο στα γλυπτά του Levitas παίζει και η φωτογραφία, καθώς μέσω  της μεθόδου Metalwork Photography®, που ανέπτυξε σε νεαρή ηλικία, μεταφέρει φωτογραφικές διαφάνειες πάνω στα μεταλλικά φύλλα που αποτελούν την επιφάνεια των έργων του.

Την επιμέλεια της εικαστικής εγκατάστασης έχει η Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau.

Minamata

Andrew Levitas, «Pipe»/ «Σωλήνας», 2021. Γλυπτό με τη μέθοδο Metalwork Photography® 107 x 61 x 213 cm.

Masterclass

Παράλληλα, από τις 21 έως και τις 24 Οκτωβρίου, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή θα πραγματοποιηθεί Filmmaking Masterclass με τίτλο «The Artist’s Mind» / «Στο Μυαλό του Καλλιτέχνη», με εισηγητή τον Andrew Levitas ως artist-in-residence. Το Masterclass βασίζεται στο μάθημα που ο Levitas διδάσκει στο NYU Gallatin School of Individualized Study και απευθύνεται σε φοιτητές και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των εικαστικών τεχνών, του κινηματογράφου, της φωτογραφίας και του θεάτρου καθώς και στο ευρύ κοινό που θέλει να διευρύνει τις γνώσεις του και να πειραματιστεί με την τέχνη και τον κινηματογράφο.

Μέσα από θεματικές συζητήσεις, με εισηγήσεις από τον Levitas και διάφορους καλεσμένους του όπως ο film editor της ταινίας Minamata Nathan Nugent, καθώς και παρουσιάσεις και βιωματικές ασκήσεις, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν την ευρύτερη διαδικασία της δημιουργίας μέσα από διαφορετικές μορφές της τέχνης. Μετά την ολοκλήρωση του Masterclass, θα έχουν στη διάθεσή τους έναν χρόνο για να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία μικρού μήκους, η οποία θα προβληθεί στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος τον Σεπτέμβριο του 2022. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Συναντήσεις στο Μουσείο: Ανοιχτή Συζήτηση

Τέλος, στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Minamata», την Κυριακή 24 Οκτωβρίου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Η περιβαλλοντική αφύπνιση μέσα από την τέχνη», με τη συμμετοχή της Εκτελεστικής Διευθύντριας του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη Δρ. Αγγελικής Κοσμοπούλου, της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI) Κίκας Κυριακάκου και του βραβευμένου σκηνοθέτη Γιώργου Ζώη.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η ραδιοφωνική παραγωγός και Γενική Διευθύντρια του Αθήνα 9,84 Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Minamata

Πορτραίτο του καλλιτέχνη Andrew Levitas. Στιγμιότυπο από τα γυρίσματα της ταινίας «Minamata».

Andrew Levitas

Ο Andrew Levitas, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός, ζωγράφος και γλύπτης, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ φωτογραφίας, σύγχρονης τέχνης και κινηματογράφου.

Είναι ιδρυτής της κινηματογραφικής εταιρείας παραγωγής Metalwork Pictures και έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με το οικογενειακό δράμα «Lullaby» (2014). Η ταινία Minamata, με πρωταγωνιστές τους Johnny Depp, Bill Nighy και Minami, αποτελεί τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του.

Ως εικαστικός, διακρίνεται από την ανησυχία του για τη σχέση της ανθρωπότητας με τη φύση, το περιβάλλον και το κλίμα. Είναι γνωστός για τις μεταλλικές εγκαταστάσεις του (Metalwork Installations®), όπου χρησιμοποιεί κατά κανόνα το αλουμίνιο, και έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, διδάσκει στο Gallatin School του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑAthenee: Ο ιστορικός κινηματογράφος ανοίγει και πάλι μετά από 18 χρόνια12.09.2018

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, αναγνωρίζοντας τη σημασία της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, προβάλλει το οικουμενικό κοινωνικό μήνυμα που εκφράζεται μέσα από  τη δουλειά του Andrew Levitas, παρουσιάζοντας διαφορετικές πτυχές της θεματικής του πρότζεκτ Minamata.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Συνοπτικό πρόγραμμα

  • Avant-première της ταινίας Minamata: Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021
    Κυκλοφορία στις κινηματογραφικές αίθουσες: Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
  • Διάρκεια Έκθεσης: 21 Οκτωβρίου έως και 28 Νοεμβρίου 2021. Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη – Κυριακή: 10:00 – 18:00, Παρασκευή: 10:00-20:00, Δευτέρα και Τρίτη κλειστά.
  • Διεξαγωγή Masterclass: Πέμπτη 21 Οκτωβρίου – Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2021
  • Συναντήσεις στο Μουσείο: Κυριακή 24 Οκτωβρίου, 19:00

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Οδός Ερατοσθένους 13 Αθήνα. Τηλ: T. 210 72 52 895. E. [email protected] | https://goulandris.gr/el/

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b