MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ONLINE ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μέγαρο: Επέτειος 30 χρόνων προσφοράς στον πολιτισμό με online συναυλίες και μία έκθεση

Το Μέγαρο Μουσικής γιορτάζει την επέτειο τριάντα χρόνων λειτουργίας του και αποτίει φόρο τιμής στη 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης με δυο διαδικτυακές συναυλίες και την έκθεση «Η Μουσική Απογειώνει» στο Αεροδρόμιο Αθηνών. 

Monopoli Team

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών γιορτάζει την επέτειο τριάντα χρόνων λειτουργίας του και παράλληλα αποτίει φόρο τιμής στη 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης με τις διαδικτυακές συναυλίες «Ludwig van Beethoven: Συμφωνία αρ. 9» από τους Μουσικούς της Καμεράτας (21/3) και «Νικόλαος Μάντζαρος – Διονύσιος Σολωμός: Ύμνος εις την Ελευθερίαν» από το Μείζον Ensemble (25/3). Παράλληλα διοργανώνει την έκθεση «Η Μουσική Απογειώνει» που φιλοξενείται στο Αεροδρόμιο Αθηνών (έως 30/8).

«Ludwig van Beethoven: Συμφωνία αρ. 9» – Οι Μουσικοί της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής | Γιώργος Πέτρου Μέγαρο

Μια μοναδική, σπάνια και μεγαλειώδης ερμηνεία της «Ενάτης Συμφωνίας» του Ludwig van Beethoven [Λούντβιχ βαν Μπετόβεν] σε όργανα εποχής από τους Μουσικούς της Καμεράτας υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου.  Η συναυλία αυτή σηματοδοτεί την έναρξη των εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν κατά το 2021 για την επέτειο των 30 χρόνων από τα εγκαίνια του Μεγάρου. Η πρώτη συναυλία που έγινε στην Aίθουσα Χρήστος Λαμπράκης –τότε Φίλων της Μουσικής– στις 21 Μαρτίου 1991, ήταν ένα ρεσιτάλ του σολίστ της βιόλας Yuri Bashmet [Γιούρι Μπασμέτ]. Τότε, η καταπληκτική ακουστική της αίθουσας προσέφερε μια μοναδική εμπειρία στους θεατές που ήρθαν να γνωρίσουν από κοντά το νέο στολίδι της πολιτιστικής σκηνής της χώρας.

Επετειακή συναυλία για τα 30 χρόνια του Μεγάρου

Σήμερα, 30 χρόνια μετά, το Μέγαρο καινοτομεί και παρουσιάζει αυτή τη σημαντική επετειακή εκδήλωση σε streaming 360ο–για πρώτη φορά σε συναυλία κλασικής μουσικής στην Ελλάδα– προσφέροντας έτσι στο κοινό μια ακόμα ξεχωριστή οπτικοακουστική εμπειρία. Η διαδικτυακή προβολή με οπτική 360ο, που έχει χρησιμοποιηθεί στη μετάδοση μεγάλων ροκ συναυλιών και σπανιότερα στον χώρο της κλασικής μουσικής, επιτρέπει στον θεατή να επιλέξει πού θα εστιάσει την προσοχή του στη μαγνητοσκοπημένη εικόνα από τρεις κάμερες. Η επιλογή αυτή είναι δυνατή μέσω κινητού, υπολογιστή ή smart tv και θα είναι διαθέσιμη διαδικτυακά για τους φίλους του Μεγάρου από το Σάββατο 27 Μαρτίου εδώ.

Το κορυφαίο συμφωνικό έργο του Beethoven ερμηνεύουν οι βραβευμένοι Μουσικοί της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, γνωστοί στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας τους, υπό τη μουσική διεύθυνση του διεθνούς φήμης Γιώργου Πέτρου. Συμπράττουν τέσσερις έλληνες μονωδοί με σημαντική πορεία στις λυρικές σκηνές του κόσμου: η σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, η μέτζο σοπράνο Μαίρη-Έλεν Νέζη, ο τενόρος Βασίλης Καβάγιας και ο μπάσος Χριστόφορος Σταμπόγλης. Τα έξοχα πολυφωνικά μέρη της Ωδής στη Χαρά θα ερμηνεύσουν τα μέλη της Χορωδίας της ΕΡΤ (προετοιμασία-διδασκαλία: Μιχάλης Πατσέας, συνοδεία στο πιάνο: Παύλος Σιφναίος) και του Δήμου Αθηναίων (διεύθυνση: Σταύρος Μπερής).

*Κυριακή 21 Μαρτίου στις 20:30. Η συναυλία θα είναι διαθέσιμη δωρεάν εδώ έως τις 21 Απριλίου 2021. 

Νικόλαος Μάντζαρος – Διονύσιος Σολωμός: Ύμνος εις την Ελευθερίαν | Μείζον Ensemble Online

Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού, σε μια σπάνια μουσική εκδοχή του Νικόλαου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου, παρουσιάζεται για πρώτη φορά από το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜΕΙΖΟΝ με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Μέσα από αυτή τη μεγάλη διαδικτυακή συναυλία, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες ανά τον κόσμο καθώς και σε ξένους θαυμαστές του ελληνικού πολιτισμού να γιορτάσουν μουσικά, όλοι μαζί, την Πέμπτη 25 Μαρτίου στις 8:30 μ.μ., αυτό το σπουδαίο γεγονός της Νεοελληνικής Ιστορίας.

Τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος, και την πιανιστική συνοδεία ο Στάθης Σούλης. Η «πολυφωνική» μελοποίηση του Ύμνου από τον Μάντζαρο, που θα ερμηνεύσει το ΜΕΙΖΟΝ Ensemble μελετήθηκε και αποκαταστάθηκε επιστημονικά από τον Δρ Μουσικολογίας Κώστα Ζερβόπουλο.

Το μουσικό μέρος εμπλουτίζεται από εμβληματικές δημιουργίες ελλήνων ζωγράφων του 19ου αιώνα, ενσωματωμένες στο βίντεο της μετάδοσης, οι οποίοι ύμνησαν εικαστικά τον αγώνα για την εθνική παλιγγενεσία, όπως οι Θεόδωρος Βρυζάκης, Άγγελος Γιαλλινάς, Νικόλαος Γύζης, Γεώργιος Μαργαρίτης και Διονύσιος Τσόκος (ευγενική παραχώρηση της Εθνικής Πινακοθήκης).

*Πέμπτη 25 Μαρτίου, στις 20:30. Η συναυλία θα είναι διαθέσιμη για streaming στο site, facebook και youtube του Μεγάρου μέχρι τις 25/4/2021 και on demand στο site του Μεγάρου μέχρι τις 31/12/2021. Με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

«Η Μουσική Απογειώνει» – Έκθεση Μέγαρο

Παράλληλα, στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη και Περιβάλλον» του Αεροδρομίου Αθηνών φιλοξενείται, έως τις 30 Αυγούστου, η έκθεση «Η Μουσική Απογειώνει», αφιερωμένη στα τριάντα χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας και προσφοράς ενός εκ των σημαντικότερων πολιτιστικών οργανισμών της χώρας.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Προέδρου του Δ.Σ. του Μεγάρου:

«Αγαπητοί φίλοι,

Στις 21 Μαρτίου – την ημέρα που το Μέγαρο, πριν από 30 χρόνια, άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό – παρουσιάζουμε την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα με όργανα εποχής, από τους Μουσικούς της Καμεράτας υπό τον Γιώργο Πέτρου. Η ίδια συναυλία θα παρουσιαστεί επίσης, στις 27 Μαρτίου σε interactive προβολή  360°.

Η μεγάλη αυτή παραγωγή, η οποία θα γίνει δυστυχώς  με κλειστές αίθουσες, είναι μια επετειακή εκδήλωση που σηματοδοτεί με διαφορετικό τρόπο – λόγω των συνθηκών – τα «γενέθλια» του Μεγάρου.

Παράλληλα, στις 25 Μαρτίου, για να τιμήσουμε την εθνική μας επέτειο, παρουσιάζουμε τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν, τον Εθνικό μας ύμνο στην πλήρη του ανάπτυξη, από το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜΕΙΖΟΝ. Η προβολή, που συνοδεύεται από ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους, θα ταξιδέψει από την Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης σε όλο τον κόσμο, σε ομογενείς αλλά και ξένους θαυμαστές του ελληνικού πολιτισμού, μεταφέροντας με μοναδικό τρόπο τις διαχρονικές αξίες της ελευθερίας και της πίστης στον άνθρωπο, όπως τις εξέφρασε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Διονύσιος Σολωμός και τις μελοποίησε ο Νικόλαος Μάντζαρος. «

30 χρόνια δημιουργίας

»Οι εκδηλώσεις που θα σηματοδοτήσουν την επετειακή μας χρονιά θα είναι ποικίλες, και θα ανακοινωθούν όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Ήδη η έκθεση που ετοιμάσαμε για τα 30 χρόνια του Μεγάρου, φιλοξενείται στο Αεροδρόμιο της Αθήνας μέχρι το τέλος Αυγούστου και δίνει μια μικρή γεύση των 30 χρόνων δημιουργίας.

Η επέτειος των 30 χρόνων μάς δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε την προσφορά του Μεγάρου  στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση, στη συνολική αναβάθμιση των συναυλιών κλασικής μουσικής στην Αθήνα, καθώς και της παρουσίασης σκηνικών θεαμάτων στην Ελλάδα· μια προσπάθεια που συνεχίζεται χάρη στην πολύτιμη συμμετοχή και βοήθεια όλων σας:  των Φίλων, των Συνδρομητών, των Χορηγών, του κοινού και της Πολιτείας.

Έχουμε την ενέργεια, τη διάθεση και το όραμα να κρατήσουμε το Μέγαρο δημιουργικό, παραγωγικό και ανοιχτό σε όλες τις μορφές τέχνης και για όλους, με εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας και με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑHuman Βehaviour, με το μπαλέτο της ΕΛΣ στην GNO TV12.09.2018

Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας.

Νίκος Ε. Πιμπλής

Πρόεδρος Δ.Σ.»

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b