MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
15
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΠΑΛΕΤΟ

Ο Κουρσάρος, με το μπαλέτο Μαριίνσκι σε επιπλέον προβολές στο Christmas Theater Online

Η παράσταση «Ο Κουρσάρος», με το μπαλέτο και την ορχήστρα του θεάτρου Μαριίνσκι, έρχεται 26-29 Μαρτίου, στο Christmas Theater On Line, με νέα εκδοχή της φαντασμαγορικής χορογραφίας του Μαριούς Πετιπά από τον Πιοτρ Γιούσεφ.

Monopoli Team

Μια από τις πιο φαντασμαγορικές χορογραφίες κλασικού μπαλέτου, «Ο Κουρσάρος», από το θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, θα είναι διαθέσιμη για επιπλέον online streaming προβολές, στο Christmas Theater on Line, 26-29 Μαρτίου, σε χορογραφία Πιοτρ Γιούσεφ και μουσική διεύθυνση Αλεξέι Ρεπνίκοφ.

Ο Κουρσάρος

«Ο Κουρσάρος»: Λίγα λόγια για το έργο

Ένα υπέροχο μπαλέτο με άρωμα Ελλάδας, από το διάσημο θέατρο Μαριίνσκι, έρχεται στο σπίτι σας με έναν κωδικό, με το Christmas Theater on Line. Το μπαλέτο «Ο Κουρσάρος» είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα του Λόρδου Βύρωνα που παρουσιάζει τις περιπέτειες ενός σπουδαίου Πειρατή, που ζούσε στην Κορώνη την περίοδο της Τουρκοκρατίας και ήταν ο φόβος και ο τρόμος του Πασά. Ένας ολόκληρος τουρκικός στόλος αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στην περιοχή για να βρει την φωλιά του, αλλά έζησε την φρίκη και τον θυμό του. Ήταν σκληρός και άγριος αλλά είχε μια μεγάλη αρετή. Την πίστη του στον έρωτα..

Ο Κουρσάρος έγινε μπαλέτο στα μέσα του 19ου αιώνα και μετά από πολλές διασκευές, έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα για μπαλέτο, και ανήκει στο ρεπερτόριο των πιο σημαντικών θεάτρων στον κόσμο. Πρόκειται για μια από τις πιο εντυπωσιακές χορογραφίες για μπαλέτο.

Ο Κουρσάρος

Η παράσταση

Ο «Κουρσάρος» παρουσιάζεται από το μπαλέτο του θεάτρου Μαριίνσκι ολόκληρο, με πρόλογο, τρεις πράξεις και επίλογο. Πρόκειται για το τελευταίο έργο του συνθέτη Αντόλφ Αντάμ, που πέθανε πριν το ολοκληρώσει και συμπληρώθηκε από τον Λεό Ντελίμπ. Στηρίζεται, όπως και τα άλλα μπαλέτα των αρχών του αιώνα, περισσότερο στα χορευτικά μέρη, σόλι, ντουέτι, τρίο, παρά στο περίπλοκο δράμα.

Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε είχε μέτρια επιτυχία και παρέμεινε άπαιχτο για πολλά χρόνια, ως τη στιγμή που το πήρε στα χέρια του ο περίφημος Μαριούς Πετιπά, κάνοντας σημαντικές αλλαγές στη δομή και ζητώντας τη συνεργασία των συνθετών Πούνι, Ντρίγκο, Όλντενμπουργκ, για να του δώσει τη μορφή με την οποία παρουσιάζεται στην εποχή μας.

Ο Μαριούς Πετιπά το πρωτοπαρουσίασε στο θέατρο Μαριίνσκι το 1863 αλλά η νέα χορογραφική εκδοχή που θα δούμε και ανήκει στον Πιοτρ Γιούσεφ, έκανε πρεμιέρα στο Μαριίνσκι το 1987 και από τότε παραμένει μέχρι σήμερα στο ρεπερτόριο του θεάτρου.

