MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Το πρώτο βιβλίο με το συνολικό έργο του Πλάτωνα στα λατινικά σάρωσε σε δημοπρασία του Christie’s

Το βιβλίο που τύπωσαν μοναχές στη Φλωρεντία τον 15ο αιώνα και βρισκόταν στη συλλογή των Rosenberg έσπασε ρεκόρ σε μία δημοπρασία του Christie’s με σπάνια βιβλία που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης.

Το σπάνιο βιβλίο με το συνολικό έργο του Πλάτωνα, φωτογραφία: στιγμιότυπο από την ιστοσελίδα του Christie's
Το σπάνιο βιβλίο με το συνολικό έργο του Πλάτωνα, φωτογραφία: στιγμιότυπο από την ιστοσελίδα του Christie's
Monopoli Team

Την περασμένη εβδομάδα, μία συλλογή με σπάνια βιβλία της πρόσφατα εκλιπούσας φιλανθρώπου Ελέιν Ρόζενμπεργκ συγκέντρωσε 12,4 εκατομμύρια δολάρια σε μία δημοπρασία του Christie’s στην Νέα Υόρκη.

Η δημοπρασία περιλάμβανε 17 σπάνια χειρόγραφα και περίπου 200 βιβλία από τον Μεσαίωνα και τον Διαφωτισμό από τη συλλογή της Ρόζενμπεργκ που έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2020 και ζήτησε όλα τα έσοδα να δοθούν σε αγαπημένα της μουσεία, όπως είναι το MoMA, το Met, η Morgan Library και το Redwood Athenaeum.

Σε μία συνέντευξη στο ARTnews, ο Ευγένιο Ντοναντόνι, υπεύθυνος στο Christie’s, περιέγραψε τη συλλογή μία από τις πιο σημαντικές που έχουν ποτέ βρεθεί σε δημοπρασία, εδώ και πέντε δεκαετίες. “Ήταν μία δημοπρασία που βλέπουμε μια φορά ανά γενιά” δήλωσε.

Το έργο που απέφερε τα περισσότερα χρήματα ήταν ένα γαλλικό χειρόγραφο, με τίτλο “Το Παριζιάνικο Βιβλίο των Ωρών” (1440), που αποδίδεται στον ανώνυμο καλλιτέχνη γνωστό και ως “Μέτρ του Bartholomeus Anglicus”.  Το έργο πωλήθηκε για 3,6 εκατομμύρια δολάρια, 18 φορές περισσότερο απ’ όσο το είχε αγοράσει η Ρόζενμπεργκ το 1977.

Το σπάνιο βιβλίο με το συνολικό έργο του Πλάτωνα, φωτογραφία: στιγμιότυπο από την ιστοσελίδα του Christie's

Το σπάνιο βιβλίο με το συνολικό έργο του Πλάτωνα, φωτογραφία: στιγμιότυπο από την ιστοσελίδα του Christie’s

Το δεύτερο πιο ακριβό έργο στη δημοπρασία ήταν ένα βιβλίο με το έργο του Πλάτωνα, και συγκεκριμένα η πρώτη έκδοση ολόκληρου του έργου του στα λατινικά που τύπωσαν μοναχές του San Jacopo di Ripoli στην Φλωρεντία τον 15ο αιώνα. Το βιβλίο πουλήθηκε για 1 εκατομμύριο δολάρια, ενώ το εκτιμώμενο ποσό δεν ξεπερνούσε τις 200 χιλιάδες. Πρόκειται για ρεκόρ, αφού αυτή είναι η υψηλότερη τιμή στην οποία έχει πουληθεί έργο του Πλάτωνα σε δημοπρασία.

Σύμφωνα με τον οίκο Christie’s “αυτή η έκδοση σηματοδότησε την επιστροφή της φιλοσοφίας του Πλάτωνα στη Δυτική Ευρώπη μετά από μία απουσία σχεδόν χιλίων ετών”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜαρία Κάλλας: Νέα βιογραφία αποκαλύπτει την κακοποίηση που βίωσε η σπουδαία σοπράνο12.09.2018

Με πληροφορίες από ARTnews

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b