MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
27
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τι είναι το πράσινο πιστοποιητικό και τι αλλάζει στα ταξίδια;

Πώς θα εκδίδουμε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό και πώς θα διασφαλιστούν οι ελεύθερες μετακινήσεις;

Photo: unsplash
Monopoli Team

Τι είναι το πράσινο πιστοποιητικό;

Είναι η ψηφιακή απόδειξη ότι κάποιος είτε έχει εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό, είτε έχει κάνει τεστ για τον ιό με αρνητικό αποτέλεσμα, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Πώς θα το εκδίδουμε;

Από την 1η Ιουνίου μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πλατφόρμας, gov.gr, οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να  εκδίδουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους. Να αναφέρουμε ότι το green pass υλοποιείται από την ΕΔΥΤΑ, την ΗΔΙΚΑ με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).

Που θα ισχύει το πράσινο πιστοποιητικό;

Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ. Τα κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα που περιέχει το πιστοποιητικό δεν μεταβιβάζονται μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής. Η Επιτροπή θα βοηθήσει επίσης τα κράτη μέλη να αναπτύξουν λογισμικό το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αρχές για τον έλεγχο των κωδικών QR.

Ποια στοιχεία θα περιέχει το πράσινο πιστοποιητικό;

Όσον αφορά τα δεδομένα που θα περιέχει το πιστοποιητικό περιορίζονται στις απαραίτητες κύριες πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/τη διαγνωστική εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό. Τα πιστοποιητικά θα περιέχουν μόνο ένα περιορισμένο σύνολο απαραίτητων πληροφοριών.

Πόσο κοστίζει;

Τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες της ΕΕ, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να τα φέρει έντυπα ή ψηφιακά.

Περισσότερα από Τι Νέα;
Σχετικά Θέματα
Cine News
Το Onassis Culture φέρνει στο 28ο ΦΝΘ μια ταινία για το πώς κατοικούμε την Αθήνα
Cine News
Beyond Borders: Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου ταξιδεύει στην Αθήνα
Cine News
«Μπλε Δάση»: Πρεμιέρα για τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV
Cine News
Park Chan-wook: Για πρώτη φορά Νοτιοκορεάτης πρόεδρος στο Φεστιβάλ των Καννών
Μουσικά Νέα
Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά “Τα Παιδιά” για το νέο project Tiny Jackal – Θωμά Κωνσταντίνου
Θεατρικά Νέα
Stages of Resistance: Ίδρυμα Θεοχαράκη και Θέατρο Μαβίλη φέρνουν στην Αθήνα τρεις διεθνείς παραγωγές
Εικαστικά
Διεθνής Ημέρα των Γυναικών: Η Γεωργία Λαλέ φέρνει το “True Blue – Αληθινό Μπλε” στο Κέντρο Τεχνών
Θεατρικά Νέα
Τζένη Τζένη: Οι πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμενόμενη παραγωγή
Art & Culture
Έργα τέχνης από τη Συλλογή του ΜΙΕΤ στο Μουσείο Μπενάκη
Art & Culture
(Και) το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης “θα μάς χωράει όλους”
Επίκαιρα
Βαρκελώνη: Διπλασιάζεται ο τουριστικός φόρος για καταπολέμηση του υπερτουρισμού
Cine News
Ματωμένες Παρτιτούρες: Ένας 17χρονος φτιάχνει μία ταινία για τα Τέμπη