Σύνοψη

Πρόλογος

Το Ναυάγιο

Τρεις ναύτες αγωνίζονται να σώσουν το σκάφος τους κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.

Το σκάφος βυθίζεται.

Πράξη Ι

Σκηνή 1

Η Ακτή της Θάλασσας

Η θάλασσα ρίχνει τους τρεις άνδρες, Κόνραντ, Αλί και Μπιρμπάντο, σε μια παραλία. Οι νεαρές Ελληνίδες έρχονται να τους βοηθήσουν. Ανάμεσά τους και η Μεντόρα. Ο Κόνραντ, που ερωτεύεται τη Μεντόρα, της λέει ότι είναι Πειρατής. Μια τουρκική περιπολία έρχεται και οι πειρατές κινδυνεύουν. Η Μεντόρα και η φίλη της η Γκουλνάρα τους κρύβουν, αλλά οι Τούρκοι συλλαμβάνουν τα κορίτσια και τα πηγαίνουν στη φυλακή. Ο κακός Λανκεντέμ, ένας δουλέμπορος, λεηλατεί τις ελληνικές ακτές, και έχει συνωμοτήσει με τον αξιωματικό περιπολίας για να αρπάξει τα κορίτσια.

Σκηνή 2

Η Αγορά

Ο έμπορος σκλάβων Λαντεντέμ βρίσκεται στο σκλαβοπάζαρο και υποδέχεται τον Σεϊντ Πασά που ψάχνει για νέες όμορφες γυναίκες για το χαρέμι του. Του αρέσει η Γκουλνάρα και την αγοράζει. Καθώς την έχουν πάρει μακριά, του φέρνει την Μεντόρα και θαμπώνεται από την ομορφιά της. Είναι έτοιμος να πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα γι ‘αυτήν. Αλλά ξαφνικά εμφανίζεται ένας νέος αγοραστής, τον οποίο η Μεντόρα αναγνωρίζει.

Είναι ο Κόνραντ μεταμφιεσμένος. Καθώς η δημοπρασία για την Μεντόρα προχωρά, ο Πασάς είναι έκπληκτος, και ζητά από το νέο πλειοδότη να του πει το όνομά του. Αμέσως, ο Κόνραντ και οι ακόλουθοί του πετάνε τα ρούχα τους και αποκαλύπτεται ότι είναι οπλισμένοι πειρατές.  Μεταφέρουν τη Μεντόρα μακριά, λεηλατούν την αγορά, αρπάζουν το Λανκεντέμ και φεύγουν προς τη θάλασσα. Ο Τούρκος φρουρός αποδείχθηκε άχρηστος και ο Σεϊντ Πασάς είναι έξαλλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα τρία φιλιά… H Σταχτιά γυναίκα: Οι πρώτες φωτογραφίες της νέας παράστασης της Σοφίας Φιλιππίδου12.09.2018

Πράξη ΙΙ

Το Σπήλαιο των Πειρατών σε ένα ελληνικό νησί

Οι Πειρατές χαίρονται που έχουν κλέψει μια τόσο πλούσια λεία από την αγορά και που έσωσαν τις όμορφες νεαρές γυναίκες. Χορεύουν σε μια όμορφη γιορτή, στην οποία η Μεντόρα και ο Κόνραντ έρχονται κοντά. Τα άλλα νεαρά κορίτσια ζητούν από τη Μεντόρα να πείσει τον Κόνραντ να τις αφήσει να επιστρέψουν στα χωριά τους. Ο Κόνραντ δέχεται, αλλά ο Μπιρμπάντο και οι άλλοι άντρες θέλουν να κρατήσουν τις νεαρές γυναίκες εκεί. Ο Κόνραντ είναι ανένδοτος και η Μεντόρα οδηγεί τα κορίτσια στην ακτή.

