MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ

Prince: Πέντε χρόνια χωρίς τον “πρίγκιπα” που άλλαξε για πάντα τη μουσική βιομηχανία

Σήμερα συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την ημέρα που ο “πρίγκιπας” της pop έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Ο Prince στο εξώφυλλο του άλμπουμ του, "Parade", photo: Jeff Katz, ©Paisley Park Enterprises, Inc. PrincebyJeffKatz.com
Ο Prince στο εξώφυλλο του άλμπουμ του, "Parade", photo: Jeff Katz, ©Paisley Park Enterprises, Inc. PrincebyJeffKatz.com
author-image Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Σήμερα συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την ημέρα που ο Prince έφυγε από τη ζωή στα 57 του χρόνια, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο κενό στη μουσική βιομηχανία και όχι μόνο.

Ο Prince, γνωστός και ως “Ο Καλλιτέχνης”, “Ο Καλλιτέχνης Παλαιότερα Γνωστός ως Prince” ή πιο απλά με το λογότυπό του, που είχε ονομάσει “σύμβολο της αγάπης”, ήταν ίσως ο πιο πρωτοποριακός, επαναστατικός και καινοτόμος καλλιτέχνης που εμφανίστηκε μετά τη δεκαετία του ’70.

Μπορεί σήμερα να τον αποκαλούμε “πρίγκιπα” της pop, λόγω του ονόματός του και των -αναπόφευκτων- συγκρίσεων με τον “βασιλιά” Michael Jackson, ο Prince όμως δεν περιοριζόταν μόνο στην ποπ μουσική. Μέσα σε 40 χρόνια καριέρας, πειραματίστηκε με τη rock, τη jazz, το R&B, την funk και τη soul, αφήνοντας το στίγμα του σε κάθε ένα από αυτά τα διαφορετικά είδη μουσικής. Και το πιο σημαντικό; Ο Prince κατέρριψε τα στερεότυπα, ξεπέρασε τα όρια της εποχής και απέδειξε πως ο κόσμος είχε ανάγκη για μία πρωτοποριακή, μουσική ιδιοφυΐα.

Μπορεί να έχουν περάσει πέντε χρόνια από τον θάνατό του, η “κληρονομιά” του όμως ζει ακόμα. Εμείς θυμόμαστε πώς με την τέχνη, αλλά και την προσωπικότητα του κατάφερε να αλλάξει για πάντα τη μουσική βιομηχανία.

“Ο Καλλιτέχνης” που άλλαξε για πάντα τη μουσική

Από την αρχή της καριέρας του ο Prince έκανε ξεκάθαρο πως δεν θα ήταν άλλος ένας συνηθισμένος καλλιτέχνης. Το ντεμπούτο άλμπουμ του “For You”, που κυκλοφόρησε το 1978, συνδύαζε ήχους από rock μέχρι pop και new wave. Μέσα στην πιο hard rock δεκαετία, κανείς δεν είχε ακούσει τίποτα που να έμοιαζε με τη μουσική του Prince.

Κάπως έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε μία καριέρα που μόνο βαρετή δεν θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε. Τη δεκαεία του ’80 ο Prince με το τραγούδι του “Darling Nikki” θα γινόταν η αφορμή για να ξεκινήσει ένα κίνημα, που τελικά οδήγησε στην ετικέτα “Parental Advisory: Explicit Lyrics”(ελληνιστί: “Προειδοποίση προς Γονείς: Χυδαίοι Στίχοι”), που πλέον κοσμεί τα εξώφυλλα πολλών mainstream δίσκων.

Την ίδια δεκαετία, η τεράστια επιτυχία του “Little Red Corvette” άλλαξε και πάλι τα δεδομένα. Σε μία εποχή που οι μαύροι καλλιτέχνες βρίσκονταν στο περιθώριο του -νέου τότε- MTV, ο Prince ήταν ανάμεσα στους καλλιτέχνες που βοήθησαν να σπάσουν ακόμα ένα εμπόδιο για τους μαύρους καλλιτέχνες.

Όσο για το “Purple Rain”, που ήρθε λίγα χρόνια αργότερα, τα λόγια είναι περιττά. Ο Prince έσπασε κάθε ρεκόρ, ενώ κέρδισε και Όσκαρ για την ομώνυμη ταινία. Έτσι, έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης που κατάφερε να βρεθεί στην “κορυφή” των αμερικανικών τσαρτ με τραγούδι, άλμπουμ και ταινία.

Φυσικά, δεν ξεχνάμε και την εικόνα του. Ο Prince είχε αγκαλιάσει τη “θηλυκή” πλευρά του, σε μία εποχή που ο David Bowie ήταν ίσως ο μοναδικός άλλος καλλιτέχνης που αψηφούσε τα στερεότυπα των φύλων. Οι δυό τους ήταν οι πρώτες προσωπικότητες της βιομηχανίας που μάς σύστησαν σε μία αισθητική που σήμερα αποκαλούμε gender fluid. Σε αντίθεση με τον David Bowie και τον Ziggy Stardust όμως, ο Prince δεν είχε περσόνες. Ο Prince ήταν αυτός που ήταν και γι’ αυτό έμεινε στην ιστορία. Πέντε χρόνια μετά τον θάνατό του, η “κληρονομιά” του παραμένει ακόμα ζωντανή και επηρεάζει άμεσα τις νέες γενιές μουσικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑPrince: Tα 10 πιο αξέχαστα look του θρύλου της μουσικής12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b