MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

«Σούπερ Ματωμένο Φεγγάρι» και ολική έκλειψη Σελήνης: Ένα σπάνιο αστρονομικό υπερθέαμα

Σήμερα Τετάρτη 26 Μαΐου ένα σπάνιο αστρονομικό υπερθέαμα θα συμβεί στον ουρανό, αφού η πρώτη ολική έκλειψη Σελήνης μετά από δυο χρόνια, συμπίπτει με το φαινόμενο της υπερπανσελήνου.

Monopoli Team

Καθώς ο Μάιος πλησιάζει στο τέλος του, ένα σπάνιο αστρονομικό γεγονός πραγματοποιείται στον ουρανό. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τη δεύτερη υπερπανσέληνο του έτους – και την πιο μεγάλη για φέτος.

Για ακόμη μία φορά το φεγγάρι θα βρεθεί πιο κοντά στη Γη, κατά περίπου 157 χιλιόμετρα, και έτσι η πανσέληνος θα φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως. Μάλιστα, αυτή ηυπερπανσέληνος συμπίπτει με μια ολική σεληνιακή έκλειψη, τη μοναδική του 2021.

Η συγκεκριμένη πανσέληνος είναι παραδοσιακά γνωστή και ως «Φεγγάρι των Λουλουδιών». Το όνομα αυτό το πήρε επειδή συμβαίνει σε μια εποχή του χρόνου που τα λουλούδια ανθίζουν σε αφθονία και αυτή δεν είναι άλλη από την άνοιξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠάρε τον κλιματικό νόμο στα χέρια σου12.09.2018

Σύμφωνα με τη NASA, η σημερινή υπερπανσέληνος θα έχει ένα κοκκινωπό χρώμα. Αυτό συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια μιας ολικής σεληνιακής έκλειψης, όταν το φεγγάρι περνά μέσα από τη σκοτεινή σκιά της Γης. Το φεγγάρι σκοτεινιάζει σταδιακά παίρνοντας έτσι μία κοκκινωπή – στο χρώμα του αίματος – λάμψη. Το γεγονός αυτό ονομάζεται «Ματωμένο Φεγγάρι».

Μια έκλειψη μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε από λίγα δευτερόλεπτα έως και 100 λεπτά. Αυτό το επερχόμενο εντυπωσιακό φαινόμενο αναμένεται να διαρκέσει για περίπου ένα τέταρτο (14:11 – 14:26 ώρα Ελλάδας). Δυστυχώς, σύμφωνα με τη NASA, το «Ματωμένο Φεγγάρι» δεν θα είναι ορατό από την χώρα μας, αλλά μόνο από τον Ειρηνικό Ωκεανό και τμήματα της Ανατολικής Ασίας, Ιαπωνίας, Αυστραλίας-Νέας Ζηλανδίας, Κεντρικής, Νότιας και Βορειοδυτικής Αμερικής.

Ωστόσο, μπορείτε να παρακολουθήσετε το εντυπωσιακό υπερθέαμα από όπου και αν βρίσκεστε, μέσω live βίντεο:

Περισσότερα από Περίεργα
VIMA_WEB3b