Ο Λανκεντέμ έχει παρατηρήσει αυτή τη σύγκρουση απόψεων και, σε αντάλλαγμα για την ελευθερία του, προσφέρει στον Μπιρμπάντο ένα φίλτρο που θα προκαλέσει βαρύ ύπνο όταν χορηγηθεί. Το φίλτρο χύνεται πάνω από ένα μπουκέτο λουλούδια και δίνεται στην Μεντόρα η οποία ευχαριστεί τον Κόνραντ για τον ιπποτισμό που έδειξε προς τα κορίτσια. Όμως μετά αφήνει τον Κόνραντ και πάει για ύπνο καθώς έδρασε το βαρύ υπνωτικό του Λανκεντέμ, ο οποίος βρίσκει ευκαιρία και την απαγάγει για άλλη μια φορά.

Πράξη ΙΙΙ

Χαρέμι του Σεϊντ Πασά

Η Γκιουλνάρα είναι το κόσμημα στο χαρέμι και καμία από τις άλλες γυναίκες δεν ευχαριστεί τόσο πολύ τον Πασά. Όταν ο Λανκεντέμ επανεμφανίζεται με τη Μεντόρα, ο Πασάς ενθουσιάζεται. Την αγοράζει και την υποδέχεται σε έναν κήπο για να γιορτάσουν. Αλλά μυστηριώδεις προσκυνητές εμφανίζονται ξαφνικά στο παλάτι, και καλούνται να συμμετάσχουν στην προσευχή το βράδυ.

Η Μεντόρα αναγνωρίζει τον Κόνραντ και τους άντρες του, που είναι πάλι μεταμφιεσμένοι, και με την βοήθειά τους δραπετεύει από τον Πασά για άλλη μια φορά.

Επίλογος

Έξω στην ανοιχτή θάλασσα, οι πειρατές πλέουν μακριά, μαζί με τον Κόνρατντ, την Μεντόρα και τους φίλους τους, με κατεύθυνση για νέες περιπέτειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑHuman Βehaviour, με το μπαλέτο της ΕΛΣ στην GNO TV12.09.2018

Διαδικασία παρακολούθησης της παράστασης
  1. Αγοράζοντας ένα εισιτήριο / κωδικό για την προβολή της παράστασης, θα λάβετε στο email σας link με τη σελίδα της παραγγελίας σας από όπου θα μπορείτε να κατεβάσετε το παραστατικό σας (εισιτήριο)
  2. Ανοίγοντας το εισιτήριό σας, παίρνετε τον μοναδικό κωδικό του barcode σας (10ψήφιος αριθμός, πάνω αριστερή γωνία του εισιτηρίου, κάτω από το γραμμωτό κωδικό barcode)
  1. Εισάγετε τον κωδικό αυτό στη σελίδα που αντιστοιχεί στην προβολή της ημέρας που έχετε επιλέξει: (Η είσοδος του κοινού στην σελίδα προβολής της παράστασης δύναται να πραγματοποιηθεί από την ώρα έναρξης έως και 4 ώρες μετά. Έπειτα, το login στην παράσταση, θα σταματήσει να είναι διαθέσιμο).
  1. Παρακολουθείτε την παράσταση.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σκηνικά: Teymuraz Murvanidze
Κοστούμια: Galina Solovyova
Μουσική Διεύθυνση: Αλεξέι Ρεπνίκοφ
Μουσική: Αντόλφ Αντάμ, Σέζαρ Πούνι, Λεό Ντελίμπ, Ρικάρντο Ντρίγκο και Πιοτρ Όλντενμπουργκ
Φωτισμοί: Vladimir Lukasevich
Χορογραφία: Πιοτρ Γκιούσεφ βασισμένο στην αρχική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά

Παίζουν: Τιμούρ Ασκέροφ, Αλίνα Σόμοβα

Διάρκεια: 100 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: 12€
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 26 έως 29 Μαρτίου
Πληροφορίες: Προπώληση: 211 77 01 700, www.viva.gr, www.christmastheater.gr
Παραστάσεις: 26/3 και 29/3 στις 20:00, 27/3 και 28/3 στις 16:00 και στις 20:00
Link Εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/dance/streaming/le-corsaire/
Πληροφορίες Χώρου: https://ct.gr/ | Πληροφορίες: 211 77 01 700
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα