MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Λονδίνο: Η πρώτη αιωρούμενη διάφανη πισίνα για κολύμπι με θέα όλη την πόλη

Ανάμεσα σε δύο ουρανοξύστες επέλεξε το αρχιτεκτονικό στούντιο HAL να φτιάξει μία εντελώς διάφανη πισίνα και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Η πρώτη διάφανη και αιωρούμενη πισίνα, photo credits: Simon Kennedy
Η πρώτη διάφανη και αιωρούμενη πισίνα, photo credits: Simon Kennedy
Monopoli Team

Το στούντιο αρχιτεκτονικής HAL δημιούργησε μια διάφανη πισίνα σε ύψος 35 μέτρων που ενώνει τα δύο κτίρια του συγκροτήματος Embassy Gardens στο Battersea του Λονδίνου.

Έχοντας πάρει δικαίως την ονομασία Sky Pool, η πισίνα μήκους 15 μέτρων είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από ακρυλικά πάνελ, επιτρέποντας στους κολυμβητές να μπορούν να κοιτάξουν απευθείας στο έδαφος, 35 μέτρα κάτω.

Η HAL σχεδίασε την πισίνα για να είναι μια υποδομή με «αίσθηση διασκέδασης» που δίνει στους ανθρώπους «μια βουτιά σαν τίποτα άλλο στον κόσμο».

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια κατασκευή σαν γέφυρα, που όμως μπορείς να τη διασχίσεις κολυμπώντας, μια ελαφριά κατασκευή που να εκτείνεται μεταξύ δύο κτιρίων, με τους κολυμβητές να μπορούν να απολαύσουν την φανταστική θέα του Λονδίνου», εξήγησε ο ιδρυτής της HAL, Hal Currey, στο Dezeen.

Η πρώτη διάφανη πισίνα, photo credits: Simon Kennedy

Η πρώτη διάφανη και αιωρούμενη πισίνα, photo credits: Simon Kennedy

Η πιο εντυπωσιακή πισίνα στην χώρα

Η γέφυρα εκτείνεται για 15 μέτρα, μεταξύ του 10ου ορόφου δύο συγκροτημάτων κατοικιών που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στο Battersea.

Σχεδιασμένα από το στούντιο HAL, τα συγκροτήματα αποτελούν μέρος του κτήματος Embassy Gardens, έκτασης 15 στρεμμάτων του EcoWorld Ballymore, το οποίο σχεδιάστηκε από το στούντιο αρχιτεκτονικής του Ηνωμένου Βασιλείου Farrells και περικλείει το κτίριο της πρεσβείας.


Στόχος ήταν από την αρχή, η πισίνα να είναι απλή, διάφανη, σχεδόν ανεπιτήδευτη, αλλά ταυτόχρονα να κόβει την ανάσα όλων. Για να δημιουργηθεί το εφέ της απόλυτης διαύγειας της πισίνας, η ομάδα κατέληξε στην επιλογή των ακρυλικών πάνελ, τα οποία συχνά χρησιμοποιούνται για την δημιουργία μεγάλων δεξαμενών σε ενυδρεία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Currey, αφού ένα τέτοιο υλικό μπορεί να συγκρατήσει καρχαρίες, τότε θα ήταν αποτελεσματικό και για μία πισίνα σε ύψος 10 ορόφων.

Η κάτω πλάκα έχει πάχος 360 χιλιοστά, ενώ οι τοίχοι έχουν πάχος 180 χιλιοστά. Σύμφωνα με την ομάδα σχεδιασμού, το υλικό έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα να έχει δείκτη διάθλασης πολύ παρόμοιο με το νερό, οπότε υπάρχει ελάχιστη παραμόρφωση του φωτός μέσω του υλικού. Αυτό βοηθά τη δομή να φαίνεται πιο αόρατη.

Η πρώτη διάφανη και αιωρούμενη πισίνα, photo credits: Simon Kennedy

Η πρώτη διάφανη και αιωρούμενη πισίνα, photo credits: Simon Kennedy

Βέβαια, το μοναδικό αυτό δημιούργημα προκάλεσε και κάποιες αντιδράσεις, καθώς πρόσβαση στην πισίνα θα έχουν μόνο όσοι πληρώνουν υψηλό ενοίκιο στο συγκρότημα των κατοικιών. Αν οι κάτοικοι νοικιάζουν διαμέρισμα χαμηλότερης τιμής, τότε δεν τους επιτρέπεται να χαρούν αυτή την αρχιτεκτονική πρωτοτυπία, αλλά ούτε και τις υπηρεσίες σπα, γυμναστηρίου αλλά και ιδιωτικού σινεμά που την συνοδεύουν.

Πηγή: Dezeen

Περισσότερα από Περίεργα
VIMA_WEB3b